Postul nu e post destul

Terminologia spiritului

Monica Ionescu

Cu precădere în ultimii patru-cinci ani, că înainte parcă vorbea lumea mai acătării, am început să mă obişnuiesc şi chiar să folosesc la magazine, şi nu numai, termeni speciali, care arata treapta de pe care salt vârtos în scara socială.

De exemplu, nu-mi mai pot sfătui prietenii să se dreagă dracului cu nişte bere în dimineţile mahmure, tind să le spun să cumpere lichide, pentru că acestea au rolul de a hidrata şi de a contribui la regenerarea şi stimularea unor celule esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Tot astfel, parcă mi-e jenă să-mi mărturisesc durerile de dinţi, aş părea incultă. Trebuie să spun că mi s-a deteriorat smalţul (probabil de la periajul incorect), iar canaliculele dentinare au devenit sensibile, aşa că farmacista ştie ce să-mi vândă pe post de pastă de dinţi. Dacă-i spun că mă dor dinţii, se uită la mine ca la ultima ţărancă.

Câţiva amici m-au şters din listele de chat pentru că nu ştiam cum e treaba cu Bifidus Actiregularis, mai mult, chiar, nu aveam în casă! Iniţial, am crezut că e vorba despre vreun dicton latin pe care îl auzisem în diverse împrejurări, gen “alea jacta est” sau “marţ”, dar am aflat mai târziu cât de amarnic mă înşelam, aşa că mi-am însuşit rapid noţiunea, am achiziţionat-o de la alimentară şi o recomand celor care doresc să amelioreze colonul atonic.

Grâul spelta care conferă o valoare energetică superioară pâinii a devenit, practic, fratele meu: am început să-l cultiv de la Sf. Andrei (vechi obicei păgân). Mai am puţin şi bag treierătoarea în castronel; e auriu şi pocneşte a faină înnobilată caloric. Aici am scăpat de cumpărături, o să o coc singură, amestecata cu niste tarâţe psyillium.

Iritaţiile scalpului nu mai sunt nici ele ce erau, adică nişte mătreaţă, ele sunt aşa de evoluate spiritual şi ayurvedic încât nu mai trec decât cu Boswellia Serrata (varianta bio, scumpă) sau cu izopropil butanonă… sau aşa ceva, la fel de scumpã. Gazul nu mai face faţă şi nici zeama de urzici. Mai donăm nişte bani la casa de marcat.

Când un apropiat se plânge de vreo durere, sar imediat: “Da’ ia, dragă, ceva cu pseudoefedrină şi emoliază cu nişte silimarină!”

Închei disertaţia, nu înainte de a adăuga faptul că, pentru o viaţă sănătoasă, am să renunţ să mai beau diluţii care conţin metabisulfit de sodiu! Rămân la ăla roşu, strămoşesc, “de buturugă”.

Share:

14 comments

  1. sow 8 May, 2013 at 12:17

    Red patriis de truncus ar trebui spus, asa macar dupa 2-3 ollas.

  2. boemul 8 May, 2013 at 12:25

    s-a-ntors Monica! eram îngrijorat, începusem să cred c-a tras-o vreun crap uriaş sub apă :))

  3. Xanax 8 May, 2013 at 12:36

    “acătării” va inlocui cu succes pe DC “calumea”, care devenise prea mainstream.
    aproape am fost pe topic 😀

  4. Dan1 8 May, 2013 at 13:01

    Dar cu alimentatia bogata în fibre si carbohidrati (ca e rusine sa spui glucide), cum stai? :))

  5. Cristi 8 May, 2013 at 13:09

    Articolul asta parca-i scris de Tzica.:D

  6. Ciprian 8 May, 2013 at 14:20

    Eu cred ca i-a prins bine Pastele si cele 300 de feluri de mancare gatite in timp ce aspira berile sotului, incepe sa scrie pe intelesul meu.

  7. sendroiu 8 May, 2013 at 14:31

    Da’ nici sa fii foarte anti-mainstream nu da bine: prin anii 90, impreuna cu un coleg, cumparam materiale pt o petrecere. Patroana buticului, incantata de asa clienti generosi, ne servea personal. Atatea sticle din astea, atatea din alea. Total? Atat. Platim. Ah! isi aminteste colegu’, bagandu-si restul in portofel: si doua viceroaie. Rosii. Patroana, cu o grimasa superioara, catre vanzatoare: Margareto, serveste-l tu pe domnu’ cu doua pachete de … (se intoarece spre noi si isi misca buzele ca pentru surdo-muti) Vaaissroi!

  8. bgd 8 May, 2013 at 15:05

    @sendroiu: asa va trebuie daca nu serveati Lemeuri 🙂

  9. Alex 8 May, 2013 at 15:22

    Ergo bibamus!

  10. monica 8 May, 2013 at 16:55

    @sendroiu: aa, lasa, ca asa mi-a facut si mie o doamna patroanca, tot in anii de dupa revolutie, cand aparuse 7UP si care m-a corectat: duduie, adica ZUP? 😉

  11. Ciprian 8 May, 2013 at 17:51

    Sau cand ceri un pachet de gume 5 (five) si vanzatoarea spune ca are doar NELU si Orbit..

  12. Alt Marian 8 May, 2013 at 18:14

    Si când cumperi de la tarani din piata, tot asa ceva ceri?
    dati-mi va rog niste tomate cu mai mult licopen daca se poate ….

  13. monica 8 May, 2013 at 18:39

    @Alt Marian: da, si niste struguri cu mult resveratrol proaspat, daca aveti! :))

  14. bogho 9 May, 2013 at 09:44

    poate tu. eu got cu romana o dau. incorect sau nu, dar romana

Leave a reply