În ouă să ne ciocnim
Ina_adevărata
Ca tot românul nici credincios, nici din cale-afară de ateu, mi-am petrecut Paștele întru pioasă îmbuibare cu “bucate/ preparate tradiționale” (sărbătorile fără expresia asta nu ar mai fi la fel), în fericită leneveală “alături de cei dragi” și de creștinescul televizor.
Pe toate posturile, poporul își făcea cruci apăsate în transmisiune directă, prilej de uluitoare tîmpenii rostite cu religiozitate prin studiouri de către moderatori și invitați la grămadă, căci mare-i grădina Domnului. Nesuportînd îmbulzeala – nici pe viu, nici televizată – m-am hotărît să mă mut pe Internet ca să mă plictisesc clicînd, iar nu zapînd.
Nefericită idee.
Cum deschid Realitatea.net, mă și sperii de un titlu: “Bulgarii ne-au furat cozonacul!”. În secunda următoare, mă cuprinde o patriotică indignare: iar, mă, ne fură unii și alții tot de prin țărișoară, vai de poporul ăsta! Ce-au, mă, cu noi, de ne fură petrolul, aurul, cuprul, pădurile, io-te-acum și cozonacul?! Da’ stai un pic, frate…Cum naiba ne fură ăștia cozonacul?!
“Tradiția cozonacului…pare săp fi fost importantă din România”. Încep să înțeleg logica bizară a jurnalistului de la Realitatea.net, chiar dacă acel “săp” și folosirea lui “importantă” în loc de “importată” mă cam derutează.
“În mod tradiţional, bulgarii coc pâine specială rituală de Paşte. Dar comercianţii au adus cozonac din România în jurul anilor 1915-1920”, ne comunică o doamnă etnolog din Bulgaria, prin intermediul Realitatea.net. După ce mă lămurește, Realitatea îi dă patriotismului meu lovitura de grație: “Potrivit specialistei bulgare, în România cozonacul a ajuns cel mai probabil din Polonia.”
Ah! În logica jurnalistului, s-ar putea spune că “românii au furat cozonacul polonezilor”, nu? De ce nu zici așa, Realitateo? Aici voiai să ajungi, să ne spui în față că sîntem hoți, da? De ce nu pui, mă, titlul corect: “Bulgarii ne-au furat cozonacul, pe care noi îl furaserăm cinstit de la polonezi “?
De fapt, am scris compunerea asta doar ca pretext să vă ofer cu dragoste creștinească o perlă – ce zic eu perlă? o nestemată! – auzită pe la o emisiune de știri. E atît de prețioasă încît o redau autentică, neșlefuită, necomentată:
“Credincioșii de la mănăstirea Văratec au primit anul acesta Lumina Sfîntă din rezerva de anul trecut.”
Hristos a Înviat!
Vai de cozonacu’ lor! =))
Mai bine îl lăsam la mă-sa acasă, că e cea mai naşpa coptură cu putinţă!
@Belle d”Imagination: Iar bulgarii erau nevoiti sa fùre reteta de kürtőskalács. :))
Cei de la manastirea Varatec vor avea crestere economica pozitiva anul asta.. 🙂 au inteles care sunt beneficiile economisirii si au aplicat corect principiile economiei de piata 🙂
Titlul corect era “Romania, placa turnanta pentru furturile etnografice” 🙂 Si corect ar fi ca intr-un moment din asta de sinceritate, sa spunem si de unde am ciordit sarmaua, unde am furgasit micii, chiftelele si toate celelalte feluri de haleala traditionala pe care le-am imprumutat de la vecini. Recunoastem tot si ramanem cu manz, barza, branza, varza…
Practic meriti toata “suferinta” indurata, ca pedeapsa ca ai deschis televizorul 😀 >:)
La mănăstirea Văratec s-a facut o lumina foarte buna anul trecut! Razi tu, Ino-adevarato, dar o sa vezi peste cativa ani pe ce sume se va licita lumina de anul trecut de la Văratec: parca vad ca va ajunge la 300 de euro sticla de 750 ml 😉
La Cina cea de Taină, apostolii au servit bucate tradiţionale oferite la promoţie de Isus.
@sendroiu: Daca n-o sa intre ANPC-ul pe fir, sa spuna ca e expirata. =))
@Dan1: Dan1, unde ai vazut tu sa se bage ANPC-ul in afacerile…pardon…treburile bisericesti? 😀 Doctorul are dreptate … io cred ca ar trebui sa luam macar cate o naveta de sticle de alea si sa le punem la pastrat.
La Antena 3 diseara probabil se va discuta despre cum se submineaza economia statului. Noi cumparam lumina sfanta cu 20.000 de euro flacara si le-o dam bulgarilor pe nimic, ei doar trec Dunarea cu bacul si iau lumina din bisericile ortodoxe românesti.
@Ciprian: Si cozonac! =))
@Dan1: probabil în curând şi bisericile româneşti vor prefera să înserieze lumânările la bulgari, aceştia oferind în plus reduceri semnificative pentru pelerinaj all-inclusiv la mănăstirile din Balchik şi Albena.
Deci, care cat v-ati ingrasat? 😀 hai incepeti sa va laudati :))
@RoseN: Maaaxim un kil. Da de maine gata, asa ca ma chinui azi cu ce mai am prin frigi. Si mai am … :(( :((
@RoseN: Doua gauri la curea. Da’ mai pun, nu ma las. E pacat sa sfidezi traditia prin moderatie, nu se cade. 😛
@Tudor: Esti boier, clar 😀
@Cata: Da, da, si cu viezurele ramanem! Doar nu ne-or fura bulgarii si viezurele… 😉
Foarte desteapta, doamna etnologista! Romanii s-au gasit sa treaca cu poala plina de cozonac, la bulgari, taman in timpul Primului Razboi Mondial. Aveam destul. Asta inseamna sa fii smecher!
@RoseN: Boier, oh, da, multumesc, mi se spune tot timpul. Acum sincer, mi-e jena sa-i dezamagesc pe cei care asteapta de la mine o traire exemplara in spiritul traditiei crestine, prin urmare, de boier ce sunt, ma voi face cat un porc. Asadar, sunt gata sa imi sacrific sanatatea, intrucat e datoria claselor superioare de a servi drept model purtand insemnele bunastarii. Si cum altfel am putea face asta decat prin a arata multimii la modul concret, in ce poate fi convertit farmecul minunatelor sarbatori crestinesti. 😀
@Tudor: Vezi…am ghicit eu :))
Totusi…mancarea ca mancarea, dar cu bautura cum stati fratilor, mmm?
@RoseN: cu bautura stam bine: eu mi-am luat suc de portocale rosii si lui Ferdinand laptic de pisici 🙂
@Cristina Ş.: Si eu am un ceai bun, chocolate spice, combinat cu pineapple and peach… mmmm…o bunatate :))
@RoseN: deci ne-am aranjat :-bd
ia sa vedem, cu ce se lauda ceilalti ..
@Cristina Ş.: Am senzatia ca ceilalti inca sunt patrunsi de
spirtulaaaa..spiritul sarbatorilor@Cristina Ş. Se mulg pisicute pentru a obtine lapticul ala? :-O
@ionut: hai, mey :>.. bine, fie, pt tine, “laptic special pentru pisici” !!! 8-|
@Cristina Ş.: :)) nu sunt grammar n4zi, ma duce capul mai mult decat sa ma leg de nuante si exprimari atunci cand nu e cazul- chiar eram curios cum se obtine :))
pentru o clipa , mi-am imaginat cum, acum cateva sute de ani, cineva s-a gandit: ia uite matzul asta, nu mai are blana asa matasoasa. o fi din cauza laptelui de vaca? femeie, maine ia mergi si mulge pisica ceia si da-i astuia mic, poate si-o recapata stralucirea 🙂
– si asa, in timp s-a ajuns la adevarate ferme care cresc pisici pentru a obtine respectivul laptic.. nah – e si asta o idee de afacere, nu?:)
@ionut: =)) mai…ce ti-au pus aia in ciocolata? zi drept!!!
@RoseN: In cea romaneasca, nu stiu.. am inghitit-o fara sa analizez prea mult 😀
in cea belgiana, sampanie 🙂
nu cred insa ca avura asa efect: cu imaginatia oricum stateam bine :))
@ionut: Ionuut .. =)) =)) mai bine grammar n4zi, zau :))
@Cristina Ş.: @RoseN: Ceai de plante. Momentan din cel pentru ficat: hepatil. Dar numai dupa ce imi golesc cana de ness cu muuulta frisca, sa nu se simta ceaiul ala prost, ca il beau pe ficatul sanatos 😀
Bun asa. Sa ne zica de “varza” si “viezure” ca nu-s ale noastre. Mai ramane sa aflam originea sarmalelor si a mamaligii si ramanem … dezbracati in mijlocul intersectiei.
PS bine ca am patentat shaorma ca produs traditional romanesc.
Io am baut o bere. Fara alcool. Joia trecuta. 😀
L.E. Si un singur ou am mancat. 😛
@borg: si-n rest ai mancat miel, salati de boi, drob, cozonaci, prajituri, fripturi stropite cu vin, tuica, si ce s-a mai gasit, nu? :))
A, si domnu’ Julius cand mai merge el la Realitatea sa ridice la fileu si problema ciorbei cu bors si leustean. Ca sa stiu ce bucatareasa internationala pot eu sa fiu.
Si de ce, ma rog, am intrat la moderare? Huh? Ce-am scris eu si nu e frumos?
@Cici: Apă’ ăi fi scris de Mìrcèà Bàdèà, păcatele mele! Că aşa se intră la moderare elegant! :))
@Dan1: parole d’honneur ca n-am zis nimic rau si nici nume n-am dat! 😀
Pai nu era, dom’le, pacat sa fi ramas lumina buna de anu’ trecut si sa o arunce?