Postul nu e post destul

Android Jelly Bean review. Jeleu cu fasole sau sendviş de îngheţată?

Daniel Goace

Motto:
Jelly Bean is not my lover!
She’s just a girl who
says that I am the one.
But the kid is not my son!

Profit de spaţiul acordat aici de amicul Julius O. pentru a publica un foarte scurt, în schimb extrem de superficial review despre beneficiile aduse omului de către “noul” sistem de operare pentru smart phone-urile cu Android, Jelly Bean 4.1.

Am pus “noul” între ghilimele deoarece în România, pentru modelele Samsung Galaxy S2 (operatorii Orange şi Vodafone), update-ul de Android a apărut încă de-acum două luni, în aprilie 2013.

Scopul principal al acestui text este ca, după ce va fi publicat, să i-l arăt absolut întîmplător prietenei mele, cu cuvintele: “Uite, pînă şi aici s-a scris despre noul sistem de operare. E ok! Poţi face update-ul ăla odată, să nu mai dai Postpone din trei în trei ore”. Textul se adresează şi celorlalţi Toma Necredinciosu’ care încă nu şi-au făcut update-ul, pentru că le e frică de diverse pericole, citez din memorie: “da’ ce face în plus noul sistem?”, “da’ nu conţine viruşi?”, “am auzit că îmi descarcă mai repede bateria”, “da’ dacă updatez nu pierd toate datele?” etc.

Pe scurt, răspunsul la toate întrebările de mai sus este un hotărît “Da şi nu!”. Pe lung, voi enumera mai jos chestiile noi ale Android Jelly Bean 4.1.2 (faţă de vechiul Android 4.0 Ice Cream Sandwich ICS), în ordinea în care mi-au sărit mie în ochi. Urmînd ca ce v-a sărit vouă în ochi şi poate am ratat eu să completaţi dvs. la comentarii (ai să regreţi că ai zis asta; dar, în fine, după o vreme te vei obişnui cu plăcuţii noştri cititori – n. Julius).

Main menu. Meniul principal… nu ştiu cum să-i zic… taskbar-ul, drop down-ul de sus, cel pe care îl tragi în jos cu degetul, a fost dublat şi îmbunătăţit. Pe lîngă shortcut-ul de Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Sound/Mute/Vibrate şi Screen rotation, acum cineva a dat gîndul cel bun dezvoltatorului şi acolo au mai apărut cîteva scurtături foarte utile:

1. Mobile date, care în ICS era în lună cu satelitul, la 5 cinci click-uri distanţă, acum este foarte la îndemînă.

2. Blocking mode. Un fel de filtru (pe care altfel îl găsiţi în Settings > Device) care îţi permite să customizezi ce aplicaţie, apel, alertă, notificare, alarmă, contact

sau listă de contacte să te deranjeze cînd Blocking Mode e On. Ideal pentru şedinţe, sala de fitness, aţipeala de după amiază, fu sexul din delegaţie, partida zilnică de squash, ora de limba elveţiană, cursul de tango acvatic etc. De asemenea poţi seta un interval orar automat, să zicem 00:00 – 07:00 AM, interval în care să nu te poată apela decît o listă scurtă de amici, cum ar fi cei care au datorii la tine de peste 10.000 de euro.

3. Power saving. Aici cred că e destul de clar totul.

4. Sync. Setezi ce anume applicaţii vrei să se sincronizeze cînd deschizi internetul (Wi-Fi sau Mobile Data), ca să nu faci trafic aiurea. Sau îl dai pe Off, ca să nu faci trafic deloc.

5. Settings. Iconiţa mai la îndemînă, că în ICS era ascunsă prin Applications.

Smart stay. Funcţia Smart Stay (se găseşte în Settings>Display) este utilă atunci cînd ai de citit ceva mai lung pe ecranul telefonului, gen textele lui Tapalagă de pe Hotnews sau mail-urile mai lungi care de obicei preced rugămintea “n-ai şi tu nişte bani pînă la salariu?” din final.

Pentru a economisi baterie, cei mai mulţi utilizatori îşi setează timpul de intrat în Stand-by cît mai scurt. Devine extrem de enervant să tot ciupeşti ecranul pe pagina de ştiri numai ca să nu se ia lumina. Atît de enervant încît, ajuns acasă după multe ore de folosit mobilul, cîteodată mai mînzălesc cu degetele şi ecranul televizorului, după vreo 20 de secunde, de frică să nu se stingă.

Smart stay-ul ăsta identifică cu ajutorul camerei frontale faptul că doi ochi sunt prezenţi în cadru şi împiedică intrarea în Stand by atîta timp cît ţii ochii în display, deci care va să zică, citeşti. Reflexul format în urma unei lungi experienţe de jurnalist de investigaţie m-a făcut să-l testez şi cu un singur ochi. Mi-am acoperit jumătate de faţă cu o palmă… Ei bine, nu merge! Sistemul se prinde că nu sunt doi ochi prezenţi şi îmi stinge ecranul. Cu trei ochi n-am încercat, dar aştept să vină un amic din Ucraina care a prins mai de-aproape catastrofa de la Cernobîl.

Display battery percentage. Tot în Settings > Display se află opţiunea super futuristă, nu s-a mai gîndit nimeni la ea pînă acum, Display battery percentage. Wow! Abia în anul de graţie 2013, Android-ul a descoperit că, poate utilizatorii nu reuşesc toţi să ghicească exact cît la sută mai au disponibil din baterie numai evaluînd din ochi culoarea verde a iconiţei de pe ecran.

Quick Call. O noutate foarte utilă (am senzaţia că e default ON) care la noul Jelly Bean 4.1.2 uşurează apelarea unui contact fără a mai freca degetul de ecran. Dacă te afli în agendă, pe detaliile unui contact, simpla ducere a mobilului la ureche declanşează apelarea respectivului. Apelul se declanşează şi dacă te afli într-o conversaţie de tip SMS cu un contact. Presupun că un rol în asta îl joacă senzorul aflat lîngă camera frontală. Bravo lui!

Hand writing. Nu am reuşit să mă prind exact ce face, dar presupun că poţi scrie de mână cu un cui, cu ceva, pe display-ul smart phone-ului cum scriem de obicei pe jeep-urile parcate pe trotuar: 4×4=16.

Predictive text. Android Jelly Bean are cea mai bună versiune Predictive text în limba română de pînă acum. În plus învaţă din ceea ce scrii pe Facebook, Gmail, Twitter şi reţine chiar cuvintele inventate de tine sau prescurtările pe care le foloseşti în mod curent prin SMS-uri, gen “plm”, “wtf”, “pt”, “etc”.

Voice Speech to Text. De curînd, sistemul de operare a introdus şi limba română. Softul recunoaşte (trebuie să ai internetul activ) cuvintele din limba română pentru a prelua comenzi sau chiar texte pentru mesajele SMS. Surprinzător, o face foarte bine! A înţeles şi redat perfect, fără nici o eroare, următoarele cuvinte rostite de mine pentru un SMS: “salut ce faci”, “buna ziua”. A redat corect şi ceva mai complicatul “jos Basescu”. Nu ştie, totuşi, să pună semnele de punctuaţie aferente şi nici diacriticile.

Meniul Power On/Off. A fost şi el regîndit şi adăugit cu opţiuni. Spre exemplu opţiunile Airplane Mode şi Data Network sunt acolo.

Jelly Bean suge. Am presupus că au ajuns pînă aici cu cititul cei care chiar intenţionează să-şi treacă Android-ul pe noul Jelly Bean. Ei trebuie să ştie că, într-adevăr, noul sistem de operare pare să consume mai repede bateria decît vechiul ICS. Nu şi dacă ştiţi ce aplicaţii să închideţi.

Cel mai mult suge bateria serviciul Google Now, care vine default cu noul Jelly Bean. Închideţi-l dacă nu vi se pare vital. În al doilea rînd, ţineţi Disabled serviciile de localizare (Settings > Location Services). Activaţi-le numai cînd aveţi realmente nevoie de ele. Cum ar fi cazul în care aţi spus acasă că mergeţi la un meeting prin Dorobanţi şi Google Latitude vă arată la un motel din Urziceni. Evident, oricînd puteţi da vina pe marja de eroare de 100-150 km a sateliţilor din ce în ce mai proşti, probabil făcuţi în China, care te lasă în mijlocul drumului după primele două rotiri pe orbită.

Share:

60 comments

  1. Rada 12 June, 2013 at 05:42

    Da’ ce matinali suntem. 🙂 RIP MJ.

  2. Belle d”Imagination 12 June, 2013 at 05:57

    Da” cu George Damian şi istoriile lui ce-aţi făcut?

  3. Rada 12 June, 2013 at 06:48

    L-au updatat si pe el. S-a trecut de la versiunea initiala GD 1.0 la noua versiune DG 2.0. Ultima versiune publica articole miercuri.

  4. Ina_adevarata 12 June, 2013 at 07:03

    …da’ pentru cititorii care utilizează încă Motorola W388 aveți ceva noutăți pe acest e.duca.tiv site de pe internet?

  5. Andreea M. 12 June, 2013 at 07:30

    pontul cu urziceniul si cu eroarea de 150 km este intr-adevat importanta. nu voi trece la jeleu de fasole, sa ma fereasca…

  6. zidanne 12 June, 2013 at 08:06

    Ca sa fiu si eu superficial: screenshoatele alea nu is de pe un JB curat ci dintr-un “samsungi” cu al lui “touch_mama_omida”. Pe cand un review la fel de superficial pentru un Nexus? Sau One? (ca de reclama mascata ne-am prins de mult)

  7. Goace 12 June, 2013 at 08:14

    @zidanne: Aşa e. Este un Samsung Galaxy S2, zis şi GT-I9100, proprietate personală. Parcă am şi menţionat asta undeva prin text.

  8. sebra 12 June, 2013 at 08:19

    @zidanne:
    Și eu m-am prins că-i reclamă mascată, numai că nu mi-am dat seama dacă e la jeleuri sau la înghețată.

  9. zidanne 12 June, 2013 at 08:22

    @goace google now nu suge numai bateria ci si datele (asta daca nu ai un abonament nelimitat, limitat), procentajul la baterie exista (daca sapi prin setari) si pe cyanogenmod
    in rest, un review bun, in ton cu dailycotcodac 😉
    @seba eu ma gandeam ca e la gogosi

  10. lulu 12 June, 2013 at 08:26

    Eu tin cu prietena autorului, ca doar partea asta am inteles-o: el vrea sa-i demonstreze ceva ce ea probabil a priceput de mult, dar pur si simplu nu-i plac schimbarile. Mai departe inca nu am citit, dar avand in vedere ce telefon folosesc eu, pare un frumos text din viitor.

  11. ela 12 June, 2013 at 08:42

    Aoleu, ce de mai american technology….
    Da’ un text amuzant cind scrieti?

    😀

  12. janedoe 12 June, 2013 at 08:55

    cu review-u asta m-ati convins! raman la iOS si la al meu iphone! =))

  13. Xanax 12 June, 2013 at 09:10

    pfoaaaaaaaaai, ce text lung! noroc ca are poze 😀

  14. RoseN 12 June, 2013 at 09:25

    Aăăă, deci hai sa dam like, si sa citim mai incolo :))
    By the way review-ul meu ar fi cam asa: “Telefoanele sunt tot mai subtiri si mai destepte pe cand oamenii fix invers!”

  15. Cristina Ş. 12 June, 2013 at 10:06

    @lulu: :)) :)) tot cu prietena autorului tin si eu!

  16. RoseN 12 June, 2013 at 10:10

    @Cristina Ş.: =))hihihi fetele, atat am citit si eu, ca are prietena, nu inteleg de ce n-a dezvoltat subiectul, poate asa citeam mai departe :))
    Oricum el ne-a zis sa completam noi in comentarii ce-a ratat… pai partea asta ai ratat-o frate :)) partea interesaaaanta!

  17. ela 12 June, 2013 at 10:37

    @RoseN:
    “Pisi si smartphone-ul” …………:D Ce articol ar iesi …De like-uri nici nu mai vorbim!

  18. N.A. 12 June, 2013 at 11:27

    Chiar asa, aveam niste pastai prin frigider, sa fac o mancarica din ele..

  19. Tetelu 12 June, 2013 at 11:29

    Daca textul asta a fost 200€ atunci din doua texte iti poti cumpara un telefon d-asta destept cu Jellybean. Acum stau si ma intreb, oare ce telefon o avea Monica Ionescu?

  20. Parsul Apoteotic 12 June, 2013 at 11:46

    Satelitii nu se rotesc pe orbita! Ei au pozitie STATIONARA relativ la Pamant! Imi pare ca e scris pentru cautarile in google articolul?

  21. Cms 12 June, 2013 at 12:11

    @Parsul Apoteotic: nu toţi sateliţii au orbită geostaţionară.

  22. Andreea M. 12 June, 2013 at 12:18

    @Cms: Am dat like numa asa ca nu prea stiu chestii dinastea…

  23. costin 12 June, 2013 at 12:26

    @Tetelu: Cu banii de pe texte, Monica Ionescu isi cumpara Apple. Compania, nu telefonul.

  24. dracu 12 June, 2013 at 12:36

    pe mine ma socheaza numele de la sistemele astea de operare.. unde is vechile “ferestre”?
    acu tre sa ai habar de “jeleu de fasole” si “senvis cu inghetata”???
    daca ar lansa “garantat anti-soacra” ar rupe piata.

  25. dracu 12 June, 2013 at 12:44

    cred ca la noi ar avea mare succes niste sisteme de operare gen “shaworma with everything 2.0” sau “small & beer 2.5”

  26. Goace 12 June, 2013 at 12:48

    @dracu: LMAO! Sunt gata să dau dracu juma din suta aia de euro de la alde J.

  27. chocolate 12 June, 2013 at 13:15

    Doar atât întreb: pot să mă mai joc “Pou“ de pe acest android? Şi dacă uit să-l hrănesc, se ocupă Jelly Bean de treaba asta?

  28. bogho 12 June, 2013 at 13:16

    Lipseste esentialul din text: cum se face upgrade la Android, mai ales ca majoritatea telefoanelor vor spune ca sistemul e la ultima versiune deja.

    Hai ca eu m-as descurca, dar ce vor face cei din categoria ‘click-monkeys’?

  29. Mariana 12 June, 2013 at 13:27

    @Goace: Normal, e usor sa dai ceva ce n-ai. :))

  30. RoseN 12 June, 2013 at 13:40

    @bogho: pe cine faci tu monkey, bre??? :-w

  31. bogho 12 June, 2013 at 14:00

    @RoseN: pe nimeni, desigur

  32. janedoe 12 June, 2013 at 15:27

    @ Goace: asa-i ca comentatorii de pe DC merita toti banii?

  33. Firestarter 12 June, 2013 at 15:37

    @bogho: upgrade la Android iti faci cumparand un Iphone 4S sau 5 😛

  34. Mariana 12 June, 2013 at 15:46

    @janedoe: Mai multi chiar decat autorii! =))

  35. bogho 12 June, 2013 at 15:47

    @Goace: doar o suta ti-a dat?

  36. janedoe 12 June, 2013 at 15:56

    @Mariana: da, fata! da! =))

  37. janedoe 12 June, 2013 at 15:57

    @bogho: nu i-a mai dat nici pe aia,ca s-a gandit Jul ca mai bine il plateste si pe el in sincere felicitari!

  38. Goace 12 June, 2013 at 16:06

    @Firestarter: …iar cealaltă jumătate din banii primiţi merg la domnul Firestarter, la Cluj dacă anticipez eu corect locaţia. Or n-am dreptate ce zic eu aici?

  39. Firestarter 12 June, 2013 at 16:17

    @Goace: corect domnu’ autor, suntem cu ochii pă dvs 🙂

  40. janedoe 12 June, 2013 at 16:17

    @Goace: Mânărieeeee!!! io am zis prima de iphone!
    by the way: justice for Cristina Ş!

  41. dyers_eve 12 June, 2013 at 16:19

    Desi am avut rabdare si i-am citit fiecare litera, si am pretentia ca stapanesc alfabetul, n-am inteles nimic din textul de mai sus. De unde deduc ca e ceva profund teologic. De la Toma d’Aquino nu m-am mai simtit asa de ignorant 🙁

  42. Goace 12 June, 2013 at 16:21

    @janedoe: Împărţiţi frăţeşte cu dl Firestarter. E băiat drăguţ. N-are prietenă. În schimb are un cîne mare.

  43. janedoe 12 June, 2013 at 16:23

    @Goace: mulţumesc! sunteţi un drăguţ! 🙂

  44. bogho 12 June, 2013 at 17:07

    @Firestarter: astea sunt alea lungi de o juma de metru?

  45. bogho 12 June, 2013 at 17:16

    Disera o fac upgrade la android de la 4.0.1 la 4.1.2, pe un LG P700.

  46. Cristina Ş. 12 June, 2013 at 17:31

    @Cms a zis: nu toţi sateliţii au orbită geostaţionară :)) :))

    @Mariana a zis: Mai multi (bani, adica!) chiar decat autorii! =))

  47. Cristina Ş. 12 June, 2013 at 17:38

    @bogho: ia sa-mi zici daca ai dupa aia probleme cu mobile data, ca al meu face figuri, nu se mai conecteaza la net de cind am trecut la 4.1.2 pe motorola, trebuie sa-l pacalesc cu modul de avion de citeva ori pina intra in net .. 🙁

    p.s. dl Goace, sa ne zici cu prietena dumitale, da? ca restul – telefone, tehnologii si pastaile din frigider – ne descurcam si singure!

  48. bogho 12 June, 2013 at 17:54

    @Cristina Ş.: Motorola? Cine mai foloseste motorola in zilele noastre?

  49. Ferdinand Ș. 12 June, 2013 at 20:17

    @bogho: eu, draga.

    RAZRi

    http://www.motorola.de/consumers/MOTOROLA-RAZR-i/184583,de_DE,pd.html

  50. bogho 13 June, 2013 at 07:46

    Am facut aseara upgrade la Android 4.1.2. Mi-a luat ceva timp, fiindca la un moment dat in timpul procesului am adormit, dar pe la 1 noaptea s-a terminat (am inceput la 11 si ceva noaptea).
    In timpul upgrade-ului se pierd cateva setari, deci un backup inainte ar fi util.
    Dar se pare sa se merita acest upgrade. Imi place noua versiune de Android. Au imbunatatit si grafica, nu numai sistemul. M-am jucat un pic prin setari azi-noapte, pana m-a invins somnul. Mai continui si azi.

    @Cristina Ş.:
    Wireless-ul merge perfect, se conecteaza mai repede decat in 4.0.3.
    La transfer de date prin 3G nu pot momentan, sunt pe roamning si nu castig atat de bine

  51. Goace 13 June, 2013 at 08:22

    @bogho: Nu-mi aduc aminte să-mi fi luat aşa mult (S2). Max 40-45 minute. De asemenea, nu-mi amintesc să se fi pierdut setări importante. N-am făcut niciun back-up. Te aştept cu observaţii. Cum e cu bateria, cu consumul?

  52. zidanne 13 June, 2013 at 09:44

    @bogho 4.2.2 suna si mai bine 😀

  53. bogho 13 June, 2013 at 10:03

    @zidanne: 4.2.2 a fost lansat de curand (prin feb. 2013, daca nu ma insel). Trebuie sa treaca macar 6 luni de la lansare sa incep un upgrade la el pt telefonul personal.
    Totusi, o sa incerc in weekend, cand ajung in Romania, sa-l pun pe tableta, sa vad cum merge chestia cu multi-user si transferul HD prin wireless de la tableta la TV.

  54. bogho 13 June, 2013 at 13:41

    @Goace: asa cum spuneam, dupa ce am dat upgrade, la un moment dat am adormit. Cand m-am trezit terminase, dar era 1 si ceva. Nu stiu cat a durat in total.

    S-ar pierdut setarile de wireless, meniul customizat si directoarele de la aplicatiile care nu au fost luate de pe google play (adica igo si doua facute de mine)
    la baterie pare sa fie mai bun. Pana acum (adica de dimineta pana la pauza de masa) 4.0.3 ajungea la jumate, asta e pe la 3 sferturi si fara sa opresc vreun serviciu default, cum am facut la 4.0.3. Probabil dupa ceva optimizari de servicii, bateria va tine si mai mult.
    Memoria pare sa fie utilizata ceva mai bine, pana acum nu avusei nevoie sa intru in task manager sa inchid aplicatii.

  55. Goace 13 June, 2013 at 15:35

    Mie nu mi-a pierdut nimic. Pînă şi parolele de wi-fi erau tot acolo…

    Foarte ciudat şi cu bateria. Mie în prima zi mi s-a descărcat fără să vorbesc la el. Acuma, na, e posibil să-l fi luat eu la scărmănat după noutăţile din sistem. L-oi fi ţinut deschis mai mult. Acum mă ţine 2 zile, cu închis de tot noaptea sau mutat pe Modul Avion. E drept că nu sunt un mare vorbăreţ la mobil, 3-4-5 apeluri scurte pe zi.

  56. Alt Marian 13 June, 2013 at 19:12

    @bogho: Azi nu mai foloseste nimeni Motorola, a fost cumparat de Google

  57. bogho 13 June, 2013 at 19:28

    @Alt Marian: Asta ziceam si eu.

  58. bogho 13 June, 2013 at 21:42

    Mai gasii o chestie misto la noul Android. Ordonarea pozelor in galerie se face dupa data, descrescator (ca si la versiunea anterioara), dar ordonarea directoarelor se face dupa nume (la versiunea anterioara era tot dupa data). Pt mine e bine ca aveam o galerie ‘temp’ care mai tot timpul aparea prima.

  59. Ferdinand Ș. 13 June, 2013 at 23:10

    @Alt Marian & @bogho: habar n-aveti. e o chestie de finete cu Motorola, dar de unde sa stiti voi .. c

  60. bogho 14 June, 2013 at 10:46

    La noul android cand conectezi telefonul la PC, prin cablu, ai si optiunea de a seta telefon ca si camera. Foarte utila aceasta optiune cand MTP-ul nu e valabil.

Leave a reply