Postul nu e post destul

Salata boeuf: o caracterizare

Radu Pircă

Deşi sărbătorile au trecut cam demult, m-am gândit să vă împărtăşesc câteva dintre gândurile mele legate de salata boeuf, acest vestitor printre români al Naşterii şi deopotrivă Învierii Domnului. Mărturisesc că m-a inspirat un castron cu acest produs pe care l-am găsit azi în fundul frigiderului şi care avea o oarecare tentă lovecraftiană, în sensul că bolborosea de unul singur când l-am dus la tomberon şi că nu pot jura că băieţii care au luat gunoiul s-au mai întors în seara asta la familiile lor.

Prima caracteristică a salatei boeuf e că nu trebuie să conţină absolut deloc carne de vită. Orice alt animal e acceptat: am văzut salată boeuf cu porc, curcan, peşte afumat, dar niciodată cu vită. Presupun că atunci când vreun nechibzuit va îndrăzni să facă prima salată boeuf cu carne de vită, Dumnezeu se va mânia atât de tare pentru această tulburare a celor lumeşti că va stârpi omul de faţa Pământului. Pentru cititorii atei: Universul va face implozie.

La fel de plauzibilă e şi explicaţia că nimeni nu s-a gândit până acum să folosească carne de vită la salat boeuf. Primul care va avea această idee va fi probabil răsplătit cu premiul Nobel iar reporterii îl vor asalta cu întrebări de genul “De unde v-a venit ideea? A fost ceva anume care să inspire invenţia dumneavoastră?”

A doua caracteristică e că salata boeuf nu se face decât la Paşti şi la Crăciun. Nimeni nu mi-a putut explica ce legătură e între Iisus şi acest fel de mâncare, dar presupun că există undeva prin Biblie un verset unde Mântuitorul le pune în faţă apostolilor 12 blide cu salată boeuf şi le spune “Luaţi, mâncaţi, aceasta e ce am mai avut Eu prin frigider, plus nişte maioneză de la mama Mea.”

A treia trăsătură a salatei boeuf e acceptarea fatalistă a caracterului ei nesănătos. Pentru români, e ca un drog: ştiu că le va face rău, dar nu se pot opri. Încercaţi să le luaţi de pe masă părinţilor voştri castronul cu salată şi să le explicaţi că le creşte colesterolul bla bla; o să vedeţi cum încep imediat să le tremure mâinile, devin nervoşi şi urlă la voi “Pune-o imediat la loc, eu pe masa de Crăciun TREBUIE să am salată boeuf!”

A patra caracteristică e ornamentica specifică salatei boeuf. Dacă e destinată consumului intern (doar în familie, adică), salata e lăsată în starea ei naturală, arătând oarecum ca produsul unei nopţi de beţie cruntă. Dacă se vor delecta însă cu ea şi musafirii, “neapărat trebuie să fie frumoasă”. În viziunea estetică a poporului român, asta înseamnă că va fi împodobită cu un desen făcut din gogoşari şi castraveţi muraţi, felii de ou şi măsline – în general o cruce, fiindcă cum altfel îţi poţi arăta iubirea faţă de Iisus decât prin intermediul limbajului universal al murăturilor – decoraţiune pe care apoi mesenii o vor evita cu grijă, “ca să nu-i stricăm aspectul”. De altfel, sunt convins că dacă li se lăsa pe mână românilor Capela Sixtină, tot cu gogoşar, măsline şi felii de ou o împodobeau.
În fine, poate cea mai pregnantă trăsătură a salatei boeuf e că nimănui nu-i place foarte tare. Întotdeauna se mânâncă cel mai puţin din toate felurile de mâncare şi la sfârşit le este pusă musafirilor la pachet, ca să aibă şi pentru acasă. Explicaţia reală e că pur şi simplu e foarte greu să te debarasezi de salata boeuf atunci când nu mai ai chef de ea: dacă o pui în gunoi, găseşte imediat o găurică în sacul de plastic şi murdăreşte totul în jur. Dacă te duci cu ea afară şi o laşi într-un colţ, “să o mănânce câinii” (noi, oamenii, avem idei extrem de greşite despre preferinţele alimentare ale celor mai buni prieteni ai noştri), va rămâne acolo neatinsă şi de fiecare dată când vei trece prin acel loc îţi va arunca priviri acuzatoare.

Cel mai simplu e să le-o dai unor studenţi, că ăştia oricum sunt tot timpul hămesiţi şi zic merci la orice formă de aliment care nu necesită preparare. De pildă, în facultate mi-aduc aminte că am fost la un chef post-Sărbători unde erau cel puţin 5 salate boeuf – de, fiecare primise de acasă ce aveau ai lui mai bun. Evident că nimeni nu le-a mâncat; am sfârşit desenând cu maioneză şi gogoşari pe pereţii căminului. Şi dacă vă aşteptaţi să fi sfârşit printr-o orgie, mânjiţi cu salată boeuf, regret, dar eu n-am făcut Poli, să am poveşti din astea.

Share:

85 comments

  1. Ciprian 9 June, 2011 at 08:10

    omg omg omg omg, he’s back, omg omg omg omg.;))

  2. Dan1 9 June, 2011 at 08:13

    Nu se poate! Radule, Raducule, tu esti?

  3. Ciprian 9 June, 2011 at 08:14

    Nu mai rețin dacă am citit până la final pseudokinegeticosul lui Odobescu.

  4. Radu Udrescu 9 June, 2011 at 08:16

    Cipri, Dan, nu va agitati asa ca pun pariu ca e un text din arhive. Radule, daca chiar ai revenit pune o poza cu tine cu “Libertatea” de azi in mana! 😀

  5. Ciprian 9 June, 2011 at 08:18

    @Radu Udrescu: Și cu pistolul la tâmplă, nu? ;))

  6. lulu 9 June, 2011 at 08:23

    Piiiiiircaaaaaaaa!!

  7. Ciprian 9 June, 2011 at 08:26

    Salata boeuf a devenit un fel de tort de sărbători. În câțiva ani o să înlocuiască și coliva de la parastas. Expresii precum “cireașa de pe tort” sau “bomboana de pe colivă” se vor putea reciti doar în caietele bunicului lui Eftimie.
    Vor apărea expresii precum “măslina de pe salată”.

  8. Nero 9 June, 2011 at 08:31

    Cand pisica nu-I acasa… 😀

  9. lulu 9 June, 2011 at 08:34

    :)) :))
    Acum ca am citit si textul, ce pot sa mai spun?? Doar ca mi se pare ciudat sagasesc un text amuzant pe DC la ora 8 dimineata. Si ca dupa “arătând oarecum ca produsul unei nopţi de beţie cruntă” la urmatorul Craciun o sa evit salata respectiva…

  10. Ciprian 9 June, 2011 at 08:38

    … în continuare la comentariul 7 (îmi expirase timpul de corectură) care a rămas dezacordat gramatical: “ești profund precum mazărea din salată”, blogurile vor concura pentru “RoBoeufFest”.

  11. camionagiu 9 June, 2011 at 09:03

    Ah, ce i-as da profesorului Pirca sa manance pe caldurile astea numai piftie!

  12. Dan1 9 June, 2011 at 09:06

    @camionagiu: Ai uitat sa încui usa la pivnita bre? Si a evadat? =))

  13. Ozzy 9 June, 2011 at 09:10

    Nici n-am citit si am dat like. Daca pretul pentru intoarcerea domnului P era plecarea mogulului, il platim bucurosi.

  14. camionagiu 9 June, 2011 at 09:14

    Sunt singur in vila, pentru scurt timp. Mebis s-a dus sa cumpere sare, sa le puna pe rani lui C0nstantin si lui +oader, eu caut de zor seiful.
    In spatele tabloului cu Julius nu e. 🙁
    In hol sunt atarnate pozele comentatorilor speciali. Sa vedem dupa ele.

  15. RoseN 9 June, 2011 at 09:16

    Maestre, suntem onorati ^:)^^:)^^:)^
    V-am asteptat ca pe pomul de Craciun =))

  16. aisha 9 June, 2011 at 09:17

    Fine cuisine avec le monsieur écrivain Radu Pirque!
    P.S. Daca as fi intuit ca e vorba de celebrul Radu Pirca, m-as fi prezentat la prima ora pe DC. Ca sa-l aclam alaturi de Ciprian& @Dan1& lulu!
    Nu inteleg de ce Radu Udrescu e asa circumspect si neincrezator.
    Oare din cauza subiectului abordat in text?=))

  17. Ciprian 9 June, 2011 at 09:24

    Radu Pircă, poate ne scrii un text și despre cea mai proastă băutură din lume: șampania.

  18. costin 9 June, 2011 at 09:30

    Nu vi se pare ca de vreo 2 zile se intampla numai lucruri bune pe aici?
    Au aparut texte misto, am descoperit cine manarea concursurile, a revenit Pirca, sunt peste 200 de comentarii la concurs…
    Oare care este motivul?

    PS A mai ramas sa scrie si Petreanu ceva, dar nu cred ca apucam noi minunea asta.

  19. V3nt0R 9 June, 2011 at 09:34

    ^:)^ .

    Am citit titlul, autorul si am dat like ! Textul l-am citit dupa aia, oricum n-aveam cum sa nu rad la el. Welcome back , master !

  20. dc 9 June, 2011 at 09:36

    @Pirca: “…regret, dar eu n-am făcut Poli, să am poveşti din astea.
    ” = > nu-ti face griji, nimeni nu-i perfect >:)
    In alta ordine de idei salutam revenirea ta 😉

  21. stalker 9 June, 2011 at 09:40

    delicios
    🙂

  22. andryusha 9 June, 2011 at 09:45

    Verset cu salata boeuf nu este, în schimb e ditai pilda cu întoarcerea fiului risipitor. M3bis, asta e, ţie îţi revine sarcina să tai viţelul cel gras în absenţa Mogulului… 😀

  23. Claudiu 9 June, 2011 at 09:45

    si a revenit pirca, sa vad de unde plateste acusica( oltean gen ) leaja julica domnului, stimabilului, indragitului(sorry eftimie) pirca. Care este!

  24. Ramses3 9 June, 2011 at 09:49

    bine ai revenit! esti ca salata de boeuf – de doua ori pe an

  25. Dan1 9 June, 2011 at 09:56

    Si-acu, poate ne scrie Pirca ceva si de evenimentul zilei – 9 iunie! Ca subiecte sunt! :))
    (Vreau sa zic ca e practic imposibil ca armata franceza sa nu fi înregistrat o înfrângere, o catastrofa, ceva, tocmai pe 9 iunie! :)))

  26. Ciprian 9 June, 2011 at 10:05

    @Dan1: Pai salata boeuf ce este, nu o infrangere? Iti dai seama ca bucatarii francezi cei mai iscusiti s-au chinuit ani de zile sa o faca din carne de vita, dar nimeni nu ia in considerare reteta.

  27. Sare'n Ochi 9 June, 2011 at 10:07

    ori s-au ieftin rosiile, ori Pirca este in spatele actiunii cu E.coli sa se ieftineasca rosiile. da’ in apa minerala cand dam, Maestre?
    (ca tot vorbiram: voi stiti de ce este Lassie un caine de rahat? E “collie”
    =)) (sa ma ierte posesorii)

  28. aleena 9 June, 2011 at 10:17

    Bine,dar rosiile?Unde sunt rosiile?Unde le gasim pe cele mai ieftine si bune?Pai se poate sa ne lasi asa?

  29. euuuu 9 June, 2011 at 10:23

    @ Rose N: sa ne bucuram de brad =))

  30. Rushenne 9 June, 2011 at 10:39

    Pirca??? A revenit Radu Pirca??? Asta da, surpriza! Niceee! Welcome back! 🙂
    Daca revine si Adriana asta o sa se transforme in Saptamana Surprizelor pe Daily Cotcodac … 😛

  31. Lecteriţa 9 June, 2011 at 10:41

    S-a intors Pirca!!! Sa rasfoim rapid Istoria Frantei, ca sa nu-l dezamagim!
    “de boeuf” e tot un fel de cultura franceza, usor imbunatatita pe la noi. Am ceva prietene care nu fac salata de boeuf decat cu ananas si avocado si mar domnesc, what a hell!

  32. Dan1 9 June, 2011 at 10:48

    Deci M3bis anuntase decuseara ca ne-asteapta o surpriza la ora 08:00 (“un îndrăgit autor” ), daaa? Doar ca noi nu citiram P.S.-ul (biiine, eu nici textul, ca-mi place sa trollez pe neve) :))

  33. dc 9 June, 2011 at 10:54

    @Rushenne: Daca revine si Adriana e clar ca mogulul ii prigonise pe amandoi si acum oamenii profita de absenta tiranului >:)

  34. Mortyse 9 June, 2011 at 10:54

    Bun revenit, domnu’ Pirca!
    Da’ eu nu sunt de acord. Io nu stiu cum se face salata boeuf pe la dumneavoastra prin…pe unde era? La mine in casa s-a facut intotdeauna cu carnita de vita. In ultimii ani am mai facut-o uneori cu piept de pui, dar cea mai gustoasa este cea cu vita 😛 Mie chiar imi place mancarea asta si la noi in casa se face la diverse ocazii, dar si de chef/pofta pentru uz intern. Si chiar facuta pentru uz intern o ornam, pentru ca eu si mama avem ambele inclinatii artistice si ne place ca si mancarea sa arate estetic, sa fie placuta si ochiului, si gurii.
    Pe de alta parte, cum textul asta este despre cu totul altceva decat salata boeuf, inteleg de ce se mananca putina/ultima/deloc si de ce ai gasit o salata boeuf bolborosind in frigider de una singura tocmai acum, la 2 luni de la Paste.
    Din categoria: Good idea: Finding Easter Eggs on Easter Morning.Bad idea: Finding Easter Eggs on Christmas Morning.

  35. Lecteriţa 9 June, 2011 at 10:56

    @Dan1:
    Bai, si doar toata saptamana visasem Waterlooul; mai e o saptamana si-l sarbatorim!

  36. Bogdan I 9 June, 2011 at 10:57

    :O :O :O Pircăăă \m/

  37. Ina_adevarata 9 June, 2011 at 10:59

    Conform speculatiilor ordinare aparute pe DC, domnul P a incercat in ultima vreme sa se naturalizeze ca cetatean francez. Zvonurile, iata, se confirma: dupa ce i-au dat sa manince pe-acolo ceva “traditionnel, comme chez nous”, domnul Pirca a revenit, scirbit, acasa. Fie rosiile cit de scumpe in Berceni, tot mai bune decit boeuf-ul la Paris. In postarea urmatoare ne va povesti despre o alta infringere a bucatariei franceze: cartofii frantuzesti.

  38. Dan1 9 June, 2011 at 11:06

    @Ina_adevarata: Sau, poate Camembert-ul! Uitat în camara pâna a mucezit. =))

  39. Ina_adevarata 9 June, 2011 at 11:11

    @Dan1:
    da =)) si cu o champagne fina (nu-i nici vin, nu-i nici suc) =))

  40. Lecteriţa 9 June, 2011 at 11:18

    @Ina_adevarata:
    Aveti grija ce meniu propuneti, ca noi mancam numai pe ziar. Trebuie sa corespunda =)) Poate niste pateu…

  41. N.A. 9 June, 2011 at 11:23

    OMFG (la Mebis am auzit-o!), s-a intors Pirca, printul inimilor noastre (asta ca sa se oftice Julius =)) )!!!
    Sunt emotionata toata, aproape ca trec cu vederea blasfemiile la adresa mancarii mele preferate (pe care o mananc cu vita in ultimul timp)…

  42. Ina_adevarata 9 June, 2011 at 11:57

    @Lecteriţa:
    V-a stricat derbedeul asta de Bulanescu, el cu parizerul lui…

  43. Dan1 9 June, 2011 at 12:02

    @Ina_adevarata: Da, maaare ticalos! =))

  44. eu 9 June, 2011 at 12:05

    Cel mai socant mi se pare faptul ca francezii nici nu au vazut vreodata, nici nu stiu cu ce se mananca salata de boeuf. To make matters worse: rusii au ceva asemanator numit salade Olivier (e salata de boeuf+ceapa) si din nou, francezii habar n-au cine e nastrusnicul Olivier. Eu cred ca astea-s fitze din vechime, cand orice mancare devenea “buna de sa-ti bati copiii” dupa ce o botezai cu nume frantuzesc.

  45. sebra 9 June, 2011 at 12:10

    Vă e clar că s-a cam terminat cu trollingul, da?? :))

  46. Lecteriţa 9 June, 2011 at 12:12

    @sebra:
    Mai lasa-ne macar saptamana asta! =))

  47. ionut 9 June, 2011 at 12:12

    @Ciprian: Vrei sa-l flatezi pe Maestrul Pirca acum ca a venit … Cu totii stim insa ca cele mai proaste bauturi din lume sunt cele romanesti care au “aroma de rachiu” (parca asa scria pe eticheta) 🙂

  48. ionut 9 June, 2011 at 12:14

    In alta ordine de ide: Maestre, este o onoare 🙂

  49. Irina 9 June, 2011 at 12:25

    Jubilam, jubilam, jubilam!!! Sa plece mai des mogulul!

  50. Insignifianta 9 June, 2011 at 12:35

    :-O Dacă nici acum nu recunoaşteţi că se întâmplă zilele astea ceva…epic, să-i zic aşa, degeaba m-am chinuit cu voi!
    Maître, chapeau! ^:)^

  51. Michell 9 June, 2011 at 13:32

    YES YES YES
    WELLCOME BACK MR. PIRCA !
    @Jules: Stai acolo unde esti ca stai bine. Las’ ca ne descurcam noi si fara tine.
    Acuma sa citesc si textul.

  52. ThoR 9 June, 2011 at 13:44

    HE IS BACK…….acu ca s-au ieftinit si rosiile =))=))

  53. Kitana 9 June, 2011 at 13:47

    Eu o fac cu vita sau cu pui, depinde din ce fac supa, si prepar salata de fiecare data cand fac supa, pt ca ne place f mult
    si de pasti si de craciun NU FAC ,pt ca nu fac supa atunci, ci ciorba acra (prietenii stiu de ce), in schimb absolut toti cunoscutii fac….e implementata ideea asta, n-ai ce le face, mai ceva decat sarmalele de craciun

  54. Serban 9 June, 2011 at 13:58

    Am râs cu lacrimi. O revenire în forţă. Like+

    Mi-am amintit de un menu dintr-un restaurant din Grecia. Un menu care, neobişnuit, era scris pe coloane, ca o tabelă. Întâi era felul de mâncare, apoi erau coloane cu matera primă – ingredientul de bază – şi preţul.

    Unul dintre rânduri era “Lamb grill” – prima coloană. Apoi:
    Chicken: 6 euro
    Porc: 7 euro
    Lamb: 7.50 euro

    Interesant că puteai mânca şi lamb de lamb.

  55. delia 9 June, 2011 at 14:14

    ah, ce dor mi-a fost!

  56. ela 9 June, 2011 at 15:12

    quel plaisir , quelle joie , à la bonheur

    Mr Pirca !:)

  57. Belle d”Iimagination 9 June, 2011 at 15:21

    Se face şi de anul nou!

    Dacă se pune şi usturoi pisat în maioneză şi NU se pune mazăre, e delicioasă!

    Am mâncat de multe ori cu vită/ viţel şi nici universul n-a făcut implozie, nici Dumnezeu n-a trimis îngerii apocalipsei!

    Mai jalnică e în varianta pro-rusă, când se pune şi sfeclă roşie, atunci să vezi culori suprarealiste!

  58. Ramses3 9 June, 2011 at 15:30

    Anul 2012. Regiunea sase. Seara. Spatiul carpato danubiano pontic – locatie exacta Burta romanului.
    Sta salata de boeuf intinsa in toata burta cu picioarele pe masa, la un moment dat pica vinul:
    – Hai salut! Ia si tu picioarele sa stau si eu. Salata de boeuf bolboroseste ceva sub mustati insa se executa. Nu stau mult ca apar doua halbe de bere, ambele galagioase, care chicoteau si aratau cu sprancenele spre salata. Asta mai sa puna capac. Insa ca un facut apare o stacana de cognac (digestiv) care cazu chiar in bratele salatei, vinul nu mai rabda si incepu sa se hahaiasca. La care salata de boeuf:
    – Ce mah, esti smecher, ia hai sa iesim afara!!!

  59. Mortyse 9 June, 2011 at 15:34

    In Italia, o varianta a salatei de boeuf, dar fara carne, parca, se cheama chiar salata ruseasca. N-am vazut insa sfecla prin ea…

  60. Scufita Rosie 9 June, 2011 at 15:50

    Salata de boeuf ornata cu cruci ! Lol ! De parca ar fi coliva ! Adevarata reteta (originala) se numeste Macedoine de Légumes si nu contine carne… E o reteta des preparata in cantinele scoalare si cele din fabrici. Nu are nimic de exceptional, iar in Franta e considerata la fel ca salata de rosii la noi… Dar de ! Romanasului ii place, sus la munte, sus la munte la izvor…

  61. Mortyse 9 June, 2011 at 16:51

    Apropo de ornat salata, o data am constatat ca am doar masline pt. ornat, asa ca am ornat salata cu gandaci si paianjeni inchipuiti din masline! Sa vezi ce fetze au facut musafirii! =))

  62. Dan1 9 June, 2011 at 16:54

    @Scufita Rosie: Si nici maioneza parca.

  63. N.A. 9 June, 2011 at 17:11

    Baaaai, nici asa, ce-i asta “Julius, stai acolo, nu mai veni”? Va rog frumos, un pic de respect pentru mogul, o avea si el sentimente, da?
    Julius, eu vreau sa te intorci cat mai repede, te rog, si sa ne incanti si tu in continuare cu… aaa… cu ce ne incantai tu. Si sa-mi aduci ceva frumos, da? M3bis, noteaza-ma, ca i-am luat apararea.

  64. Ciprian 9 June, 2011 at 17:25

    @N.A.: E timpul sa mergi iar la “Funky and Salon” ? ;))

  65. aisha 9 June, 2011 at 17:27

    @N.A.: Ceva frumos si scump! Nu asa …orice!
    Ca cine stie ce aduce!

  66. Rushenne 9 June, 2011 at 17:28

    @N.A.: Si eu zic la fel. Nu prea ii vad bine, zau, pe cei care au spus sa nu mai vina sau sa plece mai des. 😀
    Vezi ca si Sebra noteaza cate ceva. Cred ca esti notata pozitiv, oricum. 😛

  67. N.A. 9 June, 2011 at 17:28

    @Ciprian – Ma gandeam mai repede la o excursie in Irlanda. Nu mi se pare corect sa se duca doar Julius, ar trebui sa ne duca si pe noi. Nu ti s-ar parea niste premii dragalase? 😀

  68. N.A. 9 June, 2011 at 17:30

    Asa, asa, Sebra, noteaza-ma si tu. 😀

    @aisha – da, desigur, cam de cat valoram si noi in ochii lui, nu? 😀

  69. aisha 9 June, 2011 at 17:34

    @N.A.: Ai perfecta dreptate!:))
    @Rushenne: Tu te referi tot la cadouri, nu-i asa?:P

  70. Rushenne 9 June, 2011 at 17:39

    @aisha: Hai sa zicem ca ma refer SI la cadouri … :))
    La urmatorul concurs de mima presimt ca o sa dea ca premii niste felicitari nou-noute, de-alea Irish, nu oricum. 😛

  71. unmihai 9 June, 2011 at 17:55

    Deci intru pe DC, dau un scroll sa vad ce se mai intampla… Pircă.. Radu Pircă… unde naiba am auzit eu de ăsta??… P I R C Ă ! ! Mă holbez mai bine .. n-am nimerit pe vreun text din arhivă. Dau like, răsfoiesc comentarii, hai să citesc și textul .. revin!

  72. Ciprian 9 June, 2011 at 18:08

    @N.A.: Nope, am auzit pe Daily Cotcodac tot ce se poate asculta la ei in caverne taverne.

  73. unmihai 9 June, 2011 at 18:11

    Hai că mi-a dat o lacrimă! Nu știu dacă e de la revenirea maestrului sau de la cei doi litri de bere pe care tocmai îi împlinesc cât de curând :d
    La naiba…și tocmai când ziceam ca m-am vindecat cât de cât de dependența de DC…

  74. Insignifianta 9 June, 2011 at 18:20

    @N.A.: Da’ nişte perle, ştii tu… d-alea adevărate, din emisiunea lui Mândruţă 😉 sincere, nu vrei, mai bine? Părerea mea. =))

  75. MonicaS 9 June, 2011 at 23:27

    Ma bucur mult! Si de text, si de revenire! Multumesc!

  76. kilroy 9 June, 2011 at 23:34

    Crestinu’ adevarat haleste toata salata boeuf si dupa aia boraste doar in cruce. Paganilor!!!

  77. Insignifianta 10 June, 2011 at 00:22

    @kilroy: Si se zice salata de boeuf. Care, habar, n-ai!

  78. N.A. 10 June, 2011 at 00:52

    @signi – Eeeeeee, acuma daca-i musai, nu refuz… ;))

  79. N.A. 10 June, 2011 at 00:53

    @Insignifianta: Care nici tu nu te pricepi, se zicea salata buf cand eram eu mica…

  80. Insignifianta 10 June, 2011 at 01:08

    @N.A.: Care, de cand erai tu mica, s-a schimbat multe! Nici salatele nu mai e cum era… Acuma e mult mai sofisticate. Are multe E, ca asa e trendy. Care, habar, n-ai! 😀

  81. Eugen 10 June, 2011 at 11:39

    interesant si amuzant…dar oarecum inexact: parintii mei au facut de multe ori salata boeuf cu carne de vita (si as indrazni sa spun ca niciodata cu carne de curcan sau de porc. in general era pui sau vita). cu toate astea, n-a venit apocalipsa. universul nu a facut implozie, nu ne-a cautat nimeni sa ne dea premiul Nobel si milionul de euroi aferenti (bine, pe vremea cand eram eu junior nici nu era Euro, dar am fi acceptat si marci sau dolari, daca s-ar fi pus problema), si nici n-au tabarat ziaristii pe noi. si asta s-a intamplat de multe ori in ultimii 32 de ani de cand ii stiu pe cei doi mentionati mai sus. oare trebuia sa fie vaca argentiniana? poate de aia nu ni s-a intamplat nimic din prevestirile din postarea ta. toate cele bune (mai ales salatele boeuf)

  82. Eu 10 June, 2011 at 19:44

    Caracteristica 1 pica … nici eu n-am facut decat de putine ori salata de boeuf cu alta carne decat de vita, intrucat deh….suntem francofoni. Si la cata salata cu carne de vita am facut cred ca pana acum trebuia sa fie o implozie absoluta:)
    si 2-ul pica…intrucat fac salata de boeuf oricand am chef…nu neaparat de Paste sau Craciun, ba chiar prefer sa o faca in alta perioada, dar e adevarat nu vara ca se altereaza prea repede si e prea grea si pacat de atatea fructe si legume proaspete
    si 3- ul tremura ca sincera sa fiu o fac rar pt ca e nesanatoasa, dar incerc sa o dreg cu mai putina maioneza si folosind maioneza mai light si mai mult mustar
    iar 4 n-o ornez decat daca e vreun eveniment intrucat orice s-ar zice prezentarea la o mancare conteaza foarte mult…face undeva la 40% din impresia finala:d

  83. N.A. 10 June, 2011 at 19:51

    @signi – Ba a maica-mii n-are, ca suntem oameni sarmani, fara posibilitati de e-uri. Poate f-uri cand ma pune sa i-o ornez si n-am chef… 😀

  84. green 14 June, 2011 at 01:06

    he’s baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaack!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    “…care avea o oarecare tentă lovecraftiană, în sensul că bolborosea de unul singur când l-am dus la tomberon şi că nu pot jura că băieţii care au luat gunoiul s-au mai întors în seara asta la familiile lor.”
    genial!!

    de data asta nu mai plecati de aici, Maestre:D:D

  85. Blog Walk (Biblioteca e un spațiu al nopții) « Singur pe bancă 23 June, 2011 at 14:26

    […] Salata boeuf: o caracterizare: “A patra caracteristică e ornamentica specifică salatei boeuf. Dacă e destinată consumului intern (doar în familie, adică), salata e lăsată în starea ei naturală, arătând oarecum ca produsul unei nopţi de beţie cruntă. Dacă se vor delecta însă cu ea şi musafirii, “neapărat trebuie să fie frumoasă”. În viziunea estetică a poporului român, asta înseamnă că va fi împodobită cu un desen făcut din gogoşari şi castraveţi muraţi, felii de ou şi măsline – în general o cruce, fiindcă cum altfel îţi poţi arăta iubirea faţă de Iisus decât prin intermediul limbajului universal al murăturilor – decoraţiune pe care apoi mesenii o vor evita cu grijă, “ca să nu-i stricăm aspectul”. De altfel, sunt convins că dacă li se lăsa pe mână românilor Capela Sixtină, tot cu gogoşar, măsline şi felii de ou o împodobeau.” […]

Leave a reply