Promo

Vezi aici unde se poate cumpăra ciorbă în România (galerie foto)

Ovidiu Eftimie

Săptămâna asta am umblat brambura prin ţară, mare parte din timp alături de Andrei Crivăţ, un om care mi-a povestit la fiecare popas de ţigară cum a făcut burtă de la bere. Toate astea în timp ce m-a purtat prin tot felul de cârciumi şi restaurante cu mâncare extrem de mediocră.

Am tot încercat să mănânc şi eu o ciorbă mai de Doamne-ajută în toate aceste localuri şi am fost crunt dezamăgit. Ce s-a ales de naţia asta dacă nici măcar o ciorbă nu poate să mai facă? Mi s-au dat ciorbe în tot felul de boluri ciudate, de la cele pentru orez până la ălea în care se pune, de obicei, salata. Am reuşit să descopăr ciorbe cu 1% legume, practic dacă puneai un cubuleţ de Knorr în ele creştea procentul de legume cu cel puţin 200%.

Am fost prin jumătate de Moldova, regiune a ţării renumită pentru faptul că are mâncare bună şi vin ieftin, la popică. N-am reuşit să găsesc o ciorbă ca lumea.

La ora scrierii acestor rânduri mă aflu în Oltenia, la un local numit “Restaurant-Pensiune” şi, spectaculos, am reuşit să descopăr o ciorbă adevărată, formată din carne, legume şi exact atâta zeamă cât trebuie, servită într-o farfurie de ciorbă.  Ardeiul iute a fost ardei iute, iar smântâna, surprinzător, arăta a smântână, nu a pastă de dinţi. Ba chiar avea gust de smântână.

Dacă nu v-a plictisit suficient această povestire puteţi să intraţi pe pagina mea din Expediţia Verde, să pretindeţi că mă susţineţi dând click pe “Susţine-mă” (e suficient să daţi nume şi o adresă de e-mail) şi să trollaţi un pic prin postările de-acolo.

PS: Ciorbă plus cafea: 9,5 lei.

PS 2
: În episoadele viitoare, aventurile lui Eftimie în Moldova, cum a fost el la cârciuma în care au băut Eminescu şi Creangă şi a plecat dezamăgit, cum s-a deghizat în moldovean şi cum a ajuns în “ţinutul uitat de timp”.

Share:

18 comments

  1. Ciprian 7 July, 2011 at 20:08

    La o cantina studenteasca trebuia sa te opresti sau in campusuri, au studentii ciorbe trimise de parinti.

  2. kilroy 7 July, 2011 at 20:12

    Pai daca nu ai dat un telefon, un mail, ceva inainte? Ca iti trasam harta restaturantelor cu ciorba buna si harta restaturantelor ieftine cu ciorba buna, editia a doua, revizuita si adaugita.

  3. nefasta 7 July, 2011 at 20:20

    Indragitule, da’ de ce-ai dat morcovelul si leusteanul deoparte? Papa-le, puisor, sunt bune, au vitamine!

  4. V3nt0R 7 July, 2011 at 20:32

    ” Tinutul uitat de timp ” … si? era soare in Vaslui 😀 ?

  5. Manuel 7 July, 2011 at 20:47

    Hai inapoi in Brasov si ramai la ciorba ardeleneasca :))

  6. Rada 7 July, 2011 at 20:51

    Pfuai, mi-am adus aminte. Ce ciorba buna am mancat la Botosani. La un hotel de prin centru. Radauteana. Nici cu Aradul nu mi-e rusine. Au o ciorba gulas acolo, aproape zici ca esti in Budapesta.

  7. Ciprian 7 July, 2011 at 21:03

    @V3nt0R: Traseul nu a inclus si Vaslui, doar Brasov- Bacau- Pascani-Iasi si spre alte zari.

    @admin Puteai sa scrii doar foto, galerie foto e deja prea mult.

    @efu Trebuia sa fi ramas pana azi in Iasi, ai ratat o chestie pentru bloggeri, ceva cu bautura, herghelie. Georgiana, tu te-ai dus?

  8. Ciprian 7 July, 2011 at 21:05

    @Rada: aia de la Arad s-o fi chemand Aradauteana ;))

  9. Lecteriţa 7 July, 2011 at 21:37

    Pentru mine, singurul loc unde se mananca ciorbe incredibile, e restaurantul Doripesco, dincolo de Padurea Bogatii, spre Targu Mures. (cel de pe stanga)Am devenit dependenta de ciorbele alora.
    P.S. Nu-ti place morcovul din ciorba, de l-ai pus pe marginea farfuriei? Parca esti frate-miu, care aduna pe margine toate bucatile de rosii

  10. v 7 July, 2011 at 22:57

    Cea mai tare ciorba de burta e la nea Jan in Bariera Traian (ia ghici unde vine asta 😉 si cum vinerea e zide tim-bilding avem programata o ciorba acolo. PS: au si wifi 😛

  11. serban 7 July, 2011 at 23:28

    Am intrat, am citit “termenii si conditiile”, nu am fost de acord, îmi pare sincer rău că nu te pot susţine.

  12. amelie 7 July, 2011 at 23:30

    In toata Moldova eu am mancat o singura data bine. La Arcasul in Suceava. Sigur, dupa ce am calmat colegii cu care eram ca nu-i adevarat ca am asteptat 50 de minute sa ne bage cineva in seama, doar ni s-a parut mai mult pentru ca eram infometati si nuuuuu, nu-i adevarat ca dupa ce am comandat am asteptat inca 40 de minute ciorbele. Cat despre ciorbe, alea chiar au fost bune si servite (surpriza) in farfurii de ciorba 🙂

  13. Insignifianta 7 July, 2011 at 23:48

    Oltenia. Am recepţionat. Dezvoltă un pic locaţia. Poate merită şi oamenii ăia, cu ciorba, un pic de atenţie din partea tabloidelor lui Jamie Oliver.

  14. Vitaclub 8 July, 2011 at 02:03

    Se face ca sunt oltean, si pot afirma ca mancarea olteneasca e gustoasa, arata bine, etc insa frate ciorba din farfuria respectiva arata de parca…

  15. Ramses3 8 July, 2011 at 09:17

    pai bah Indragituli, qoute:”Toate astea în timp ce m-a purtat prin tot felul de cârciumi şi restaurante cu mâncare extrem de mediocră”, deci inseamna ca nu ati ales voi cum trebuie – trebuia sa va duci in restaurante cu mancare extrem de buna, si trimiteai texte d’alea linse pe dejte

  16. vlad 8 July, 2011 at 10:45

    Cea mai buna ciorba am mancat-o in Sinaia la “Snow” (inafara de cele de-acasa, normal), langa telecabina. A fost atat de buna incat am mai luat una.

  17. MNX 8 July, 2011 at 11:47

    Indragitule, nu ti s-a explicat o faza despre Moldova 😀 Localurile in care se bea bine se mananca prost(ii)) si vitzavercea. Nu stiu de ce am senzatia ca nu ai ales localurile ca sa mananci bine … :))

  18. mifty 8 July, 2011 at 22:36

    @MNX: like 4 ever!!! :))

Leave a reply