Adrian Călăraşu

Când v-aţi căutat de lucru, v-au călcat vreodată pe nervi fătucile de la HR cu tot felul de întrebări tip, de-a dreptul cretine, atunci când v-au interogat la telefon? V-au făcut cu capul şi la faţa locului, cu acelaşi gen de interpelări, încercând să înţeleagă cu ce anume v-aţi ocupat în trecut? V-au distrus psihic atunci când v-au cerut amănunte în legătură cu hobby-urile pe care vi le-aţi trecut în CV?

Pe de altă parte, ele cum credeţi că se simt atunci când sunt nevoite să citească SF-uri, credeţi că toată lumea e familiarizată cu acest gen literar? Aveţi impresia că ele nu se întreabă cum de unul care până acum a operat pe creier, sau a proiectat rachete spaţiale, vrea ca deodată să se angajeze agent de vânzări? Credeţi că nu se vede cu ochiul liber că rubrica de experienţă e trecută din burtă, sau că aţi adăugat cu tupeu la hobby nişte preocupări că şi când ar fi ale voastre?

Eu dacă aş lucra la resurse umane m-aş organiza altfel. În primul rând te-aş căuta pe facebook pentru a-mi face prima impresie. Personal – pe persoană fizică – am refuzat doi avocaţi, un consultant financiar şi un dentist după ce am văzut cu ce hal de oameni aş fi putut avea ghinionul a avea de-a face.

În următoarea etapă m-aş uita să văd ce poze ai urcat pe Instagram; cei care postează cină pleacă primii. Apoi ţi-aş citi blogul şi te-aş urmări puţin pe twitter: la primul check in ne luăm la nevedere. În cazul foarte puţin probabil în care n-am putut să-mi fac încă o părere, aş apela la aşii din mânecă; rog HR-istele să-şi ia notiţe. E ca-ntr-un meci de box în care nu ai adversar pe măsură: croşeu stânga – rog prezentaţi playlist-ul; croşeu dreapta – rog prezentaţi paginile web favorite; uppercut – rog prezentaţi paginile web vizitate.

N-am venit să reinventez resurse umane, probabil că fac şi ei ceva acolo în afară de crescut porumb pe Farmville, dar atât timp cât lucrează cum mi s-a întâmplat mie să văd, voi avea senzaţia că HR-istii sunt echivalentul functionarului care plimbă o hârtie prin instituţie sau al muncitorului care cară o ţeavă dintr-un loc într-altul doar ca să dea senzaţia că face ceva.

Notă Julius: Călă, încă mai ai multe de învăţat despre HR. Crede-mă, ţi-o spune unul care te-a făcut să fii mândru că te lasă să munceşti gratis pentru el.

Share:

51 comments

  1. geo 15 December, 2012 at 09:18

    în sfârșit, ceva inteligent pentru corporatiști … cred că merge și pentru radio ZU 😀

  2. RoseN 15 December, 2012 at 09:44

    Hihihihi, ce de carcoteli dom’le 😀
    ia sa va dau eu ceva cultuuura de citit, aseeea de weekend 😀 hihihi, v-ati speriat, ha? Nţ, stati linistiti, deci care vrea sa se uite sub fusta mea, e poftit aici 😀 eee, altfel suna, nu?
    http://www.adelahriscu.ro/2012/12/o-zi-din-viata-unui-grec.html
    si daca chiaaaar va plictisiti azi, ia dati-mi un like si aici
    http://www.sailinganddiving.ro/?p=250

  3. Fratele Andryusha 15 December, 2012 at 10:19

    Parcă văd că fătucile astea HR-iste mai au şi carnet de conducere…

  4. cristi 15 December, 2012 at 10:42

    “V-au făcut cu capul şi la faţa locului, cu acelaşi gen de interpelări, încercând să înţeleagă cu ce anume v-aţi ocupat în trecut?”
    Pe mine m-au intrebat de ce am plecat de la jobul pe care-l aveam acum 10 ani (de atunci schimband cateva)… WTF!? CHIAR VA INTERESEAZA DE CE A PLECAT OMUL DE LA UN JOB ACUM 10 ANI? Asta nu ca nu ar fi fost evident ca ma mutasem din oras…

    “Eu dacă aş lucra la resurse umane m-aş organiza altfel. În primul rând te-aş căuta pe facebook pentru a-mi face prima impresie. ”
    Da, asa mi-am facut si eu “prima impresie” despre aia de la HR, dupa interviu am cautat-o pe Facebook. Si vorba ta, bine ca nu am lucrat cu ei!

    P.S.: Tu ce pagina de facebook ai?, sa ne facem o prima impresie…

  5. Dan1 15 December, 2012 at 11:14

    Are dreptate Cala, pe mine m-a-nervat una la un interviu, prin 2001 parca, cerându-mi sa-i enumar 3 defecte pe care le am; fiindca deja îmi facusem o idee si nu intentionam sa lucrez la firma lor (pareau ca nu prea stiu ce vor, voiau sa aduca în România o “mare” aplicatie de BI de care nu auzise nimeni), i-am zis cu seninatate: “Pai sunt chiulangiu, scandalagiu, cleptoman… si fitiligiu. Na, patru!” si m-am ridicat fara sa mai astept sa-mi spuna “o sa pastram CV-ul dvs. în baza noastra de date” în timp ce-mi rupea CV-ul bucatele si-l arunca la cos. Oricum, n-am mai auzit nimic de ei de-atunci, se pare ca nu au gasit niciun candidat cu 3 defecte minore, toti aveau 3 defecte majore.

  6. dyers_eve 15 December, 2012 at 11:28

    HR si CV inseamna Harghita si Covasna, nu ? Domnu’ tribun Vadim, nea Jiji, ia uitati ce propaganda sovina fac astia de la DC… =))

  7. Dan1 15 December, 2012 at 11:35

    @dyers_eve: Aia se prescurteaza Harcov! :))

  8. sebra 15 December, 2012 at 11:40

    Cei care citesc DC au vreo șansă? Da` ăia care mai și comentează??
    p.s. pentru o prietenă întreb…

  9. blogger.eu 15 December, 2012 at 11:46

    Iti zic eu una tare, reala : Luna trecuta m-a sunat o fatuca de la un hipermarket, nu-i dau numele, sa nu-i fac reclama, si dupa ce m-a ametit mi-a dat ” intalnire” , locul interviului , la o adresa care nu exista. Noroc ca eu mai cunosc orasul…

  10. Fratele Andryusha 15 December, 2012 at 12:25

    Acu’ pe bune: voi discutaţi lucruri serioase cu fătuci prin telefon?! E măcar legal să faceţi chestia asta?…

  11. Belle d”Imagination 15 December, 2012 at 12:41

    Iooiii, ne învăţăm cu nărav, atâţia domni autori?

  12. N.A. 15 December, 2012 at 12:53

    Doua interviuri am picat la viata mea Ce-i drept, nici n-am fost la foarte multe. La primul am zis ca nu ma vad tot restul vietii in postul ala (de secretara, eram in studentie) si cucoana avocata a fost ofensata de raspuns. La al doilea – la vodafoni – nu stiu exact ce si cum a decurs gresit, stiu ca madama care m-a intervievat impreuna cu inca una de la Bucuresti mi s-au parut proaste in cel mai pur sens al termenului. Cand am iesit, intra la rand un tip extrem de istet, il stiam oarecum, am plecat relaxata, gandindu-ma ca sigur il vor angaja pe el, si eu l-as fi angajat, in locul lor. Ce sa aud, peste cateva saptamani. Nu l-au angajat, chiar i-au dat un feed-back foarte prost. Si chiar era un tip foarte istet! Au angajat o fosta vanzatoare de pantofi de la Leonardo. Au dat-o afara in maxim o luna. Nu stia nici macar sa porneasca un calculator (adica sa apese butonul!!), pe langa ca se certa cu toata lumea (clienti/sefi, etc) si au prins-o si cu matrapazlacuri. Ca sa aud dup-aia ca era vecina tipei care m-a intervievat…

  13. Cms 15 December, 2012 at 13:00

    @RoseN: Vai de mine şi de mine! Camionagiule, să nu tragi cu ochiul la fotografiile din articolul lui RoseN, sunt echivalente cu un genunchi ieşind de sub haina de blană. 😛

  14. RoseN 15 December, 2012 at 13:15

    @Cms: =)) Exact =)) decat ca nu era nici o blana =))

  15. N.A. 15 December, 2012 at 13:17

    @RoseN: Fusesesi la epilat? =)) =))

  16. RoseN 15 December, 2012 at 13:24

    @N.A.: =)) ahahaha… vezi ca poate-i dam idei lui Călă si vedem un articol si despre epilat =))

  17. RoseN 15 December, 2012 at 13:52

    Hihihihi, l-ati lasat pe Călăraşu fara nici un like la articol 😀 baaaaaai ce hotomani, asa-i de frig la voi ca v-ati bagat musai boticul in like-urile altuia? =))

  18. Cms 15 December, 2012 at 13:55

    @RoseN: Da’ chiar, erau peste 20! :))
    Acum parcă sunt cam multe la “Întâlnirea de la miezul nopţii, cu DJ Cotco”… 😕
    P.S. Ce interesant ar fi să-şi fure stimaţii autori like-urile, unii de la alţii. Când nu eşti atent – pac!, te trezeşti cu 20 de like-uri în minus la ultimul articol. 😛

  19. RoseN 15 December, 2012 at 13:58

    @Cms: hihihi, cred ca facura astia o vraja de-au transferat like-urile, dupa aia sa zica, iaaaa, tine aici numai 1000euroi domnu autor, ca putine like-uri ne-ai adus =)) ca uiiiite si DJ Cotco te-a intrecut 😀

  20. sebra 15 December, 2012 at 13:58

    @N.A.:
    =))=))=))

  21. camionagiu 15 December, 2012 at 15:47

    Domnule Julius, nu te imbata cu apa rece. Noi nu suntem mandri de acest job neplatit, ci sunt doua chestii cu totul diferite:

    1. Personal, imi place sa fiu aproape de unul mai talentat ca mine, dar care trage barca pe uscat in vreme ce eu ma imbogatesc din chestii de care el habar n-are, ca finalmente sa-i demonstrez cine-i el si cine eu, cu tot talentu lui.

    2. Fiecare week-end il avem plin cu pustoaice pe care le probam la umor si la alte alea, numai in ideea ca venim din partea lui Jul, sa le testam pt o eventuala intalnire cu el

  22. Stephanie 15 December, 2012 at 15:48

    Mie imi “placeau” la nebunie HR-iztele alea domnisoare batrane, trecute de treizeci de ani, care de lunea pana joia se epuizau cu diete crancene apoi vinerea cedau si comandau soaorma/pizza/meniu McD, vesnic nef…ericite, atat de disperate sa se marite incat si-o trageau inca de la prima intalnire iar apoi asteptau cu lunile ca boul sa le sune. Ei bine, s-a intamplat ca o tuta de-asta sa afle ca iubirea vietii ei e insurat. A aflat-o de dimineata, la telefon, chiar din gura nevestei aluia. La vreo juma’ de ora ne intalnim ca sa facem niste interviuri (imi trebuia un baiat/fata, sprinten(a) la minte pentru un job la mine in departament). Incepe distractia, intra prima candidata, HR-ista ii pune niste intrebari asheeea, la mare sictir, pun si eu doua intrebari legate strict de meserie, sa vad daca fata are habar despre domeniu. N-avea.Buun, nici o problema, next! Intre timp colega zice: “nici vorba, draga, n-ai vazut ca era imbracata ca o taranca, n-as suporta sa-i vad mutra pe-aici toata ziua”. Raman masca, zic: “In fine, nu-mi pasa cum era imbracata, dar nu avea habar de nimic, deci nu ma intereseaza”. Urmeaza a doua si a treia persoana, ambele paralele cu domeniul, fiecare avand parte de comentarii negative din partea colegei. A patra, o copila, isteata foc, draguta, zambitoare, imi raspunde fara sa stea pe ganduri la intrebari. Imi place, o vreau. Iese, o notez in agenda cu trei semne de exclamare. Colega pufneste nemultumita: “Fufa dracului! Asta transforma firma in bordel, n-ai vazut ca nu-i stateau bine ochii-n cap” Mi-a sarit mustaru’, i-am zis cateva, nu mai stiu exact, era vorba despre frustrari, complexe etc. Am iesit lasand-o in lacrimi.

  23. dyers_eve 15 December, 2012 at 15:58

    Aha, m-am prins: capitalismul trateaza oamenii drept resurse, in timp ce comunismul, mai uman, ii trata ca surse 🙂 Ba inca le mai dadea si pseudonime: Felix, Nisipoiu… 🙂

  24. Stephanie 15 December, 2012 at 16:02

    P.S. Tin sa precizez ca povestea a avut loc in Romania, sa nu va imaginati cumva ca as fi mare sefa prin Franta. Nu, aici sunt la munca de jos, raspund doar pentru propriile tampenii, nu si pentru ale altora. 😉

  25. N.A. 15 December, 2012 at 16:07

    @Stephanie: Si pana la urma ti-ai angajat-o pe fata aia? sau a invins hoasca de la HR?

  26. Dan1 15 December, 2012 at 16:20

    @Stephanie: “frustrari, complexe etc.”… Tu n-ai mila de biata… HR-ista, daca pot s-o numesc asa! :))

  27. Dan1 15 December, 2012 at 16:20

    @N.A.: O fi fost remiza! :))

  28. Cici 15 December, 2012 at 16:27

    Grhm, grhm, domnu’ Calarasu, trebuie neaparat sa avem eye contact . Noi doi. Io nu fac recrutare, sa stii! Si nici nu plimb foi prin corporatie. Daca ma plimb, am tigari in buzunar, bricheta si cheita de cafea. Ca sa stii, pentru cand ne vedem. 😀

  29. Stephanie 15 December, 2012 at 16:36

    @N.A.: Am luat-o, bineinteles! Ca dupa ce am iesit de la HR, i-am scris email patronului ca am ramas impresionata de candidata X, ca recomand angajarea, ca va rog sa binevoiti a aproba etc. A chemat-o “sus” pe HR-ista si i-a zis s-o cheme pe copila la interviul final si aia n-a cutezat sa comenteze in fata lui.

  30. Dan1 15 December, 2012 at 17:33

    @Cici: Sa-l controlezi si la unghii si batista, ca am asa, o banuiala! =))

  31. geo 15 December, 2012 at 18:13

    @Stephanie: noi, băieții bineînțeles, suntem curioși în legătură cu întrebările puse de tine, alea legate strict de meserie :-w

  32. Dan1 15 December, 2012 at 18:22

    @geo: Bre, daca Stephanie a zis ca era meseriasa, era meseriasa, da? =))

  33. geo 15 December, 2012 at 19:13

    @Dan1: de aia întreb … sa învățăm și noi altfel iar ne auzim vorbe gen “Fufa dracului!” =))

  34. George Damian 16 December, 2012 at 00:28

    Eu iau o pauză de patru săptămâni pe DC. Călă, te-aş sfătui şi pe tine să faci acelaşi lucru.

  35. Mihai 16 December, 2012 at 03:39

    @Dan1: Are dreptate pe dracu. Banuiesc ca e programator si gandeste ca un programator. Uite un mic test daca are dreptate sau nu: un programator e pus sa-i caute propriul team leader. Vine la un interviu un team leader care face misto de programatori ca si meserie. Cine e programatorul mai “true”, programatorul sau teamleaderul?@Dan1: @Dan1:

  36. Dan1 16 December, 2012 at 09:18

    @Mihai: :-/ N-am înteles nimic! Da’ uite alt test: “why programmers can’t tell the difference between Halloween and Christmas?”

  37. RoseN 16 December, 2012 at 10:23

    @Dan1: Because DEC25 = OCT31 =))
    ahahahaha bravo DanOne… cu de astea vii tu la interviuri pentru nefericitii viitorii tai colegi? 😀

  38. Dan1 16 December, 2012 at 10:39

    @RoseN: Psst! Nu-i sopti! =))

  39. Cms 16 December, 2012 at 12:25

    @Dan1 şi RoseN: Mânca-v-ar tata de genii informatice, cu umorul vostru abstrus! :))
    (despre sistemul octadecimal mai ştiam şi eu câte ceva, na! 😛 )

  40. RoseN 16 December, 2012 at 12:45

    @Cms: taci bre nu ma face de rusine, io-s cu un genunchi, o blanita la vedere, alea-alea =))

  41. Cms 16 December, 2012 at 12:57

    @RoseN: Ei, lasă, că astea-s la aperitiv. Când pui gheara pe om, începi cu robotică, reţele neuronale, cod sursă şi alte minuni, iar apoi te miri că nu se mai înghesuie nimeni să-ţi deszăpezească maşina. 😛

  42. RoseN 16 December, 2012 at 13:00

    @Cms: ar fi si culmea sa se inghesuie, avand in vedere ca n-am masina =))

  43. Cms 16 December, 2012 at 13:20

    @RoseN: Tocmai ce spuneam! 😛

  44. camionagiu 16 December, 2012 at 13:55

    @RoseN: tu găseşte un boşorog să-ţi ia maşină (şi ai grijă să o pună pe numele tău – mergi pe ideea că altfel te simţi întreţinută şi te jigneşte -, apoi dă-i papucii), că te deszăpezesc eu cât o mai merge lopata aia

  45. Dan1 16 December, 2012 at 14:00

    @camionagiu: Când n-o mai merge îl întrebi pe Andryusha ce-ti recomanda! =))

  46. camionagiu 16 December, 2012 at 14:01

    @Dan1: POST!

  47. Dan1 16 December, 2012 at 14:04

    @camionagiu: In materie de lopeti de zapada bre! Ca el are o colectie! :))

  48. Fratele Andryusha 16 December, 2012 at 14:12

    @camionagiu: şi RUGĂCIUNE !

  49. Mihai 16 December, 2012 at 15:09

    @Dan1: Pai in primul rand pentru cine crezi ca e testul?

  50. Alt Marian 17 December, 2012 at 10:04

    Chestiile astea din articol le-am citit într-un articol dintr-un ziar german cu mult timp în urma (din când în când exista rubrici tematice, asta era la sfaturi de angajare si, desigur, si de pastrat serviciul 🙂 ).

  51. Radu Vasile 18 December, 2012 at 06:14

    Mda, lasa ca sunt aproape sigur ca angajarea la hr are drept conditie obligatorie prostia sub cele mai inalte forme.
    La un interviu m-a refuzat una ca nu am trecut in CV ca stiu sa utilizez windows.
    Asta desi in CV scria ca am terminat faculta de Mate-info, ca sunt programator in Dotnet de vreo 3 ani si asa mai departe.

Leave a reply