Promo

Dacă e marți, e George Damian

Întrerupem puțin seria celor mai pitorești țepari din istoria României, nu pentru că galeria acestor oameni de ispravă ar fi cumva pe terminate (poate ne-au lipsit multe de-a lungul vremii, dar la capitolul ăsta n-am dezamăgit niciodată), ci pentru a face cunoștință cu o femeie destoinică: doamna Elisabeta Movilă, nevasta domnitorului moldovean Ieremia Movilă.

După ce pămpălăul de bărba-su a crăpat, i-a suit succesiv pe tron pe frate-su, pe nepotu-său, pe fii-su ăla mare, pe fii-su ăla mic, și Dumnezeu știe pe cine ar mai fi suit dacă sultanul nu și-ar fi dorit foarte mult să o cunoască și n-ar fi trimis o armată s-o invite la o cafea.

Ce s-a întâmplat mai departe – s-au cuplat sau au rămas doar prieteni? – vom afla dimineață de la simpaticul nostru documentarist, George Damian.

Share:

6 comments

  1. RoseN 19 December, 2011 at 23:23

    Nouă ne plac femeile…ăăăă, ne plac /:)??

  2. Raluca 19 December, 2011 at 23:32

    Abia astept! A fost una dintre cele mai pitoresti figuri din “Trecute vieti de doamne si domnite”. Frumoasa carte, 1000 de pagini si nu m-am saturat, desi ma ofticam ca pe toate le cheama “Ralu” prin vol 2. :)) Cum e aia cu „Boieri, boieri, rusinatu-m-au paganul”?

  3. Old John Wheel 20 December, 2011 at 00:30

    Hmmm… “i-a suit succesiv pe tron pe frate-su, pe nepotu-său, pe fii-su ăla mare, pe fii-su ăla mic”.
    Şi oare de ce naiba se mai spune că vechea nomenclatură a luat exemplu de la nordcoreeni, când acum e clar că de fapt gălbejiţii au luat exemplu de la coana Movilă cum să instaureze o dinastie?
    Faza naşpa e că acum nu mai există sultani nici măcar în partea aia de lume 😕

  4. ionut 20 December, 2011 at 05:55

    @Raluca: Te-ai cam pregatit pentru “domnie” 🙂 😛

  5. dush 20 December, 2011 at 10:48

    ce bun ar fi daca ar fi asa…doar rezumat :))

  6. Lecteriţa 20 December, 2011 at 11:43

    Daca a scris pana si Nicolae Iorga, mai mult despre doamna Movila, decat despre domnul Movila, putem sa intelegem…

Leave a reply