Postul nu e post destul

Cum înveţi o femeie să conducă

Daniela D.

Seară de vară… Am mâinile umede, inimă îmi bubuie în piept, buzele îmi tremură.

“Nu o să mă descurc, nu pot, nu pot să fac asta”, îi spun, respirând greu. “Toata lumea poate”, îmi spune el, ușor plictisit. “E mai greu la început, dar o să te obișnuiești. O să înveți cum se face și apoi totul o să meargă de la sine, o să vezi. Hai, liniștește-te și pregătește-te să începem.”

Sângele îmi năvălește în urechi, nu mai aud nimic. De undeva, de departe, îi aud vocea aspră și ușor iritată: “Nu am toată seară la dispoziție. Ești pregătită să îi dăm drumul?”

Da, spun încet.

“În sfârșit!” zice el. “Deci: asta din fața ta e volanul. Mâinile se țin pe volan la 10 și 10. La picioare ai trei pedale: accelerație, frână și ambreiaj. Ăsta de aici e schimbătorul de viteze, care transmite … mă rog, lasă că nu îți mai zic de-astea. În oglinzile astea te uiți să nu îți vină cineva din spate, dar tu trebuie să te uiți în majoritatea timpului în față…”

Eram la prima mea lecție de șofat, după cum v-ați dat seamă într-un târziu, după ce ați crezut că… Dar nu, eram la prima mea lecție de șofat.

Școală de șoferi a fost cea mai dificilă, traumatizantă și istovitoare școală pe care am făcut-o vreodată. După fiecare lecție îmi spuneam că a fost ultima. Că o să merg toată viață cu troleul și asta e, dar eu nu o să mai conduc niciodată, niciodată.

Deodată, matematica pe care am urât-o întotdeauna mi s-a părut un fleac. Dacă îmi cerea cineva să aleg între a face facultatea de matematică și școală de șoferi, aș fi ales fără să clipesc facultatea de matematică, cu mențiunea că mă bag și la doctorat după aia. Numai că nu m-a întrebat nimeni asta și cu diplomă de la facultatea de matematică nu poți să circuli pe șosea cu automobilul.

A doua oară când ne-am întâlnit, instructorul m-a pus să conduc în intersecția de la Unirii. În acel moment s-a întâmplat ca toate mașinile din toate sectoarele Bucureștiului să traverseze intersecția de la Unirii. Cred că tot restul Bucureștiului era complet pustiu, căci toate mașinile se adunaseră acolo, în locul acela pe care urma să îl traversez eu. Și toate voiau să mă ciocnească pe mine, care încurcam pedalele, acceleram când trebuia să pun frână și viceversa, confundam stânga cu dreapta, semnalizam haotic și opream motorul de mai multe ori consecutiv în mers.

În seara aceea am clacat. M-am întors acasă răvășită și plânsă. Când m-a văzut așa, știind că vin de la lecția de șofat, iubitul meu, un tip foarte temperamental și protector, s-a precipitat spre încălțările de pe hol, bâlbâindu-se furios: “Ce ți-a făcut, că îl omor?” I-am zis să îl lase în pace, și așa are o meserie grea, să înveți femei să conducă reprimându-ți instinctul de a le ucide, ca să nu le dai drumul în trafic singure la un moment dat, necesită un psihic de fier, mă gândesc.

La altă lecție, în poligon, am culcat toate jaloanele pe care trebuia să le ocolesc, ca și cum mi s-ar fi cerut să le pun la pământ pe toate, să nu mai rămână niciuna pe verticală.

La parcări mi-am adus instructorul la exasperare. Eram mereu pe punctul de a avaria atât mașinile lângă care trebuia să parchez, cât și Dacia lui. A ieșit să se calmeze. A zis: “Eu o să ies acum puțin, mă întorc repede.” A ieșit și a lovit cu piciorul în bordură de vreo 10 – 15 ori cu furie. Apoi s-a întors și a zis calm: “Mai încercăm o dată.”

Când ne-am despărțit, la sfârșitul școlii, amândoi am fost fericiți, dar el părea mult mai fericit decât mine. Și așa, ușurat.

Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Conduc binișor, aproape că un bărbat. Exact ca un bărbat nu am cum, pentru că nu pot învinge legile geneticii.

Bărbații se nasc cu schema motorului cu ardere internă înscrisă în ADN, iar pesemne la maternitate bebelușii băieți se deosebesc de bebelușii fetițe prin faptul că primii țin în mânuțe un volan imaginar pe care îl rotesc tot timpul în aer deasupra capului.

Așa că e normal ca bărbații să conducă mai bine decât femeile și, pentru că e o chestie naturală, nici măcar nu e meritul lor. Nu ar trebui să facă atâta caz de asta.

Share:

158 comments

  1. JULIUS 13 March, 2014 at 04:02

    Daniela, sunt convins că următorul Dalai Lama se va alege dintre bărbaţii care au izbutit să înveţe o femeie să parcheze lateral.

  2. Ari 13 March, 2014 at 04:33

    Se poate si mai rau. Intructorul meu mi-a dat voie sa dau examenul dupa 3 serii de lectii de condus. Sa nu-i stric imaginea, cica

  3. ErRon 13 March, 2014 at 06:15

    Ai foarte mare dreptate! La asta nu m-am gândit niciodată, e o meserie care necesită un psihic excepţional! Am să mă uit la unchiu-meu, care m-a învăţat să conduc, cu mult mai mult respect decât până acum!:D

  4. Waltz 13 March, 2014 at 06:42

    Noroc cu iubitul protector.

  5. Mariana 13 March, 2014 at 06:59

    Aiurea, la cati barbati praf am vazut in trafic, nu m-as hazarda sa generalizez. 😀

    Sebraaaaa, fataaa, avem butoane noi!

  6. geo 13 March, 2014 at 07:28

    am un mare dubiu … cea mai grea meserie din lume este să înveți femeia să conducă sau cum să iasă dintr-un sens giratoriu ?

  7. Cristiana 13 March, 2014 at 07:39

    mwaaaai avem boton de huoooo!!!!!!!

  8. Ina_adevărata 13 March, 2014 at 07:41

    Daniela, tu zici că lecțiile de șofat te-au făcut să plîngi și presupui că bărbaților nu li se întîmplă asta. Ei, eu cunosc destui bărbați care nu au plîns la primele lecții, dar nici nu au mai urcat la volan de atunci. Își ascund frica sub tradiționalul “lasă, conduce nevasta, ca să pot eu să mai beau cîte o bere”.
    Probabil, ăștia-s cei mai înfocați susținători ai tezei “bărbații-s geniali la volan, femeile-s niște dezastre”.

  9. janedoe 13 March, 2014 at 08:04

    Băăăăă, ce mișto-s butoanele astea noi!!!
    Dacă dai hăhăhă și apoi te răzgândești și dai huoooo se schimbă cifrele alea mici din dreapta!
    Doamneeeee, ce mă mai râd!!! hăhăhă! huooo! hăhăhă!! huooo!!

  10. boemul 13 March, 2014 at 08:51

    nu ştiu alţii cum sunt, dar citind primele paragrafe eu am avut flashback-uri din adolescenţă. dar nu despre condus era vorba atunci :))

  11. N.A. 13 March, 2014 at 08:59

    Cand am facut eu scoala, deja nu mai era voie prin Unirii, invataceii in ale condusului mai aveau voie doar in anumite zone, pe anumite trasee din Bucuresti. O avea vreo legatura? :))

  12. N.A. 13 March, 2014 at 09:00

    Oricum, am trecut prin aceleasi framantari si spaime, chit ca un amic ma incuraja in felul urmator: “bai, nu e nici o smecherie, e foarte, foarte usor sa conduci, gandeste-te ca si tiristii si coafezele conduc”

  13. George Damian 13 March, 2014 at 09:02

    BUTOAAANEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

  14. Daniela 13 March, 2014 at 09:23

    da, N.A., asta a fost si argumentul iubitului meu de atunci: “uita-te la vecinii nostri, toti au masini.”(aveam niste vecini – maimute, nu erau oameni adevarati). “pai daca tantalaii astia pot sa conduca, cum nu o sa poti tu? “

  15. RoseN 13 March, 2014 at 09:25

    Buey deci n-am fost asa fericita de luni de zile… adicaaa, sa-l vad pe F. Andryusha acisilea in marea noastra familie, hmmm… trebuie sa ma ciupesc, cred ca visez 😀 ufff, parca vad ca de fapt e luni si trebuie sa ma duc la munca, si de fapt nu exista nici un text publicat pe DC 😀

  16. Daniela 13 March, 2014 at 09:26

    Ina, sunt si din astia de care zici tu, dar sa recunoastem cu mana pe inima ca, daca vezi o masina balbaindu-se in traffic, mergand cu 40 la ora cand toate masinile merg cu 60 ori parcata in cele mai ingenioase locuri, in 80% din cazuri se intampla cumva ca masina aia sa fie condusa de o femeie. 🙂

  17. Mariana 13 March, 2014 at 09:27

    Ati stricat bunatate de text cu introducerea simultana a butoanelor, acum toti trolleaza pe seama butoanelor. :))

  18. Daniela 13 March, 2014 at 09:28

    cine este F. Andryusha? cine esti, crestine, si unde ai fost pana acum de e asa sarbatoare sa te intorci?

  19. Daniela 13 March, 2014 at 09:39

    Da, Mariana. Sabotaj. Deci va rog frumos sa va concentrati pe text, lasati dracului butoanele. :((

  20. janedoe 13 March, 2014 at 09:43

    Daniela, fratele a fost in pustiul din Afganistan. El e un fan nemărginit al femilor afgane.

  21. Gabriela 13 March, 2014 at 10:17

    Cum sa imparti doua picioare la trei pedale ? Sa mai fie si 10 si 10 !

  22. miki 13 March, 2014 at 10:23

    Doamna Daniela, sunteti idolul meu! Tot asa ma imbarbatez si io, uitandu-ma in jur la unii dintre cei care au deja permis, da’ tot n-am facut pasul de a ma inscrie la o scoala de soferi. Spre fericirea concitadinului meu, Fratele Andryusha :p

  23. George Damian 13 March, 2014 at 10:37

    Dublă victorie! Butoane ŞI fratele Andryusha!!!

  24. ela 13 March, 2014 at 10:47

    mai intii sa butonez oleaca, apoi sa urez bunvenit fratelui A.
    Acuma plec ca am o treaba!

    Daneee Oaneeee, hai p’acilea ca venii Fratele A si comenteaza pe un text al D-nei Daniela ….ha, ha, ha, 😀

  25. Dl. IT-ist actual 13 March, 2014 at 10:48

    Pentru cei care se impotrivesc butonului de Dislike să știți că l-am introdus special pentru fratele Andryusha, să nu creadă lumea că sunt rasist.

  26. ela 13 March, 2014 at 10:50

    Dl. IT-ist actual : Ti-a promis Julius vreun avans pecuniar?

    ha ha ha ha

  27. bogho 13 March, 2014 at 10:54

    Femeia-i femeie si omul-i om. Asta reiese din textul asta.

  28. Ozzy 13 March, 2014 at 10:56

    Foarte talentată și productivă această Daniela D, îmi amintește de o altă tânără impetuoasă, Monica I. Juliuse, poate ne aranjezi o întâlnire și cu doamna autor D, să-i explicăm cum e treaba pe-aici, prin redacție.

  29. ady 13 March, 2014 at 10:58

    Pana una-alta, pana imi iau masina fac exercitii de parcare. Ma duc la piata cu rucsacul, il umplu de parca as pleca 2 saptamani cu cortul si apoi incerc sa stau jos in metrou. Sa va vad pe voi, viteji asi ai soselelor, cum va parcati fundurile personale si rucsacele din spate intr-un scaun de metrou intre 2 tanti care se revarsa din ale lor, fara oglinzi retrovizoare!

  30. Dan1 13 March, 2014 at 10:58

    @Fratele Andryusha: Andryushaaa! Aleluia! >:D<

  31. Monica 13 March, 2014 at 11:02

    @Ozzy: 😀

  32. Ozzy 13 March, 2014 at 11:21

    @Domnul IT-ist actual – bre, dacă ai zis că te-ai chinuit special pentru Fratele să faci butonul ăla de dislike, m-am gândit că te-ar ajuta un feedback: să știi că merge.

  33. CID 13 March, 2014 at 11:28

    Ooooooooooooooooo !!! Fratele Andryusha !!! Rugaciunile mele au fost ascultate !!!

  34. JULIUS 13 March, 2014 at 11:48

    După cum puteţi observa, fratele habotnic a dispărut în spam, unde-i e locul.

    Deci, m-am trezit.

  35. Dan1 13 March, 2014 at 11:52

    @admin: Aaaalo! Pa’ ce-ai facut? Toata lumea se bucura ca a reaparut fratele si tu – hop! – sa-l bagi la bulau! Tine un minus! 😐

  36. geo 13 March, 2014 at 12:12

    @Dan1 plus unu

  37. geo 13 March, 2014 at 12:15

    Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  38. geo 13 March, 2014 at 12:15

    Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  39. geo 13 March, 2014 at 12:15

    Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  40. Daniela 13 March, 2014 at 12:23

    nu imi place butonul de huooo!!, ma demotiveaza. 🙁

  41. Dl. IT-ist actual 13 March, 2014 at 12:28

    @Geo, nu mai brusca butonu’, e timid ca o mimoza…

  42. RoseN 13 March, 2014 at 12:30

    Aaaa :(( vreau troll-isorul misogin inapooooi!!!
    aaaa :(( :(( :(( :(( :(( :((

  43. geo 13 March, 2014 at 12:32

    @Dl. IT-ist actual: e serveru’ bâlbâit bre, dacă nu știi ce să ii faci încearcă să-l scoți la vizionat niște cursuri auto pentru femei și poate ii trece … =))

  44. Dl. IT-ist actual 13 March, 2014 at 12:46

    Om trece și peste această cumpănă a site-ului de internet, la curățenia generală pentru Sfintele Paști.

  45. Monica 13 March, 2014 at 12:54

    @Ozzy: stai, bre, ca ma trezii! Sfinte Pisoe, vorba unui amic genial ;), m-ai facut “tanara impetuoasa”?!?!? Miiihhihhiiii! Ce mai dau din coadaaa! =))

  46. ienihabarnam 13 March, 2014 at 13:01

    Textul e marfa! Dar butoanele-i iau clar fata! Cel mai tare imi place ca, indiferent daca apesi “hahaha” sau “huo”, apare un mesaj politicos si englezit care-ti spune “Thank you!” 🙂

  47. Daniela 13 March, 2014 at 13:05

    asa, ienihabarnam, rasuceste cutitul in rana…nu se mai uita nici dracu la text, toata lumea se joaca cu butoanele, ca n-am avut noroc pe lume, sa imi puna Julius textul taman in ziua cand s-au montat butoane noi..:((

  48. Monica 13 March, 2014 at 13:11

    @Daniela, lasa, ca tot e bine ca nu e sambata/duminica sau vara. :))

  49. Daniela 13 March, 2014 at 13:18

    da, asa functioneaza? bine ca mi-ai zis, dupa echinoctiu nu mai scriu un rand.

  50. Pusi 13 March, 2014 at 13:21

    Școala ca școala, dar examenuul, e terorist rău!
    (Din cauza d-lui polițist am încurcat stânga cu dreapta.)

  51. Daniela 13 March, 2014 at 13:29

    eu le incurc si acum, nu pot sa dau vina pe niciun politist.

  52. sebra 13 March, 2014 at 14:04

    Mi-e și frică să comentez…

  53. Monica 13 March, 2014 at 14:13

    Ia uite cum obtii tu laicuri, doamna Sebra, doar si pentru propozitia de mai sus =)))

  54. sebra 13 March, 2014 at 14:17

    Alea două?? Sunt de post, din oficiu!

  55. Monica 13 March, 2014 at 14:33

    @ Sebra: s-o crezi tu!! Unul e de la mine, asta stiu sigur. Ps. Asta imi aduce aminte de un candidat la primaria aia a mea, care se minuna ca obtinuse doua voturi: unul era al nevesti-sii, stia sigur, dar celalalt, de unde aparuse, a? Ca el nu se votase pe el!! A fost o intreaga ancheta! =)))))) A ajuns s-o banuiasca pe o fosta… ma rog, prietena 😀

  56. sebra 13 March, 2014 at 14:38

    @Monica,
    Sigur era unul al nevesti`si?? Înseamnă că n-a aflat de ăă..fosta prietenă. :))
    După butonul de dislike, atâta ne-ar mai lipsi, un buton să vezi cine a îndrăznit să apese pe el.:D

  57. Dan1 13 March, 2014 at 14:40

    @Monica: Sunt ca sa-i treaca frica! =))

  58. Ciprian 13 March, 2014 at 14:45

    Bine ai revenit @Sebra. Cred ca ieri nu ai comentat. 🙂 Imi era dor.

  59. Dan1 13 March, 2014 at 14:48

    @Ciprian: Cipriene, ai intrat mai târziu si n-ai idee ce ticalosie inimaginabila s-a petrecut aicisa! 😐

  60. Ciprian 13 March, 2014 at 14:52

    Am citit despre existenta efemera a pustnicului Andryusha.
    Acum eu nu stiu cum faceti voi sa dati reply, sa apara asa @Dan1 scris cu albastru.. Ne intoarcem la inceputurile DC cand foloseam sintaxa html Dan1 Dan1 Dan1 Dan1 Dan1

  61. Dl. IT-ist actual 13 March, 2014 at 15:00

    @Daniela, iarta-ne pentru nefericita sincronizare a doua evenimente atat de grandioase, promit ca la schimbarea temei o sa astept tot un articol de-al tau, daca tot am creat un precedent :-“

  62. N.A. 13 March, 2014 at 15:02

    Va anunt ca eu am un mesaj in spam de ceva timp. Da’ nu-i bai, mi-am dat singura like, sa-mi mai treaca din suparare…

  63. N.A. 13 March, 2014 at 15:03

    A fost postat intre 12.30 si 12.32. Mentionez asta pentru cei care vor sa se duca inapoi si sa-mi dea like. 😀

  64. Dan1 13 March, 2014 at 15:05

    @Dl. IT-ist actual: Da’ un boton de reply direct la comentariu se poate? Pentru un prieten întreb.

  65. Daniela 13 March, 2014 at 15:29

    Dl. IT-ist actual, esti nemaivazut de dragut. din pacate, mai des o sa schimbi tu tema decat o sa scriu eu chestii. macar sa sabotez si eu sabotajul.

  66. Dan1 13 March, 2014 at 15:32

    @Daniela: Asa, te-ai vazut cu permisul luat si nu mai scrii! 😐

  67. N.A. 13 March, 2014 at 15:42

    Danielo, nu te mai alinta, ai scris niste texte savuroase pana acum, continua in acelasi fel, nu iti poti bate joc de titulatura de cea mai tanara speranta autoare DC. 😀

  68. Cristina Ş. 13 March, 2014 at 16:05

    Ciprian haidi, bre, cum sa nu stii, ca pina si eu stiu, am facut in anul 2 parca, la Litere ..

  69. Cristina Ş. 13 March, 2014 at 16:08

    N.A. : io verificai, si numai RoseN si Geo sint la 12:30 si 12:32, cred ca au ceva cu tine !

  70. Nero 13 March, 2014 at 16:16

    @Ciprian: pui link cu id de comment. id-ul e pe data de sub numele postacului 🙂

  71. Cristina Ş. 13 March, 2014 at 16:30

    pai, da, cum zice si Nero, codul html pt text link, cu ancora = id de comment si target = self, scrii tu numele comentacului si iaca 🙂

    daca ma gindesc bine nici n-avem nevoie de buton de reply ;))

  72. Dan1 13 March, 2014 at 16:31

    @Cristina Ş. & @Nero: Lasati ca cre’ ca ne rezolva Dl. IT-ist actual, doar sa termine de vizionat pornachele de azi, ca stiti cum sunt IT-stii! Nu-si vad capul de treaba! :))

  73. Cristina Ş. 13 March, 2014 at 16:31

    Cristina Ş. si poate-l lasam si somer pe dl IT-ist actual ;))

  74. Cristina Ş. 13 March, 2014 at 16:35

    DanOne: in loc sa explici oamenilor ce si cum, ca te-au mai intrebat si esti de meserie, tu instigi pe Baietul ala la munca, saracu’!

  75. camionagiu 13 March, 2014 at 17:03

    ati intalnit dumneavoastra un instructor prea pasionat. Cu mine, daca aratati foarte sepsy si sunteti vesela si pareti disponibila de ceai, nu aveti atata stress. “Mainile pe volan si mergem inainte, tin eu pedalele, nicio grija! Condusul e ceva natural.” Aranjez si cu politistul si dupa aia treaba ta duduie, poti sa iei si tot refugiul pe capota

  76. Daniela 13 March, 2014 at 17:14

    deci tu le-ai lasat in trafic pe doamnele astea care nu nimeresc pedalele nici dupa 10 ani de condus.pffff….

  77. Irina T. 13 March, 2014 at 17:26

    După ce mi-am luat permisul mi-am dat seama că așa efort de concentrare și coordonare ca la examenul auto n-o să mai pot face a doua oară. Am făcut câteva pozne insignifiante pe străzile patriei, apoi m-am lăsat. Mulți oameni și alte făpturi au putut astfel să supraviețuiască. Inclusiv eu. Nu m-am temut că o să mor într-un accident, ci că până la urmă o să exasperez în așa hal pe cineva că o să mă omoare în bătaie.

  78. Dan1 13 March, 2014 at 17:35

    @camionagiu: Camiooo! Aleluia! >:D<
    L.E.: Sper sa nu trag rau ca tot asa i-am zis si lui Andryusha, si-a ajuns saracu’ în spam! 😐

  79. Radu Vasile 13 March, 2014 at 17:59

    Sunt si eu pe aici, doar va informam, stiu ca nu va plac, dar nu scapati de mine usor:)

    Referitor la noile butoane, e bine ca ati comentat voi, pentru ca eu nu le vad. Tot ce apare pe jaws-ul meu (screen reader, sau tehnologie de acces, sau tehnologie asistiva, cumvreti sa ii spuneti, e urmatoarea chestie):

    8

    0

    Votează

    Deci Pot cel putin sa vad cine si la ce a dat like si dizlike. e bine zic:)

    Acel voteaza, nu e clickabil si probabil nici nu tre sa fie, mai ales ca aflu din comentarii, de la voi, ca ar fi doua butoane. Eu zic, sa lasati dracu textu si sa povestiti mai mult despre butoane, poate asa aflu si eu cum arata:))

    @Daniela: No offence, dar se pare ca butoanele e buzz-ul astazi:)

  80. Dan1 13 March, 2014 at 18:40

    @Radu Vasile: Nu, buzz-ul e ca revenise Andryusha ratacitor cu un comentariu inofensiv, chiar laudativ, iar Julius din Pont – pac! – l-a bagat la zdup! Asa ceva!…
    Iar ca sa trollez, botoanele au în stânga cifrelor câte o pictograma, prima – thumb up, iar a doua invers.

  81. deaddy 13 March, 2014 at 19:06

    Pai inca 2-3 butoane (in lipsa de imaginatie merge pur si simplu cu alte degete in diverse pozitii, nu neaparat degete de la mana) si nici nu mai trebuiesc distinsi autori, ca ia prea mult timp sa dai scroll peste texte (sau domne fere te impinge pacatul sa citesti vreo ceva).

    Da, frumos text, d-na D., judecand dupa nr de commenturi! >:)

  82. Radu Vasile 13 March, 2014 at 19:24

    @dan1: Mda, m-am uitat putin prin surse si am vazut ca se importa nu stiu ce script de pe nu stiu ce site de cacao. O sa downloadez scriptul si o sa vad ce scrie prin el. Misto la javascriptul asta e ca poti sa modifici total ce a vrut autorul sa faca acolo, chiar daca tu importi scriptul de pe alt server.

    L.E. Oricum, e interesant de ce acel script trebuie importat la fiecare coment in parte… Dar pana nu vad ce scrie in el, nu am de unde sa stiu. Oricum, importarea aceluiasi fisier pentru fiecare content, mai ales daca nu se face cache pe browser, e interesanta tare.

  83. Irina T. 13 March, 2014 at 19:27

    Mi-a plăcut articolul Danielei D. și tare mă bucur să aflu că acum șofează bine. Mulțumiri sincere Domnului ITist Actual pentru la fel de actualele butoane. Mă încearcă însă o amară tristețe pentru situația domnului Radu Vasile. Nu poate posta cineva un print screen, să se bucure de butoane și ochii dumnisale?

  84. Radu Vasile 13 March, 2014 at 19:44

    @irina t: Nu ma ajuta print screenu. Pentru lamurire, citeste despre accesibilitate.
    http://www.siteuri.ro/developer/accessibility.ro.html

  85. Irina T. 13 March, 2014 at 19:50

    Radu Vasile, empatizez cu un om aflat la ananghie, dar nu chiar într-atât.

  86. Monica 13 March, 2014 at 20:08

    Si, hmmm, ce bine ca am facut scoala pe Dacie si tot Dacie (baba din aia, din 82, cum nu se mai fac azi 😀 )am haituit prin sensurile giratorii ale patriei. Chiar si cand regulile sensului giratoriu erau invers! Sau nu erau? Sau… In fine, ce sa mai… Una peste alta, Dacia de pe vremea mea era masina cea mai buna de scoala! Asa am invatat despre jigler, arborele cotit, platine, bujii, planetare (inclusiv reconditionate) curea de ventilator, culbutori, cuzineti… E drept, despre prezoane am aflat abia cand mi s-au sustras cauciucurile la vw, ca nu aveam antifurt si karma suficient de buna. Da’ scoala am facut pe ea pana mi-au sarit capacele. De la jante.

  87. Monica 13 March, 2014 at 20:49

    miiiiihiiihiii, domnule IT-st actual! Daca F5 ajung la ultimul commment, daca backward, ajung la primul. Imi place!

  88. lulu 13 March, 2014 at 20:58

    Oare julius vede cine i-a dat unlike? Ca daca as sti ca vede as vrea sa comentez cum ca i-am dad unlike, iar el mi-a multumit :D. Daca nu vede, nu mai comentez nimic, tac…

  89. Dan1 13 March, 2014 at 21:37

    @JULIUS: Asa, si ti-am mai dat un minus si de-acasa! Ca sa-ntelegi ca nu bagi un om pios si cuvios si evlavios (başca troll premium) la bulau asea, si sa ramâi nepedepsit! 😐

  90. Mariana 13 March, 2014 at 21:38

    Doamna Muni, iar ne complexezi, fata? Stim deja ca le ai cu pescuitul, ca gatesti, ca stii de prezoane, dar era musai sa bagi si restul neologismelor?

  91. Dan1 13 March, 2014 at 21:39

    @lulu: Luluuu! Aleluia! >:D<
    (ca vad ca nu sunt chiar piaza rea!) :))

  92. Dan1 13 March, 2014 at 21:42

    @Monica: Pa’ se poate bre? Adica sa uiti de bucsele de bascula, pivoti, “mosor”, placute de frâna, saboti, “bucsa de teflon” etc.? 😐
    @Mariana: Mai are si scapari asea! Trebuie sa mai strânga prezoanele de la chiulasa! (la 5,5 Nm) =))
    Da’ ia zi, cum fu la RDS?

  93. Dan1 13 March, 2014 at 22:13

    @Radu Vasile: Ai ceva rabdare, sa citesti scripturile alea (si gratuit pe deasupra)! :))
    Oricum, eu le-as fi facut din PHP, nu din javascript (client-side). Asa, ar fi ramas si like-urile noastre anterioare în baza de date (MySQL, ca am vazut când a mai dat eroare).
    @comentatorii normali: Ignorati acest comentariu, e asea, între corporatisti! Sau… cum le zice! IT-sti, IT-sti! 😀

  94. Dan1 13 March, 2014 at 22:50

    Lepka, te rugam mai fa un tricou de-ala! Cu “Free Andryusha”!

  95. Radu Vasile 13 March, 2014 at 22:59

    @dan1: Mda, e interesanta solutia totusi sa stii. E un script de pe poll.fm care foloseste nu stiu ce apii de pe polldady si construieste niste butoane, sau stelute (dupe caz). Intr-un final tu il pui la tine in site, prin tagul script. Deci iti dai seama cata comunicatia e acolo fratica, e ca pe vremuri când pentru a suna de la Constanta la Tartaru, sunai la Kirnogeni sa iti dea legatura.
    Deci daily cheama poll.fm, poll.fm cheama poldady si tot asa. La polldady nu m-am mai uitat pe cine cheama.
    @cititorii: Sariti si peste asta, e tot intre corporatisti.

  96. ciprian 13 March, 2014 at 23:02

    Merci Dan1, Nero, Cristinuta.. O sa incerc in comentariile urmatoare. La cat am comentat eu pe aici in ultima vreme.. am uitat.

  97. N.A. 14 March, 2014 at 01:24

    @Cristina S – Da, e clar, nu mi-l mai scoate nimeni, s-a pierdut prin pivnitele alea intunecate ale spamului. Si nu ziceam nimic rau, chiar sustineam cu voiosie botonul de dislike, ca mai apare cate unu care ne face g.r.a.s.e (aha, de aici mi s-a tras), tu.te, etc si trebuie sa il onoram cu un buton pe masura.
    De exemplu, chiar azi am folosit butonul cu pricina cu mult entuziasm, intru aprecierea corului bocitoarelor dupa cei plecati in spam..

  98. Mariana 14 March, 2014 at 07:38

    @Dan1: breee, deziluzie totala, nici o coada, nu tu scandal, nu tu sange, nu tu politie. Mai ca am plans de tristete. (Daca ai mai intra pe fb ocazional ai sti).

  99. geo 14 March, 2014 at 10:33

    ce mai contează acuma … Olivier Martinez e proaspăt divorțat

  100. Cristi 14 March, 2014 at 10:49

    @Dan1: mai spune bre odata cum pui link la comentariu.

  101. RoseN 14 March, 2014 at 11:25

    Cristi: Pffff :)) pana si gagicile stiu sa puna link 😀

    deeeeeeci..vezi tu acolo sub numele tau unde scrie data si ora, naaa, apesi frumos pe chestia aia, si sus in bara o sa-ti apara asa ceva:
    http://www.dailycotcodac.ro/2014/03/cum-inveti-o-femeie-sa-conduca/#comment-402648
    buuuuun, mai departe trebuie doar sa incadrezi adresa aia asa cum vrei cand scrii un link, adica intre a href=”url” si inchizi tagul de a href

  102. Dan1 14 March, 2014 at 11:28

    @Cristi: Dai right-click acolo unde e data si ora la care a fost scris comentariul, iar la “Comment” scrii @ urmat de shift-virgula, scrii A HREF=’ dai paste si inchizi cu ‘> acum scrii numele comentatorului si inchizi cu shift-virgula /a>: si un spatiu.

  103. Dan1 14 March, 2014 at 11:39

    @N.A.: Com-com? Ne-ai dat minus noo care militam sa fie scos Andryusha de la racoare? Reao! 😛

  104. Dan1 14 March, 2014 at 11:44

    @Cristi: Vezi ca uitai sa mai spun ca dai “copy link address” dupa ce dai right-click. Daca ai Mac, dai ctrl-click si “copy link address”.

  105. bogho 14 March, 2014 at 11:47

    @<a href="http://dailycotcodac.ro/…./#comment-402653" > NumeUser</a>:

    unde url-ul dupa href e cel de la comentariu
    si
    NumeUser e numele utilizatorului

  106. Daniela 14 March, 2014 at 12:13

    sunt total bulversata de ce se intampla. 90 de comentarii din 105 sunt despre butoane. apare un baiat pe care il cheama fratele andryska sau asa sa zica si el ceva de bine si – pac – Julius il baga imediat la bulau, ca sa revina lumea la discutia despre butoane. discutia despre butoane continua si in ziua de azi, bine mersi si banuiesc ca va continua pana la sfarsitul veacurilor, amin.
    eu imi dau demisia.

  107. bogho 14 March, 2014 at 12:16

    @Daniela>: Dar despre ce e vorba in textul tau?

  108. ela 14 March, 2014 at 12:17

    @ Daniela:
    Noi ca troll-i, asta stim sa facem cel mai bine…;
    Bulversam in draci autorii …..

  109. Daniela 14 March, 2014 at 12:22

    @bogho: despre niste butoane, my friend, citeste-l si-o sa vezi. am mai zis ceva si de neste surse, cu javascript si MySQL, o nebunie!

  110. bogho 14 March, 2014 at 12:26

    Mi-am dat seama din comentarii. Intr-adevar site-ul are o problema cu faptul ca incarca foarte multe resurse externe site-ului si o solutie mai buna pentru uzabilitate si accesibilitate ar fi fost instalarea unui plugin local.

  111. Dan1 14 March, 2014 at 12:28

    @Daniela: Io am mai spus-o si o repet: noi trollam fara sa citim textele! :))
    A, si @Daniela: =)) =)) =))

  112. Daniela 14 March, 2014 at 12:37

    :))

    Dan1, de unde iau eu maimutoi din astia care se tavalesc de ras? sa mai extindem discutia un pic dincolo de butoane…

  113. bogho 14 March, 2014 at 12:39

    🙂

    http://premium.wpmudev.org/blog/wp-content/uploads/2012/02/default-wordpress-smilies.jpg

    Daca stii codul de la emoticon-urile pentru yahoo messenger, atunci alea sunt si aici.

  114. Daniela 14 March, 2014 at 12:49

    exista oameni care invata pe de rost codurile astea?? wtf!suntem in star trek or something.

  115. RoseN 14 March, 2014 at 13:05

    @Daniela: muahahaha… tu ai crescut fara messenger? uaaa 😀 bre, suntem multi programeci p’acisilea, ce vrei si tu…
    ia poftim o lista mai extinsa de emoticons de unde poti sa-ti alegi ce pofteste fluturii tai argintii 😀 (Tzicaaaaa)
    http://www.ymlover.com/lista-cu-emoticoane/

  116. Ina_adevărata 14 March, 2014 at 13:31

    @Daniela, lasă că m-au învățat și pe mine: pentru tăvălici pui în ordine semnele =, apoi ) și iar ). Egal, paranteză închisă, paranteză închisă, înșirate unul după altul fără virgulă sau spații între ele.
    Și am mai reținut zîmbiliciul, înșiri semnul :, apoi ). Deci două puncte și paranteză închisă.
    Pentru a trolla pe DC e suficient să știi atît.

  117. Cristi 14 March, 2014 at 13:45

    @<a href="http://www.dailycotcodac.ro/2014/03/cum-inveti-o-femeie-sa-conduca/#comment-402652"&gt; Dan1: Test

  118. Cristi 14 March, 2014 at 13:48

    @ Dan1 :Test 2

  119. RoseN 14 March, 2014 at 13:51

    Hihihihi…mai folositi si voi un goagal cevaaa 😀
    uite mai aici cum se foloseste tagul de a href!

  120. ela 14 March, 2014 at 14:00

    RoseN @

    mersi pt lista =D>

  121. Cristi 14 March, 2014 at 14:03

    Test 3 pentru editare.

  122. Dan1 14 March, 2014 at 14:17

    Cristi, al doilea test merge-toarce! :-bd

  123. camionagiu 14 March, 2014 at 14:21

    Ia să dăm un test practic. Aproape practic, în fine. Câte distinse conducătoare auto ştiu să execute plecarea de pe loc din rampă, cu frâna de mână şi fără să abuzăm de acceleraţie? (adică nu la blană, nu scoatem fum, nu ardem ambreiajul, dacă se poate!)

  124. Dan1 14 March, 2014 at 14:29

    @camionagiu: Alea care locuiesc la munte precis, ca n-au încotro! :))

  125. camionagiu 14 March, 2014 at 14:34

    ei n-au… lasa masina numai in panta, dar fara sa propteasca rotile bracate in bordura, ca pe asta abia o vezi la 1 la suta din barbati, care sunt serifi la volan altfel!!!

  126. Mariana 14 March, 2014 at 14:34

    Camio, come on, mare lucru! Dupa ce-ti moare de cateva ori masina in pasaj la Obor inveti orice. :))

  127. Dan1 14 March, 2014 at 17:20

    :-O Iar disparura butoanele?
    Atunci sa trollam ontopic. Deci aia cu intersectia de la Unirii mi se-ntâmpla si mie la Feeria Baneasa. Când ma duc eu acolo, la cumparaturi, toate, dar absolut toate automobilele din oras si comunele limitrofe sunt acolo, în parcare. Ba cre’ ca vin si din orasele mai apropiate de 100km. 😐

  128. Dan1 14 March, 2014 at 17:40

    Iar asta de la sectiunea “Contact” acu’ o vazui! :))
    Lipsum curat frate! :))

  129. Radu Vasile 14 March, 2014 at 18:40

    @Daniela: Nu e frumos sa induci oamenii in eroare, nu e frumos de loc si sa ne furi subiectele, zau asa…
    Dar sa stii ca eu am citit textul…
    Nu am avut încotro, ca pentru a ajunge la comentarii cu jaws, a trebuit sa trec prin tot textul:)
    Daca nu stii cine e jaws, poti sa aflii aici:
    http://www.freedomscientific.com/products/fs/JAWS-product-page.asp

  130. Rada 14 March, 2014 at 23:06

    10 si 10? 10 si 10??? Halal instructor ti-ai ales! Cum naiba sa te puna sa tii ambele maini in acelasi loc, si sa mai vrea sa si conduci dupa aia? E clar vina instructorului ca n-ai invatat ce trebuie. Si din a doua lectie in Unirii?? Pai ce, cauta saormeria de la Dristor? Si oricum mainile nu se tin la o ora anume pe volan, ci intotdeauna cand conduci, cu exceptia momentului in care schimbi viteza cand, logic si matematic, tii doar o mana pe volan. E ca un fel de regula offsaid-ului, stii? 😀

  131. Dan1 15 March, 2014 at 08:26

    Doaaamne, dar ce s-a întâmplat cu acest site (de pe Internet)? 😐

  132. Nero 15 March, 2014 at 09:32

    E in recesiune…

  133. Dan1 15 March, 2014 at 12:05

    (:| Vreun text nou sefu’?

  134. Ciprian 15 March, 2014 at 14:10

    Oare autoarea Daniela e acea Daniela care dorea accept? Trebuia sa mentioneze ca e autoare DC, ca ii dadeam.

  135. N.A. 15 March, 2014 at 15:53

    @dan1 – da, recunosc. 😀 Da’ in rest, te ador, sa stii, Danoane! :*

  136. N.A. 15 March, 2014 at 15:54

    @Ciprian – Dezcremenatorule! =))

  137. Adrian 15 March, 2014 at 17:54

    Oare n-ar trebui să stingă cineva lampa aia din dreapta-sus? Să nu mai ardă gazu’…

  138. geo 15 March, 2014 at 20:39

    @Adrian: are gaz de la Putinica …

  139. Dan1 15 March, 2014 at 20:58

    @N.A.: Vaaaai, merçois! Dar ce ai cu Andryusha? Ca e troll de troll premium! Poate te deranjeaza aia cu “Steaua rulz?” =))

  140. Dan1 15 March, 2014 at 21:39

    @<Adrian: Nu doar mie mi s-a parut (ca ala arde gazu' degeaba)? =))
    P.S.: Bre, vedeti ca nu putem sa mai dam link-uri în comentarii! Sper ca esti multumit Julius-Ovidius! Cenzureaza-ne, arde-ne! 😐

  141. Dan1 15 March, 2014 at 21:42

    Pe lânga ca nu ne mai putem edita comentariile (ca na!, mai gresim si noi, ca oamenii, când comentam)! 😐

  142. Adrian 15 March, 2014 at 22:00

    @Dan1: Zi mersi că (deocamdată) nu trebuie să-ți trimiți comentariile în plic.

  143. bogho 15 March, 2014 at 22:25

    Va notati pe o hartie ce comentarii vi-au placut si apoi cand apar butoanele incepeti cu like-urile retroactiv.

    PS. Parca sa zic ca merge editarea de comentarii.

    Avem si un Request Deletion, deci e de bine.

  144. Radu Vasile 16 March, 2014 at 00:26

    Eu incerc sa postez comentarii si nu merge, oi fi ajuns langa Andriusa?

  145. Cristina Ș. 16 March, 2014 at 10:55

    N.A. : daa!! si eu, si eu, tot intru aprecierea corului bocitoarelor am folosit botonashul ala, saracutul, pe unde-o fi el acum

  146. Dan1 16 March, 2014 at 13:28

    @N.A. & @Cristina Ș.: Pa boton! Ca l-ati folosit abuziv! >:)

  147. Cristina Ș. 16 March, 2014 at 16:01

    DanOne … oooh, dar ce-as mai abuza daca l-ar da inapoi >:)

  148. Cristina Ș. 16 March, 2014 at 16:04

    Daniela, stai draga sa-ti spun the famous line:

    “It’s not you, it’s uuus” :)) :))

  149. Dan1 16 March, 2014 at 17:24

    @Cristina Ș.: A, si era sa uit: reao! 😛

  150. ciprian 16 March, 2014 at 20:19

    Cum inveti o femeie sa conduca Daily Cotcodac.. Ar fi o idee, daca nu e deja fapt.

  151. Dan1 16 March, 2014 at 20:41

    @Ciprian: Cipriene, io sunt usor îngrijorat, sa stii! Pa’ Julius n-a mai comentat din 13.03.2014 iar azi suntem în 16.03.2014 (başca ca mâine e Sfântul Patrick)! (Biiine, de texte noi noi n-are rost sa mai zic, ca io zic – io aud! )
    Poate o fi luat o supradoza de cremsnituri?! Poate o fi anatema fratelui Andryusha?! >:)

  152. Dan1 16 March, 2014 at 20:47

    @Ciprian: Cipriene, io sunt usor îngrijorat, sa stii! Julius n-a mai comentat din 13.03.2014, iar azi suntem în 16.03.2014! (de texte noi nici n-are rost sa mai pomenesc, ca eu zic – eu aud!)
    O fi de la o supradoza de cremsnit? Sau o fi anatema fratelui Andryusha? >:)
    Oricum, mâine e Sf. Patrick; daca nici mâine nu baga vreun text io anunt SMURD-u’!

  153. Dan1 16 March, 2014 at 20:48

    Ce misto, nu mai putem nici comenta! 😐

  154. Dan1 16 March, 2014 at 20:51

    Varza frate! Comentariul in care aveam ceva de spus nu-mi apare deloc, dar daca incerc sa-l scriu din nou imi spune ca e duplicat. In schimb imi apare alalalt, care i-am cerut “request deletion”! 😐
    Stergeti-l si pe-asta ca era pentru voi, nu pentru public! 😐
    Si vad ca si-al cu “request deletion” e la moderare.

  155. Adrian 16 March, 2014 at 22:16

    Să înveți o femeie să conducă? N-are sens. Femeile știu deja să conducă. Toți bărbații însurați știu asta. E adevărat, au aflat-o prea târziu ca să le mai folosească la ceva…

  156. ciprian 17 March, 2014 at 00:03

    La multi ani, Daily Cotcodac!

  157. geo 17 March, 2014 at 00:41

    La multi ani Daily Cotcodac!

  158. Cristi 17 March, 2014 at 08:04

    @ Dan1 : Din pacate testul 3 nu a mers. Nu puteam edita comentarii la momentul respectiv. Nu’s de ce.
    L.E. Acum pot.

Leave a reply