Postul nu e post destul

Bucătărie zanzibareză

Julius imprimă alene o nouă legănare hamacului în care zăcea încă de dimineaţă. Soarele era acum exact deasupra capului, iar aerul ardea ca focul. O baie în apa cu nuanţe turcoaz ar fi fost numai bună, dar îi era lene şi să se gândească la cei 10 metri pe care îi avea de parcurs de la umbra răcoritoare a palmierilor la apă. Aşa încât continuă să se legene cu tot cu hamac, golindu-şi mintea. Era atât de bine…

 

– Mister Giulika! Mister Giulika!

 

Vocea băieţaşului pârlit de soarele tropical îl trezi din reverie pe mogul. Se ridică într-o rână, iscodind cu ochişori vioi mesagerul:

 

– Ai adus de mâncare? Ce ai bun acolo?

 

– Mâncare african, banan copt cu carne şi mirodenii, Mister Giulika. Foarte bun pe căldur, foarte răcoritor.

 

– Nu face rău la stomac?, mai încercă mogulul o ultimă rezistenţă, simţind că-i plouă în gură, deşi sezonul ploios era departe.

 

– Bun la burtă, mister. Merge ca uns. Ca pizdă bună, cum zici prieteni români care venit înainte.

 

– Dă-l încoace, mai apucă să zică Julius, apoi înşfăcă pofticios bolul de lut. Ar merge şi o bere, băiete, mormăi el cu gura plină spre ospătarul de ocazie.

 

Băiatul se răsuci pe călcâie şi o zbughi spre coliba şefului satului, cea mai înaltă construcţie de lângă plaja turistică. Dispăru înăuntrul ei:

 

– Tată, tată! Când e pregătit Giulika pentru petrecere? Acum vrea bere!

 

Şeful tribului, un negru vânjos, fost muncitor pe platformele petroliere, pe nume Babatunde, îl luă în braţe pe cel mai mic dintre copiii săi:

 

– Ai răbdare, dragul tatei. Îl mai îndopăm încă două zile, să-i dispară gustul ăla greţos de cremşnit şi ce porcării mai mănâncă ăştia pe acasă. Pe urmă e gata pentru petrecere. Haide, du-i trei beri, ştii că i-am promis vraciului că-l invităm săptămâna asta la o cină cu foie gras pe pat de linte.

 

 

Patronul Daily Cotcodac termină delicatesele şi se întinse pe spate cu un oftat de mulţumire. Scoase din budigăi telefonul şi se apucă să scrie un mesaj pentru cititori:

 

„Dragii mei,

Africa e minunată, plaja este de vis, peisajele sunt extraordinare. Eu sunt bine, mâncarea e bună, totul merge cum am plănuit.”

Share:

54 comments

  1. Dan1 28 March, 2014 at 09:26

    “Eu sunt un alb gustos, ca sa-l citez pe 4mall” :))

  2. Padme 28 March, 2014 at 09:28

    Hai ca dupa cum arata in poze nu mai are mult pana la patu de linte :)))

  3. RoseN 28 March, 2014 at 09:29

    Aoooleo :)) vai de mine si de mineeee ce cuuuuvinte @-)

  4. Mariana 28 March, 2014 at 09:37

    Viitorul suna bine, sefa Vivi, vezi ca jobul se transforma din temporar in permanent. 😉

  5. SM 28 March, 2014 at 10:12

    “Fois gras”! Asta nu mai e reportaj, e diagnostic!

  6. ioana 28 March, 2014 at 10:23

    mai bine sa-i dea rom si sa-l pregateasca pentru desert, mai ales ca sta si la dospit

  7. Cms 28 March, 2014 at 10:47

    Am putea face un concurs pe site:
    În câte feluri se poate găti un mogul?

  8. deaddy 28 March, 2014 at 11:10

    Dupa care urmeaza concursul “in cate feluri se poate găta mogulul gătit anterior” 🙂

  9. Sabotor 28 March, 2014 at 11:25

    Sarmanu’ Julica….. o sa doarma pe pat de linte…

    :))))))))))))))))))))))

  10. Dan1 28 March, 2014 at 11:50

    @Cms: Nu putem, pentru ca noi nu suntem zanzibarieri d-aia, cum le zice.

  11. Belle dImagination 28 March, 2014 at 12:07

    Cms,

    Premiat în sincere felicitări de către zanzibarezi?

  12. Cms 28 March, 2014 at 12:19

    Belle dImagination, sau un sufertaş cu mâncare de Julică, gătit după reţeta câştigătoare.

  13. Padme 28 March, 2014 at 12:39

    Doc, da’ ce cuvinte folosesti… sper ca nu l-ai si pronuntat cand l-ai scris… =)))

  14. marcian 28 March, 2014 at 12:49

    Cred ca nu ati citit cu atentie ultima propozitie: “…totul merge cum am planuit”. Cine poate stii ce planuri sofisticate a zamislit creierul genial al mogulului. Parca il vad in aeroport la Otopeni incercand sa explice vamesilor ca uriasa statuie neagra in trei picioare pe care incearca sa o introduca in tara nu este din lemn, deci supusa accizarii, ci se incadreaza la trofee de vanatoare :), adica scutita de orice taxe.

  15. Mariana 28 March, 2014 at 13:18

    Ah, am uitat sa mentionez mai devreme, se poate sa ne mai povesteasca autorul despre Babatunde? Orice, zau…

  16. delia 28 March, 2014 at 13:35

    aha, deci de aia i-au pus în mînă şi sticla aia enormă de jack şi îl ţin la aer pe plajă, să se fezandeze singur.

  17. delia 28 March, 2014 at 13:38

    aş fi putut jura că am postat un comentariu aicişa. domnu IT-ist nou, mă repet sau ce văd în faţa ochilor e ce-a mai rămas din toader?

  18. Marian S 28 March, 2014 at 14:41

    “Banan copt cu carne şi mirodenii“.
    Doc` Şendroiu, în Zanzibar se găsesc maimuţe??? 😛

  19. marcian 28 March, 2014 at 14:51

    marcian: Cred ca nu ati citit cu atentie ultima propozitie: “…totul merge cum am planuit”. Cine poate stii ce planuri sofisticate a zamislit creierul genial al mogulului. Parca il vad in aeroport la Otopeni incercand sa explice vamesilor ca uriasa statuie neagra in trei picioare pe care incearca sa o introduca in tara nu este din lemn, deci supusa accizarii, ci se incadreaza la trofee de vanatoare , adica scutita de orice taxe.

    Sau ar putea sa vina doar cu bastonul de maresal in geanta, intelegeti voi ce vreau sa zic

  20. Mifty 28 March, 2014 at 15:53

    … un cotlet de Julică au gratin la masa 5, vă rog! 😀

  21. deaddy 28 March, 2014 at 16:09

    Pai nu-i bine! Pe fb imi apare citat fix treaba cu p***a,, numa buna sa-mi vaza copiii personali sau ai altuia care au acces pe wallu meu…. Rusine, Dinu Patriciu! La urmatoarea abatere beznosu va paste (la mine ii zice unfollow sau ceva de genu’ asta)!

  22. delia 28 March, 2014 at 16:49

    delia,

    ca femeie, pe mine mă interesează în principal accesoriile vestimentare. bănuiesc că domnul bucătar babatunde nu poartă tunică şi bonetă pe căldura aia, deci aş dori să ştiu mai ales cum îi stă şorţu.

  23. lulu 28 March, 2014 at 18:06

    Solicit infiintarea unui grup de sprijin intitulat cotcodacii anonimi, deoarece am constatat ca am inceput sa ii recunosc pe domnii autori dupa stil, fapt care ma cam ingrijoreaza. Se mai baga cineva?

  24. lulu 28 March, 2014 at 18:16

    Si oarecum on topic, sa il anunte cineva pe doc Sendroiu, sa il anunte pe Babatunde, sa nu il perpeleasaca pe Julica inainte de a-i spune ca face asta pentru ca a sters-o pe sor-sa din lista de facebook… 😀

  25. Cms 28 March, 2014 at 19:04

    deaddy, am dat şi eu share acum, de probă. Apare începutul textului.

    Despre Babatunde, fetelor, pot spune că i-au priit cursurile de artă culinară făcute cu bucătarul italian de pe platforma lui Doc Şendroiu. După cum vedeţi, le pune în aplicare.

  26. Silva 28 March, 2014 at 19:30

    pacat ca nu mai apuca sa citeasca textul asta, cred ca mogulului i-ar placea mult si l-ar plati regeste pe domnul autor pentru el.

  27. N.A. 28 March, 2014 at 19:54

    lulu,

    =)) =)) =))

  28. ela 28 March, 2014 at 20:11

    Babatunde, Doc. Sendroiu si Julius …… nice!

    Exprimati-va domnilor, nu fi-ti timizi!

    Publicul va cheama, va solicita, va cere !!!!
    😀

  29. Dan1 28 March, 2014 at 20:14

    Bre, stiu cum îl putem salva pe Giulika de la o soarta rusinoasa (pentru ca banuiesc ca Babatunde vrea sa îl faca la frigare, ca deh, lui i-e mai usor, asea). Deci io propun sa punem mâna de la mâna si sa achizitionam câtiva paleti de cremsnit si sa-l rugam pe camionagiu sa-i duca în Zanzibaria. Dupa ce va consuma primul palet (cam un sfert de ora apreciez eu), va deveni total necomestibil pentru zanzibarienii aia.

  30. Dan1 28 March, 2014 at 20:16

    Bre, stiu cum îl putem salva pe “Giulika” de la o soarta rusinoasa (pentru ca banuiesc ca Babatunde vrea sa îl faca la frigare, ca deh, lui i-e mai usor, asea). Deci io propun sa punem mâna de la mâna si sa achizitionam câtiva paleti de cremsnit si sa-l rugam pe camionagiu sa-i duca în Zanzibaria. Dupa ce va consuma primul palet (cam un sfert de ora apreciez eu), va deveni total necomestibil pentru zanzibarienii aia.

  31. Dan1 28 March, 2014 at 20:41

    Aaalo, domnu’ IT-st actual, domne mi-a disparut un comentariu genial mai ceva ca zborul 370, domne! Pa’ sa poate? 😐

  32. bogho 28 March, 2014 at 22:24

    Articolul nu e amuzant, mai am 2 cunostinte care sunt plecate in excursia asta, iar de la una dintre ele am de incasat niste bani buni de pe un proiect

  33. Silva 28 March, 2014 at 22:38

    In sfarsit un om cu suflet!

  34. Dan1 29 March, 2014 at 07:08

    @bogho: Nu e un trib mare si nu cred ca au congelator, asa ca se vor multumi decât cu Julius.

  35. Cms 29 March, 2014 at 11:25

    lulu, faptul că recunoşti autorii după stil trebuie să ne îngrijoreze şi pe noi? Sau putem să ne furăm textele unii altora în continuare? 😛

  36. deaddy 29 March, 2014 at 11:55

    Cms,
    Pai si mie tot inceputul textului imi apare, dar inainte, intre ghilimele e citat de o mana criminala exact pasajul ala; asta vedem noi, followerii, posibil dvs sa aveti alta conexiune cu DC din punct de vedere al fb, zic. Adica acolo unde cand dai un share ai loc sa-ti pui comentariul propriu. Si gata, nu mai spamez pe tema asta, o sa caut alte noduri. 🙂

    Ceea ce-mi aduce aminte de un banc:
    Ion&Maria la doctor
    -Dom’doctor, nu prea mai merge treaba aia noaptea, asa cum mergea altadata.
    -Pai, probabil s-a instalat plictiseala, mai incercati si voi ceva noutati; uite, incercati cu lumina aprinsa.
    -Am incercat, dom’doctor, da’ asa ce râd copiii….

  37. Marian S 29 March, 2014 at 12:56

    Dan1: Babatunde vrea sa îl faca la frigare, ca deh, lui i-e mai usor, asea).

    Domnu` Dan1, zău dacă pricep ce vreţi să spuneţi.

  38. Dan1 29 March, 2014 at 18:56

    Asaa, si acum sa continuam povestirea:
    In fine veni si ziua “petrecerii”. Conform traditiei, înainte de petrecere, “petrecaretul” trebuia sa treaca de testul unui saman si sa obtina un certificat sanitar-veterinar. Astaaa… sanitar-uman. Uman. Samanul îl cântari întâi din priviri, apoi îndrepta spre el un fel de amuleta din fildes. In clipa aceea se auzi un tiuit strident. Toti cei prezenti o rupsera la fuga. In deruta creata samanul îl trase deoparte pe Babatunde si-i spuse soptit:
    – Babuto! Tundele! Acest alb e total necomestibil!
    – Dar Bubakare frate, uite ce burtica în forma de burduf, uite ce muschi lucrati la sala, uite ce urechi, ce piftie ar iesi.
    – Tundele, spectrometrul meu nu se-nseala! Acest alb este otravitor!
    – Cuuum? Dar i-am dat numai mâncare pentru detoxifiere!

  39. Dan1 29 March, 2014 at 19:43

    – Din pacate Babuto, e total ineficienta pentru tipul de otravuri cu care e infestat.
    – Dar ce otravuri ar fi acelea?
    – In ticalosia lor, acesti albi perfizi îsi otravesc trupul cu niste otravuri subtile numite E-uri, care îi fac total improprii consumului zanzibarian.
    – Si ei cum de nu mòr?
    – Ei sunt soi rau. Si în plus iau otrava gradual si de la vârste fragede, astfel ca organismul lor sa se obisnuiasca cu otravurile.
    – Si daca-i manânci?
    – Intri în soc anafilactic, apoi ai o cadere de calciu, si în maxim un sfert de ora te vezi cu stramosii.
    – Cum?
    – Adica dai coltul, na! Ca organismul tau nu e obisnuit cu otravurile.

  40. Dan1 29 March, 2014 at 19:48

    Julica nu prea întelegea ce fac si discuta ei, asa ca se duse sa-si mai ia o bere si se duse la culcare.
    A doua zi, când se trezi, îl întreba vesel pe Babatunde:
    – Ca mâncam azi sefu’?
    – Ce-ai vânat si-ai pregatit, neispravitule! îi zise Babatunde negru la fata (scuze, nu m-am putut abtine), întinzându-i un petic de hârtie.
    – Ce-i asta? întreba Julius nauc.
    – Factura pentru mâncare si bautura. Uite pe cine-am stricat eu zile la rând maimute “bush-meat”, basca bere! Nerecunoscatorule!
    – Dar ce-am facut?
    – Esti necomestibil, aia ai facut! Sper ca esti multumit acum!

  41. Cms 29 March, 2014 at 19:56

    @Dan1: =))
    De ce am eu bănuiala că şamanul a făcut facultatea de medicină la Bucureşti? 😀

  42. Dan1 29 March, 2014 at 20:54

    @Cms: Toxicologie, cred ca se cheama, nu? Specializarea zic! =))

  43. M3bis 30 March, 2014 at 12:17

    L-au mâncat până la urmă? Să ştiu dacă mai comentez pe site-ul ăsta sau nu!
    LE: Bre IT-istul actual, schimbă şi tu ceasul!

  44. Marian S 30 March, 2014 at 19:21

    Mai priviţi şi voi înapoi, apar comentarii după câte 1-2 zile.
    Bănuiesc că zboară până în Zanzibaria să primească ştampila de APROBAT.
    Ce naiba, domnu` IT-ist, între timp se termină toate laicurile…

    Deci, domnu` Dan1, cum e dom`le cu ce întreb eu?

  45. Dan1 30 March, 2014 at 20:49

    @M3bis: Eeee, lasaaati, ca si tie-ti mai scapa asta cu ora de vara, da? Ca mai tinem si noi minte! :))
    L.E. Nu l-au mâncat, clar! Ce, tu ai mânca toate pros orice alb impregnat cu E-uri? =))

  46. Dan1 30 March, 2014 at 20:51

    @M3bis: Dadice la “comentarii recente” îti apare avatarul corect iar la comentariu apare un fel de… hidra? caracatita? 😐

  47. Dan1 30 March, 2014 at 20:57

    @M3bis: A, si era sa uit: M333biiis >:D< !

  48. M3bis 30 March, 2014 at 22:08

    Dan1, 😀
    E aitiştii ăştia noi invidioşi!

  49. ela 30 March, 2014 at 22:34

    Marian S:
    Mai priviţi şi voi înapoi, apar comentarii după câte 1-2 zile.
    Bănuiesc că zboară până în Zanzibaria să primească ştampila de APROBAT.
    Ce naiba, domnu` IT-ist, între timp se termină toate laicurile…

    Deci, domnu` Dan1, cum e dom`le cu ce întreb eu?

    M3bis:
    Dan1,
    E aitiştii ăştia noi invidioşi!

    M3bis:
    Dan1,
    E aitiştii ăştia noi invidioşi!

  50. ela 30 March, 2014 at 22:38

    M3bis,

    Bre Mebise ce dor imi fu de tine !
    Dà´ totusi mi-e frica sa ma exprimez liber… Daca ma trimiti la Toader, sau si mai rau, la Zanzibar. 😀

  51. Dan1 31 March, 2014 at 08:39

    @Marian S: Pa’ când ai ditamai tepusa, ce rost mai are sa stai sa cureti gratarul, sa-l ungi un slanina sa nu se lipeasca, sa… una-alta? :))

  52. Marian S 31 March, 2014 at 11:59

    Dan1:
    @Marian S: Pa’ când ai ditamai tepusa, ce rost mai are sa stai sa cureti gratarul, sa-l ungi un slanina sa nu se lipeasca, sa… una-alta?

    Ah!!! Exact la asta mă gândeam şi eu, domnu` Dan, dar îmi era frică să mă iesprim. Ce naiba, amintirea beciului mă bântuie şi acum. 😛

  53. Marian S 31 March, 2014 at 13:16

    Ce înseamnă un Babatunde în faţa focului?
    – Friptură la ţepuşă.
    Ce înseamnă doi de Babatunde, faţă în faţă, în jurul focului?
    – Friptură la proţap. =))

  54. Dan1 31 March, 2014 at 20:54

    @Marian S: =)) =)) =))

Leave a reply