Postul nu e post destul

Cum am devenit ţăran autentic

Ovidiu Eftimie

Mă delectam cu nişte seminţe de bostan şi o popică de bere şi-l priveam pe prietenul meu Cătă cum se opintea să taie nişte lemne pe la mine prin curte. În depărtare se auzea un virtuoz popular care interpreta un capriciu de Paganini la cunoscutul instrument etno-românesc orga “Korg”.

Pentru spartul lemnelor Cătă folosea o mişcare dubioasă care presupunea să lovească aiurea în lemn, moale, dar suficient de puternic cât să ricoşeze lama toporului în alee. Burta rezonabilă de orăşean îi tremura la fiecare lovitură iar eu aşteptam inevitabilul moment în care îşi va înfige lama în adidaşi. La un moment dat mi-am dat seama că, dacă se întâmplă asta, nu mai are cine să-mi spargă lemne prin curte iar eu, singurul proprietar de maşină dintre cei acolo, voi fi nevoit să-l duc la spital şi să mă prefac că-mi pasă în timp ce ăia îi pun copci.

Aşa că m-am ridicat şi i-am zis :“stai mă că-ţi tai picioru, du-te şi fă focu’ da’ ai grijă să nu cumva să-ţi arzi degetele”, şi din trei-patru mişcări de expert am aruncat lemnele în şopron şi am pus toporul la loc sigur. Apoi mi-am adus aminte că, pe vremuri, când stăteam la oraş, la bloc, eram şi eu un entuziast al muncilor agricole, tăind lemne la orice ţăran la care mergeam în vizită, cosindu-i iarba sau săpându-i florile. Abia după ce am ajuns să fac lucrurile astea pentru mine, şi am făcut cele câteva rânduri de băşici în palme, mi-am dat seama că, în mod normal, omul, de fapt românul, nu este făcut pentru muncile fizice. Ajungi să te pricepi la ele dar nu mai au acelaşi farmec.

De-aia, când am nevoie de lemne pentru foc chem nişte amici la grătar, să se spargă ei în figuri, şi când am chef de tuns iarba chem alţi amici la bere. O popică e vreo cinci lei iar ei se pot juca fericiţi cu maşina de tuns iarba, e cam cum ar trebui făcut agroturismul dacă ăia de acolo ar fi băieţi deştepţi.

Alt efect al vieţii la ţară e că îmi vine să prezic vremea. Mă uit la cer, mă scarpin înţelept în cur şi-i explic orăşeanului din faţa mea care crede că orice hominid din mediul rural este doctorand în meteorologie: “No, vreo câteva ore n-o să plooo, da’ mai pe seară, rupe noru, înţelegi?”. Evident că nu mi-a ieşit niciodată prognoza, cam ca lui Busu, dar eu, măcar, nu sunt nesimţit ca el şi nu încerc sa-i fac morală dimineaţa când comentează ştirile cu topoare în cap.

Dar transformarea finală în ţăran am constatat-o în momentul când mă uitam la ştiri şi-l vedeam pe premierul României Emil Boc, la inundaţii, cum ajuta el la un dig şi dădea la lopată înconjurat de localnici. Atunci m-am gândit că, dacă l-aş vedea pe Boc la mine în curte să-mi mute mormanul ăla de nisip pe care îl am de doi ani de zile în poarta garajului, parcă nu l-aş considera chiar atât de incompetent.

Share:

39 comments

  1. mifty 18 August, 2010 at 15:19

    … julică, şi ăsta, cică e un text bun???
    maică, câte texte bune n-am comis eu, atunci!!! :rolleyes:

  2. Kilroy 18 August, 2010 at 15:25

    Ăsta trebuie să fie text de vară. Sau e în două episoade, cumva?

  3. ThoR 18 August, 2010 at 15:39

    Corect…..glumele in partea a doua

  4. Tziaca 18 August, 2010 at 15:43

    “”mi-am dat seama că, în mod normal, omul, de fapt românul, nu este făcut pentru muncile fizice. Ajungi să te pricepi la ele dar nu mai au acelaşi farmec””

    Aceasta judecata, la nivelul gandirii globale are o indubitabila indreptatire.Altfel, nu este decat o noua dovada ca parasind orasul, regasind natura, omul nu redobandeste conditia adamica.Munca fizica, e mai mult decat o recunoastere de ordin gnoseologic, am putea vorbi, daca nu ne-am teme de manifestarea escatologica a fenomenului nostru existential, prin care ni se releva enigma cu ajutorul careia, aflam despre rostul suprem al existentei noastre interpersonale.deh…parousie de gradinitza..

  5. N.A. 18 August, 2010 at 15:47

    Auzi, am si io de facut o curatenie generala, care se baga la o vizita? Gatesc, dau si-o bere… :))

  6. Ciprian 18 August, 2010 at 15:47

    Ieri m-a uimit Boc cu vastele cunostinte de chineza. :))

    Pai asa Eftimie, pune-i sa te ajute la munca, doar de asta sunt prietenii ;)). Daca nu i-ai fi lasat sa munceasca, ar fi zis ca ii privesti de sus, ca ii consideri incompetenti.

  7. Bear Grylls 18 August, 2010 at 15:54

    @N.A.: Da’niste bicepsi lucrati nu-mi dai?Ca vin io.

  8. Kilroy 18 August, 2010 at 15:56

    Faceti voi ce faceti si tot la intelepciunea populara ajungeti: munca e pentru masini si utilaje. NU si pentru oameni.

  9. abc 18 August, 2010 at 16:02

    vezi eftimie, orasenii nu inteleg textul asta. i-ai facut sa se simta prost(i). io te inteleg. sa scrie eftimie toata saptamana, restu’s de umplutura.

  10. kekee 18 August, 2010 at 16:12

    @ NA
    Vezi că te trezeşti cu toată suflarea masculină ce dă pe DC .
    Dar nu tre’ să dai nici mâncare nici bere. Ci ştii tu ce …..poză alla Şendroiu’
    :))

  11. Dan1 18 August, 2010 at 16:14

    @abc
    Pa’ când sa mai scrie saracu’, când are de spart lemne, de cosit iarba si de prezis vremea? Ca neispravitii de la oras nu sunt in stare si isi mai taie Doamne-fereste si vreun deget, ceva =))

  12. sebra 18 August, 2010 at 16:59

    Dacă lumea vrea să se distreze spărgând lemne sau la coasă, lasă-i frate! Ce dacă-şi taie vreun deşt??
    Mai greu e cu cei crescuţi la ţară şi ajunşi la oraş, cărora le pute totul când se întorc în sat şi nu mai ştiu cum se spune la greblă sau Doamne fereşte! să se spele la lighean.

  13. 4mall 18 August, 2010 at 17:43

    @mifty, Thor: Dati-i si voi spaga lui Julius, si va publica textele. Intre noi fie vorba, Eftimie a platit din greu pentru treaba asta. Si ca sa nu bata la ochi, va promit ca intermediez eu manevra…Dar repet, sa fie bani multi!

  14. Adi 18 August, 2010 at 17:50

    Vara-mea e maritata cu un neamt (mai precis svab , din Esslingen , langa Stuttgart) get-beget . Cand vin in tara le place sa vina pe la mine pentru ca sunt cam singura persoana din familie cu care Armin (asa-l cheama) poate discuta – in engleza , pe care-o stim la fel de bine amandoi (in sensul ca ne descurcam) . Citind textul tau si faza cu “munca fizica nu-i facuta pentru romani” mi-am adus aminte ca au venit odata de Revelion in tara . Vara-mea mi-a propus sa merg cu ei de revelion la o cabana a unui var de-al ei (din partea lui taica-sau , cu mine fiind din partea lui maica-sa) doar 4 persoane . Eu , un burghez lenes si abulic , care moare de foame daca nu i se pune farfuria in fata , am acceptat . Cabana ? Hm , din lemn , draguta , as fi acceptat sa beau o cafea in ea . Problema e ca trebuia sa facem de toate , inclusiv sa taiem lemne . Treaba pe care , evident , o fac barbatii . M-am luat dupa Armin afara cu foarte putina tragere de inima . Eu am 1.85 si 100 de kile , Armin are 1.70 si 70 de kile . Va puteti da seama ca el a taiat toate lemnele iar eu l-am asistat cu mult simt de raspundere , atragandu-i atentia tot timpul “ai grija sa nu te lovesti” , “vezi sa nu te tai” si , desigur , “nu poti sa le tai mai repede ca m-a cam luat frigul?” . Asa ca , citindu-te , mi-am dat seama cat de mare dreptate ai : munca fizica nu-i pentru romani . E pentru nemti . Cred ca in diviziunea internationala a muncii noi ar trebui sa ocupam posturi de sefi , sau macar de supraveghetori . Nu ?

  15. Ciprian 18 August, 2010 at 17:55

    @Adi Puteai sa scrii doar “sa munceasca numai neamtul, ca el stie”.

  16. mifty 18 August, 2010 at 18:27

    @ciprian: să bea numai vasluienii, că ei ştie, restul moldovenilor sunt de umplutură!!! 😛

  17. eftimie 18 August, 2010 at 19:25

    @adi Vezi că ştii?

  18. M3bis 18 August, 2010 at 19:33

    Bă, ce ţăran eşti! Auzi, să invite prietenii pe la el să-i taie lemne şi să-i tundă iarba!

  19. Dan1 18 August, 2010 at 19:34

    @sebra
    Da, da’ si cand calca pe grebla (chit ca nu mai stiu cum se zice)… =))

  20. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Cum am devenit ţăran autentic -- Topsy.com 18 August, 2010 at 19:35

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra and Ovidiu Eftimie, ionut b.. ionut b. said: Daily Cotcodac» Cum am devenit ţăran autentic http://bit.ly/cWRQgA […]

  21. eftimie 18 August, 2010 at 19:38

    @M3bis Când vii şi tu pe la munte să-mi faci o vizită? Promit că nu discutăm nimic de fotbal. Doar bem.

  22. unmihai 18 August, 2010 at 19:40

    @Eftimie
    băi ţărane! =))
    atât.

  23. M3bis 18 August, 2010 at 19:41

    @eftimie
    Abia m-am întors de la munte şi, ştii, nici eu nu stau chiar la şes. Dar m-am săturat pe anul ăsta!

  24. unmihai 18 August, 2010 at 19:43

    “Promit că nu discutăm nimic de fotbal. Doar bem.”
    Asta-i ca aia: “dezbraca-te ca nu-ti fac nimic!” :d

  25. M3bis 18 August, 2010 at 19:45

    @unmihai
    Păi tu de ce crezi că i-am declinat invitaţia?

  26. Ciprian 18 August, 2010 at 20:15

    Dar de ce sa nu vorbiti despre fotbal. M3bis e rapidist?

  27. mifty 18 August, 2010 at 20:19

    @Ciprian: aş, e fan kierkegaard, şi eftimie e cu kant… îţi dai seama ce caft se lasă între ei!!!
    dacă mai e şi formolle de faţă, parcă văd un k1 în 3, că el e fan tolstoevski!!! 😀

  28. eftimie 18 August, 2010 at 20:19

    @Ciprian O fi un om căruia nu-i place fotbalul deloc. Adică ţine cu Craiova.

  29. m3bis 18 August, 2010 at 20:29

    @eftimie
    Ăla e Julius. Eu ţin cu Banyana Banyana din South Africa.

  30. Ciprian 18 August, 2010 at 20:34

    @mifty
    1. nu e interesant ca mai mereu avem ce bea desi nu muncim? 😉
    2. cele mai bune betii au fost in compania colegilor de la filosofie, cateodata mai veneau si profani de-ai lor. Beau astia de sting. Filosofia e 99% alcool.

    @eftimie
    Tine si sa cada Craiova in B, poate vine in deplasare la el in oras.

  31. Adi 18 August, 2010 at 20:58

    @ Ciprian

    “cele mai bune betii au fost in compania colegilor de la filosofie”
    ————-
    Confirm pozitiv . Astia si la examene mergeau beti . Cred ca era un fel de conditie obligatorie ca sa poata discuta filozofie cu profesorul .

  32. mifty 18 August, 2010 at 21:34

    @m3bis: aha, şi formolle cu cine ţine???
    fc suliţa kenyei???

  33. Kilroy 18 August, 2010 at 21:40

    Filosofia e fudulie, bautura-i temelie

  34. N.A. 18 August, 2010 at 22:24

    @kekee – Perfeeect! O sa ma rog de don’doftor sa mai trimita o poza la bustul gol daca doar asta-i trebuie suflarii masculine de pe DC! ;;) Phii, ce ieftin ies! :))

    @Bear Grylls – “Bicepsii lucrati” sunt plecati momentan intr-o delegatie, da’ cum vin ii fac colet si ti-i trimit! ;))
    Da’ esti sigura? Ca nu prea fac cine stie ce treaba prin casa.. :))

  35. silavaracald 18 August, 2010 at 22:57

    De-aia nu prea fac, că-s gata lucrați bicepșii ăia.
    Baza e tot în ăia împănați cu puțină grăsime, care sunt mai motivați să dea cu mătura și aspiratorul, să ducă gunoiul etc. O fi careva așa printre atâta amar de comentatori DC?! ;))

  36. Dan1 19 August, 2010 at 08:19

    @slvc
    Eu nu cred! Pa’ tu crezi ca daca dadeau cu matura si aspiratoru’ si mai duceau si gunoiu’ mai aveau timp sa comenteze? Sa duca halba la gura – precis! Ca asta se poate face in timp ce tastezi (verificat de mine!) :))

  37. 4mall 19 August, 2010 at 08:43

    @mifty: Eu tin cu Viitorul Tanzania mah!
    @slvc: Nu huli! :))

  38. mifty 19 August, 2010 at 09:26

    @formolle: noroc că n-ai fost în croaţia, că aveam de ce râde dup’aia!!! :))

  39. Dan1 19 August, 2010 at 11:56

    @mifty
    In Croatia la Dubrovnik? Sau… =))

Leave a reply