Postul nu e post destul

Eurosport, refugiul ochelariştilor

Julius & Pircă

Dacă aţi fi cu adevărat intelectuali (e evident că nu sunteţi, altfel aţi citi Heidegger, nu bloguri), la ce canal TV v-aţi uita? Dar dacă aţi fi cu adevărat sportivi (şi asta e clar că nu sunteţi, din moment ce ne citiţi, deşi nu dăm poze cu femei goale)? Probabil că în primul caz aţi răspuns Discovery, iar în al doilea – Eurosport. Complet greşit. Să vedem însă şi de ce.

În primul rând, e evident că postul pentru tipii atletici e Discovery. V-aţi aştepta ca pe acest canal să fie doar documentare şi dezbateri intelectuale şi în general cea mai palpitantă emisiune să fie despre viaţa lui Einstein. În realitate, însă, sunt numai emisiuni care te învaţă cum să supravieţuieşti la Polul Nord (mie nu mi-e foarte clar ce ar căuta un intelectual la Polul Nord, poate afară de cazul în care învaţă inuita ca să poată scrie într-o limbă cu şanse reale la viitorul Nobel pentru literatură), cum să te baţi cu mâinile goale cu ursul grizzly (m-am uitat cu atenţie şi iar nu mi s-a părut că se adresează intelectualilor – de pildă, orice ochelarist ştie că înainte de cafteală îţi dai jos ochelarii să nu ţi-i spargi, iar din documentar lipsea acest amănunt important), ce mai e la modă în lumea tatuajelor (bine, aici s-ar putea să greşesc, poate că dacă Pleşu ar purta şi el tricou fără mâneci am vedea că are un tatuaj identic cu al lui Mihalcea), cum să arunci în aer un pod folosind doar ce mai ai prin frigider (în emisiunea următoare am înţeles că vor utiliza un sul pe jumătate golit de brânză topită şi nişte iaurt cu fructe) sau cum să-ţi construieşti o motocicletă de cinci ori mai puternică decât cea cu care câştigă premii Valentino Rossi (şi care, turată ca lumea, trezeşte din somn două, trei cartiere – noroc însă că te-ai uitat la emisiunea cu bătaie şi ştii să faci faţă situaţiei). Puţin probabil ca ochelariştii să se uite pe Discovery – poate doar în cazul în care pe TVR Cultural e Patapievici (am o vagă bănuială că de fapt nici Patapievici nu se uită la emisiunile lui, altfel poate ar renunţa la purtat papion).

În schimb, pe Eurosport sunt numai activităţi pentru oameni neatletici: darts, curling, biliard, poker – sporturi pentru oameni cu ochelari şi burtă, care beau bere în timpul partidei şi pe care îi sună nevestele în mijlocul meciului să-i întrebe pe unde pierd vremea şi de ce nu s-au întors încă de la pâine. E uşor ilogic să-ţi închipui că nişte atleţi cu trupuri viguroase stau pe canapea şi se uită pe Eurosport cum burtoşi într-o formă fizică jalnică se chinuie să arunce o săgeată de câteva miligrame doi metri mai în faţă fără a lăsa halba din mână – asta dacă nu cumva s-au schimbat între timp valorile olimpismului. Adevăratul canal al intelectualilor este Eurosport, postul unde se face cel mai puţin efort fizic din toată grila (ar mai şi Mezzo, dar, dacă aţi cărat vreodată un violoncel, v-aţi dat seama că nu e chiar aşa). Practic, afară de cazul în care eşti Stephen Hawking, cam orice transmisiune sportivă de aici te face să te simţi un adevărat Apollo faţă de oamenii de acolo, care transpiră dând cu mopul pe gheaţă cinci minute sau întorcând nişte cărţi de joc. Un alt semn clar că e un canal de intelectuali este vocabularul elevat al prezentatorilor, care niciodată nu folosesc termeni gen “catenaccio”, “stă la pomană” sau “a dat-o la păianjen”. În general, ce spun ei merge cam la orice – puteţi face un experiment, luaţi comentariul de la o partidă de snooker şi ascultaţi-l în timp ce vă uitaţi la un scurtmetraj finlandez, o să vedeţi că se potriveşte perfect (de fapt, puteţi face şi invers – luaţi dialogurile din filmul finlandez şi ascultaţi-le în timp ce vă uitaţi la snooker, veţi avea convingerea că se referă chiar la jocul de snooker).

Şi dacă tot nu sunteţi convinşi că Eurosport e post de ochelarişti şi Discovery, de forţoşi: spuneţi-mi, vă rog, un nume de atlet de pe canalul care se presupune că e dedicat sporturilor care s-a bătut cu crocodilii şi cu şerpii şi a murit ucis de un monstru marin.

Share:

26 comments

  1. Eurosport, refugiul ochelariştilor » visurat.ro 7 February, 2010 at 23:14

    […] intelectuale şi în general cea mai palpitantă emisiune să fie despre viaţa lui Einstein. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. Ciprian 7 February, 2010 at 23:14

    Stewe Irvin. :))

    Mai da si chestii interesante pe Eurosport: Turul Frantei, CAN, meciurile de fotbal ale Frantei sau vreun meci important din Cupa Frantei, Watts Video, Dakar, tenis, Premier League, iar in curand JO Vancouver. Ah si programul de teleshoping in care zice nush ce plasturi sa cumparam sa scapam de burta :))

  3. petronia 7 February, 2010 at 23:33

    Steve Irwin.
    Dar ideea ramane valabila. Asta nu-i decat exceptia.

  4. yogibeer 7 February, 2010 at 23:55

    Unul mai tare e Peter Schmeichel de la Meserii Murdare de pe descopery.

  5. Ciprian 8 February, 2010 at 00:19

    Gluma cu Stephen Hawking, acum ca l-am vazut si in poza, pare putin macabra. Presupun ca nu Pirca a fost cu ideea. 😀

  6. JULIUS 8 February, 2010 at 00:23

    @ciprian: chiar nu înţeleg de ce toţi aveţi impresia că eu sunt un gunoi, iar restul autorilor de pe Daily Cotcodac nişte oameni buni. Şi ei sunt nişte gunoaie.

  7. Ciprian 8 February, 2010 at 00:26

    @yogibeer Uite ca nu stiam ca fostul portar face acum emisiuni pt “descopery” :)) Noroc ca mai comentezi si tu pe DC 😀 in pauzele publicitare.

  8. Ciprian 8 February, 2010 at 00:42

    @Julius
    Cumva tu esti arogantul care sta in Dristor? :)) Nu cauta si tu atatea raspunsuri. Prigoana face bani multi din gunoaie.

    Acum ca ai zis ca prietenii tai sunt de fapt niste gunoaie, repet, acum ca ai spus ca prietenii tai, adica Sendroiu, Eftimie,Pirca si restul.., sunt de fapt niste GUNOAIE :)), cred ca stiu cine o sa-ti fure data viitoare shawormele :))

  9. sendroiu 8 February, 2010 at 01:48

    @julius: dupa normele de reciclare a gunoiului, noi doi o sa nimerim in tomberonu’ cu sticle, ca suntem ochelarishti :)) =)) :))
    viatza, frate!

  10. Ciprian 8 February, 2010 at 02:11

    @sendroiu
    :)) Chiar, oare or mai fi aprozare care primesc sticle si borcane goale?

    La cum evolueaza IT-ul, in curand si Recycle Bin-ul o sa fie compartimentat.

  11. Carmen 8 February, 2010 at 03:02

    Articolul asta urla a discriminare: adica, daca n-ai ochelari si urasti berea nu poti fi tocilar cu burtica? Ba poti, va spun eu din experienta casnica! Va las acum, ma duc sa ma lupt cu un urs grizzly.

  12. 4mall 8 February, 2010 at 09:55

    @Julica: Stai asa ca nu inteleg bine. Pana la urma ma consideri prietenul tau, sau nu?

  13. Mack 8 February, 2010 at 09:58

    Cel mai tare post pe care l-am citit! Ai dreptate, chiar ma gandeam si eu odata ca pe Discovery au inceput sa dea numai emisiuni cu tatuaje, cu motociclete, cu prins raci etc.

  14. Bear Grylls 8 February, 2010 at 10:48

    Uite ca s-a impacat Julius cu Pirca.Au colaborat si a iesit un articol fenomenal.
    Pentru o saptamana mi-am asumat conditia de intelectual.Am stat fara televizor,fara calculator si am citit trei carti(de istorie).Am aflat 2-3 stiri de la vecini si mi-a ajuns.Si am dormit cu pofta.
    Sunt de acord suta la suta cu opiniile din articol.Cum de nu ne-am prins mai repede?

  15. Gabriel 8 February, 2010 at 10:59

    Felicitari pentru post. E foarte reusit. Ai.. ati .. reluat o idee care m-a mai amuzat pe blogul vostru. Oricum, chiar daca nu meritati sa stiti, mai sunt si intelectulai sportivi care va si citesc pe voi ca sa fie complet zapaciti(ati putea dezvolta acest nou paradox – cine stie ce pagina de istorie va asteapta :D).In rest.. numai de bine …

  16. silavaracald 8 February, 2010 at 11:57

    @4mall
    Da, măh, eşti prietenul lui, deşi din alt tomberon! 😉

  17. Iosif 8 February, 2010 at 11:59

    ” evident ca nu sunteti ” :)) poi eu citesc incontinuare bloguri !
    nu vreau deloc sa fiu intelectual pentru ar trebui sa mint mai frumos decat mint acum !
    salutari all !

  18. Petrov 8 February, 2010 at 12:07

    ma gandeam ca linku la hawking e spre wiki, plm, bleah.

  19. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Eurosport, refugiul ochelariştilor -- Topsy.com 8 February, 2010 at 12:33

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Ciprian. Ciprian said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Eurosport, refugiul ochelariştilor http://tinyurl.com/ycawk8m […]

  20. Alex G 8 February, 2010 at 17:31

    RIP Steve Irwin, a fost un fel de erou al copilariei mele ( şi da, eram sportiv pe atunci, făceam fotbal :)) )
    potrivirea este uimitoare :)) îmi amintesc că un comentator de la Eurosport zicea în timpul unui meci de, ping pong parcă, cum că lui îi place sportu ăsta, deoarece poate fi practicat si de persoane mai “dolofane” :)).

  21. yogibeer 8 February, 2010 at 18:36

    @alex g: pe dracu` poti, am 1,70 si cca 100 kg(mici) si dupa 10 minute parca as fi alergat pe la maraton pe undeva sau in ipostaza de fata, parca l-as fi injurat pe bear grills(ala adevarat nu tizul) si m-ar fugari prin padure.

  22. adriang 8 February, 2010 at 21:09

    Julică, parcă ziceai că eşti dă la Binş, sau n-am reţinut eu bine? (Dacă nu eşti, oricum n-ai înţeles ce-am scris aici)
    Pe când imortalizezi pentru eternitate şi Binşul cu un nou post genial?

  23. sebra 8 February, 2010 at 21:49

    Cum adică Eurosport e post de ochelarişti?? Bărbatu’miu, care a făcut volei!!) se uită mereu pe Eurosport şi nu poartă ochelari, poartă oleacă de burtică, da’ aia e numai din cauza mea, gătesc minunat 😀

  24. Alex G 9 February, 2010 at 00:13

    @yogibeer
    :)))hahaha. Eu am văzut oameni aparent bătrâni, care merg ajutaţi cu un baston, şi erau printre cei mai “smekeri din cartier” ca să zic aşa :D. Şi nici nu aveau o condiţie fizică de invidiat :D.

  25. Daily Cotcodac »  Care vă băgaţi la un intelectual? 12 May, 2010 at 12:19

    […] cât de cât semnalmentelor. Mă rog, nu arăta exact a intelectual, dar sincer, fără papion şi Patapievici ar putea fi luat drept un portar din divizia judeţeană Ialomiţa. Desigur, nu am primit noi […]

  26. Insignifianta 10 January, 2011 at 02:13

    Nici macar pe Steve Irwin nu l-a omorat vreunun monstru marin, ci o amarata de pisica de mare!
    Mai exista dreptate pe lumea asta?

Leave a reply