Postul nu e post destul

DVD-playerul care nu iubea filmele

Radu Pircă

Din cauza sărbătorilor de iarnă, familia P. a trebuit să întreprindă un turneu oficial pe la toate rudele şi cunoştinţele dintr-un oraş din Moldova (nu Vaslui, altul, mai puţin îndrăgit de cititorii noştri, dar se bea şi se dă cu pumnul şi-n ăsta). Cu acest prilej, familia P. a avut ocazia să realizeze un interesant studiu asupra DVD-playerelor din casele românilor, studiu pe care suntem convinşi că Realitatea îl va prelua în următoarele zile, fiind de larg interes şi cu nimic mai prejos decât ştirile despre unde se poate mânca cea mai rafinată slană cu ceapă şi ce face Hruşcă de Sărbători.

Ca regulă generală, am constatat că preţul este invers proporţional cu capacitatea de a citi DVD-uri. Astfel, playerul familiei P., fiind extrem de ieftin (l-am primit cadou, de la cineva care ştia că nu apreciem cadourile scumpe, le considerăm o dovadă de prost-gust), citeşte absolut orice disc, inclusiv rewritable-uri, CD-uri chinezeşti, toate formatele ciudat de DVD-rip (ar trebui să fie o lege care să le interzică piraţilor să urce pe net filme în formate ciudate: ori pui .avi, ori la puşcărie cu tine) şi cam orice subtitrare, indiferent că e de la Sony sau de la veveritza_bc.

Socru-meu are un player scumpuţ. Eu unul mi-aş fi luat multă bere de banii ăia şi un cablu ca să pun filmele de pe laptop pe televizor (sau îmi mai luam încă o bere şi renunţam complet la filme). Probabil de asta socru-meu a ajuns la 70 de ani şi eu nu – fiindcă nu e beţivan, ca mine. Aparatul lui refuză însă categoric să redea orice DVD fără hologramă şi are probleme cu cele la care holograma e un pic dezlipită. La nişte filme făcute cu aparatul foto mai are puţin şi-mi dă cu discul în cap. Mă uit în prospect, văd că redă .avi-uri şi mp3-uri, transform filmele făcute respective în .avi-uri cu sunetul .mp3 – timp preţios, pe care puteam să-l folosesc pentru a mă umple de spiritul Crăciunului cu nişte beri. Trag filmele pe un disc nou, bag în aparat şi, evident, nu recunoaşte formatele. Cum e greu de crezut că instrucţiunile mint, probabil că aparatul redă .avi şi .mp3, însă doar în condiţii de laborator.

În următoarea casă unde mergem în vizită, au un DVD-player cu adevărat scump. Un calcul mental simplu îmi spune că nu mi-aş fi putut lua bere de banii ăia, fiindcă am un balcon mic şi ca să intre atâtea navete ar trebui să arunc damigenele cu răchită, sifoanele şi cadrul de Pegas şi sunt absolut convins că la cinci minute după ce le-aş arunca aş avea iar nevoie de ele. DVD player-ul scump e şi arogant. Scuipă pe axxo şi pe orice piraterie care nu ar fi suficient de fidelă ca să-l păcălească şi pe directorul de la Sony. La DVD-urile care vin cu ziarul zice că nu are codecuri (probabil a pus nevastă-mea la pisic pagina cu codecurile). Nu citeşte nici toate discurile originale, unele i se par un pic îndoielnice şi preferă să le refuze din start (spre lauda lui, în principal comedii romantice), chiar dacă i se flutură prin faţă holograma şi chitanţa de la Diverta. Proprietarul încearcă să-l folosească pentru a vedea la televizor nişte filme cu nepoţii lui făcute cu camera video. Playerul are însă demnitatea lui şi nu acceptă asemenea producţii de amator. Din fericire, familia P. are în maşină aparatul ei ieftin (am uitat să vă zic: se încarcă şi de la brichetă şi are autonomie vreo două ore, porcăria chinezească), care salvează vizita (fără el, am fi putut pleca imediat, fără să mai aveam plăcerea de a vedea 3 ore de filmuleţe cu copii recitând poezii).

O altă casă, alt DVD-player. Asta a fost foarte scump – cu banii pe care i-au dat pe el se puteau duce zilnic la cinema 3D pentru tot restul vieţii. De asemenea, e nou, ultimul răcnet al tehnologiei. “Citeşte orice format”, îmi zice, copilăros, proaspătul proprietar. După zece minute, a epuizat cam toate DVD-urile din casă. Niciunul nu merge – logic, sunt originale, dar sunt făcute pentru România şi aparatul nu redă decât DVD-uri din ţara lui natală. Din păcate, aceasta este Japonia. Doamna P. îşi aminteşte că are ea nişte discuri din China, care e tot pe acolo, deci s-ar putea să meargă. Corect, merg. Stiţi cum se văd? Cristal. Nu înţelegi nimic din dialog (au subtitrări în thai, vietnameză şi tagalog), dar se văd cristal.

Sunt convins că dacă aveam nişte amici şi mai bogaţi, la ăia găseam un player şi mai scump, atât de fiţos că citea doar un DVD. Unul singur, din lumea întreagă şi dacă ai ghinionul să nu stăpâneşti DVD-ul ăla, nu poţi folosi playerul la nimic. Încă visez să fiu atât de bogat încât să-mi permit un asemenea aparat.

Share:

40 comments

  1. Ciprian 3 January, 2010 at 06:31

    🙂 Mi-ai amintit ca eu nu mi-am pus nicio dorinta pe anul asta si ca de mult imi doream sa-mi cumpar un cablu sa vad filmele de pe laptop pe tv. Bine ca stiu acum pe ce o sa se duca maruntisul de la Plugusor.

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  DVD-playerul care nu iubea filmele -- Topsy.com 3 January, 2010 at 09:37

    […] This post was mentioned on Twitter by Cougar, Melania F.. Melania F. said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» DVD-playerul care nu iubea filmele http://bit.ly/7BW1xv […]

  3. Şi la vară cald 3 January, 2010 at 09:45

    Ai dreptate, dom’le. Exact asta păţesc şi eu. Mi-au luat amicii, de ziua mea, un DVD-player fiţos. Arată de parcă ar urma doar să-i pun ceva aripioare şi să-l trimit în cosmos. De prisos să zic că citeşte cam 1 din 10 DVD-uri, după criterii doar de el ştiute. Atunci m-am dus la “piaţa ruşilor” şi mi-am luat un jaf chinezesc, cu vreo 70-80 de lei. Citeşte şi redă totul. Le ţin pe amândouă, lângă televizor: unul de frumuseţe, altul de utilitate.

  4. Bear Grylls 3 January, 2010 at 10:53

    Am avut si eu unul atasat la un televizor NEI.Citea tot,dar sandramaua cantareste vreo 35 de kile si s-a stricat repede,dupa vreo doi ani,timp in care am achizitionat cu entuziasm tot felul de DVD-uri.Acum aduna praf si ne ocupa spatiul vital.

  5. Scufita Rosie 3 January, 2010 at 11:36

    Nea Pirca, Radule! Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se implineasca!Ca o sa ai doar un disc pe care sa poti vedea numai instructiunile de folosire a playerului n-ar fi foarte nasol dar te gandesti ce dezastru ar fi sa ajungi foarte bogat? Pai ia gandeste-te mama ce de dezavantaje: sa ti se spuna mereu Mogul, sa fii acuzat ca ne vinzi la rusi si, colac peste pupaza, sa intri in razboi cu Julius cel Mare pentru stapanirea site-ului?

  6. Scufita Rosie 3 January, 2010 at 11:51

    …am vrut sa spun cel Groaznic da mi-am zis ca nu trec de …moderare sau, ma rog, cum ii zice sub Tiranie! Da acum ca am trecut…

  7. Şi la vară cald 3 January, 2010 at 11:58

    @Scufiţa Auto-cenzurată
    Zi-i, mamă, cum vrei, răcoreşte-te, că bag sama că Tiranu’ a fugit cu elicopteru’ de pe terasa blocului, şi i-a luat locul revoluţionaru’ Pircă! Aşa că afirmă-te acu’, cât îi vid de putere! =))

  8. Scufita Rosie 3 January, 2010 at 12:22

    Pai inseamna c-a-ntinat nobilele idealuri ale cotcodacelii! Asa ca merita sa punem de-un consiliu al Frontului Sindicatului! Stanculescu e la bulau asa ca e chiar vid de putere! Daca ma lasati sa dau vreo doua telefoane vine fata cu baietii seriosi care mai sunt in oras: Petrica (ca e prieten cu Lupu), Gelu (ca sa ne lamureasca definitiv chestia aia cu metafizica si clitorisu) si Nelu_ultimul_pe_lista!
    Pana atunci va propun urmatorea structura:
    – Si la vara Cald pe post de ideolog – zi-o pe aia cu 20 de ani fato!
    – Petreanu pe post de Adrian Sarbu sau pe post de camera
    – Pirca pe post de Lupoi (brrr cati din familia lupului pe-aici!)
    – Sendroiu pe post de Magureanu ca vine in tara peste trei luni
    – si cu voia Dvs, ultima pe lista, Scufita Rosie ca din cauza scufitei nici nu ma trebuie sa sun la Moscova sa le spun cine suntem!
    Acu ma duc dupa niste parasute pentru plutonul de executie asa ca ne vedem mai tarziu…papapapa

  9. Arsulici 3 January, 2010 at 13:42

    Filmele de la axxo au farmec doar dacă sunt văzute pe calculator. În acest scop se achiziţiona un monitor de minim 19” 😀
    Mă îndoiesc să putem găsi în magazine DVD Playere care să aibă în cartea tehnică menţiunea că “citeşte şi filmele de la axxo luate de pe torrente şi de pe DC++” 🙂 =))

    Oare de asta s-a retras din activitate adevăratul axxo? 😀

  10. delly 3 January, 2010 at 14:00

    @all La multi ani!

    Tocmai am scos o noua teorie a download-atului. Cu cat fisierul e mai mare si calitate mai buna, cu atat iti vine mai repede.

  11. Arsulici 3 January, 2010 at 14:18

    @Delly
    Vine mai repede doar pentru că numărul celor care dau jos acelaşi fişier e mult mai mic zilele astea 😀 Oamenii serioşi se distrează altfel, nu stând la calculator să dea jos filme 😀

    La Mulţi Ani!

  12. Anonymus 3 January, 2010 at 16:00

    @delly
    Tehnic vorbind, e mai bine ca fisierul, chiar daca e mare, sa fie spart in arhive mici, fiindca asa se uploadeaza/downloadeaza cel mai repede. Cam la fel ca si textele lui Pirca, care ar fi bine sa fie mai scurte si mai haioase.

  13. Cougar 3 January, 2010 at 17:01

    acuma, ca să fiu sincer, mi se pare că vivi, petreanu şi pircă scriu mai bine decât restul.
    aici, zic. pentru toate celelalte, există groparu.

  14. kekee 3 January, 2010 at 19:20

    staţi fraţilor să ma ţin de ceva, să nu mă aspire vidul.
    PS. şi peste 5 ani o să ne apucăm să-l deplângem pe Julişcă

  15. Mjöllnir 3 January, 2010 at 19:56

    E-Boda 555. Cunoscătorii știu de ce. Și primul a fost un 777, care l-am luat după ce renunțasem la un Samsung care citea doar ce dorea el. Ăsta citește și hârtie. Așa că studiul este cât se poate de corect 🙂

  16. Florian 3 January, 2010 at 21:30

    @Scufiţa emanată
    Cre’ că-n Frontul ăla al vost’ aveţi nevoie şi de măgari, că şi-n cel’lalt erau cu duimul. Mă ofer să fiu io capu’ listei de urecheaţi. Şpaga se subînţelege, of corse.

  17. Scufita Rosie 3 January, 2010 at 22:48

    @Mjollnir
    Eu recomand versiunea I-Boda 666! In toiul evenimentelor ca cele pe care le traim azi de natura a genera o schimbare …sper sa ne scoata din impas macar in 2016! Ca vorba lui Nenea Iancu, parafrazat de Nea Nelu: ‘Tradare, tradare da spuneti-mi si mie, ce mama draq!”

  18. Scufita Rosie 3 January, 2010 at 22:51

    @Mjollnir
    Am uitata sa te intreb: 777 e ce? Boeing?

  19. delly 3 January, 2010 at 23:45

    @Arsulici…am vazut majoritatea filmelor de la cinema, acum studiez astea de categoria B, C…Z Si cine a zis , ma rog frumos, ca io mi-s om serios?! Ntz Ntz

    @Anonymus I’m old in this business :D. Dar am nimerit peste un provider de net sub orice critica, deci ma tenteaza numai filme de max 1.5Gb…La sectiunea de DVD nici nu ma mai uit de cand am banda asta…big mistake, merge mult mai repede pentru ca cei ce-si permit sa ia filme de 4 Gb au si upload pretty good :P( Larry David voice, fans anyone? )

  20. Arsulici 4 January, 2010 at 00:07

    @delly
    sa stii ca si la cinema sint filme de cat b, c, d, etc….(in afara de Xxx), nu tot ce vezi la multiplex is A….

  21. Scufita Rosie 4 January, 2010 at 01:07

    Veste neasteptata fratilor! Sunt in posesia unui DVD (care merge pe toate playerele pe care le am!) in care Julius I-ul ransmite un mesaj poporului truditor! E ceva cu Julius si tovarasul Ceausescu! Va fi transmis pe TVR se pare! Deci Julius traieste! Am auzit ca Si la vara cald s-a sinucis deja iar Sendroiu se pregateste sa isi faca harakiri cu ajutorul lui Babatunde! Eu, ca sa imi dovedesc loialitatea va anunt ca am facut sapturi adanci si am descoperit ca am legaturi de sange cu dinastia Juliana! Heil Julius Caesar!

  22. mifty 4 January, 2010 at 01:36

    s-o luăm pe rând… ordine aproximativ aproximativă:
    – 777 şi 666 şi E-Boda e un dvd player românesc (cu piese chinezeşti), care, ce e drept, redă orice, dar numai după ce-i faci upgrade la firmware. uzpgradele merge după multe referiri la chestii sfinte (paşti, cruci, etc.)… mai multe amănunte pe softpedia, pe threadul dedicat.
    – axxo pesemne s-au retras din pricina stării de greaţă induse de “filmele” din ultimii 2 ani… PTIU DRACE!!!
    – io am un allwiev fără sursă, primit cadou… mă rog, fostul proprietar voia să-l arunce, care nu redă nimic… până nu-i fac rost de sursă… sau îi fac eu sursă. şi un elite făcut la vecinii noştri bulgari… cu piese chinezeşti, fireşte!!! :))
    ăla (elitul) zici că e japonez, că are şi el hachiţe… da’l calmează eu, care este!!!
    – delly, cuvântul magic este “isohunt”!!! 😀
    – arsulici, delirezi!!!
    “@Delly
    Vine mai repede doar pentru că numărul celor care dau jos acelaşi fişier e mult mai mic zilele astea”
    asta e valabil doar dacă stai pe dc… deci eşti manelist, clar!!! 😛
    – ciprian, iei cablu DOAR DACĂ tv-ul ăla are intrare VGA!!! altfel arunci banii pe fereastră… tv-outul plăcilor video, (altele decât matrox) e mai mult de frumuseţe şi de marketing, din 100 de inşi doar 5 au zis că merge, şi doar 1 a putut şi să dovedească asta!
    mai bine iei un monitor peste 19 inci, vorba arsuliciului…
    cât despre vga to scart… mulţi văd, puţini cunosc, mulţi cumpără. şi cumpără degeaba!
    – uitam: “avatar” cică n-o să apară pe dvd… ceea ce nu cred, dată fiind foamea de bani a holiiuzilor…
    deci puteţi şterge liniştiţi camripurile, că la vară apare dvd-iso… n-o să fie axxo, dar…
    – @delly, ce provider??? începe cu “rom” şi se termină cu “telecom” cumva?? 😀

  23. delly 4 January, 2010 at 10:24

    @mifty…nenorocitii de la rds…care pentru torrente externe limiteaza traficul. And I’m more of a pirate girl 😉

    @Arsulici Intradevar, nu am vazut un film care sa-si merite banii, Avatar e eye candy, dar povestea te tampeste! I stick with my Curb your enthusiasm episodes 😀

  24. mifty 4 January, 2010 at 12:18

    avatar e 98% CGI, actorii erau de umplutură, şi oricum sunt nişte necunoscuţi, povestea nu e chiar imbecilă, am văzut filme cu scenarii MULT mai cretine ca ăsta, pentru o primă încercare e ok!!
    unde pui că james cameron a anunţat că o să mai bage 2 filme pe tema asta…
    se pare că în curând studiourile au să cam renunţe la actorii “adevăraţi” în favoarea celor CGI… o să fie interesant de urmărit reacţia sindicatului actorilor, care n-au cum pretinde ca şi actorii virtuali să le urmeze “indicăţiile preţioase” :))) …

    am şi io rds, şi nu limitează nimic pe torrent.
    poate DC-ul… nu, nu ăsta, ăllalt, dar cum mie mi se cam rupe de dc de ani buni de zile…
    de-aia ţi-am zis de isohunt, ăla cumulează pe fiecare torrent numărul maxim de trackere disponibile, plus DHT, aşa că poţi trage cu spor, fără să-ţi rupi vena gândindu-te la ratio.
    şi dacă ai baftă de 2-3-4 seederi din rds, să vezi tu cum iei un dvd9 (aka circa 8 giga) în 20 de minute pe ceas!!! ;))

  25. silence 4 January, 2010 at 12:27

    luati fratilor xxx de pe filelist (daca vreti de pe torent) si gata…o sa va placa povestea 100 % :)))

    subtitrari gasiti fara probleme … sunt numai actori de oscar… etc

  26. mifty 4 January, 2010 at 12:45

    silence, treci la colţ!!!
    nu că ai pomenit de xxx, ci de filelist, care e mai pornografic ca orice pornău de categoria a 10-a!!!!

  27. Şi la vară cald 4 January, 2010 at 13:29

    @mifty
    Aşa, dragă! Şi cu genunchii pe coji de nuci. Ţi-am zis să mai verifici şi tu din când în când History-u’ ăla, da’ tu nu, că ai încredere în el etc. Poftim cultură! Şi ne mai şi face de râs în public! Nţţ, nţţ!

  28. Viorel 4 January, 2010 at 13:37

    Mie mi-a placut ca n-a fost unu sa zica ‘Ce e aia axxo”? Eu daca eram Politia Romana acuma ii puneam pe cei de la Daily Cotcodac sa imi dea IP-urile tuturor care au comentat pe articolul asta.

  29. silence 4 January, 2010 at 14:26

    @mifty… perioada asta nu au mai bagat :)) ca cica sunt sarbatori :)) m-am si mirat cand nu am mai vazut pe prima pagina din 30 de torente 29 xxx =))

    @slvc … cine va face de ras in public? =))

  30. discu' fermecat 4 January, 2010 at 14:46

    moldoveni prosti…

  31. delly 4 January, 2010 at 15:36

    Mai bine ilustri necunoscuti precum axxo, decat http://www.youtube.com/watch?v=thsc60UTUIE !

  32. mifty 4 January, 2010 at 15:36

    @viorel: da’ tu de unde ştii???
    @discu’ fermecat: italian tembel!!!

  33. Arsulici 4 January, 2010 at 18:39

    @mifty
    Cu ce delirez, bre?

    @delly
    Am rds şi sunt super mulţumit. Singura limitare pe care am avut-o în 29 decembrie s-a datorat HDD-ului de 1TB arhiplin, deja dădea pe afară…. 😀

    @silence
    Ce-i ăla filelist? Că eu ştiam doar de empornium.us =))

    @mifty
    A apărut deja Avatarul pirat. Mi l-a oferit azi cineva, dar nu pe dvd, ci pe HDD, că era fişier mare, dar nu m-a interesat (din lipsa spaţiului) 🙂
    Dar am înţeles că suferă dpdv al calităţii (probabil e un screener)

    Păcat că s-a bretras axxo 🙁 Probabil ai observat pe isohunt că mai face cineva upload sub numele axxo, dar e alt individ. Totuşi, are fişiere ok, se pare 😀

    @mifty & silence
    Căutam pe isohunt un film, Lesbian Vampire Killers (care nu e porno, e chiar o comedie reuşită) Îl văzusem deja online pe site-ul chinezesc youku.com, dar mi s-a blocat la 90% si am vrut musai să văd sfârşitul. Am căutat pe isohunt şi, “surpriză”, primele vreo 25 de rezultate erau filme porno (pe care le aveam deja =)) )…

    @Viorel
    Poliţia are deja IP-ul tău, stai liniştit =))

    @mifty, delly, silence
    Acuşi transformăm daily Cotcodac în site de torente =))

  34. mifty 4 January, 2010 at 19:53

    ştiu c-a apărut avatar pirat, după vre-o 2-3 fake-uri înainte de lansarea oficială, alte 2-3 după, şi apoi 2-3-4 camuri de nu se înţelegea mare lucru, a apărut şi un cam super, de vre-o 2 gigei.
    vorba aia, m-am uitat la el la 2 săptămâni de la lansare, şi culmea, avea deja şi subtitrare în româneşte, perfect sincronizată!!! :))

    btw… vară eternă, dacă ai vreme de seriale, ia pune mâna pe m.a.s.h…. serialul ăla mă binedispune garantat de fiecare dată când mă uit la vre-un episod…
    mai ales că e vorba de colegi de-ai tăi!!! ;))

  35. eftimie 4 January, 2010 at 22:32

    =))

    În aceeaşi ordine de idei am avut un Vortex (chinezărie ordinară de 100 de roni) care citea absolut orice. Doi ani de zile a rezistat până a fost distrus de tot prin căderi repetate de pe televizor.

    Acum am un Bortex, adică suprema chinezărie, dacă au falsificat până şi un DVD Player chinezesc care functionează chiar mai bine decat predecesorul. Adica nu cade atat de des de pe televizor.

  36. mifty 4 January, 2010 at 23:36

    eftimie, vortex le-am luat alor mei!!!
    tata cică să-i iau sony… =))

  37. silence 6 January, 2010 at 09:54

    arsulici… e vreun pornache care nu lai vazut daca ? :))))

  38. Dexter 6 January, 2010 at 21:50

    Mda, decat sa-ti iei un player scump mai bine iti iei un recorder (si mai scump), da’ n-ai treaba … 😉

  39. Quintus 21 January, 2010 at 23:33

    Pierkoshenie stupidă, dă bă hoţule monitoru’ şi boxele de mi le-ai furat! Nesimţitule!

    Ştii tu cine… 😉

    ‘rai al ‘reak’!

    :))

    Serios, dă-le-napoi ca te sparg ca pă punga dă cipşi!

  40. Marian 27 January, 2013 at 13:11

    Intr-o anumita ordine de idei (nu stiu care :)) omule m-ai facut sa rad cum nu am mai ras de mult. Original comentariu despre toate mofturile (sau mofturoasele) de DVD playere originale care “citesc tot”. Eu tot o chinezarie am care chiar citeste tot – pana si 3gp. Serios ! este eboda(nu reclam firma :))

Leave a reply