Aventurile bravului soldat Julică

Biblioteca pentru hoţi

Julius Constantinescu

Fiind ăla mare, eu am plecat primul de-acasă, la facultate. Neavînd prea mulţi bani – şi, oricum, nu de aruncat pe cărţi -, mai luam de la ai mei cîte o carte, două, pe care nu le mai duceam niciodată înapoi, pentru că mă ataşam repede de ele.
Cînd a crescut şi sor-mea aia mijlocie şi a plecat, la rîndul ei, la facultate, a dus mai departe tradiţia familiei şi a început să şterpelească şi ea de prin biblioteca mamei tot ce-i cădea în mînă. Întîi fără nici o jenă, apoi mai cu fereală, că începuse mama să intre la bănuieli – luai o carte de pe raft şi cădea tot rîndul într-o parte.

Aia mică, săraca, a avut rolul Cenuşeresei: a mai apucat doar ce nu luaserăm noi, fraţii mai mari. În schimb, a prostit-o pe mamaie să-i dea toate cărţile pe care le vrea, ceea ce pe noi nu ne-a dus capul (probabil că mezinii sînt, într-adevăr, mai deştepţi – şi mai iubiţi, ar spune sor-mea ailaltă, care suferă de sindromul copilului mijlociu).
Cînd mama a trecut de la faza de suspiciuni la certitudini, nu s-a mai putut (nu ne-am dat de ceasul morţii, cele mai bune cărţi erau deja la noi). Atunci am început să ne furăm între noi. Sor-mea aia mică, de pildă, a împrumut vreo trei cărţi de la mine şi nu mi le-a adus niciodată înapoi. Nici n-o întreb de ele, de frică să nu-mi ceară alea cinci cărţi pe care le-am luat eu de la ea. E o regulă de aur: la fiecare carte împrumutată unui frate, iei şi tu măcar una, ca garanţie, că doar ştii cu ce familie dubioasă ai de-a face.

Însă regula numărul unu, cea mai importantă dintre toate, este aceea că niciodată, dar NICIODATĂ, nu dai împrumut o carte de-a mamei. Am făcut-o eu, acum mulţi ani: i-am dat soră-mii mijlocii una şi n-a mai vrut să mi-o dea înapoi. După ce m-am certat vreo oră cu ea, m-a dat pe uşă afară, urlînd: “Nesimţitule, asta-i cartea mea! Eu am furat-o de la mama!”.

Publicat in ziarul 7 plus

Share:

20 comments

  1. Biblioteca pentru hoţi » visurat.ro 14 June, 2009 at 22:28

    […] mama să intre la bănuieli – luai o carte de pe raft şi cădea tot rîndul într-o parte.(more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. sys 14 June, 2009 at 22:49

    cam asa a fost si in familia noastra;bine ca eram doar doi, dar rau ca eu er am cea mica si am ramas cu…ramasite, carti de-alea “obligatorii” la scoala, etc. Ce-a fost mai bun a luat frate-miu;macar le-a legat pe cele mai vechi si pot oricand sa iau de la el imprumut cate ceva sa citesc, dar e clar ca trebuie sa dau cartea inapoi; nu-mi merge altfel.

  3. 4mall 14 June, 2009 at 22:56

    Cred ca voi puteti inregistra la OSIM sintagma “hoti cu diploma”

  4. oana 14 June, 2009 at 23:15

    si eu le serpelesc de la bunica :)) acu am propria mea bibleoteca (din cartile ei) o matusa mi-a atras atentia “cand le aduci inapoi???” dar m-a scos mama “ce vrei draga? nu mai au soarecii ce roade?”

  5. oana 14 June, 2009 at 23:15

    ah btw :)) mama e sora mai mare :))

  6. Robintel 14 June, 2009 at 23:29

    :)) Măcar ştii de la ce ţi se trage! :))

  7. DrLyana 14 June, 2009 at 23:44

    Superb! Dar trebuie sa recunosc ca asta ii fac si eu acum mamei…
    Ca daca ar fi sa le cumpar pe toate, atunci as ramane fara bani.

  8. anya 14 June, 2009 at 23:50

    AMATORI!
    eu de mica am inceput procesul! Da, eram in generala si aveam bibliotecuta mea, cu ce mai cumparam de la anticariat si ce-mi luau parintii. Apoi am inceput sa citesc carti din biblioteca lor , si ce-mi placea mutam in biblioteca mea:) Cand eram pe la liceu am avut nevoie de rafturi noi:P Asa ca acuma cand iau carti de acasa, le iau “din biblioteca mea”.

  9. ioana 15 June, 2009 at 00:35

    anya, nu cred ca sunt amatori, numai ca nu sunt singuri la parinti. asa cu cate un “inamic” langa tine, rist mereu sa fii dat de gol pentru ca si el are acelasi plan marsav. dar si asa… trebuie sa fii hot precoc, trebuie sa te duca mintea sa pui in aplicare un plan din asta inca de mic… nu poate oricine.

  10. daniel v. 15 June, 2009 at 01:11

    un parinte normal umplea golurile din biblioteca… si pt ailalti frati si pt cand nu o sa mai fie…

  11. liviu amza(nadie) 15 June, 2009 at 02:48

    auzi mai si aia care nu au carti ce gasesc sa “imprumute” cartile de tabinet.auzi dar nu ne-ai dat nici un titlu.sa vedem si noi care-s cartile bune.daca zici punguta cu 2 bani scufita rosie arici pogonici esti de-al meu. :))sti ce sa panacotezi. :))

  12. 4mall 15 June, 2009 at 09:52

    @Liviu amza: Nu mah, astia de mici citeau Mein Kampf! In germana!

  13. marius vl 15 June, 2009 at 10:29

    Si ascultau Bachhh…

  14. volent 15 June, 2009 at 10:48

    hm…io u sor’mea le-am impartit frateste, chipurile. si acum, cand merg pe la ea, imi dau seama cat m-a tras pe sfoara:)))

  15. liviu.amza.(nadie) 15 June, 2009 at 11:11

    @4mall domnul Mein Kampf joaca muzica cintata.nu le am cu cititu’.doar cite o eticheta de pe sticla de bere eventual aia de la pufuleti. 🙂 cartea este buna sa o faci suport pentru tigaia cu omleta sa nu arzi musamaua de pe masa. :)) asa a facut un domn cu o carte imprumutata de la tata.baiat bun.hai ca-l caut pe googel sa vaz cine-i nenea.recunos ca detin nema cultura.

  16. Vlad 15 June, 2009 at 11:34

    Ai avut noroc ca nu ai patit cu Sorana faza aia, ca la cum o cunosc inainte sa te dea afara te si batea 😀

  17. RedAndBlue 15 June, 2009 at 12:31

    Frumos. Trebuia sa iti dea si cu acea carte in cap. Poate asa nu mai erai nesimtit 😀

  18. toader 15 June, 2009 at 12:47

    stimate domnule nea julica,
    as dori sa stiu daca veti pune la concurs si din aceste carti si daca acestea sunt cu caracter educativ.
    multumesc,
    toader

  19. 4mall 15 June, 2009 at 13:30

    @Vlad: “Sor’sa” care mai comenteaza pe aici, e mijlocia, sau e Sorana?

  20. liviu amza (nadie) 15 June, 2009 at 18:03

    @mall am pielea de gaina pe mine.am vazut si eu cine-i domnul Mein Kampf.sa zburlit paru pe mine cind am vazut ce a scris.mai dar mai am o intrebare.cum poate un singur om sa faca asa de multe lucruri:Adolf Hitler Nicolae Ceausescu(pe care unii il regreta altii nu) etc.cum mama naibi poate sa faca unu singur atitea rautati.bai cind or sa se puna toti oamenii in unghii te duci dracu.nici in gaura de sarpe nu mai scapi.inchipuieti ce se intimpla daca ii superi pe chinezi sau pe indieni.ce poate sa faca domnul Barack Obama daca americanii se pun toti pe scaune si fac buru-buru unii cu altii asta in cazul fericit ca daca sar la batiaie.acuma daca zice unu sa sara toata comuna sau toata tara in put trebuie sa faca asta????cel mai puternic om este acela care are dreptate in ceea ce spune.oamenii fac asta fara sa fie obligati sau constrinsi.inteleg pur si simplu ca le va fi bine.si au grija de el sa nu-i lipseasca nimic.este tinut in puf cum s-ar zice.exact cum ai avea grija de sotia si copilul tau.unui conducator ar trebui sa-i fie frica de oamenii pe care-i are in subordine.o imbulineaza daca face lumea rascoala.bai si patronul cit este el de mare si tare daca-i pleaca toti oamenii nu are ce sa faca.el singur nu poate sa lucreze.te porti frumos ai de cistigat nu………

Leave a reply