Promo

Unde sunt virușii de altădată?

Julius Constantinescu

 

La fel ca poezia, fotbalul sau chiar bărbații înainte de căsătorie, și virușii au avut perioada lor romantică. Nu erau ahtiați după bani, ca acum (bine, nici nu prea aveau ce să-ți fure din calculator, cel mult parola de la hotmail), tot ce-i interesa era sufletul – și, într-adevăr, pe ăsta nu se lăsau până nu ți-l făceau zdrențe. Pentru cei care n-au prins anii 90, să spunem că pe vremea aia nu existau troieni, malware, spyware și alte instrumente prin care hackerii să încerce să te prade; cum vă spuneam, era o perioadă romantică, în care lucrurile se făceau doar din pură răutate.

 

Primul virus pe care mi-l amintesc era foarte haios, am râs cu lacrimi când l-am văzut – am râs cu lacrimi fiindcă l-am văzut la un coleg, nu la mine (el n-a râs, probabil nu prea avea simțul umorului). Ce făcea virusul ăsta atât de amuzant? Imediat ce deschideai un text, toate literele din el cădeau la baza ecranului, formând o grămăjoară de litere. Nu mai puteai citi nimic, documentele erau compromise total. Era, deci, spaima oricărei redacții. Pe de altă parte, mă gândesc că grămăjoara aia de litere era totuși mult mai inteligibilă decât multe dintre textele din redacțiile de astăzi.

 

Un alt virus, care te toca mărunt ca picătura chinezească, îți restarta odată la câteva minute calculatorul. Era mai greu de detectat, dată fiind asemănarea lui izbitoare cu popularul sistem de operare Windows, care face cam același lucru.

 

Fiindcă browserele erau încă rudimentare și nu aveau nici un fel de protecție, unul dintre virușii pe care mi-i amintesc afecta exact browserul, redirecționându-te unde voia el. De pildă, scriai în browser yahoo, iar el te ducea în altă parte. Cu toată protecția, virusul ăsta încă mai afectează milioane de bărbați și în ziua de azi, ei căutând pe google ”florării online” sau ”cadouri pentru ea”, iar ticălosul de browser redirecționându-i cu răutate spre pornhub.

 

Un virus de tip ruleta rusească, pe care nu l-am avut, dar l-am văzut la alții, îți deschidea o fereastră cu două răspunsuri, da și nu. Dacă răspundeai corect, nu pățeai nimic; dacă alegeai răspunsul greșit, îți ștergea tot de pe hard. Problema e că întrebarea nu avea vreo logică, răspunsul era la noroc, șansele să pierzi tot din calculator erau de 50%. Păcat că nu mai există virusul ăsta, eu aș pune o întrebare de cultură generală la care trebuie să răspunzi în trei secunde, să n-ai timp să cauți pe google. La întrebarea: ”Cine a scris Anna Karenina – Tolstoi sau Ceaikovski?”, de pildă, vă garantez că azi șansele ca un utilizator de internet să răspundă corect sunt tot de 50%, dacă nu chiar mai mici.

 

Desigur, existau și pe atunci tot felul de viruși tehnocrați, plicticoși, din ăia din care nu înțelegeai nimic – doar te trezeai la un moment dat că ceva nu mai merge. Sunt mai bine de 20 de ani de-atunci și e logic să nu mi-i mai amintesc decât pe cei haioși, cu personalitate și fantezie. Altfel vor sta însă lucrurile peste încă 20 de ani, tinerii de azi își vor aminti mult mai ușor chestiile care le-au infectat calculatoarele: ”Eram în vacanță în Asia și, când să scot niște bani de la bancomat, îmi goliseră cardul”.

 

Întrucât peste alți 20 de ani aș vrea să rămân doar cu amintiri frumoase (”Eram în vacanță în Asia și, când am ieșit de la duș, tipa dispăruse cu portofelul meu”), mi-am pus Bitdefender pe toate device-urile – pachetul Bitdefender Total Security 2018 conține soluțiile pentru toate device-urile. Câteva lucruri mă interesau în mod deosebit, iar Bitdefender le rezolvă:

 

● protecția web nu te lasă să intri pe pagini fake, eliminând pericolul de fraudă prin intermediul paginilor clonate (ar fi minunat dacă Bitdefender ar avea și o funcție care să blocheze site-urile de fake news, dar mă rog, nu poți lăsa jumătate din omenire fără internet).

 

● browserul SafePay, inclus în Bitdefender, are tastatură virtuală, care previne furtul parolelor/datelor confidențiale prin înregistrarea tastelor fizice apăsate.

 

Save Files oferă protecție anticriptare pentru fișierele dorite – un fel de extraprotecție împotriva unor ransomware noi.

 

● Funcția SnapPhoto pentru Android e foarte mișto: dacă cineva încearcă să-ți deblocheze telefonul, telefonul îi face poză și, când te întorci de la baie, vezi cine a încercat să-ți umble prin el. Partea bună e că o să ai în telefon foarte multe poze cu nevastă-ta.

 

● dacă ți se fură mobilul (sau mai degrabă dacă-l pierzi, căci cine ți-ar fura telefonul în România?), poți intra în Bitdefender Central de pe laptop, cauți telefonul în ”Dispozitivele mele”, apoi mergi la Antifurt și găsești ultima lui localizare. Deci îl poți găsi cu ușurință, mai vezi și Europa cu ocazia asta…

 

poți bloca orice aplicație – de pildă, poți bloca facebook, ca să eviți să trimită soția din greșeală mesaje la toate femeile din lista ta.

 

Astea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poate face Bitdefender pentru protecția ta. Singurul lucru pe care nu-l poate face încă e să-i explice soției de ce e blocat facebook-ul, dar asta e, trebuie să ne resemnăm că în fața femeilor nu avem nici un fel de protecție.

Share:

12 comments

  1. Dan1 31 August, 2017 at 09:41

    Text? Azi? N-a trecut nici măcar o lună de la ultimul! :))

  2. Dan1 31 August, 2017 at 09:46

    Acu’, după ce am citit şi textul, “dăcât” atât am de zis: io navighez de pe un Apple, iar ăla care eventual ar putea crea viruşi, troieni, etc. pentru Mac OS X e încă ocupat cu biberoane, suzete, pempărşi, etc. >:)

  3. Belle d”Imagination 3 September, 2017 at 18:47

    Offtopic:
    Divinule, ai idee când au apărut în istorie conceptele de România/ român?

  4. Tzica 4 September, 2017 at 15:45

    “Dincolo de functia estetica, de a raspunde unor nevoi ce tin de nevoile culturale textul are, aidoma unei misiuni ontice, si un rol propedeutic.Atitudinea meditativa nostalgica, denota sub aparenta nostalgiei paradisiace o forma drastic secularizata a entuziasmului pentru inceputuri si asteptari escatologice.E inutil a mai dubita asupra intruziunii informatice in peisajul mai mult sau mai putin bucolic al plaiurilor mioritice.”

  5. Dan1 5 September, 2017 at 13:36

    @Tzica: + :))

  6. angel 12 September, 2017 at 09:18

    Doua articole in luna august, hmm, ne rasfeti! 🙂

  7. Radu Vasile 14 September, 2017 at 16:25

    Practic, ce intrebare as avea si eu la acest text minunat.
    Chiar intelege cineva ce zice TZica?

  8. Cms 15 September, 2017 at 15:40

    Nu contează, e mascota Daily Cotcodac.

  9. Serban 16 September, 2017 at 19:04

    Iateuită-iateuită!!
    Mai existați!
    Mmm… m-am uitat și în urmă: sunt vreo 5 articole aparute de acu’ un an de când am intrat ultima oară p’aci.

    Si, la obiect: antivurușii de azi sunt ceea ce au fost virușii de ieri.
    Credeți-mă, mă pricep, am lucrat la un antivirus. Dupa ce m-am lasat, a fost cumpărat de Microsoft…

  10. Cms 20 September, 2017 at 14:43

    Păi, Şerbane, intră şi tu de mai multe ori pe an şi se multiplică alea cinci articole. Chiar mă întrebam cine e de vină că nu mai apar texte noi aici.

  11. Dan1 27 September, 2017 at 19:13

    Daţi-mi voie sǎ trollez offtopic: azi e o zi neagrǎ pentru fratele Andryusha! Femeile din Arabia Sauditǎ au voie sǎ conducǎ (automobile) de azi înainte! 🙂
    Cu alte cuvinte, pot sǎ punǎ mâna pe covrig! 🙂

  12. Narcisa - Maria 28 September, 2017 at 03:19

    Conficker , iLoveYou, Stoned, Jerusalem, Morris, Datacrime, Code Red, Nimda, etc.

Leave a reply