Postul nu e post destul

De ce nu-mi plac pozele cu mâncare de pe facebook

Cms

 

Cu toții i-am strânge cu plăcere de gât pe cei care postează poze cu mâncare pe facebook (desigur, cu excepția celor la care exiată șansa să mâncăm – notă Julius). Motivelele sunt numeroase și pot uneori diferi de la caz la caz; să vedem astăzi însă câteva dintre cele mai comune.

 

Aspectul
Ştiu, ai dus la bun sfârşit o reţetă şi o tratezi ca pe propriul tău copil, fiecare bucătar amator sau profesionist a trecut prin aşa ceva, chiar şi când e vorba de eşecuri răsunătoare: spaghetele făcute prima oară, care se lipesc unele de altele devenind un fel de ghem de să crape mâţele jucându-se cu el; ciorba de burtă cu fâşii de burtă congelate de la supermarket care se transformă într-o supă cremă de meduză cu tentacule de caracatiţă; alte grozăvenii asemănătoare. Pentru tine, aceste creaţii sunt minunate şi poate că merită chiar o poză de postat pe facebook, nu-i aşa? Nu întotdeauna. O farfurie ce conţine o chestie indescriptibilă, care arată ca şi cum bucătarul a mâncat şi apoi a regurgitat la loc amestecul, urmând ritualuri culinare obscure pentru pedepsirea clienţilor dificili ai restaurantelor din Centrul Vechi, poate strica ziua sau seara chiar şi celor cu stomacuri de fier.

 

Restaurantul
În primul rând pentru că nici măcar nu te-ai obosit să găteşti tu. În al doilea rând, fiindcă imaginile cu pizza, cartofi pai, salate şi bruschete trântite pe masă sunt crâncen de banale. N-au nici urmă de personalitate. La polul opus se situează preparatele „elaborate”, care conţin mostre comestibile în cantităţi insuficiente până şi pentru microscopia electronică iar în farfurie sunt trasate dâre artistice având în compoziţie diverse sosuri în culori dubioase. Acelea nu sunt mâncare. Acelea sunt un fel de ţigară de după, dar fără sex. Singura satisfacţie pentru spectatori este că autorului pozei îi este la fel de foame ca înainte.

 

Aparatul
Ai făcut o cină nemaipomenită cu spaghete fierte în cerneală de sepie care le conferă o minunată culoare albastră, peste care ai pus nişte delicioase fructe de mare de culoare violet, totul fiind scăldat într-un sos de coacăze negre cu smântână? Nici dracu’ n-ar mânca aşa ceva, noroc că e doar o iluzie, ai pozat ratatouille-ul rămas de ieri la care ai adăugat nişte paste şi sos de roşii dar ai uitat să reglezi aparatul foto al telefonului pentru lumina neonului din bucătărie.

 

Pofta
Închipuiţi-vă că sunteţi undeva prin Africa, cu o misiune ONU, să zicem. Afară sunt vreo 50 de grade, aşa că ieşiţi să gustaţi tacticos o îngheţată de fructe, la umbra unui copac. Zeci de micuţi africani subnutriţi se uită la voi din apropiere, au fost aduşi ca să fie consultaţi de medicii misiunii. Continuaţi să lingeţi îngheţata în văzul lor, eventual făcând comentarii de genul: „Mmm, ce bună este! Nu-i aşa că arată bine? Astăzi am avut chef de o îngheţată de fructe!”

 

Acesta este efectul pe care-l provoacă postările cu mâncare celor care se întorc flămânzi seara acasă de la serviciu şi fac greşeala să deschidă întâi facebook-ul şi apoi frigiderul. Dacă sunt şi burlaci, frigiderul e gol, deci rămâne să se consoleze cu nişte poze frumoase, sperând că mâncarea respectivă s-a oprit în gâturile delicate ale autoarelor postărilor.

 

 

Singura utilitate în toată această afacere este că burlacii pomeniţi mai sus posedă la ora actuală adevărate hărţi culinare care conţin adresele tuturor chef-elor din lista de facebook. Dacă sunt şi iuţi de picior, pot ajunge la uşa doamnei înainte ca mâncarea pozată să devină istorie. Gurile rele spun că stimatul coleg Julius a reuşit de câteva ori să nu moară de foame în acest mod. Poate că acesta este adevăratul rol al fotografiilor: atragerea în capcană a bărbaţilor singuri, nemâncaţi şi vulnerabili, la fel precum florile atrag albinele sau plantele carnivore muştele, strategii vechi de când lumea şi de când există bărbaţi care nu se pricep la gătit sau nu vor să poarte tocuri înalte şi şorţuleţ cu volane în timp ce robotesc în bucătărie, cum am auzit că obişnuieşte Adi Hădean.

Share:

26 comments

  1. Mefistica 2 October, 2015 at 08:09

    Ce ne mai place sa vorbim in necunostinta de cauza: 1) tu nu gatesti. Be) tu nu fumezi, deci nu stii cum e cu tigara de dupa. Sau viceversa.

  2. Mefistica 2 October, 2015 at 08:11

    Ai remarcat ce draguta am fost, nu am zis nimic de sex…

  3. Cms 2 October, 2015 at 08:32

    *nu mai gătesc
    Mefistico, cred că ai devenit noul troll oficial al Daily Cotcodac. Să fii mândră, ai înaintaşi iluştri, precum Cougar sau Fratele Andryusha.

  4. Mariana 2 October, 2015 at 09:31

    Pe bune, doc, salatele sunt banale? Crancen de banale? [-(

  5. nicole 2 October, 2015 at 09:39

    si burlacii pot gati, nu-i asa? sunt puternici, doar nu o sa suporte o sotie pentru asta;))

  6. Ina_adevărata 2 October, 2015 at 09:42

    Măăăă, ce drăguță a fost Mefistica, serios, chiar nu a zis nimic de sex!
    Cred că are de gînd să pună niște midii pe Facebook diseară, de-aia fu așa amabilă.

  7. Mariana 2 October, 2015 at 09:46

    Mefistica e … ? Gizas, a scris pe DC, o fi bine, i-o fi fomica?

  8. Mefistica 2 October, 2015 at 09:48

    Daca nu midii, macar o mamaliga.

  9. Cms 2 October, 2015 at 09:48

    Cred că da, Ina. Tocmai spunea aseară că seamănă cu nişte pi… cu nişte chestii.

  10. Mariana 2 October, 2015 at 09:49

    Ce, doc, nu poti sa scrii acel cuvant?

  11. Cms 2 October, 2015 at 10:00

    Ca să parafrazez o postare a unei bune prietene, nu trebuie să-l scrii, trebuie să-l simţi.

  12. RoseN 2 October, 2015 at 10:13

    Yuhuuuuuu…ia uite ce de lume selecta p’acisilea 😀
    Doc, la mai mare, aaa… la mai multe… teeeexte, normal…preferabil de aburit gagici =)))

  13. sow 2 October, 2015 at 10:28

    Am auzit ca mancarea burlacului se incalzeste pe calorifer. Seara de seara tot alta daca are noroc.

  14. sebra 2 October, 2015 at 14:23

    Fix de aia nici mie nu-mi plac selfie-urile tipelor tinere și mișto.

  15. Dan1 2 October, 2015 at 15:32

    Cms, dar poti sa le comentezi ceva de genul: “vai ce bine arata, cred ca in compensatie are gust de kkt” :))
    Zic si eu, ca nu mai tin minte cum era cu facebook! :))

  16. JULIUS 2 October, 2015 at 15:50

    Eu am auzit că sub pozele cu mâncare prietena noastră Mefistica obişnuieşte să comenteze: “Mda, arată bine mâncarea, sigur eşti foarte grasă”.

  17. bogho 2 October, 2015 at 17:52

    * Daca poza cu mancare e pusa de o femeie independenta, atunci ea cauta un barbat

    * Daca poza e pusa de un burlac, atunci mama lui e in vizita

    * Daca poza e pusa de o femeie casatorita, atunci il asteapta pe barbatu-sau acasa.

    * Daca poza e pusa de un barbat casatorit, atunci e Adi Hadean

  18. ErRon 2 October, 2015 at 21:39

    Io n-am facebook, şi până acum n-am înţeles de ce o bălăcărea un coleg burlac, zilele trecute, pe o colegă măritată, cum că lui să nu-i mai trimită poze cu mâncare!
    N-o fi ştiind colega să gătească midiile?? Sau să le pozeze?

  19. Tzica 5 October, 2015 at 11:06

    Doar asa, en passant, ca sa-mi cer scuze, persoanei care are intotdeauna dreptate (chiar m-a gratulat odata cu “Lasa-i Tzica ca spun ei tot !”).On topic, exegetii dailycotcodacieni, sunt sigur ca au remarcat subtila trecere de la endofazia apostatica la extravertirea afabila.Demersurile de natura hermeneutica, a intelecualilor abstrusi, sunt amputate de voluntara, amnezica cecitate a ultralibertinilor hedonisti, de sorginte pantagruelica…..parerea mea.

  20. Cms 5 October, 2015 at 20:02

    Julius, la pozele lui Adi Hădean şi Radu Dumitrescu comentează: “Mda, arată bine mâncarea, sigur o ai mică”.

  21. Dan1 5 October, 2015 at 20:08

    E, aşea, vezi?! Înveţi repede! Sunt mândru de tine! :))

  22. Dan1 8 October, 2015 at 21:53

    Alo, sefu’! Nu meritam si noi un text nou?

  23. Dan1 8 October, 2015 at 21:54

    Nu ca n-ar fi bun asta, dar are deja 6 (sase) zile!

  24. dorinho 11 October, 2015 at 00:21

    Pune-te pe scris, Dane,și-așa o mai lălăim şi noi alte șase zile. Că dacă e să-l așteptăm pe Julius…ăsta așteaptă să se termine banii din cont și-apoi să scrie un text emoționant

  25. Videochat Galati 18 October, 2015 at 11:05

    Pozele cu mancare de pe fb sunt la fel de enervante ca selfie-urile facute de femei de 200kg in asa fel incat sa arate de 50kg. ….
    De cele mai multe ori arata bine la exterior, dar sunt ingrozitoare la interior.

  26. Ionut 21 November, 2015 at 22:02

    Romanii au cea mai buna mancare din lume 🙂 Sarmalele romanesti nu se compara cu nimic

Leave a reply