Postul nu e post destul

Jurnal de casă nouă – episodul 2

Adrian Călăraşu

Aşa cum vă spuneam şi în episodul anterior, ne-am luat coteţ!

        Partea bună e că suntem mulţumiţi de locaţie şi de tipul construcţiei – aceiaşi vecinătate în care ne-am născut şi am crescut ş-am trăit şi până acum, bloc cu patru etaje şi 8 scări, solid, de producţie rusească – pentru a-mi tempera fobia faţă de cutremure. Faptul că mişcarea tectonică din ‘977 nu a reuşit să facă blocului decât mici fisuri la nivelul tencuielii  îmi conferă garanţia că nici următoarele posibile zgâţâili n-or să mă facă să mă mut vreodată prin constrângere, cu tot cu familie, de la etajul 3 spre parter sau poate chiar în părculeţul electoral din spatele blocului.

        Partea nasoală e că la capitolul finisaje ruşii nu au fost niciodată ingenioşi, ci mai degrabă ingenui. Astfel, asupra pereţilor turnaţi aproape exclusiv în beton masiv, au fost în stare să aplice decât o improvizaţie meschină, folosind o soluţie gen 3 în 1, un amestec menit să ţină loc în acelaşi timp şi de tencuială şi de glet, aranjat la suprafaţa sub formă de suav calciu, peste care au suflat nişte humă. Rezultatul este că huma se ţine foarte bine de calciu, care la rândul lui se ţine la fel de bine de plăcile de beton.
  
        Partea şi mai nasoală abia acum vine: fostul proprietar nu numai că nici măcar nu a încercat vreodată să facă ceva cu pereţii ăia – la fel ca 90 la sută din restul locatarilor – dar i-a mai şi încărcat periodic cu alte straruri de humă. Dealtfel asta cred că a fost şi singura investiţie pe care a făcut-o vreodată în casa aia, pentru că în rest nu a mai băgat un (1) leu vreodată în altceva. Ca dovadă, am lanţul original de la WC, ăla din 1968, de când s-a construit blocul, am să-l pun zilele astea pe e-Bay.
Pe cale de consecinţă (uau, ce expresie mişto, haideţi s-o folosim cu toţii în exces!) am fost nevoit să jumul toţi pereţii de toate straturile de gunoi care-l sufocau, cu gândul că am să reuşesc într-un final să îi tunez cu o tencuială ca o tencuială, un glet ca un glet şi un finisaj la fel ca într-o casă de locuit, pentru oameni.
  
        La ora la care bat textul ăsta cu degetele umflate şi unghiile polizate de pereţi după ultima modă, am reuşit să scot 30 de saci de moloz din casă (mă rog, peşteră) şi să mă scap de ei, să înlocuiesc tot ce înseamnă lemn cu pvc (life in plastic is fantastic),  să overclock-ez instalaţia electrică aducând-o de la trei (3) prize funcţionale, la douăsprezece, să aduc în cuib apă proaspătă fără rugină şi să fac astfel încât apa folosită să nu se mai ducă nici pe podea dar nici în plafonul vecinului de dedesubt. Acum vreau un pic de forţă, un coniac, un foc şi putere să pot apăsa publish.
  
        În episoadele următoare am să vă povestesc despre animalele cărora le-au rămas în gât termopanele mele, despre cum şi-au stabilit ei ca orele de linişte să ţină fix 1440 de minute (you do the math) şi despre ce Dracului căutăm noi în Europa în general, cu asemenea personal la bord.

  
PS: Primesc orice fel de sugestie în ceea ce priveşte costurile mele viitoare, ca să-mi pot aranja intr-un fel bugetul: cât ar fi  mâna de lucru-mp la zidărie, gresie/faianţă, parchet şi finisaje? Am nevoie să ştiu, pentru că în momentul ăsta mă dau bătut, am ajuns la limita competenţei mele în domeniu.
  
Mulţumesc anticipat

Share:

27 comments

  1. dush 23 May, 2009 at 19:37

    da, dar probabil ai inca v’un metru patrat de casa in plus dupa ce ai distrus atata tencuiala 😀

  2. Glumetzu 23 May, 2009 at 20:16

    Mai ai lant din ala din care faceam noi scoabe? Norocosule! Eu intr-un moment de genialitate (se intampla pe la 10-11 ani) m-am urcat pe capacul de la wc si l-am desfacut sa-l folosesc pe post de scoabe! Nu vorbesc de socu lu taicamio care a intrat cu viteza pe usa si s-a infipt direct la baie, cu chestii urgente. Si de scarmaneala pe care am primit-o dupa faza asta!

  3. iahu 23 May, 2009 at 21:46

    sa te uiti in dictionar la definitia cuvantului “locatie”

  4. aiureantramvai 23 May, 2009 at 22:46

    Adriene, felicitari pentru curaj. Eu l’am luat acu’ un (1) an si cartile sint inca in cutii pentru ca inca nu am facut biblioteca. La preturi nu’ti pot da sugestii pentru ca eu am un socru binevoitor iar parchetul mi l’au pus niste pushtani carora le’am picat cu tronc (i’am omenit bine numai cu pizza de la Trattoria di Venezia) si mi’au facut discount 🙂

    Ce pot sa recomand, daca stai in Bucuresti sau la cimpie, in general, nu uita de aerul conditionat. Stii cum se doarme la 25 de grade cu ACul pe Dry?

    Si mai recomand cu caldura o saltea fara arcuri, din latex natural de la Ikea. Este o nebunie si nici nu se compara la pret cu ceva de calitate similara de pe la altii.

    Spor!

  5. Adrian Calarasu 23 May, 2009 at 23:54

    dush – mda, sa vedem cu cat se incarca la loc peretii

    Glumetzu – ce mama naibii e scoabele?!? 🙂

    iahu – cer scuze, sunt doar un biat zidar.
    o sa corectez, da’ vad ca nu mai merge backspace-ul in pagina asta, ca am incercat…

    aiureantramvai – tie am sa-ti raspund mai tarziu, deocamdata am treaba, am descoperit o carte foarte misto, dex! e cu cuvinte!

  6. iahu 24 May, 2009 at 00:53

    🙂

  7. Oly 24 May, 2009 at 09:51

    Daca tot iti refaci casa, iaca neste recomandari (despre cum mi-as face EU casa, deci nu cu valoare de regula): parchet laminat – eftin si bun, usor de curatat si intretinut, plus nu-ti trebe covoare enorme, ca nu e obligatoriu sa fie tot parchetul acoperit intr-o camera; cum spunea si aiureantramvai – aer conditionat, O-BLI-GA-TO-RIU, ca altfel o sa-ti blestemi existenta la vara; gresie si faianta – stiu ca e deja clasic, tot melteanu` isi pune, da’ daca iti faci holul, baia si bucataria, pe langa aspectul estetic mai scoti un pic de racoare si din placile alea.@PVC: sa-ti traiasca, sa-ti fie intr-un ceas bun; ti-as mai recomanda, daca te simti artist, si configuratia apartamentului iti permite, sa spargi un perete al bucatariei si sa unesti bucataria cu livingul – o sa-ti para enorme ambele camere. Daca ai tavan inalt, poti incerca otzar` de tavan fals cu plafoniere in loc de clasicele lustre. Daca nu-i asa de inalt o sa te sufoce, deci nu. Pune-ti sigurante automate, schimba-ti usa (presupun ca e din aia de lemn goala pe dinauntru dupa varsta blocului) sii…vezi tu ce-ti mai permite bugetul. Spor la redecorat si rearanjat!

  8. dorinho 24 May, 2009 at 10:30

    ai putea achizitiona adeziv pt gresie si faianta de la copilul liber profesionist al fostului proprietar :))

  9. d0h 24 May, 2009 at 11:15

    Oricate calcule faci, obligatoriu sa ai +50% bani in plus, vei avea nevoie de ei. Bafta!

  10. adi 24 May, 2009 at 15:11

    aiureantramvai – ma, pe mine ma intereseaza procesul de renovare, mai am pana la mileuri si bibelouri

    dorinho – that’s gros!

    Oly – parchetul, gresia si faianta sunt deja cumparate, covoare nu halesc.
    cand am zis pvc m-am referit la ferestre, usile de interior inca nu le-am cumparat dar vor fi din ceva prefabricate, gen placaj, sau cel putin asa suna cand dai cu pumnul in ele.
    Pereti nu demolez si sunt dispus sa mor de gat cu cine face asta intr-un bloc in care traiesc si alti oameni si nu numai curul lor egoist. Daca nu-ti convine cum e compartimentat nu mai cumpara, du-te si fa-ti casa.

    d0h – 🙁

  11. 4mall 24 May, 2009 at 19:11

    Sau ai putea sa platesti un designer de interioare sa iti zica ce sa faci si cum :))

  12. lunna 24 May, 2009 at 21:42

    hai sa iti zic eu neste preturi, vrei? garsoniera de vreo 50 mp, cu peretii la rosu, ciment pe jos: cam 40 milioane la un meserias mititel, si dureaza 2 saptamani (vorbim de mana de lucru pentru pereti – tencuiala, lavabila si tot tacamul, gresie si faianta in baie si bucatarie + un holisor); la una bucata firma, aceeasi isprava costa 4000 EUR cu materialele de baza (fara gresie si parchet, alea le alegem noi). ce zici, mai respiri?
    PS: noi avem de intarit niste pereti… adica impingem in ei si ii vedem cutremurandu-se. ai vreo sugestie de mester-intaritor-de-pereti?

  13. liviu 24 May, 2009 at 23:08

    Tip: inainte de a finisa pardoselile, fa o schita a cablurilor (telefon, internet, tv) prin casa, si baga niste tuburi acolo unde e nevoie, astfel incat cablurile s anu mai ramana aparente. Concret…baga niste tub pe colturi in incaperile cu gresie si pe sub praguri. In incaperile cu parchet, cablurile pot fi mascate sub plinta.
    La termopane, nu te zgarci la glafuri, mai ales la cele interioare.Daca esti in bulan, fa-le din marmura. Pe exterior, merge si o bucata de gresie. La fel, la faianta nu te zgarci la terminalele din plastic si cele de colt. In baie, daca ai sifon de pardoseala in nisa (rabit), fa inca un efort si muta-l in incapere.
    Cam atat..deocamdata.

  14. ommatol 25 May, 2009 at 09:28

    Salutare!
    am un prieten care se ocupa cu asa ceva…si face treaba chiar buna.
    Daca vrei poate sa vina sa vada despre ce e vb si iti face un deviz in functie de ce vrei sa faci…Depinde si cat de tare te grabesti si cam ce ai vrea sa faci in casa.
    Daca crezi ca e ok, trimite-mi un mail.

    stima

  15. writeman 25 May, 2009 at 09:31

    stiu un zugrav bun, care ia un pret rezonabil. nea Andrei, care e ungur si te prapadesti de ras cu el.

  16. Adrian Calarasu 25 May, 2009 at 12:59

    4mall – am sa consider si asta…

    lunna – o parte din cheltuieli am acoperit deja, am apucat sa cumpar ceva materiale & shit

    liviu – faza cu cablurile e de tinut minte
    sifonul l-am mutat, l-am scos pe ala de 25 de kile din plumb 🙂
    mi-am promis ca n-o sa ma zgarcesc la nimic la finisaje, chiar daca o sa dureze mai mult, nu ma alearga nimeni.
    mersi

    ommatol – iti dau un mail, mersi

    writeman – nu cred c-o sa ma pot bucura de glumele lui nea Andrei, nu prea am timp sa stau cu el, mai deloc 🙂

  17. Cip 25 May, 2009 at 16:31

    Din vasta mea experienta 😉

    1. Termopanele sunt exceptionale, insa dupa ce le-am montat am constatat ca am nevoie si de aerisire… daca iti permiti un sistem de ventilatie cu schimbator de caldura deja te invidiez 🙂

    2. Sfaturi practice.. De gustibus non disputandum adica cum iti place asa e cel mai bine pentru tine.

    3. Din pataniile cu mesterii:
    *- nu le da avans mai mult de 70% din ceea ce au terminat
    *- pune-i sa semneze un simulacru de contract prin care le ei din bani pentru fecare zi de intarziere. Multi au obiceiul ca dupa ce prind o lucrare mai mare sa o lungeasca (ca doar tot ei o fac) si in timpul asta fac orice ciupeala mai prind.
    *- CONTROLEAZA!! Atat consumurile (prima data mi-au cerut 50 de saci de Ceresit, ca pana la final sa le ajunga 18) pe care le pretind, dar mai ales “cat si cum muncesc”.

  18. Adrian Calarasu 25 May, 2009 at 17:15

    CIP:

    1. La asta nu m-am gandit, decat la climatizarea clasica, cu aer conditionat de apartament. Am ferestre pe ambele parti ale blocului, si pot sa fac “curent”, se pune? 😀

    2. Aici te referi la mileuri si bibelouri, desigur. Ca pestele din sticla nu-l mai pot folosi, pt ca acum am elsidi.

    3. Aici trebuie sa am grija, da. Am senzatia ca o sa lucrez cu cineva cunoscut totusi, pentru mai multa siguranta si mai putine batai de cap.

  19. d0h 25 May, 2009 at 21:15

    Cunostintele te belesc cel mai tare (tocmai pentru ca se gandesc la ceva de genul “Lasa, ca ma iarta daca intarzii azi, doar ne cunoastem!”).

    Si, da, ar trebui sa controlezi mesterul (mesterii), ca una zici sa-ti faca si alta primesti 🙂

  20. alex 26 May, 2009 at 13:50

    Ooh da! Acum termin si eu renovarea la pestera… Nici un perete drept, nici o priza 100% functionala, apa curgea de oriunde, numai de la robinet nu! Cam ce costuri am avut:
    – gresie si faianta: 50lei/mp
    – manopera gresie si faianta, cu tot cu shapa: 40 lei/mp
    – parchet laminat de 12 mm: 38 lei/mp (la asta mai trebuie adaugata izolatia de sub, plinte, coltare si alte prostii)
    – 2 usi, una de baie, una de dormitor: 1600 lei
    – 2 usi culisante: vreo 2100 lei in total

    Ai grija la instalatia electrica. Daca poti, schimb-o cu totul. Din ce am inteles, daca adaugi fire de cupru la firele de aluminiu de la instalatia veche, cu timpul poate sa se oxideze si sa ia foc (ceea ce n-ar fi chiar stralucit).

  21. Adrian Calarasu 26 May, 2009 at 21:06

    .
    d0h – Ne cunoastem, dar nu asa de bine. Adica, stim fiecare ce rol are in relatia asta 😉

    Alex – hmmm, cam scumpe usile alea de interior pe care ti le-ai ales tu, eu am estimat la jumate 😐
    Instalatia electrica am schimbat-o complet si am multiplicat canalele. Era proiectata pt anii 60-70, facuta sa suporte un tranzistor si un fier de calcat. Acum numai sub birou, intr-o singura camera, am 8 consumatori.

  22. hap 27 May, 2009 at 14:47

    gresi+faianta 14 lei/mp, parceht (in nota la minor) 8 lei/mp, glet 12 lei/mp,sapa 11 lei/mp. brobabil ca va par mici, dar sunt f reale, si de criza, ca sa zicem ashe… ce e drept sunt in afara buc (adica pe langa pitesti), da oamenii se deplaseaza si la buc pt +2 lei la fiecare pret +cazare (Fara masa) – mi-au aranjat ceva si prin capitala. nu le fac reclama, ca nu ii dau, da’ si mie mi-a crescut chelia si firele albe pe langa pana i-am gasit, ca gaseam numa’ agarici d-astia analflableti care senili imi ziceau: domle cat e faianta atat e si manopera! si eu in gand: da ce mama ta de geniu, ai bagat tu vreun ban in vreun cuptor, sau te crezi vreo somitate a finisajelor interioare. pana sa ii gasesc pe acesti tineri young m-a lamurit unu’ (director parese) ca ala care o sa vina sa imi monteze buda si gresia din jur e cel putin doctor in stiinte, iar ala de zugraveste e o doxa, ca daca ar vrea ar putea sa imi prepare lavabila in curte, dar ar fi bine totusi sa ii dau sa foloseasca lavabil de 300 ron/5kile ca sa iasa frumos. yak

  23. hap 27 May, 2009 at 14:53

    am uitat… finisajele sunt spre premium! adica gresie portelanata 60×60 groasa groasa, faianta la fel dar de dimensiuni mai reduse – mai mult lunga decat lata, parchet hidrofugat (cu clicu verde – cum plastic se exprima niste unii) de 8 mm de trafic intens (am gasit cu 22 lei/mp sic) lavabila, d-aia cancerigena cu teflon, ca daca traiesti mai putin arata bine toata viata.ce sa mai zic…

  24. Adi Calarasu 28 May, 2009 at 13:22

    hap – mersi de sfaturi, am bagat la cap 🙂

  25. cipan 1 July, 2009 at 03:58

    “au fost în stare să aplice decât o improvizaţie meschină”
    Variante : 1.Nu au fost în stare să aplice decât o improvizaţie meschină.
    2.Au fost în stare să aplice doar o improvizaţie meschină.

    Asta cu “decat” ai furat-o de la Geoana sau de la Tariceanu?

  26. adi calarasu 1 July, 2009 at 08:16

    de la Tariceanu 🙁

  27. doxa drama 1 April, 2010 at 19:57

    […] experience in farces, as well as you read, the quaint red roofs and queer gables of the drama. …Daily Cotcodac Jurnal de casÄ nouÄ episodul 2… de zugraveste e o doxa, ca daca ar vrea ar putea sa imi prepare lavabila in curte, dar ar … […]

Leave a reply