Postul nu e post destul

Cu copilul la biserică

ErRon

Nu sunt o creştină fanatică, dar simt uneori nevoia să merg la biserică, să mă reculeg sau să mă gândesc la lucuri importante pentru sufletul meu într-o biserică. De aproape şase ani, de când am devenit mamă, acest lucru mi-e aproape imposibil şi nu ştiu pe cine să dau vina, că pe mine m-aş scoate nevinovată.

Când era bebeluş, nu mă duceam, că mi se părea total deplasat să merg cu sugarul la biserică, să înceapă să urle de foame şi mie să mi se păteze bluza! Se poate să fi fost eu obsedată, pentru că sunt părinţi care vin cu bebeul, în braţe sau în cărucior. Bebeluşul stă liniştit o vreme, apoi, împins de cel viclean, începe să scâncească sau chiar să ţipe ascuţit. Sigur, copilaşul e foarte drăguţ. toată lumea a văzut asta, dar personal mă enervează să-l aud în timpul slujbei (tot cel viclean mă împinge să mă evervez). De obicei, unul dintre părinţi îl scoate afară (tatăl), mama rămânând în biserică, unde stă ca pe ace în continuare. Alteori însă, rămân cu toţii la slujbă, dacă tot au venit, ţipetele copilului intersectându-se cu vocea preotului.

Între unul şi doi ani a fost perioada propice pentru a putea participa la câte un sfert de slujbă, adică predica şi încheierea. Mergeam cu copilul de mânuţă până la biserică şi intram cu copilul în braţe (pentru efect!). Una dintre femeile mai vârstnice care stau pe scaune se ridica să mă lase să stau, dar până nu adormea copilul nu avea rost să mă aşez. Copilul adormea destul de repede cu capul pe umărul meu. Oboseala drumului până la biserică, glasul melodios al diacului sau monoton al preotului îl toropeau în câteva minute. Mă aşezam apoi pe scaunul oferit cu bunăvoinţă şi ascultam în linişte priceasna, predica şi încheierea, în timp ce pruncul dormea liniştit şi împăcat în braţele mele (unde e fratele Andryusha să te asculte și să se bucure, soră ErRon! – n. Julius)

După ce nu a mai dorit să stea în braţe m-am mai dus, sporadic, vara. Biserica din cartierul meu e mică dar are curte şi grădină mari şi frumoase. Vara preotul ţine slujba afară, din pridvorul bisericii, iar boxele împrăştie până departe, în grădină, vorbele sale. Mămicile cu copiii stau în grădină, unde ăia micii se joacă. Fiul meu însă e mai nesociabil, el se joacă singur: aduna conuri de brad, adună gâze, face tot felul de cetăţi din pietrele găsite prin curte. Problema e când vine alt copil şi-i strică aranjamentele!

În curte e plin de oameni. Cu toţii privesc cu interes sau cu reproş joaca celor mici şi strădaniile mămicilor de a-i ţine sub control. În surdină se desfăşoară slujba. Iar ceea ce fac mămicile numai participare la slujbă nu poate fi numită.

Și eu, şi copilul suntem în permanență observați și evaluați de babe pioase, de la modul în care suntem îmbrăcaţi până la relaţia dintre noi, modul în care am reuşit sau reuşesc să-i îndrept atenţia spre serviciul divin care are loc. Sincer, nu prea reuşesc. Îşi mai face cruce, sporadic, uneori cu mânuţa plină de praful în care se joacă, alteori întrerupându-se să-mi arate o mămăruţă. La sfârşit, copiii intră în biserică pentru împărtăşanie. Primesc şi câte o ciocolăţică.

Astă iarnă m-am dus într-o zi, pentru că mama a tot insistat să ne vadă şi pe noi pe acolo, să nu creadă cartierul că ne-am de-creştinat. Am stat tot în curte, biserica fiind supra-aglomerată. Cele douăzeci de minute petrecute în curtea bisericii mi s-au părut un adevărat calvar. Copilul mă întreba permanent dacă s-a terminat, dorea să mă pupe, s-a aşezat pe cizmele mele că era obosit. Totuşi, am avut aşa, un moment de jubilaţie interioară când alt băieţel, de aceeaşi vârstă cu al meu, care era cu mama şi bunica, scăpat din mâna acestora, s-a tăvălit în mormanul de zăpadă adunat lângă aleea principală. Satisfacţia copilului nu era egalată decât de sentimentul de neputinţă şi jenă al celor două femei!

În alte ţări, sau aici, la alte culte, există obiceiul ca, pe parcursul slujbei, copiii mici să fie adunaţi în săli speciale şi, sub supraveghere, să deseneze, să înveţe scurte rugăciuni sau poezioare cu specific religios, să privească filmuleţe pe care să le comenteze, pe scurt, să facă activităţi specifice vârstei. La noi, la ortodocşi, nu există acest obicei şi, spre stupefacţia mea, nici nu se doreşte implementarea lui. Copiii noştri trebuie să participle la slujbă, în viziunea preoţilor ortodocşi, să stea cuminţi, în picioare, să asculte în linişte, să tragă învăţămintele potrivite și să devină astfel „buni creştini”.

Doamne iartă-mă, dar câteodată așa-mi vine să-l învăț pe micul meu creștin să ungă clanța bisericii cu magiun!

Share:

30 comments

  1. N.A. 13 August, 2012 at 15:11

    Hahaha. Si tu ai copil linistit, din descriere. Ai mei sunt doi turbatei super-activi, asa ca nici nu-mi trece prin gand. Matusa-mea, in schimb (o varianta feminina de-a fratelui Andryusha), ma piseaza sistematic la cap despre cat de important e sa-i duc. Daca a vazut ca tot refuz, i-a dus ea cu maica-mea. S-au intors stoarse de vlaga si grena de jena.

  2. Ion T 13 August, 2012 at 15:25

    @N.A.: Al meu e liniștit, nu face prostii deloc. În schimb nu pricep de ce preotul nu ne mai lasă la slujbă după ce ăla mic și-a lansat bărcuțele la apă în cristelniță. El vroia doar să boteze vaporașele înainte de a le da la apă.

  3. boemul 13 August, 2012 at 15:31

    magiun pe clanţa bisericii? aşa o fi început şi Varg Vikernes? cei inculţi să dea cu google, că nu ştiu să pun link 🙂

  4. Ciprian 13 August, 2012 at 15:32

    La ortodocsi coridorul ala din mijlocul turmei de evlaviosi, pe unde si mai ales cand iese popa cu darurile, e loc de joaca pentru copii.

  5. N.A. 13 August, 2012 at 15:34

    @Ion T: =)) =))

  6. delia 13 August, 2012 at 15:45

    bunica mea era foarte bisericoasă şi pe cînd aveam eu vreo 4-5 ani s-a gîndit ea că e momentul să mă îndrume către cele sfinte, drept pentru care m-a luat cu ea la o slujbă. la început a fost destul de ok, că mă mai uitam la desenele de pe pereţi, mai studiam babele din biserică, mă rog, totul a fost bine pînă cînd bunica m-a pus să stau în genunchi. la care am răcnit una de s-au scuturat cristelniţele, că io am fost cuminte şi că io nu stau în genunchi, că n-am făcut nimic rău şi că de ce mă pedepseşte. n-am putut fi nicium convinsă că aşa e obiceiu, eu o ţineam p-a mea, că nu mă interesează ce fac restu de babe, că poate ele au fost rele şi merită, da eu nu, aşa că a trebuit să fiu evacuată. a doua oară n-a mai încercat să mă ducă.

  7. Ina_adevarata 13 August, 2012 at 16:43

    Eu zic, sora ErRon, ca fiul tau va descoperi singur figura cu magiunul, daca va mai straduiti mult sa faceti din el un bun crestin. Specia noastra e adaptabila, isi gaseste mereu solutii de supravietuire.

  8. camionagiu 13 August, 2012 at 17:03

    Nu cumva sunteti o vrajitoare? Nu cumva mergeti doar sa culegeti firisoare de par de copil si pamant de unde s-au incaierat cainii pt farmecele la care va dedati?
    Pacat ca n-are inchizitia ac de cojocul unor asemenea mame!

  9. Dan1 13 August, 2012 at 17:19

    @camionagiu: Domnu’ Torquemada, aveti bre mila de dânsa! :))

  10. ortodoxa de serviciu 13 August, 2012 at 17:47

    pai se practica si la ortodocsi acest sistem. trebuie un pic de deschidere de la preot, dar si de la comunitate. pentru ca aceasta scoala de duminica presupune ca niste adulti care au inclinatie spre lucrul cu copii sa nu participe la slujba pentru a tine aceste mici lectii.

  11. Daniela P. 13 August, 2012 at 18:41

    @delia: si bunica-mea era destul de bisericoasa si, pe la 5-6 ani, m-a luat la biserica din sat. totul a fost ok pana cand preotul cu jumatate de norma (“slujea” in 2 sate si se grabea, pesemne) m-a lovit cu cadelnita aprinsa in ochi. a fost neasteptat de fain, omul s-a pierdut de tot cu firea si a scos din buzunarul sutanei 25 de lei (de aia verzi, cu tudor vladimirescu) de departe cea mai valoroasa suma pe care o primisem pana atunci.
    pe fiu-meu, desi are indata 5 ani, n-am insistat sa-l duc, deocamdata. 🙂

  12. ErRon 13 August, 2012 at 18:56

    @camionagiu: Deci, domnu’ Camionagiu, eu vin aici cu o problema concreta, astept sugestii, solutii si dumneavoastra ma banuiti de vrajitorie! Se poate? Credeam ca e site serios, ed.ducativ!:D

  13. Cms 13 August, 2012 at 19:08

    @camionagiu: Lăsaţi, lăsaţi, nu mai departe decât acum un an o ardeaţi şi Domnia Voastră pe baltă, cu RoseN şi alte fermecătoare din astea…

  14. RoseN 13 August, 2012 at 19:26

    @Cms: BAAAAAAAAAAAH, zvonuuuuuuri bre, zvonuri rautacioase, nush cine le-a scornit zau [-(
    poate ai vrut sa zici la meditatie, la dezbateri filosofice, meeey =))

  15. coradob 13 August, 2012 at 19:29

    Haoleo, se muta Salemul pe DC!

  16. Ana 13 August, 2012 at 21:14

    Am incremenit, o copilarie-ntreaga, cu ochii mijiti,cu urechile aparent ciulite la tata popa – ca de nu, imi luam numai “mangaieri duhovnicesti” dupa ceafa, de la toate matusile si surorile bunica-mii – cate slujbe erau in timpul vacantelor mele la bunici.
    Deaia-s asa evlavioasa acum. Cand trec prin fata unei biserici si ii vad pe toti fluturand mainile, brusc, pe aia cativa metri din fata intrarii, ca sa-si faca cruci – mai adunate, mai repezi, mai largi, mai ingenuncheate – imi vine instinctiv sa strig cat ma tin bojocii: “Nu trage, Domn’ Semaca, is io, Lascarica!”

  17. sebra 13 August, 2012 at 21:35

    Eh, de când l-a surprins fii’miu pe părintele diacon mozolind-o pe profa de desen în capelă, creştinismul a cam rătăcit un adept iar fii’miu un punct din nota la purtare.

  18. Lecteriţa 13 August, 2012 at 21:42

    Bai, deci tataie era clopotar, v-am mai spus! Si eram foarte educata. Am aruncat scaunelul din tarcul ala unde era corul, peste enoriasi. Si am dat cu DDT pe toalele popii si am incuiat o baba in cavou in Noaptea de Inviere si ce dracu n-am facut?! Tataie nu m-a certat niciodata. Nici macar popa.

  19. Lecteriţa 13 August, 2012 at 22:11

    @sebra:
    La noi l-a surprins cam tot orasul pe popa cu o nimfo….pardon, cu o doamna, si il tot surprinde de vreo 10 ani, si se cam vede la incasari…

  20. Alina 13 August, 2012 at 22:27

    Pe mine m-a rugat unchiu-meu să merg cu el până la biserică să-l ajut cu ceva. Era cantor pe vremea aia.
    Aveam vreo 26 ani, eram deja fată bătrână și mi-a tras scurt o rugăciune, o moliftă, cum i-o fi zicând, să mă mărit și eu, dragă, odată!
    Când m-am dezmeticit, nu știam dacă să plâng sau să râd.

  21. Ina_adevarata 13 August, 2012 at 22:32

    @Alina:
    Alina: păi, și te-ai măritat, nu? Și cred că taica popa a zis în molifta aia și ceva de soacră, că te-a blagoslovit D-zeu!

  22. Alina 13 August, 2012 at 23:03

    Ina, a folosit, cum sa nu! Imediat dup-aia am ramas fara prieten.
    Abia dup-aia m-am maritat, la distanta de ani lumina, eu zic ca-si pierduse molifta efectul.

  23. camionagiu 14 August, 2012 at 08:08

    @Alina: rostul a fost sa te scape de animalul ala care cine stie ce ti-ar fi facut!!!

  24. Cristi 14 August, 2012 at 08:45

    @sebra: Prima data am citit ca popa la prins pe fiu-tu cu profa. Ceea ce, trebuie sa recunosti, este cu muuult mai interesant. :))

  25. Alina 14 August, 2012 at 14:23

    @camionagiu: Bag seama ca esti putin…. hmmm, misandru?

  26. ErRon 14 August, 2012 at 16:29

    @N.A.: Acuma ar trebui sa incepi tu ofensiva, sa le rogi sa-i mai duca, fiindca baietilor le-a placut!:D

  27. N.A. 14 August, 2012 at 16:42

    @ErRon: da, da! =)) Mai ales ca s-au facut de rusine in ultimul hal cand a zis popa pe un ton acru si insinuant ca se vede ca nu-s obisnuiti sa fie dusi la biserica..

  28. ErRon 14 August, 2012 at 16:45

    @N.A.: Cu atat mai mult! Sa mearga sa stea in fata, sa aprecieze parintele eforturile conjugate ale bunicii, matusii, copiilor!:D

  29. magnetu 14 August, 2012 at 18:40

    Ba e misto cand duci bebelusul la biserica! Trage oamenii de par, rade in timpul slujbei, impjnge usa scartainda cu picioarele, iar la final doarme cu sforaituri (daca ai bafta si nu incepe sa urle).
    Da, e foarte misto cu bebelusul la biserica…

  30. Gabriela 21 August, 2012 at 20:52

    tata a facut seminaru`…dupa aia sa mai intre in biserica, neam! hmm..ma intreb di ce oare ? 😕 :-$

Leave a reply