Câtă cultură!

Chaplin a inventat mobilul, Popeye a inventat Fight Club-ul

Radu Pircă
Acum câteva zile, presa internaţională a vuit de vestea că Charlie Chaplin ar fi descoperit telefonul mobil încă din anii’ 20 (asta dacă vă întrebaţi cumva de ce se spune că presa e pe moarte). Mai precis, un jurnalist de YouTube a descoperit într-un film cu Charlot făcut în 1928 o secvenţă în care un personaj pare că vorbeşte la telefonul mobil. Pentru cititorii mai tineri, trebuie să precizăm că în acea epocă nu se inventaseră încă telefoanele mobile iar oamenii duceau vieţi absolut mizerabile, pentru că nu puteau suna acasă de pe drum ca să întrebe “ai luat tu pâine şi apă sau iau eu?”, ceea ce se pare că a dus şi la Marea Criză Economică din 1929-1933.

Ne-am uitat şi noi la filmul lui Chaplin şi nu putem spune cu mâna pe inimă că ar dovedi fără niciun dubiu faptul că telefonul mobil fusese inventat în 1928. Pe de altă parte, dovedeşte clar că în 1928 exista deja frumosul obicei de a te preface că vorbeşti la mobil – dacă filmul cu Charlot ar avea şi sonor, sunt convins că am auzi femeia spunând “Alo, Rotschild? Ce faci, fată? Zi, mai ai nevoie să-ţi împrumut banii ăia, că am ieşit acum după nişte ceapă şi pot trece şi pe la tine pe la bancă”.

Şi mai important, însă, cu prilejul acestei investigaţii jurnalistice am descoperit ceva mult mai spectaculos: Popeye Marinarul inventase încă din anii ’30 atât conceptul de “Fight Club”, cât şi cel de judeţul Vaslui (bine, practic sunt cam unul şi acelaşi lucru, “Fight Club” presupun că e de fapt brandul de judeţ). E posibil aşa ceva, veţi spune? Priviţi desenul animat de mai jos, realizat în 1934:

Fiindcă etica jurnalistică ne obligă să fim obiectivi, vă lăsăm pe voi să vă daţi cu părerea: nu-i aşa că Chuck Palahniuk e un impostor care a luat scenariul acestui episod din Popeye, i-a schimbat titlul în “Fight Club”, a modificat numele personajelor şi a înlocuit “spanac” cu “droguri”?

Notă pentru cititorii din Vaslui: bre, e doar un desen animat, nu încercaţi asta acasă – adică nu mâncaţi spanac înainte să mergeţi la crâşmă, mai bine luaţi-vă un par, că-i mai de nădejde.

Share:

11 comments

  1. dush 30 October, 2010 at 21:47

    :)) funny as hell…asta inseamna oare ca tre sa ma duc sa ma bat cu fr’un nene? ca am mancat spanac si ciuperci..sper doar ca nu fura halucinogene…si mi-s in muschi, doar ca nu la vaslui…

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Chaplin a inventat mobilul, Popeye a inventat Fight Club-ul -- Topsy.com 30 October, 2010 at 22:34

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Chaplin a inventat mobilul, Popeye a inventat Fight Club-ul http://bit.ly/a3VTwE […]

  3. Dan 30 October, 2010 at 22:42

    Bun :))

  4. Ady 30 October, 2010 at 22:48

    Nu ti-a spus Julius sa o lasati balta cu moldovenii? Nu de alta, dar dupa ce il cocosara astia din Vaslui, etapa viitoare joaca cu Otelu’, si astia mai vorbesc la telefon unii cu altii…:))

  5. cosmin 30 October, 2010 at 22:56

    Incep sa pricep ce-aveti cu Vasluiul: de Craiova nu va puteti lega, ca mogulul Julica tine cu Stiinta.

  6. nelu 31 October, 2010 at 00:05

    Se vede foarte clar din imagini că tanti este din viitor. Are ştrampi lycra de la Obor şi o ceartă la telefon pe fie-sa că s-a măritat cu neisprăvitul ăla care nici o Maşină a Timpului calumea nu e în stare să facă. Ea voia să ajungă la înmormântarea lu’ Michael, d-aia e îmbrăcată în negru.

  7. punKreas 31 October, 2010 at 00:44

    Tind sa cred ca Popeye nu mananca spanac, ci vreun fel de etnobotanice, pentru ca-ti trebuie ceva stare halucinogena ca sa te uiti la o femeie precum Olive =))

  8. Lepka 31 October, 2010 at 02:01

    M-am imbatat si va spun un banc dedicat noua, cretinilor care am ramas in Romania

    Un vierme, impreuna cu copiii sai, pe inserate, stateau afara pe un cacat.
    La un moment dat unul dintre juniori il inteaba pe tac-su:
    ‘-Tata, ce frumos e afara! Dar ce este bila aia mare, alba de pe cer? E asa frumoasa…!
    -Este luna, fiule!
    -Dar, tata, ce sunt luminitele celelalte pe cer? Sunt asa frumoase…
    -Sunt stelele, fiule!
    -Dar, tata, ce sunt acelea care trec prin dreptul lunii? Sunt asa frumoase…
    la care, tatal enervat la raspunde:
    -Aia sunt norii copii, dar, ia hai la culcare, ca e tarziu! Ajunge cu intrebarile!
    Copiii dezamagiti:
    -Dar, tata, daca e asa de frumos afara, la ce ne pui se ne intoarcem in cacat?

    -Ehee, copii! Ce stiti voi ce-i dragostea de tara!?”

    P.S. Promit ca maine citesc si articolul. Nu de atceva, dar e scris de Pirca si numai el stie; restul sunt de umplutura ! (inafara de Julius, Eftimie si dom doftor, desigur):D

  9. Lepka 31 October, 2010 at 02:18

    Am citit articolul.Mi se pare ca Popeye a inventat conceptul jocului “Prince of Persia” (asta pour les connaisseurs)

  10. Lepka 31 October, 2010 at 02:26

    cu riscul de a-mi lau suturi in c*r ptr spam….ptr doamne, domni si intelctuali

    http://www.youtube.com/watch?v=dipFMJckZOM

    sau varianta mea preferata

    http://www.youtube.com/watch?v=wsePsTEgiqU

  11. Pirca 31 October, 2010 at 11:06

    @Lepka
    Nici macar spam nu e, spamul are cat de cat o legatura cu subiectul postarii.

Leave a reply