Postul nu e post destul

Keep calm and keep visiting Muntenegru!

Daniel Goace

Luni dimineaţă, la prima oră, pe la 11:45, intră Julius ca o vijelie în redacţia Daily Cotcodac strigînd cum a văzut el că se face prin filme, în redacţiile marilor ziare la care lucrau Superman din filmul omonim sau Denzel Washington din Dosarul Pelican: “Băi, repede care aveţi ceva cu Muntenegru, cu Podgorica, cu sîrbi, cu autostrăzi, cu autocare, cu orice! Hai, că acuma se caută pe Google după Muntenegru, să apărem şi noi cu un text, cu ceva!”. Ei bine, exact “un text cu ceva” aveţi mai jos.

Muntenegrenii, oameni de o înaltă ţinută morală

Primul contact cu un muntenegrean l-am avut pe înserat, undeva în munţi, la graniţa dintre Serbia şi Muntenegru. Am oprit maşina la barieră, iar în dreptul geamului a început să se mişte spre noi catarama unor pantaloni de uniformă militară bleumarin. Am întins înspre ea paşapoartele şi talonul maşinii, cum ştiam că se face la orice vamă. Din tavan s-a ivit o mînă care le-a luat şi le-a ridicat. “Rumuni…”, s-a auzit de undeva din cer. Apoi picioarele s-au dat doi paşi înapoi şi corpul a început manevra de aplecare pentru a aduce capul soldatului în dreptul geamului. M-am simţit de parcă aş fi condus tractoraşul meu portocaliu de cînd aveam cinci anişori. Paşapoartele au intrat la loc în maşină şi am pornit. Abia după o distanţă considerabilă, oglinda retrovizoare a reuşit să-l cuprindă în întregime pe mutantul de cel puţin doi metri care păzea intrarea în Crna Gora (Muntenegru), ţara cu cei mai înalţi oameni din lume.

Aceeaşi senzaţie am avut-o cînd am oprit să înnoptăm la un motel, după cîţiva kilometri. Iniţial am crezut că recepţionerul era fratele ăluia de la vamă. Apoi, la masă, a venit chelnerul să ne ia comanda. La cei 1,75 ai mei nu sunt vreun pitic, însă tot timpul îmi venea să mă ridic în picioare, ca măcar să pară doar că sunt mai mic de statură, nu că aş sta direct cu fundul pe duşumea.

Dimineaţă, pe lumină, încă mai credeam că în zonă se desfăşoară lucrările vreunei conferinţe sportive cu tema “Jocul de baschet – trecut, prezent şi perspective”. Opt persoane din zece erau nişte clămpăi/clămpoaice care ar fi putut cu toţii să schimbe becurile din tavan fără să se aplece prea mult.

Uşor cu autocarul pe scări!

Aşa cum s-a putut vedea şi din exemplul recent de duminică, drumurile din Muntenegru sunt foarte periculoase. Adică, stai… nu drumurile sunt periculoase. În 2008, cînd am fost noi prima dată, autostrăzile dintre munţi erau proaspăt date în folosinţă. Încă mai miroseau a smoală şi pe alocuri se vedea ţipla nedezlipită de pe fierul nou nefurat şi nedus la fier vechi. Periculoase sunt prăpastia care se cască în dreapta ta şi versantul care creşte în stînga. Sau versantul care se înalţă în stînga şi hăul care se cască în dreapta, dacă vii din sens opus. Însă, toţi participanţii la trafic conduceau civilizat, respectînd marcajele rutiere şi adaptînd viteza la condiţiile de drum şi la starea carosabilului, cum ar zice domnul Virgil Vochină, dacă l-ar mai întreba cineva.

Cred că am mers o oră în coloană, în spatele unui camion cu lemne, numai pentru că pe jos era linie continuă. Nimeni n-a încercat să depăşească, nimeni n-a claxonat, nimeni n-a înjurat, n-a făcut flash-uri.

Într-adevăr, cei cu frică de înălţime – acrofobie, cum îi spunem noi, ăştia care stăm în blocuri tip P+4 – nu ar trebui să se uite în jos cînd traversează unul dintre viaductele peste hăurile de o sută de metri şi mai bine. Oricum, combinaţia letală munte – prăpastie – viaduct – tunel – prăpastie – viaduct din Muntenegru (plus şocul vizual soare – beznă – soare) este un antrenament ideal pentru ceea ce vă aşteaptă pe drumul de coastă din Croaţia. Asta dacă ajungeţi înspre Dubrovnik şi, în general, dacă ajungeţi. Dar să batem în lemn…

Muntenegru, Croaţia săracului

Cine deschide o hartă, adică un Google Maps pentru cititorii de vârstă mai fragedă, poate să-şi imagineze ce-o fi fost în inimile sîrbilor cînd, în 2006, după referendum, noul stat independent Muntenegru a smuls Serbiei şi ultima fîşie de ieşire la mare. Asta după ce Croaţia le luase sîrbilor încă din 1991 cea mai mare felie din litoralul Mării Adriatice.

Dacă tot sîntem la amănunte de tip Wikipedia, să mai subliniem că, deşi stat non-EU, Muntenegru s-a cerut singur la zona EURO din 2002 (înainte de euro, moneda oficială a fost marca germană – deci, erau un fel de ardeleni). Astfel că, în Muntenegru am putut plăti civilizat în euro, urmînd ca în kunele croate să ne încurcăm abia cîteva zile mai tîrziu (10 croatian kune = 6 RON).

Unde voiam să ajung… Nu mai ştiu cum o fi acum, însă, în urmă cu patru-cinci ani, Muntenegru avea un litoral la fel de frumos ca cel al croaţilor, dar mult mai ieftin. În Budva, perla litoralului muntenegrean, îmi amintesc că am mîncat cele mai bune şi ieftine fructe de mare, respectiv cel mai ieftin şi bun muşchi de vită. Nu am reţinut preţurile, ceea ce e un semn bun. Iar după ce am trecut dincolo, pe coasta Croaţiei plină de nemţi şi de italieni fiţoşi, bugetul de călătorie a gîfîit semnificativ la capitolul cazare plus mîncare.

Aşadar, nu scoateţi Muntenegru de pe lista destinaţiilor de vacanţă numai pentru că un şofer român a făcut o depăşire nepermisă (sau ce o fi făcut), ieşind de pe carosabil şi intrînd pe contrasensul unui rîu, o sută de metri mai jos. Iar dacă cumva se întîmplă nenorocirea, de-acum nu mai e cazul să vă faceţi probleme. Aţi văzut că muntenegreanul e om săritor: odată zvîrle şlapii din picioare şi se scoboară după tine în prăpastie, printre brazi. De autorităţile române nu mai vorbesc. Premierul e-n stare să lase şi baschet şi tot, numai ca să se prezinte cu Duşa şi cu Stroe în faţa camerelor de filmat. Iar pentru ministrul Corlăţean ştiţi ce aveţi de făcut: atîta vreme cît vorbiţi şi sînteţi uşor de identificat, înseamnă că n-aţi murit, deci sînteţi bine. Hai sănătate!

Share:

38 comments

  1. bogho 27 June, 2013 at 05:16

    Deci stiu cui sa-i cer detalii pt Podgorica-Dubrovnik

  2. Belle d”Imagination 27 June, 2013 at 07:00

    Şi eu mă lăudam că m-am făcut matinală…

  3. marcian 27 June, 2013 at 07:36

    Cumva e marti astazi?

  4. RoseN 27 June, 2013 at 09:19

    deci… cum ai ramas cu diurna aia domnu autor? sau ai platit in sincere felicitari fructele alea de mare? 😀
    Profit de ocazie sa va zic ca tocmai ce am papat un bol de zmeura buuuuuuna buna aaah, te lingi pe degeţele, asa rosii, umede si zemoase erau 😀

  5. Goace 27 June, 2013 at 09:24

    @RoseN: Simplu. Le-am promis ălora de la restaurant că o să scriu io un text promoţional în faimosul Dnevna Cotcodacătă.

  6. Goace 27 June, 2013 at 09:26

    @bogho: Deci, da. Lăsaţi matale un A4 cu întrebări şi reveniţi mai tîrziu.

  7. Dan1 27 June, 2013 at 10:24

    @Goace: Aia suna bulgareste, nu… muntenegreste… Sau cum s-o spune! :))

  8. geo 27 June, 2013 at 11:10

    @Dan1: =)) =))

  9. Xanax 27 June, 2013 at 11:18

    poze + filmulet?!!! ne rasfatati, domnu’ autor 😀

  10. Cristina Ş. 27 June, 2013 at 11:25

    @Xanax, da, curat rasfat 🙂

    si-un pic de istorie & kultura: “ .. noul stat independent Muntenegru a smuls Serbiei şi ultima fîşie de ieşire la mare. Asta după ce Croaţia le luase sîrbilor încă din 1991 cea mai mare felie din litoralul Mării Adriatice

  11. Anca 27 June, 2013 at 11:30

    Vizitati Kotor! Priveliste superba…

  12. Goace 27 June, 2013 at 11:45

    @Anca: Aşa este, Kotor rulează. Cred că am ceva filmare şi de-acolo. Vorbiţi cu J să-mi elibereze un 10-20 MB pe server.

  13. marcian 27 June, 2013 at 11:53

    @Cristina Ş.: pai de aceea am intrebat daca e marti astazi, ca stiu ca martea scrie George Damian ceva istorie. Se pare ca m-am inselat 🙂

  14. geo 27 June, 2013 at 12:30

    @Dan1: vezi ca, mai nou, IKEA face case pentru sinistrați … ai ideea dacă acestAdelin Petrisor al redactiei D.C. e capabil să estimeze, corect, în cât timp se poate monta ?

  15. Dan1 27 June, 2013 at 13:33

    @Goace: Da-da! Si sa-ti elibereze si un 10-20 MRON în cont, nu? =))

  16. M3bis 27 June, 2013 at 13:49

    @Goace, dacă vrei spaţiu pe server cred că nu te adresezi cui trebuie!

  17. Dan1 27 June, 2013 at 14:09

    @M3bis: Da-da! Si nici cu ber formula care trebuie! =))

  18. Goace 27 June, 2013 at 15:33

    @M3bis: Gata, am vorbit, s-a rezolvat. Julius preferă să-i facă trafic lu YouTube ^^

    BTW, am găsit pe YT o filmare mai bună, chiar din canionul Moraca. De văzut.

  19. RoseN 27 June, 2013 at 16:09

    Bre dar ce pustiesag p’acisilea… stati toti cocotati pe FB sa vedeti ce tenesi si-a mai luat mogulul, ce Raduleasca mai enerveaza, de ce grase se mai leaga =)) interesant na… nu c’aici =))

  20. RoseN 27 June, 2013 at 16:10

    nah, da’ ce am zis de data asta? eh, mai conteaza… salut Toader, ploua, naspa… stiiiiu!

  21. Dan1 27 June, 2013 at 16:17

    @RoseN: Ai zis ezact ce-ai propus tu personal sa intre-n spam: gràsé! =))

  22. RoseN 27 June, 2013 at 16:20

    @Dan1: Buuuey, eu am zis sa intre g.r.a.s.a nu gra.se =)) deci s’avem pardon, da?
    pfff… nu mai poate scrie omu o variatie a cuvantului, te pomenesti ca si g.r.a.s te baga la racoare =))

  23. Cristi 27 June, 2013 at 16:33

    @Dan1: Efect de bumerang. :))

  24. Ciprian 27 June, 2013 at 17:58

    @RoseN: unde ai gasit zmeura din aia buna?

  25. RoseN 27 June, 2013 at 18:39

    @Ciprian: la magazin, cica-i zicea aprozar pe vremea mea, ca doar nu m-am dus in padure 😀

  26. Ciprian 27 June, 2013 at 19:03

    @RoseN: ma interesa numele si locatia magazinului, daca tot o lauzi atat.

  27. RoseN 27 June, 2013 at 19:19

    @Ciprian::D daca insisti: magazin Ilaria, Str. Petru Maior nr. 15-19, Cluj-Napoca =))
    noh, asta da reclama :))

  28. Marian S 27 June, 2013 at 19:36

    Acuma, dragi co-comentatori, să vorbim un pic serios. Un pic.

    Şoferii care pleacă în Muntenegru ar trebui să “facă“ măcar de două ori Transfăgărăşanul, din ambele sensuri, Transalpina, idem, plus drumul de la Voineasa către Petroşani, de data aceasta chiar cu un autocar. Ca să exerseze pe acolo cum stă treaba cu stânca într-o parte a drumului şi prăpastia pe partea cealaltă.

    Recunosc spăşit că despre Transalpina vorbesc doar în teorie, dar mă mănâncă, pentru această vară: palmele care să ţină volanul, piciorul drept (cu ABS inclus în genunchi) pentru frână şi acceleraţie, eventual şi piciorul stâng, dacă e cu cutie manuală. Uraţi-mi succes, mulţumesc anticipat.

    PS: asigur şoferie de calitate, caut sponsoră. 😯

  29. Dan1 27 June, 2013 at 20:01

    @Marian S: Bafta! (ca succesul presupune munca!)
    Si eu as vrea sa fac Transalpina asta, doar ca nu stiu pe unde sa-nnoptez, ca nu duce nicaieri. 😐

  30. Ciprian 27 June, 2013 at 20:08

    @RoseN: :)) merci, e langa biblioteca, am sa le cer sa-mi impacheteze cateva zmeurici.

  31. Marian S 27 June, 2013 at 20:33

    @ Dan1: ne asociem? 🙄

  32. Dan1 27 June, 2013 at 21:42

    @Ciprian: Aaalo, domnu’! Pa’ nu sunteti moldovean? Sunteti clujean acum? 😐

  33. Dan1 27 June, 2013 at 21:42

    @Marian S: Si sa facem dreapta spre Voineasa?

  34. Ciprian 27 June, 2013 at 22:40

    @Dan1: n-ai vazut cat l-a laudat Camionagiu? Trebuie sa indrept putin lucrurile. Nici nu am ajuns bine ca a plecat Napolact, ieri am auzit ca se inchide si Transilvania Live, pana acum imi fac treaba. Zilele astea am sa port o discutie, sa vad poate se inchide si Ilaria.. :))

  35. Dan1 27 June, 2013 at 23:08

    @Ciprian: Asta-nsemna ca esti – cum s-ar spune, ca sa zic aseaaa – piaza-rea! Deci da? =))

  36. James 28 June, 2013 at 01:27

    de acord cu Marian S

  37. Ficus 28 June, 2013 at 09:24

    Domnu’ autor, am fost prin Budva anul trecut. Mamaia/Eforie1985. Aglomerat peste poate si jumate vorbesc romaneste. Poza document la cerere. Si multamim de ghid, ne-a folosit:). Ultima fraza e ca sa ma identificati ;).

  38. Goace 28 June, 2013 at 16:09

    @Ficus: Apăi, na… Am zis io cum era anu trecut? Io decît am zis cum era în 2008.

Leave a reply