Postul nu e post destul

Cine mă place nu mă place deloc oricum

Simona Catrina

“Bună, dragă, ce faci?”. Mă uit la făptura hlizită şi bej din faţa mea şi fac scurtcircuit în sinapse, încercând să-mi aduc aminte cine e. Vocea îmi sună cunoscut, e cam ca a îndrumătoarei de pe GPS, dar m-am gândit că nu putea fi ea, care pesemne că e deja vedetă incontestabilă a topurilor de hărţi electronice. Şi-atunci, de unde-i ştiu aşa de bine sonorul şi-aşa de puţin imaginea? Şi, dacă o ştiu de la vreun radio, ea de ce-mi ştie mie portretul faţă-profil?

Mi-am ţinut axa privirii dreaptă cât am putut, nici respiraţie nu mai aveam, ca să nu deranjez neuronii care munceau intens, acrobatic, fără plasă sub ei. Nu reuşeam să-mi amintesc cine e tipa, iar topirea gradată a feţei mele i-a fost indiciu bun interlocutoarei de culoarea cânepii. Într-un final, ca să mă cruţe de suferinţa jenei, s-a îndurat şi mi-a zis : “Sunt eu, Cutărina, ne-am întâlnit la chef la Doru şi-am stat de vorbă mult, nu mă mai ştii? ”.

Oooo, bineînţeles că te ştiu – am pulverizat o politeţe cabotină, refăcând, ca dintr-un vis alb-negru, imaginea amicei cele o dată întâlnite la un chef. Bine, admit că aveam o şampanie la bord (o sticlă, nu un pahar) când i-am dedicat un dumicat din timpul meu preţios de la petrecere, dar oricum, până la acest moment zero, stăteam perfect cu memoria, importam în cap orice date trecuseră prin folderele minţii mele. Pe ea, însă, nu reuşeam s-o culeg din recentul trecut. Totuşi, când mi-a repovestit ea ce-i povestisem eu la chef, am realizat: era, într-adevăr, Cutărina, cum să nu, doar că atunci avea alt cap decât acum.

Cred că de mult nu mai realizasem ce sarcastic e ADN-ul nostru. Noi ne-am bazat pe genetică şi ne-am lăsat în voia valului, natura şi-a exersat cinismul pe noi şi au trecut ceva ani până să constatăm că inventatorii produselor de frumuseţe sunt nişte eroi, nişte salvatori.

Pe scurt: la cheful invocat, personajul purta pe chip o operă de artă, iar între timp bag de seamă c-o vânduse la licitaţie, fiindcă faţa îi era despuiată de orice cochetărie. La petrecere, avea fard senzual, cu fond de ten ca de voal, cu nuanţe grave pe pleoape, cu arcade înnobilate de un argintiu suav. O coafură decupată din revistele care miros a lux completa pitorescul ansamblului. Cineva o dichisise pătimaş, o pieptănase studenţeşte, în cea mai tinerească şi interesantă zburlire cerată; avea bijuterii meticulos asortate, un parfum obraznic de bun şi, în consecinţă, o stare efervescentă, extatică.

Acum, uitându-mă la personajul decolorat din faţa mea, mă certam în gând cu natura care ne-a lăsat pe mâna liberului arbitru. Dacă noi nu vrem să strălucim, ecosistemul nu ne poate forţa. Ciuful se ofilise pe umerii cocârjaţi de nesiguranţa de sine. Buzele aveau culoarea pe care ar fi trebuit s-o aibă nasul, iar obrajii erau împicăţiţi de mici ghinioane iritate. Era îmbrăcată ca şi cum ar fi apucat hainele pe întuneric. Pe scurt, era “aşa nu”-ul variantei de la petrecere.

Vorbea fără şir, probabil ca să-mi distragă atenţia de la unghiile cu ojă mâncată de urgii necunoscute. Nu mă puteam concentra la ce-mi spunea, gândul meu mesteca un singur sortiment de şocuri: cum poate o femeie care arăta trăsnet la un chef să arate catastrofal pe stradă, în altă zi?

Centrele de frumuseţe îşi apleacă roadele asupra tentaţiei noastre splendide de a ne ajusta norocul prin remodelări, culori şi arome. Sunt atâtea minunăţii în oraş, s-au inventat atâtea leacuri pentru orice scâlciere genetică, încât pare de necrezut că, la ora actuală, cineva se poate poci prin propria-i pasivitate în faţa miracolului cosmetic.

Indiferent ce criză estetică te asupreşte, vei găsi undeva terapia perfectă. Antirid, anticearcăn, anticelulitic, antiperspirant, antimătreaţă, antiacnee. O divizie întreagă de luptă antipăţanii. Nu există imperfecţiune fără tratament, trebuie doar să-ţi slobozeşti timpul din cătuşa preocupărilor inutile şi să-l pui în slujba înfrumuseţării tale. Nu de alta, dar cum post nu ţinem, îl pomenim pe necuratul şi ne destrăbălăm ocazional, nici pe frumuseţea interioară nu ne putem baza sută la sută.

Am văzut cum o floare exotică se transformă într-o tulpină de ovăz, atunci am realizat pe lângă ce valori decorative trecem şi păcătuim când avem impresia că natura se descurcă şi singură.

Trăim vremuri în care avem acces la orice retuş, la orice răsfăţ de hairstyle, cosmetic şi vestimentar. Şi sper ca femeia bej care mi-a sărit deunăzi în cale să citească rândurile mele. Fiindcă n-am avut curaj să-i spun în faţă ce frumoasă a fost, atunci când a vrut să fie.

Nota redacţiei: În jurul prânzului, aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată de 8 martie avem şi o mică surpriză pentru cititoarele noastre, cărora le urăm un sincer LA MULŢI ANI!

Share:

37 comments

  1. V3nt0R 8 March, 2011 at 08:07

    Sfarsitul ala policticos cu “La multi ani! ” mi-a stricat dimineata.

    Ce sa zic, e 8 martie 8-| …

  2. m 8 March, 2011 at 08:41

    n-avea un trening din ala cu sac in zona derriere? oricum toate damele astea se imbraca in pijamale cand se duc la cumparaturi sau in alte directii care nu implica intalnirea cu prieteni, cunostinte etc.

  3. dc 8 March, 2011 at 08:54

    Nu cumva ai incurcat fisierele si articolul asta ar fi trebuit sa apara pe blo-ul roz al vecinei Simona Tache. (Da, stiu ca e 8 martie, dar nu trebuie sa exageram >:) )

  4. dyers_eve 8 March, 2011 at 09:01

    Nu, nu, nu… O asa rautate la adresa unei femei nu o putea comite decat o alta femeie, si numai de 8 martie !!!

  5. 4mall 8 March, 2011 at 09:19

    @V3ntor: Stai mah linistit! N-ai citit ce le ureaza? Un lma SINCER…Sincer..Ca felicitarile…adica e mangla si asta!

  6. cristina 8 March, 2011 at 09:20

    din aceasta cauza eu nu ma machiez sau, in cazul unei petreceri, o fac foarte discret; cine ma place, ma place asa cum sunt, fara sa aiba un soc atunci cand ma vede fara “masca”(asta nu inseamna ca sunt de acord cu neingrijirea)

  7. costin 8 March, 2011 at 09:20

    Nici nu stiu ce e mai deprimant: continutul articolului, faptul ca a fost publicat pe acest blog sau ca azi e 8 martie.

  8. andryusha 8 March, 2011 at 09:29

    Tulpina de ovăz se asortează mai bine cu bucătăria. Floarea exotică este recunoscută de către oamenii de ştiinţă ca având oarecari dificultăţi de adaptare la acest mediu coroziv. =))

  9. clara 8 March, 2011 at 09:46

    @dyers_eve si @costin
    faptul ca toti domnii redactori menajeaza femeile si le dedica articole elogioase si chiar lingusitoare pe acest site si pe toate site-urile, de 8 martie si in tot restul anului face ca,iata,o doamna sa trebuiasca sa puna punctul pe i. Da , e adevarat, e mult mai simplu sa arati remarcabil la ocazii decat in restul timpului. Problema este daca aceea aparitie este o exceptie sau doar o autodepasire. Din pacate multe femei nu au mijloace, entuziasm sau indemanare sa repete zilnic magia.

  10. Cata 8 March, 2011 at 10:05

    La multi ani, Simona Catrina, dar sa scrie numai Rashid al Harun (ala cu blana), ca el stie

  11. Borish 8 March, 2011 at 10:12

    @costin: Trist.. trist..

  12. Ramses3 8 March, 2011 at 10:16

    ca sa parafrazez si sa modific un clasic mort, dar viu prin operili lui:
    “Nu există femei urate, ci doar vodcă puţină” – Peter Rubens

  13. RoseN 8 March, 2011 at 10:39

    Something sweet for the ladies 🙂

    http://www.seductionmeals.com/womans_day_strawberry_cheese_cake.jpg

  14. RoseN 8 March, 2011 at 10:42

    Sau nah, dupa preferinte 😀

    http://tvrecappersanonymous.files.wordpress.com/2010/12/yay-naked-damon.png

  15. sebra 8 March, 2011 at 10:51

    Cine ma place oricum, ma place si aranjata 😀

  16. gftvmm 8 March, 2011 at 11:29

    Atunci cand o femeie, din cauza evidentei, nu poate contesta frumusetea alteia, concluzioneaza: E frumoasa da`i curva !
    @Simona Catrina: De amorul artei, ne poti spune daca ai gandit asa la petrecere despre cocheta Cutarina ?

  17. sebra 8 March, 2011 at 11:53

    @Julius,
    Ce numesti tu “in jurul pranzului”? Ca am oaresce emotii in legatura cu surpriza aia 😀

  18. Savantu' 8 March, 2011 at 12:03

    Asa se intampla cand umbli cu cioara vospsita.

    Ca sa ai o idee cum e CU ADEVARAT o femeie trebuie sa o vezi cand iese de la dus.

    P.S. acu jde ani, eram in liceu, si colegul Gigel iesea la plimbare prin parc cu o colega dintr-un an mai mic, foarte bruneta, care se machia din gros si strident. Derbedeii de colegi, cand se intorceau de la bere (de la o terasa prin parc), si ii vedeau, intrebau foarte politicos. Salut Gigele, ce mai faci, iar umbli cu cioara vopsita?

  19. N.A. 8 March, 2011 at 12:10

    @RoseN – Gand la gand! =)) Chiar am una in frigider! handmade! Chiar pusesem si niste capsuni din compot!

  20. N.A. 8 March, 2011 at 12:11

    @gftvmm – Exagerezi! nu-i musai sa fie curva. Poate fi si proasta. Si vaca. Si multe altele… 😀

  21. sebra 8 March, 2011 at 12:14

    @RoseN, N.A.,
    Rusine, bre! Sa mancati de dulce-n post!

  22. unmihai 8 March, 2011 at 12:14

    O colega de munca a intrat azi val vartej in birou. Toata lumea ii ura LMA si mumumu etc.
    Ea pornita! Ca nu sarbatoreste 8 martie, ca e sarbatoare comunista, ca sarbatoarea asta ar trebui sa le mai indulceasca pe ele care muncesc 8 ore la servici si dupa aia ajung acasa unde … si tot asa.
    Am intrebat-o: “Pai de ce n-ai zis asa de ieri ca sa nu-ti mai luam flori si ciucalata?”
    S-a ingalbenit-innegrit la fata.
    Naiba sa le mai inteleaga!

  23. Ina_adevarata 8 March, 2011 at 12:28

    Nu de-aia ca e 8 Martie, dar Simona Catrina scrie bine rau. La multi ani, d-nelor si d-relor, fomeile ruleaza!

  24. Cms 8 March, 2011 at 12:29

    Simona Catrina, orice e bun cu măsură. Ce descrii tu acolo e un tablou de Van Gogh sau o păpuşă de plastic. Machiajul agresiv este o sabie cu două tăişuri, pentru că ascunde imperfecţiuni (uneori văzute doar de doamnele în cauză), dar menţine comportamente (Ai cearcăne, o faţă trasă? Mai bine te machiezi cu un strat gros de ten decât să te duci la culcare sau s-o laşi mai moale cu ţigările) şi, uneori, afectează şi pielea, ca orice lucru nenatural, aplicat excesiv.
    Nu vreau “frumuseţile” din reviste sau de la televizor! Am văzut pe stradă fete care arată cu mult mai bine decât plastifierile vulcanizate din mass-media. Machiajul este un obicei preponderent feminin, aşadar, cred, ar trebui să fie suav, insidios, tulburător. Nu strident, industrial, grotesc, aşa cum este aplicat de mulţi creatori de modă contemporani care, curios, sunt homosexuali sau bisexuali.
    Este 8 martie, aşa că te rog, Simona, să priveşti cele de mai sus ca o critică constructivă. La Mulţi Ani şi fii cât mai naturală!

  25. li 8 March, 2011 at 12:50

    La multi ani, Simona!
    La multi ani tuturor Doamnelor si Domnisoarelor!
    @cms: cred ca indemnul era acela de a acorda putina atentie aspectului exterior, asta nu inseamna neaparat un machiaj excesiv si nu necesita neaparat cheltuieli deosebite.
    O zi insorita tuturor!

  26. Dan1 8 March, 2011 at 12:56

    Stiu ca sunt misogin, dar când am citit acest articol si (mai ales) comentariile m-am simtit un biet sentimental, finut, atent, tandru si cald! (daca e posibil sa-mi faceti voi mie asa ceva) =))

  27. Cms 8 March, 2011 at 13:23

    @li: asta vreau şi eu: puţină atenţie 😉
    Dan1: nu cumva ţi-a inoculat şi ţie ceva “entitatea” Şendroiu când erai pe urmele lui Pircă? Vreun vaccin anti-misoginism? ;))

  28. Dan1 8 March, 2011 at 13:28

    @Cms
    Nu-nu, comentariile voastre mi-au inoculat sentimente de-astea! =))

  29. li 8 March, 2011 at 13:32

    @cms: inca putina atentie din partea mea 🙂

  30. Ivan 8 March, 2011 at 14:03

    Pe la jumatate am abandonat, nu ma aflu in targhet. De-abia astept ziua de 9 martie.

  31. O femeie 8 March, 2011 at 14:14

    @li: >:D<

  32. Cms 8 March, 2011 at 14:17

    @li: Scuze, am lăsat “numele” de la concursul DC “Mamelor din lumea-ntreagă”. Aşa că >:D<

  33. mihai 8 March, 2011 at 15:24

    un prieten de-al meu are o vorba: “ce n-a putut face natura, nu poate face un cacat de machiaj”

  34. tracker 8 March, 2011 at 17:47

    ce e aia o stare efervescenta? daca iti toarna careva apa in cap incepi sa scoti bule ?

  35. dorinho 8 March, 2011 at 20:23

    s-o fi ingalbenit cand a vazut ca e Katrina langa ea…

  36. Insignifianta 8 March, 2011 at 23:36

    Chiar că “trăim vremuri în care avem acces la orice”. Indiferent de vremurile “care ne asupresc”. Vorbeam şi eu , “fără şir”. Da’ cu şiră, sper.

  37. Insignifianta 8 March, 2011 at 23:59

    @Cms: E vechi, bre! Schimba-l! 😉

Leave a reply