Postul nu e post destul

O pacoste la bloc Oprea şase cu scară Barbu, vă rog

Simona Catrina

Fiindcă nu mi-a plăcut cartea, nu mi-a cumpărat nimeni maşină şi, deci, călăresc multe taxiuri. Sub genericul “aşa-i când n-ai lucrul tău”, concomitent cu hurducăiala urbană, efectuez o muncă pentru care un psiholog ar percepe 200 de roni: ascult tâmpenii şi zic “îhâm”. Şoferul pare cam nevorbit, în nouă cazuri din zece, şi cum îl scap cu gura deschisă, liniştea mea s-a terminat.

Câteodată, mă urc în maşină cu geanta plină de draci, simt nevoia să-mi pieptăn şi eu creierii, să stau cu falca-n palmă, să-mi scarpin talpa pe care, altfel, n-am cum s-o scot la lumină, în niciun alt loc public. Este şi motivul pentru care întotdeauna mă trântesc pe bancheta din spate, ca o cât p-aci doamnă. Şi mereu trag nădejde că această amplasare a fundului meu îi dă de înţeles domnului taximetrist că n-am chef de pălăvrăgeală, deci mucles, dacă nu vă supăraţi.

Ţi-ai găsit! Nimic din mutra mea acră, botoasă şi/sau ciufulită nu ostoieşte laringele antrenat al domnului alergător de cursă bună.

La un moment, dat, în disperare de cauză, scot mobilul şi sun pe câte cineva care nu m-a mai auzit de trei ani, aşa dă norocul peste el, când am câte-un şofer trăncănitor. După cum am şi răspuns la apeluri pe care altfel nu le-aş prelua nici dac-ar ninge cu cârnaţi. Am zis “alo” şi când m-au sunat cu număr privat, aşa m-au găsit unii care voiau să-mi vândă ceva. Şi au reuşit, că dacă nu cumpăram, trebuia să închid telefonul şi, automat, asta i-ar fi permis lui nenea conducătorul auto să-şi continue povestea pe care-o începuse în clipa în care pusesem primul crac în maşină – ceva despre inutilitatea birourilor de pe lângă sucursalele din teritoriul nu ştiu cui. Sau ceva despre fâşul lui cumpărat de la unguri acum patru ani, care şi-acuma e bun, uite, deşi l-a purtat de l-a zăpăcit, deoarece e căptuşit cu ceva matlasat, spre deosebire de pardesiul nevesti-sii, care e căptuşit cu ceva sintetic nematlasat, care nevastă-sa a fost contabilă la ăştia (niciodată n-am ştiut ce înseamnă “ăştia”, dar nu mai pun şi întrebări ajutătoare, că face libariţă cronică) şi nici contabilitatea nu mai e ce-a fost, cum nici fâşurile deci nu mai e ce-a fost şi iar a scumpit ăştia benzina şi scumpeşte şi metrou’, dă-i în aia mă-sii de hoţi care ne-a luat pensiile la ofiţerii-ăştia.

Eu nu pentru binele meu, ci pentru binele lor fac un apel. Or să se sufoce de-atâta vorbit, or să umple saloanele la ORL – sau la psihiatrie, după caz. Şi nu de alta, dar sunt îngrijorată pentru banii de la bugetul sănătăţii. Adică de ce să-i tratăm p-ăştia de noduli pe coardele vocale, când an de an ţara noastră se confruntă cu atâtea cazuri zguduitoare de diabet zaharat, insuficienţă cardiorespiratorie, sifilis, ateroscleroză, indigestie şi colici biliare provocate de excesul de porc, şpriţ şi mahoarcă?

Un şofer de taxi (excepţiile să mă ierte şi să mă ducă unde am treabă, dau bacşiş bun) e o wikimeliţă în blugi, e capabil să vorbească despre orice, chiar dacă întotdeauna subiecţii sunt mai puţini decât predicaţii – sau cel puţin aşa reiese din dezacordurile incluse în preţ.

De fiecare dată când fac comandă la taxi, îmi vine să cer o maşină cu aer condiţionat şi tăcere necondiţionată. Doar că nu îndrăznesc, vocea dispecerei mă inhibă, mi-aduce aminte că sunt o biată muiere care, dacă n-ar fi aceşti oameni minunaţi de la firma de taximetre, ar pleca pe jos din blocul ei Olga patru cu scară Costică.

Share:

44 comments

  1. yeonsaeng 15 February, 2011 at 08:23

    @Simona
    Esti de vis!

  2. Amza 15 February, 2011 at 09:03

    Cel mai tare m-a exasperat odata un nene taximetrist cu proteza-n gingii si cu trei perechi de nepoti, care-mi trancanea despre “gagicutele” care-i fac tone de avansuri si pe care el le refuza pentru ca “is om serios, dom’le”. Deci, Simona, I feel you.

  3. Tweets that mention O pacoste la bloc Oprea şase cu scară Barbu, vă rog » Daily Cotcodac -- Topsy.com 15 February, 2011 at 09:24

    […] This post was mentioned on Twitter by Ovidiu Eftimie, Gabi. Gabi said: O pacoste la bloc Oprea şase cu scară Barbu, vă rog » Daily Cotcodac http://bit.ly/dI3Xvg […]

  4. warlock 15 February, 2011 at 10:18

    Nu poti sa nu iubesti taximetristul cand il vezi din interiorul taxiului 🙂
    Sa vezi ce misto e cand il vezi din exterior 😀 http://blog.warlock.ro/2009/02/06/darwin-evolutia-taximetristului/

  5. Ina_adevarata 15 February, 2011 at 10:20

    Ha, haaaa. M-a dus o data unul care avea de mers in ziua aia la politie, sa dea declaratii intr-un caz de trafic cu minore. El lua minorele si le ducea la clienti, ba mai si intermedia din cind in cind. “Le luam numa’ de la vila cu trei etaje, Doamna! Si sa fac eu acum puscarie pentru niste bagaboante!”. Era nevinovat, evident.

  6. Insignifianta 15 February, 2011 at 10:53

    Vezi, d-aia merg eu pe jos! Daca vreau sa vorbesc, vorbesc, de la Dumitru unu cu Costel doi, pana la Ana trei cu Elena patru! Daca nu vreau sa vorbesc, tac!
    Ca, vorba ceea, “sunt unii oameni care vor sa vorbesc cu tine si altii care nu vor sa vorbesc”! =))

    Si P.S. sa scrie doar Simona, ca ea stie! 😉

  7. Dan1 15 February, 2011 at 11:03

    Le zice bine Simona dom’le! Oricum, parafrazînd o replica dintr-ul serial (nu spui care :))), as spune ca aceasta categorie socio-profesionala descrisa aici, reprezinta cea mai simpla forma de viata de pe planeta!

  8. acp 15 February, 2011 at 11:24

    Nu stiu voi de ce sunteti deranjati de limbarita lor, eu asa am aflat ce salariu are Andreea Esca, cine inscrie in meciul cu Poli si ce componenta o sa aiba guvernul boc 2 la o saptamana inainte de remaniere.

  9. nina 15 February, 2011 at 11:28

    Si noi trebuia sa radem sau ce?! 😀

    P.S. Simona, mi-a placut, se vede ca-i cunosti bine pe taximetristi. Te-ai gandit sa-ti iei masina?

  10. aisha 15 February, 2011 at 12:02

    ,,excepţiile,, sunt femei sau bărbaţti?
    că din text nu-mi dau seama. şi femeile conduc mai bine decât bărbaţii, daaa?
    i-ai ponegrit prea rău! unii sunt chiar simpatici, dar percepţia depinde şi de starea de spirit a clientului şi de gradul de toleranţă manifestat de ceilalţi participanţi la trafic!
    ps şi….nimic despre şoferii de taxi de peste ocean?! păi mi-ar fi plăcut o abordare din perspectivă multietnică!

  11. Alex Marian 15 February, 2011 at 12:19

    Ideal e să iei taxi din staţie, să-l alegi pe şoferul mai tăcut, mai alb, mai spălat, etc.
    Dacă dai comandă…nu poţi şti ce magraon îţi hărăzeşte soarta.

    …restaurantul Burebista, doamna Denisa…
    ;;;5 minute şefa da’ să tranverseze că nu pot să-ntorc că e “ăştia”;;;

    * “ăştia” uneori e poliţiştii, alteori şefii, alteori chiar clienţii, depinde de pronunţie.

  12. m 15 February, 2011 at 12:44

    sa scrie numai simona, ca se pricepe!

  13. Dan1 15 February, 2011 at 12:53

    @aisha
    Da’ cine ti-a spus tie ca “femeile conduc mai bine decât bărbaţii”? Ca eu puteam sa jur ca… invers… =))

  14. Ramses3 15 February, 2011 at 13:11

    unde dau like…
    PS ai incercat-o p’aia cu tuse convulsiva, doar ca tre sa stai in fata. o sa -l vezi ca o sa stea pe-o buca tot drumul si mai ca o sa vrea sa treaca in spate

  15. Simona Catrina 15 February, 2011 at 13:15

    Yeonsaeng, sunt de cosmar, crede-ma! 🙂
    Nina, m-am gandit sa-mi iau masina, dar aia de la reprezentanta mi-au spus ca gandul nu-mi ajunge, mai trebuie ceva, nu stiu ce.
    Aisha, ca bine zici, sa stii ca taximetristii din Toronto nu palavragesc niciodata, cred ca-i angajeaza numai p-aia muti.
    Dan1, astia sunt o forma simpla de viata, asa-i, sper ca nu se inmultesc prin diviziune, ca euglena si parameciul, ca am sfleclit-o.
    Insignifianta, M, mersi… Stiu prea putine, doar ca patesc multe.
    Multumesc tuturor ca mi-ati fost alaturi cand tocmai m-am cuibarit aici, nu m-ati lasat balta, sa-mi fie frig. V-as fi zis “va pupic”, dar suna sinucigas, avand in vedere periculoasele precedente mondene.

  16. Simona Catrina 15 February, 2011 at 13:16

    Ramses3, misto idee, incep sa-mi exersez tusea tebecista. :))

  17. radu Vasile 15 February, 2011 at 13:34

    @simona: Vezi tu, extinzand putin subiectul de la taximetristi, asta e si o problema de educatie.
    Am participat la multe cursuri de pr, comunicare, ca simplu bagator de seama (nu arunc banii pe prostii).
    Acolo, in toate cursurile alea, oamenii sunt invatati sa vorbeasca cu clientul, sa il bage inseama, sa il faca sa se simta important.
    Mai mare cretinatate nu am auzit, dar asa spune.
    Asa ca o sa mai ai parte de vorbareti, fiindca daca asa zice la curs domne, asa se face.
    Mai mult pe la cursurile alea, in loc sa ti se zica ca il lasi in pace pe om daca il vezi cu o mutra acra si fara chef, din potriva, ti se spune ca tre sa il faci pe om sa zambeasca, sa uite de probleme.
    Deci na!

  18. aisha 15 February, 2011 at 13:37

    @Dan1,
    ştiu c-am stâlcit cuvântul ,,bărbaţi,,! neintenţionat, jur!
    “femeile conduc mai bine decât bărbaţii”, daaa! şi, uneori, unele femei scriu mai bine decât unii bărbaţi, sunt dj-i mai buni (un ex. recent- Adriana Popescu vs. DJ Cotco)!
    ps aş paria că tu conduci fff bine! de vis, chiar!
    unele femei conduc chiar ministere, ţări etc.

  19. Dan1 15 February, 2011 at 13:41

    @Radu Vasile
    Alea bre, este cursuri pentru oameni educati, nu pentru euglene si parameci! =))

  20. aisha 15 February, 2011 at 13:47

    @Simona Catrina,
    iniţial am crezut că nu vrei să vorbeşti cu noi!
    acum, m-am liniştit.
    deci, Toronto! fff frumos! Canada, Calgary, Montreal!
    aşteptăm şi poveşti canadiene!

  21. rose_dubai 15 February, 2011 at 14:50

    fara nici o gluma sau jena , mereu cand fac comanda , specific ca vreau o masina cu aer conditionat si sofer ” mut daca se poate”. asa cer , indiferent de acreala din vocea dispecerei. Ma cun osc toate dupa voce de cand zic ALO si ma intreaba ” aaa cand v-ati intors ?” si “cat stati ?”
    LOOOOL

  22. Simona Catrina 15 February, 2011 at 15:59

    Rose, pe bune, cand m-am hotarat sa plec din tara, era o zi in care incercasem sa fac comanda la jdemii de firme de taxiuri si toate alea mi-au pocnit telefonul in ureche, au zis ca n-au nimic disponibil. Dupa sapte ani de exil, acum macar atata progres au inregistrat, nu-ti mai spune niciuna ca n-are masina. Mai plec sapte ani si, cand ma intorc, sper sa gasesc si soferi muti, vorba ta.

  23. rose_dubai 15 February, 2011 at 16:17

    LOOOL Simona ai incercat sa te faci ca butonezi la mobil si sa nu raspunzi la orice ar comenta soferul ?? adica sa faci tu pe surdomuta ? looool

  24. sebra 15 February, 2011 at 16:31

    Ehehei…îl întrerupi şi-l întrebi simplu :
    -Staţi de mult în staţie, aşa-i?
    -Daaa! De unde-aţi ştiut?? Aţi mai trecut şi mi-aţi văzut maşina??
    -Nu. Sunteţi nevorbit tare.
    -Aa..
    Urmează o privire duşmănoasă şi dacă nu-i maşina lui, câteva trânteli în gropi şi frâne bruşte. Dar ai linişte 🙂

  25. Simona Catrina 15 February, 2011 at 18:04

    Sebra, asta e si fantezia mea secreta (era secreta pana azi, adica, fiindca acum o fac publica): sa pot sa spun oricui tot ce-mi trece prin cap, fara riscuri fatale. 🙂

  26. Sare'n Ochi 15 February, 2011 at 18:52

    daca-i aici concursul cu mima de pisici este clar ca am ghicit: taxi driver, nu?
    daca nu, nu =))

  27. Insignifianta 15 February, 2011 at 19:04

    @Sare’n Ochi:
    Are you talking to Simona? or Are you talking to Giulius? =))

  28. Sare'n Ochi 15 February, 2011 at 19:07

    “em ai toching tu mi”?

  29. sebra 15 February, 2011 at 19:13

    @Simona,
    Prima oară-i mai greu 😉

  30. Insignifianta 15 February, 2011 at 19:18

    @Sare’n Ochi: Nu stiu, bre, da’ daca obisnuiesti…se poate…=))

  31. Sare'n Ochi 15 February, 2011 at 20:02

    @Insignifianta, de cand am devenit propriul meu prieten imaginar.

  32. Insignifianta 15 February, 2011 at 20:05

    @Sare’n Ochi: De cand?

  33. Sare'n Ochi 15 February, 2011 at 20:11

    de atunci, fireste =))

  34. Insignifianta 15 February, 2011 at 20:16

    @Sare’n Ochi: Ahaaa, de cand cu.

  35. N.A. 15 February, 2011 at 21:35

    Mdea, si eu am suportat destule monologuri plictisitoare.. Pana acum cateva nopti, cand duceam sugarul la spital la 2 noaptea si un dobitoc semi-fosilizat avea musai chef de politica. Cred ca asta parea preocuparea mea primordiala in momentul ala. Si dobitocul nu doar monologa! Dorea ceva interactiv. Zbiera la mine cu spume la gura ca de ce nu l-am votat p-ala, ca de-aia a iesit astalalt si ca din cauza mea si a celor ca mine se intampla atatea in tara asta, etc… Deci zbiera. Si am inceput si eu sa zbier. Da’ ca lumea de tot ca a inghetat. Dupa care a devenit un mielusel. Nu i-a tacut gura dar o dadea la-ntors, nu stia cum s-o mai dreaga…

  36. Insignifianta 15 February, 2011 at 22:23

    @N.A.
    Calmeaza-te, mamico!
    Copilu’ e bine?
    Ca daca e copilu’ bine, da-i dracu’, fa misto de ei!
    Adica empatizeaza, fii buna crestina (de-oi fi, tu, ortodoxa, ori, de, nu, de care-oi fi tu), zambeste, intoarce obrazu’ alalalt!…

    Haoleeeu, ce-mi place ca ai zbierat! :))
    Sa mor io, care nu-ti dau cele mai sincere felicitari! :))
    Si esti cea mai de vis! Sa mor, daca, nu! >:D<

  37. in the mood 15 February, 2011 at 22:30

    Apropos de nevorbiți ( că de driverii-ăștia, nu poți scrie fără să repeți ), nu găsiți asemănări, evident pur-întâmplătoare, cu unii care… ?! Revin: cu unii. 🙂
    PS Știu că risc un ban, da-mi bag picioarele-n ele de pene 😛

  38. N.A. 15 February, 2011 at 23:38

    @insignifianta – :)) Da, e mai bine copilu’. Da’ dobitocu’ ala prea si-o cauta!
    Ca si eu tac si-mi musc buzele, de obicei..

  39. Insignifianta 15 February, 2011 at 23:51

    @N.A.:
    Vrei sa te-nvat sa injuri? 😀
    Daca vrei, intreb niste prieteni, ca nici eu nu stiu (prea bine)! :))

  40. Insignifianta 16 February, 2011 at 00:01

    @in the mood: Apropos de nevorbiti. Revino!

  41. N.A. 16 February, 2011 at 00:01

    @insignifianta – =))
    Eu as avea ceva cunostinte din certurile stradale cu maidanezii. Am descoperit ca daca ii faci ca la usa cortului si le zbieri vrute si nevrute, hotarasc ca-i mai inteligent din partea lor sa cedeze.

  42. Insignifianta 16 February, 2011 at 00:19

    @N.A. Cedeaza (adica, renunta) si daca taci. Da’ risti sa te duca pe rute ocolitoare si sa-ti ia si bani mai multi. Ma refer la unii taximetristi, desigur.

  43. radu Vasile 19 February, 2011 at 10:24

    Nu are nicio legatura, oricum te duc pe rute ocolitoare si iti iau bani mai multi, daca nu belesti bine ochii.
    Si ai dracu cred ca daca sunt orb pot sa ma si prosteasca mai usor si sa vezi cum se scapa pe ei cand le spun:
    “Nu pe aci domne, ca nu pe aci e drumu catre unde vreau eu”, sau
    “ma cam plimbati asa, ce cautati pe la pod pe la butelii cand puteati sa o luati pe traian, eu nu va platesc decat cursa pe traian”.
    Ai ce imi place, cum raman blocati.
    Prima impresie e ca m-am prefacut, ca sunt de la un control ceva.
    Se observa la ei 2 – 3 priviri rapide in spate sa vada ce fac, nu cumva scot vreo legitimatie.
    Urmatoarea senzatie, pe care nu reusesc sa o mai depaseasca, e ca am puteri paranormale.
    Stiind asta, le-o si alimentez:
    “ati crezut ca daca sunt orb nu pot sa stiu pe unde o luati”!
    “pai cum stiti domne”!
    “ei, am eu puterile mele, vrei sa iti opresc masina acum”?
    Evident, niciunu nu vrea!

  44. kilroy 19 February, 2011 at 11:01

    Simona, e corect ce ai scris. In alta ordine de idei, poti sa imi lasi numarul de mobil si sa imi spui la ce ora mergi cu taxiul, ca as avea ceva de vanzare? Multumesc anticipat.

Leave a reply