Evenimentul zilei de ieri

Evenimentul zilei de ieri

Julius Constantinescu

30 ianuarie
1649 Regele Charles I este decapitat pentru trădare, iar Anglia devine republică. Temându-se de relele democraţiei – printre care sistemul metric şi volanul pe stânga – , englezii revin, peste 11 ani, la monarhie.

31 ianuarie
1933 Moare John Galsworthy, însă, din păcate, apucase deja să scrie şi să mai ia şi Nobelul pentru asta.

1 februarie
1395 Prima menţiune documentară a Cetăţii Neamţ – probabil, vreun hrisov al negustorilor braşoveni care se plângeau că burgul lor s-a umplut de răzeşi nemţeni.

2 februarie
1754 Se naşte politicianul şi diplomatul francez Charles Maurice de Talleyrand-Perigord. A supravieţuit sub şapte regimuri, cu unul mai mult decât Fouche, care nu prinsese şi Vechiul Regim. A mai trăit încă 18 ani după moartea lui Fouche, probabil de teamă să nu-i tragă jegosul ăsta vreo ţeapă şi să-i bată recordul.

3 februarie
1451 Mehmed II devine sultan şi, în doi ani de la urcarea pe tron, cucereşte Constantinopolul. Dacă Mehmed II ar fi fost român, iniţial ar fi declarat că turcii n-au nevoie de Constantinopol, apoi ar fi dat vina pe sultanul dinainte, s-ar fi certat vreo patru ani cu Marele Vizir şi în final s-ar fi plâns că un despot n-are suficiente pârghii de putere ca să-şi îndeplinească această promisiune.

4 februarie
211 Moare împăratul Septimius Sever, întemeietorul dinastiei Severilor. La urcarea pe tron, a dizolvat cohortele pretoriene care-i vânduseră tronul lui Didius Iulianus şi a ordonat uciderea unora dintre soldaţii implicaţi – un abuz grosolan, având în vedere faptul că pretorienii organizaseră o licitaţie corectă, la care s-a putut înscrie orice senator care avea atâţia bani să-i cumpere.

5 februarie
1861 Micii producători de horincă şi pălincă de Maramu pun bazele unei organizaţii profesionale, care se va numi, firesc, “Asociaţia pentru cultura poporului român din Maramureş“.

Share:

10 comments

  1. Evenimentul zilei de ieri » visurat.ro 30 January, 2010 at 02:30

    […] hrisov al negustorilor braşoveni care se plângeau că burgul lor s-a umplut de răzeşi nemţeni. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. Ciprian 30 January, 2010 at 11:44

    Probabil brasovenii i-au recunoscut pe nemteni dupa caciulile de oaie si mireasmele de sosete barbatesti. Stiut fiind ca Stefan cel Mare numai din aistea purta si le-o lasat mostenire urmasilor urmasilor sai cu invatatura sa le poarte doar in zilele de sarbatoare si cand merg pe la alte targuri.

  3. silavaracald 30 January, 2010 at 13:41

    Septimius Sever?
    Îş ştiu! Îl juca pe “Căpitanul Val Vârtej”!

  4. Ionut 30 January, 2010 at 14:47

    Mehmed II daca era chel si cu ochii nu tocmai paraleli ar fi plans de vreo 2 ori! 😀

  5. Arsulici 30 January, 2010 at 15:17

    În 211 s-a întrs lumeacu susul în jos! Păi unde se mai văzuse până atunci ca împăratul să omoare soldații, știut fiind că, în ordinea frească a lucrurilor,trebuie ă se întâmple invers?
    Dac Mehmed a doilea ar fi fost român, primul lucru ar fi fost să dea vina pe moguli ș pe Ciutacu, iar apoi ar fi căutat un ienicer mai mic ca să-l facă Vizir 😀

  6. Florian 30 January, 2010 at 17:18

    Alea trei luni, cât Anglia a fost republică, au durat vreo 11 ani.
    Iar despre Mehmed II, îmi spune şi mie cineva ce dreaq de promisiune nu şi-ar fi îndeplinit, dacă era român?

  7. admin 30 January, 2010 at 18:57

    @florian: pardon, nu stiu ce dracu’ facui :))

  8. N.A. 30 January, 2010 at 23:37

    “Asociaţia pentru cultura poporului român din Maramureş“ – Normel, cultura prunelor si a celorlalte chestii agricole din care se fac horinca si palinca! 😀

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Evenimentul zilei de ieri -- Topsy.com 1 February, 2010 at 08:05

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Oana Portase, Ciprian, Melania F., Gabi and others. Gabi said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Evenimentul zilei de ieri http://is.gd/7k7PG […]

  10. Yuki 12 March, 2010 at 16:52

    Pun pariu ca producatorii de horinca din Maramu erau evrei :)))

Leave a reply