Postul nu e post destul

Am un toc la inimioară

Simona Catrina

Andromeda – nu e vina ei, taică-su era beat când a înscris-o la Sfatul Popular, după naștere – avea 57 de ani și de 45 de ani umbla doar pe tocuri. Era colega noastră, într-o redacție din anii ’90, și nimeni n-o văzuse vreodată cu toată talpa-n pământ. O bănuiam că doarme în pijamale și șosete cu toc.

De la ea am auzit cele mai inovatoare teorii ale cataligelor din fashion. Susținea că, în cazul ei particular și – treacă de la ea – ciudat, nu este vorba de cochetărie, ci de necesitate, că nu putea merge cu talpă plată. ”Cad pe spate altfel”, se justifica, fără să i-o ceară nimeni în mod particular, mai ales că preciza asta în fiecare zi, în loc de ”salut, ce faceți?”.

(Continuarea pe Fashion avec Passion… )

Share:

30 comments

  1. RoseN 13 December, 2012 at 18:41

    Care vine cu mine la bulgareala prin Gradina Botanica, acuma cat mai e zapada de juma de metru? 😀

  2. Cristina Ș. 13 December, 2012 at 18:54

    @RoseN: daca nu-i pe tocuri, io nu vin

  3. RoseN 13 December, 2012 at 18:55

    @Cristina Ș.: pai eu pot sa-mi iau adidasii mei cu platforma, nu-i problema :))

  4. camionagiu 13 December, 2012 at 19:05

    @RoseN: Pfoai de mine, tine-ma Juliuse, ca nu stiu ce fac! De nu-i rup blana cu dintii si-o bulgaresc…pana fac o criza de astma, ca-i aerul rece 🙁

  5. RoseN 13 December, 2012 at 19:11

    @camionagiu: =)) deci asa-mi plac mie barbatii, viteji =)) mai ales la vorba =))

  6. N.A. 13 December, 2012 at 19:33

    @RoseN: hihihi, fie-ti mila de el, ca si-asa dup-aia trebuie sa o tinem noi pe doamna Cami sa nu-i rupa blana de pe el si sa-l bulgareasca. Cu cataroaie de-alea mari, desigur! =))

  7. N.A. 13 December, 2012 at 19:35

    Mie mi-e foarte dor de tocuri, ca de atatia ani port incaltaminte comoda, buna de alergat dupa reclame ambulante la Durex. Am inceput sa-mi cumpar iar. Mai trebuie sa vina si momentul cand le pot purta…

  8. RoseN 13 December, 2012 at 19:36

    @N.A.: :)) apăi am zis ca daca tot doarme macar o saptamana aseeea pe presulet dupa ziua de azi, ce mai conteaza :)) sa zicem tot dom’le :))

  9. Savantu' 13 December, 2012 at 19:38

    @RoseN: As veni io, da-s in Brazilia, langa Recife. Nu vii la o piscina si o plaja sub palmieri si pomi plini cu mango (sunt si coapte)?

  10. RoseN 13 December, 2012 at 19:43

    @Savantu’: :-w nuuuu-i frumos dom’le sa bati joc chiaaaaaar asa de oamenii aflati sub zapezi :)) pffff!

  11. Vikingul Eduard 13 December, 2012 at 20:08

    @RoseN: Nu numai că mă bucur că sunteți îngropați sub zăpezi, dar mă și rog tuturor zeilor Valhalei să vă țină acolo până când vă criogenizați.

    Vă dăm noi un beep prin 2059 dacă e.

  12. Savantu' 13 December, 2012 at 20:15

    @RoseN: Las ca duminica is inapoi in cetzurile britanice, iar luni seara ajung pe Otopeni. Cum crezi ca as putea sa ratez zapezile si datul la lopata?

  13. Anca 13 December, 2012 at 20:56

    E o boala, destul de grava si rara, se numeste retractie de tendon Ahilian, nu e de ras, probabil ca i-a fost rusine sa va spuna si se ascundea dupa aparenta asta de frivolitate. Nici eu nu mai merg fara tocuri de la 14 ani, desi le urasc din toata inima. Si sunt convinsa ca sunt o gramada care gandesc despre mine ca si tine, mai ales cand se intampla sa mai si cad…

  14. Dan1 14 December, 2012 at 08:20

    Vaaai Simona, câta malitiozitate! Auzi, “taică-su era beat când a înscris-o la Sfatul Popular”! Da’ poate era astronom. Si-a botezat fiica Andromeda si fiul Orion! =))

  15. Cristina Ş. 14 December, 2012 at 08:44

    @Anca: mai, daca-i adevarat ce zici, nasol ..:|

  16. Cristi 14 December, 2012 at 08:58

    @N.A.: Dupa cum a spus Andromeda “te-ai babit”. :))
    P.S. Andromeda e o bunaciune, cine nu crede sa urmareasca AXN Sci-Fi. 😀

  17. Cici 14 December, 2012 at 10:25

    @Savantu’: Daaa?! Vezi ca am pastrat o masina intreaga plina cu zapada, si trotuarul din jurul ei. Da-mi un bip cand vii, ca-ti dau eu de lucru. Am si lopata (de dama, dar e lopata) :)) Si nu te ingrijora, pot sa astept pana luni, cand vii! hihi

  18. Alt Marian 14 December, 2012 at 11:06

    Am citit si eu pe net (mai sunt si alte forumuri, na 🙂 ) ca mersul pe tocuri are influente pozitive pentru anumite, hmm, chestii … ca de aia unele sotii si-au exprimat dorinta ca si sotii lor scumpi sa mearga pe tocuri, poate ca are acelasi efect ….

  19. Anca 14 December, 2012 at 12:34

    Cristina, din pacate e foarte adevarat. Este o problema de sanatate rara, asa cum spuneam, si ciudata. Este foarte greu pentru o persoana normala sa inteleaga cum vine asta, sa nu poti calca pe toata talpa, am intalnit chiar si medici care nu cunosteau aceasta afectiune. Fa un exercitiu: ridica-te pe varfuri cat poti de mult si mergi asa prin casa. Apoi inchipuie-ti ca iti intepeneste tendonul si trebuie sa mergi asa toata viata, fara a mai putea pune calcaiul in pamant vreodata. De obicei retractia de tendon este asociata si cu tulburari neuro-motorii, mai grave sau mai severe, de la o usoara atrofie musculara pana la forme serioase care duc la imposibilitatea de a te deplasa, cu deformari severe ale membrelor. Doamna, ca si mine, avea cu siguranta o forma usoara. In cazul meu, 90% din cei care ma cunosc sunt convinsi ca sunt o pitzipoanca iremediabila, atat de tampita incat merge si pe gheata asta cu tocuri de 8, iar ceilalti 10% sunt cei carora le-am explicat eu cum sta treaba. Atunci cand suferi de aceasta afectiune arati ca un om normal, te misti aproape ca un om normal, dar esti condamnat sa porti tocuri toata viata. Tocuri din ce in ce mai inalte, pentru ca retractia incepe in copilarie si continua, treci de la tocuri de 3-4 cm ajungi la 6-7, 8-9 si tot asa. Aceasta problema se poate rezolva (teoretic) prin operatii de alungire de tendon, dar practic aceste interventii au sanse mici de reusita, o spun tot din propria experienta. In mod sigur doamna avea aceasta problema, altfel nu ar fi simtit nevoia sa se justifice spunand ca “fara tocuri cade pe spate”. Eu spun ca am facut balet cand eram mica si m-am obisnuit sa merg pe varfuri. Sunt povesti care potolesc curiozitatea celorlalti. Un om normal si-ar fi purtat tocurile cu nonsalanta, fara sa-i pese de ce cred ceilalti, fara sa se justifice, dar persoanele cu dizabilitati (pentru ca da, este o dizabilitate, considerata ca atare si in acte medicale), se simt “vinovate” pentru boala lor, daca nu sunt suficient de puternice s-o accepte. In plus, e cam aiurea sa-i explici unui strain ca tu suferi de o boala rara si ciudata, mai ales ca, pana la urma, nu e treaba lui care sunt problemele tale de sanatate. Trist este, insa, ca oamenii, chiar si cei misto si inteligenti ca Simona, se grabesc sa te judece, fara a “umbla mai intai in pantofii tai” (la fix se potriveste aici vorba asta!). Am mers si eu cu piciorul in ghips si cu tocuri de 8, pentru ca, deloc surprinzator, cand ai o astfel de afectiune esti mult mai predispus la cazaturi si fracturi (la mine media e de una la vreo doi ani). Asa incat, data viitoare cand va hotarari sa mai faceti misto de un “ciudat” care merge ca Quasimodo în zilele lui proaste, ganditi-va de doua ori. Va garantez ca n-ati vrea sa fiti in pantofii lui cu toc de 15!

  20. NNA 14 December, 2012 at 13:03

    @RoseN: Rozico am pregatit bulgarii de zapada, unde esti? 😀

  21. Cristina Ş. 14 December, 2012 at 20:15

    @Anca: uff … mai mult decit neplacut! imi pare rau ca ai dizabilitatea asta 🙁

    pe mine oricum nu m-am interesat niciodata de ce merg unele femei numai pe tocuri .. treaba lor, chiar le invidiam ca pot.

    banuiesc ca daca exista medici care n-au auzit de chestia asta, nefericitele afectate cu atit mai mult nu-si dau seama ce se intimpla, si simt doar ca, daca nu-s pe tocuri, cad pe spate .. deci e usor sa te pacalesti chiar cind esti tu “victima”, nu numai cind povestesti despre asta..

    cred ca barbatilor le e cel mai greu, pentru ca femeile, de bine de rau, pot umbla pe tocuri, dar un barbat pe tocuri cred ca e exclus din societate aproape fara drept de apel, vorba ta, nu poti sa stai sa explici fiecaruia in parte cum e treaba cu tendoanele tale .. pur si simplu lumea il inregistreaza si eticheteaza “barbat pe tocuri”

    sper sa se gaseasca cit mai repede o solutie la treaba asta

  22. Cms 14 December, 2012 at 20:18

    @Cristina Ş.: Boala e mai rară la bărbaţi… 😀

  23. Cristina Ş. 14 December, 2012 at 20:36

    @Cms: mey, tu stiai si nu ne-ai zis nimic? la naiba, toate chestiile nashpa sint mai rare la barbati .. 😐

  24. Cms 14 December, 2012 at 21:12

    @Cristina Ş.: Eu voiam doar să spun că, înainte să dăm vina pe boli rare, trebuie să ne gândim că organismul se adaptează la ceea ce-i oferim. Sunt multe femei care merg pe tocuri până se scurtează adaptativ musculatura gambei şi nu mai sunt în stare să se simtă confortabil cu încălţăminte fără toc.

  25. N.A. 14 December, 2012 at 21:42

    @Cms: Dar pentru alea de s-au dezvatat si acum se simt ca niste cocostarci impiedicati, mai e vreo sansa sa se obisnuiasca la loc cu ele? 😀 (sar’m’na, don’doftor, vazusem usa deschisa, intrai si eu repede la o consultatie!)

  26. Cms 14 December, 2012 at 23:04

    @N.A.: Sigur, de la tocuri mai mici la cele mai mari, plus nişte gimnastică pentru gleznă, care e mult mai solicitată în încălţările cu toc înalt. Dar e bine să nu încerci în iarna asta. Mai bine la primăvară. Sau îl rogi pe domnul N.A. să te ducă în braţe de la maşină la birou, de acasă la maşină… ;;)
    Apropo de asta, observaţie personală: am remarcat că fetele care nu nu merg de obicei pe tocuri calcă strâmb când poartă aşa ceva. Cred că din cauză că se sprijină prea mult pe călcâie şi poate nu au gleznele obişnuite cu efortul ăsta. Doamnele şi domnişoarele m-ar putea lămuri? 😀

  27. Cristina Ș. 14 December, 2012 at 23:21

    @Cms: ei, ai vrut sa spui!
    ori spui, ori nu spui.
    de ce n-ai spus asa de la inceput? nu te exprima asa telegrafic pe-un subiect asa spinos, ca tot vorbim de tocuri.

  28. Cms 14 December, 2012 at 23:48

    @Cristina Ș.: 😀
    De cele mai multe ori nu se renunţă la tocuri înalte pentru că aşa s-a obişnuit piciorul. Nu spun că nu există şi patologii rare ale tendoanelor, dar de cele mai multe ori e vorba de adaptare, şi asta e reversibilă. Să nu fiu greşit înţeles: arătaţi bestial pe tocuri, sunt un mare admirator ( 😛 ) dar, dacă vreţi să aveţi picioare frumoase şi sănătoase, evitaţi să purtaţi pantofii ăştia prea multe ore pe zi, mai ales când ştiţi că aveţi mult de mers pe jos sau de stat în picioare.

  29. Cristina Ş. 15 December, 2012 at 11:16

    @Cms: sint de acord cu tine in ceea ce priveste purtatul abuziv, dar Anca zicea mai sus ca retragerea incepe de cind esti copil .. 🙁

  30. Cms 15 December, 2012 at 12:33

    @Cristina Ş.: Anca zicea mai sus şi ceva despre o boală rară. Merg pe mâna ei, pentru că am terminat acum 10 ani facultatea şi deja am uitat destule, în lipsa practicii. Un control la medicul ortoped lămureşte de obicei situaţia.

Leave a reply