Câtă cultură!

Rubrica de metale noi: melodeath

Helsingborg este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Suediei. Prima sa atestare documentară apare în anul 1085 şi sunt convins că ştiţi cu ce se îndeletniceau aceşti oameni plăcuţi care populau coastele scandinave în jurul anului 1000; noi vom face însă un mic salt în timp şi-i vom găsi pe urmaşii vikingilor ocupându-se cu lucruri mai paşnice, cum ar fi melodeath-ul.

Trupa Inferior Breed s-a născut la Helsingborg în 1995, când doi băieţi din localitate şi-au dat seama că e destul de uşor să agăţi studente la Motoare dacă le spui că eşti într-o trupă care cântă ceva între Pantera şi Carcass. Un an mai târziu, formaţia îşi schimbă numele în Soilwork şi se înhăitează cu In Flames, Dark Tranquillity şi alte trupe care militau pentru independenţa culturală a Scandinaviei, virând-o spre melodeath şi alternative metal. Albumele lor au în general nume plăcute, gen „Sinucidere în cadă de oțel”, „Mașina cu inimă de lanț” sau „Înjunghiind drama”, însă piesa pe care o vom asculta astăzi a apărut pe albumul Figure Number Five – probabil, o mică concesie făcută cititoarelor noastre.

SOILWORK – Rejection Role

Melodeath este acronimul expresiei melodic death metal. Carevasăzică, un death metal mai melodios. Cum s-a ajuns însă de la death metal, un stil muzical pentru motociclişti fără teamă de moarte, la sound-ul capabil să atingă până şi inimile unor fete sensibile ca Adriana Metalista? În primul rând, peste sound-ul brutal al death metal-ului s-au grefat nişte riffuri de chitară mai blânde („melodioase”, le-aş spune, dacă acest cuvânt nu ar suporta atâtea interpretări). Acum introduceţi în acest mixt şi clapele (considerate, de pe la începutul anilor ’80 până la mijlocul anilor ’90, o barbarie în muzica rock), adăugaţi, după gust, armonii de chitară, clean voice, screaming, growlinguri sau orice influenţe metal aveţi prin casă şi veţi avea ceva care începe să aducă a melodeath.

Până data viitoare, vă las în compania băieţilor de la In Flames, unii dintre pionierii acestui îndrăgit stil muzical. \m/

In Flames – Trigger

Share:

22 comments

  1. Insignifianta 1 October, 2011 at 21:28

    Si textul lui Cms capata alte conotatii, pe aceste ritmuri melodioase! 😀
    P.S. Rog prietenii de pe FB care nu se regasesc in comentariile aparute sub numele lor, la posturile mele, sa raporteze abuzul. Cine stie, e liber sa-l si hackereasca pe misel! Cineva a spart parola fi-mii si comenteaza in numele ei, la posturile MA-SII! Asa inconstienta, nu credeam sa existe la o fiinta umana! Ba, inconstientule, e vorba de MA-SA! Ai retinut sau trebuie sa-ti desenez?
    P.P.S. Se explica acum starea mea razboinica din ultimele zile, sper!

  2. Darius 1 October, 2011 at 21:41

    Pe cand o rubrica de metale moi?

  3. Insignifianta 1 October, 2011 at 21:49

    @Darius: Cand o face plopu’ pere si rachita, micsunele. Vremurile alea sunt aproape. Parerea mea.

  4. stalker 1 October, 2011 at 22:10

    pe soilwork am dormit, în deschidere la annihilator. la tîrgu-mureș, în altă viață. irelevant comentariu 😀

  5. kilroy 1 October, 2011 at 22:32

    You infidels, you will regret these comments!!!

  6. stalker 1 October, 2011 at 22:53

    bine, eu aș continua să dorm și dacă aș fi răpit de extratereștrii, așa că îmi retrag comentariul. nu vreau spam în săptămîna ediției print

  7. Dan1 1 October, 2011 at 23:11

    @Insignifianta: Adica… nu esti tu?

  8. Insignifianta 1 October, 2011 at 23:20

    @stalker: *extratereştri
    @Dan1: Eu sunt, încă, eu. Pe fi-mea au încercat s-o schimbe, ca şi când ar fi. Numai că pe copil l-am învăţat să spună, întotdeauna, adevărul! Ne-ajută acest demers, acum, pe amândouă!

  9. stalker 1 October, 2011 at 23:24

    o să îmi dictez o săptămână de tăcere și post negru. oh, the shame… 🙁

  10. Insignifianta 2 October, 2011 at 00:47

    Ciudată tăcere.
    Măcar, de la privatieri, aveam oareşce pretenţii!
    Să nu zic şi de la plătitorii la zi de taxe şi impozite! Dar, la cu totul, alte, state!

  11. N.A. 2 October, 2011 at 01:04

    Doar ce am terminat ciorba. De facut, nu de mancat.

  12. Insignifianta 2 October, 2011 at 01:29

    @N.A.: Decare? Haoleuu, mă duc şi eu să toc neşte vinete să le bag la congelator, că uitai de ele şi-or prinde bine la iarnă!

  13. N.A. 2 October, 2011 at 01:36

    @Insignifianta: De cucos de la mamaia din curte. Sunt foarte atletici, trebuie sa te chinui sa gasesti carne pe oasele alea lungane. Dar dau un gust….

  14. Rower 2 October, 2011 at 07:41

    N-am curaj sa-mi servesc cafeaua pe asemenea ritmuri.

    @N.A.:nicio mila pentru cocos 🙂 oricum, observ ca a fost gasit vinovat.

  15. Rada 2 October, 2011 at 08:32

    No, de data asta DJ Admin a venit cu tema invatata si ne-a făcut o predare ca la carte 😀

  16. CID 2 October, 2011 at 09:45

    Ce oameni fara mila dom’le,auzi,sa taie cocosul ! Acuma mie nu mi-e mila doar de cocos,dar la bietele gaini nu v-ati gandit ? Ce o sa faca ele acum ? Tai cocosul sufera toata poiata,tai o gaina,sufera numai ea.
    Imi place melodeath !

  17. N.A. 2 October, 2011 at 10:13

    Sunt convinsa ca si cocosul a gresit cu ceva. Oricum are o droaie de rezerve, nu raman gainile ne…fugarite prin curte. 😀

  18. mifty 2 October, 2011 at 14:27

    aștept ca cititorii domițilați pe frumoasele plaiuri ale moldovei (nush cum se face, dar fraza asta o bagă în general moldovenii dezrădăcinați… și cărora nici prin cap nu le trece să revină în ”frumoasele plaiuri” altfel decât într-o scurtă vacanță) să riposteze creând un gen muzical autohton: molandeath-ul! 😀

  19. N.A. 3 October, 2011 at 11:11

    Eu as traduce melodeath prin “moarte melodica” 😀

  20. Filip 3 October, 2011 at 17:18

    auzi, da daca e melodeath trebuie musai sa aiba acelasi tip de videoclip?

  21. mifty 3 October, 2011 at 17:22

    @N.A.: sau ”moartea melomanului” 😀

  22. Dan Teodorescu, te ador doar când taci » Daily Cotcodac 13 September, 2012 at 13:01

    […] Cealaltă veste proastă e că trupa Taxi mai are încă cinci membri (slavă Domnului că ăştia nu ştim cine sunt, fiindcă, de câte ori memorezi ceva de genul ăsta, uiţi ceva important – afli, de pildă, cum îl cheamă pe solistul de la Viţa de Vie, uiţi cine l-a înlocuit pe Ronnie James Dio la Rainbow; reţii cum îl cheamă pe basistul de la Taxi, i-ai uitat imediat pe Rory Gallagher, Jack Bruce şi Alvin Lee). Împreună, toţi aceşti şase membri reuşesc, dotaţi cu instrumente muzicale, performanţa de a produce zgomote mai puţin melodioase chiar decât ţipuriturile din Maramureş sau growlingurile îndrăgitelor trupe suedeze de melodeath. […]

Leave a reply