Postul nu e post destul

Sonia, căţeluşa supersonică

Cms

În urmă cu trei ani, pe strada noastră a apărut un căţel necunoscut. Negru, flocos şi foarte tăcut. S-a aciuiat pe lângă cârciuma din capătul străzii, unde mânca resturile de la mese şi-şi ostoia setea de cunoaştere asistând la discuţiile filosofice ale muşteriilor aflaţi într-o stare avansată de introspecţie kantiană şi avânt epistemologic. Se culca abia după ce-i conducea, plin de demnitate, pe admiratorii lui Galileo care, sprijinindu-se unul pe altul, verificau într-un mod intim şi destul de oniric celebra expresie referitoare la planeta de sub picioarele lor, „E pur si muove”.

O vreme lucrurile au mers aşa. Căţelul s-a dovedit la o inspecţie sumară a fi o căţeluşă, care a primit numele de Sonia, după cel al bunicii patroanei cârciumii, o doamnă de 80 şi ceva de ani, imobilizată în scaunul cu rotile, despre care femeia susţinea că avea aceeaşi expresie cu animalul atunci când cerea ceva de mâncare.

Din păcate, setea de cunoaştere a Soniei devenea din ce în ce mai mare până când, asemeni ucenicului vrăjitor, a făcut greşeala de a gusta din fructul oprit. Lipăind plină de speranţă licorile din sticlele scăpate pe jos de clienţii învinşi de povara vieţii, căţeluşa a descoperit că dincolo de ceţurile gri ale acestei lumi serbede se află un tărâm al fericirii câineşti pe care mintea omenească nu-l cuprinde. A plâns şi a râs de bucurie, cum am traduce noi, adică a scheunat şi a urlat de mama focului, şi toate astea în timp ce alerga de colo-colo, ca o jucărie chinezească învârtită cu cheia. O nouă şi uimitoare creatură tocmai se născuse.

În lunile care au urmat, uimitoarea creatură a devenit teroarea vecinilor. În fiecare noapte, uneori la trei, alteori la cinci sau la şapte dimineaţa, rafale asurzitoare de lătrături isterice urmate de urlete prelungi, lugubre, scoteau sufletul şi speriau somnul bieţilor oameni. Atunci se deschideau geamuri şi uşi, voci răguşite care i-ar fi făcut sopranei Mariana Nicolesco pielea de găină se auzeau rostind cele mai imaginative înjurături iar obiecte mai mari sau mai mici zburau prin aer. Dar fervoarea aproape religioasă a căţeluşei Sonia nu putea fi înduplecată. Precum Arhimede străbătea Siracuza strigând „Evrica”, Sonia străbătea cartierul strigându-şi pe limba ei bucuria revelaţiei. Ceilalţi câini, care la început o acompaniau din solidaritate canină, producând faimosul „twilight bark”, şi-au dat seama repede că problemele Soniei erau mult prea grave pentru terapia de grup şi au lăsat-o în pace să-şi facă mendrele.

În cele din urmă inevitabilul s-a produs. Scăpată ca prin urechile acului din trei tentative de otrăvire şi una de linşare, Sonia fu capturată de hingheri, chemaţi de nenumăratele reclamaţii care ameninţau să blocheze linia telefonică a primăriei. După o săptămână, potolită şi abstinentă, căţeluşa a fost recuperată de către patroana cârciumii şi trimisă la ţară, în gospodăria unei prietene.
Bietul animal a rămas cuminte să păzească curtea din satul de pe dealuri şi povestea s-ar fi terminat aici. Dar într-o noapte de iarnă năprasnică, trei urşi rupţi de foame au atacat localitatea. Stăpâna gospodăriei, dând dovadă de o extraordinară prezenţă de spirit, şi-a amintit ciudata calitate a căţeluşei şi a acţionat în consecinţă. După 200 de grame de palincă, Sonia a ieşit în zăpadă ca o zeiţă întunecată a răzbunării. Se spune că urşii au fost atât de înfricoşaţi că au parcurs fără oprire un drum de aproape 1000 de kilometri, prin munţi, până în Austria, unde s-au predat la primul post de poliţie întâlnit în cale, cerând azil politic. Iar Sonia, recuperată pe jumătate îngheţată din zăpadă, a devenit eroina ţinutului.

Sunt zvonuri că primarul face planurile pentru o statuie a neînfricatei căţeluşe care va fi amplasată în cea mai frecventată zonă din sat, unde altundeva decât în părculeţul din faţa birtului comunal.

Share:

35 comments

  1. Cms 1 October, 2011 at 11:08

    Mulţumesc frumos, Julius! 🙂

  2. RoseN 1 October, 2011 at 11:09

    @Cms: Deci ati dormit bine :))

  3. andryusha 1 October, 2011 at 11:10

    @Cms:
    Pentru ce-i mulţumeşti, că ţi-a boldit tot textul?… =)) =))

  4. Cms 1 October, 2011 at 11:36

    @RoseN: Foarte bine! Eu nici măcar nu-mi amintesc ce am visat. 😛

    @andryusha: Nu, pentru asta şi pentru că l-a pus sâmbătă, ziua de umplutură, îi mulţumesc altădată! =))

  5. Irs 1 October, 2011 at 11:39

    Cine vrea azil politic in Austria stie ce are de facut.
    Se imbraca in urs si se da la gospodaria Soniei.

  6. andryusha 1 October, 2011 at 11:46

    @Cms:
    Probabil că Julaev a primit şi sâmbăta asta acelaşi mesaj standard de la maestrul Raeţchi:
    “Bătrâne, nu te supăra, fac ăştia mici o gălăgie că mi-e imposibil să mă concentrez. Vb când vine vacanţa sau falimentul, indiferent în ce ordine, numai să scap odată. Te pup, Ovi.”

  7. dyers_eve 1 October, 2011 at 12:11

    La tara sunt toate altfel. Aerul e mai tare, bauturile sunt naturale… Bei mitilicuri de la bodegile din oras, o iei razna si incepi sa urli pe strazi. Bei o palinca d’aia de casa, fugaresti si un stol de ursi la nevoie.
    De aia nici textul asta nu mergea decat intr-o zi de uichend, perioada a saptamanii traditional dedicata deplasarilor in mediul rural.
    “Prea bun, prea ca la tara!”

  8. Cms 1 October, 2011 at 12:27

    @Irs: E riscant, totuşi. Poate au şi austriecii Antipa lor, în renovare şi în căutare de exponate proaspete de urşi, că alea din timpul războiului erau ciuruite de gloanţele soldaţilor ruşi. 😀

    @dyers_eve: Ai pus punctul pe i! =))

  9. Insignifianta 1 October, 2011 at 12:33

    Şi care, era, totuşi, numele real al Soniei? Că să nu-mi apui că pe statuie o să scrie ori “Statuia căţelei necunoscute”, ori “Trebuia să poarte un nume şi atunci i-am spus cu toţii Sonny+a”.
    P.S. Din toată galeria de personaje expuse, tot căţeaua pare cea mai normală…Se exclude naratorul. Pare imparţial.

  10. Irs 1 October, 2011 at 12:47

    @Cms: Zi tu ce vrei, dar daca eram urs, preferam sa risc sa stau impaiat in Austria pentru ca acolo, renovarile se mai si termina! Pac, pac un singur urs si gata, poate scapam.
    Desi, pe de alta parte, si pe la balcanici e bine, cum zici tu…., ca pana sa termine renovarea acestia si sa aiba nevoie de urs, mor 100 de ursi de batranete.

  11. Cms 1 October, 2011 at 13:20

    @Insignifianta:
    Aha, nici eu nu par normal, doar imparţial! :-w
    Numele real al Soniei era Chewbacca. 😛

  12. Insignifianta 1 October, 2011 at 13:31

    @Cms: Să mori tu?

  13. N.A. 1 October, 2011 at 13:37

    Cemeseule, textul asta in nici un caz nu e de umplutura, te inscrie in panoplia textelor bune de pe DC, eu te-as baga la echipa deja!

  14. Cms 1 October, 2011 at 13:53

    @Irs: Din păcate la noi, înainte să ajungă la Antipa, urşii îşi dau blana de pe ei la bancă. Aia mustăcioasă! 😉

    @Insignifianta: Cred că îi spuneau Negruţa dar cred de asemenea că avea mai multe nume. Fiecare client găsea câte un nume “haios” şi ţinea morţiş să o cheme cu el. Asta cu Sonia a fost de la o discuţie auzită în treacăt, unul îi zicea altuia: Să mor io dacă nu seamănă cu Sonia, cu nevastă-mea, face la fel de mult scandal. Hă, hă, hă!”

    @N.A.: Aşa, aşa! ;)) Adevărul e că aventura unei căţeluşe beţive merge bine sâmbăta, doar nu o să ne înnebunească Julius cu analize ale presei scrise sau cazuri sociale. :))

  15. Insignifianta 1 October, 2011 at 13:55

    @Cms: Hă, hă, hă, ce glumă bună.

  16. 4mall 1 October, 2011 at 14:46

    @Cms: In loc sa povestesti despre Aikido de socializare…

  17. Nero 1 October, 2011 at 15:14

    @4mall: sau filme de pe NatGeo

  18. ErRon 1 October, 2011 at 15:15

    @Cms: Maaaai, da’ pretentios mai esti!:P
    Mie nu mi-a mai publicat tare demult, desi am trimis, niciodata n-am inteles care sunt criteriile!:D Nici unele nu aveau poante, oricum!:D
    Conteaza ca te publica, in orice zi, la orice ora!
    Daca pui un CV pentru vreo publicatie superquality, si scrii “am avut texte pe DC” crezi ca aceia te intreaba in ce zi, la ce ora???
    Te angajeaza pe loc!:D

  19. ErRon 1 October, 2011 at 15:16

    @4mall: Asa-i ca ala e punctul lui forte??:D

  20. Cms 1 October, 2011 at 15:26

    @4mall: De asta nu povestesc, am făcut un jurământ secret şi nu vreau să o păţesc ca Bruce Lee. ;))

    @Nero: Trebuie să caut prin arhivă, că nu m-am mai uitat de mult la documentarele alea 😀 . Dar o să povestesc.

    @ErRon: Glumeam. Mie îmi convine sâmbăta, cititorii sunt mai relaxaţi, mai îngăduitori, nu ca în cursul săptămânii când sunt prinşi cu dormitul lucrul la birou şi vor distracţie de calitate 😛 . În ceea ce priveşte publicarea, cred că trebuie să bei măcar o bere cu Julius. O fi ceva ritualic, nu ştiu. :))

  21. l@ura aka green 1 October, 2011 at 17:15

    Sonia merita o statuie!! Si un carnat luuung langa toiul cu palinca…

    (trebuia sa rad, nu? nu conteaza, am ras de-am trezit lumea din somn 🙂 )

  22. Lecteriţa 1 October, 2011 at 20:21

    Auzi, da’ dimineata cu ce se dregea? Tot cu zeama de varza?

  23. l@ura aka green 1 October, 2011 at 21:58

    am gresit si mi-am dat like singura :p
    se poate vedea cine a dat like? si mai ales cum 😉
    si din tot sufletul va rog, cum se scrie cu diacritice, in afara de copy/paste din Word

  24. kilroy 1 October, 2011 at 22:23

    Sigur nu o chema Laika?

  25. Dan1 1 October, 2011 at 22:46

    Cms, nu te uita la comentariile astea malitioase, e generate din invidie bre! Totusi, asta al lui kilroy, îmi aduse aminte de odiseea spatiala sovietica! Deci eroina canina bre! Ca Laika! =))

  26. Nero 1 October, 2011 at 22:51

    @ErRon: euu as vrea sa ciftesc textele nepublicate, poate acolo sunt mai multe poante 😀

  27. Stephanie 1 October, 2011 at 23:01

    Cms-ule am ras de aproape am lesinat!!! Ideea e ca te-am trecut in Galeria Marilor Ticniti ai Neamului, alaturi de alte nume grele… Frumos!!!

  28. serban 1 October, 2011 at 23:01

    Abia acum comentez și io. Mi-a plăcut textul. Am stat toată ziua la crâșmă. Sonia mi-a lipsit. Nu știam că obișnuiește să facă braconaj la urs.

  29. Insignifianta 1 October, 2011 at 23:26

    @serban: *branconaj

  30. Cms 2 October, 2011 at 03:56

    @Stephanie:
    Mulţumesc, Stephanie! Când vine de la tine, nu pot să mă simt decât măgulit! ;))

    @Dan1: Ce invidie, bre? Toţi mă iubeşte aici! 😛 Săraca Laika, cum a murit ea în spaţiul cosmic… 🙁

    @serban: Sonia s-o fi intimidat de blana aia portocalie, măi Şerbane! 😀

  31. Ina_adevarata 2 October, 2011 at 10:22

    Trollez un pic pe linga adorabila catelusa alcoolica, atragindu-va atentia ca in Adevarul online de azi se poate citi o sublima poveste a Simonei Catrina.
    Cemeseule, tu stii ca eu etcetcetc.

  32. RoseN 2 October, 2011 at 11:38

    @Ina_adevarata: =)) Mersi Ina, m-am prapadit de ras =))

  33. mifty 2 October, 2011 at 14:38

    … și eu nu pricepeam aseară de ce vorbea signi pe FB de cățelușe, de… ;))

  34. mifty 2 October, 2011 at 14:44

    @Ina_adevarata: @CMS-ule… sper să nu te superi… da’ ce bine semeni cu…. ”Leif era probabil singurul suedez nefrumos din lume, dar era blond şi mi-era de ajuns. Cam buflei, cu ochi spălăciţi, în schimb albaştri. Părea tocilar, purta cămaşă cu pătrăţele. Zic: îmi place, e sobru, are mutră de om de casă, în fond de asta am nevoie, nu de golani.”
    doritorii să citească integral articolul să dea clic acilea: http://www.adevarul.ro/life/Si_la_nunta_mea-a_lesinat_o_stea_0_563944133.html

  35. Cms 2 October, 2011 at 22:12

    @Ina_adevarata: Ştiu. 😉

    @mifty: Măi, tu-mi faci reclamă pentru căsătorie, sau cum? =))

Leave a reply