Postul nu e post destul

Beţie în uter

Dr. Ionuţ Şendroiu

Lumea se întreabă de ce mulţi copii de la centrele de plasament sînt mici de statură, slăbănogi şi, în general, îşi ocupă timpul liber dîndu-se cu capul de pereţi. Mai bine s-ar întreba cam cîtă vodcă obişnuia mămica lor pe zi (sau pe oră) în perioada cît a fost însărcinată.

Vodca vine prin cordonul ombilical
Am fost profund impresionat de spiritul de sacrificiu al unei viitoare mămici din Piaţa Sudului, care îşi refuza politicos prietena: „Nu mai fumez, fată, snagoave, că sînt gravidă, am trecut pă viceroiuri“. „Păi, şi îţi convine, fată? Nu e prea scumpe?!“. „Ce să fac, fată, aşa e cu copiii, cere cheltuială…“.

Surprins de fiţele pe care le făcea ăla micu’ la ţigări, m-am gîndit cu groază ce mofturi o fi făcînd la băutură. Te pomeneşti că are pretenţia să-i trimită maică-sa menu-ul prin cordonul ombilical, ori de cîte ori are chef să-şi ia un coniac!
Sindromul alcoolismului fetal se referă la defectele de dezvoltare apărute la progeniturile femeilor alcoolice. Şi în special, ale femeilor care, ştiind că o parte din alcoolul băut se duce prin cordonul ombilical direct în bebeluşul din uter (adică, în viziunea lor, se risipeşte), se simt obligate să bea mai ţeapăn atunci cînd sînt cu burta la gură. Pentru a compensa „risipa“, evident. Aceste doamne vor da naştere unor moştenitori care:
– vor avea o greutate şi o înălţime mai reduse (ceea ce nu e rău deloc, pentru că pot fi născuţi mai uşor şi mai repede, amănunt extrem de important, mai ales dacă naşterea are loc în condiţii de mahmureală);
– vor avea un retard mintal cu un IQ mediu de 60 de puncte (ceea ce iarăşi nu e rău, deoarece nu vor putea face pe deştepţii atunci cînd mămica lor cade sub masă);
– vor prezenta o varietate de malformaţii congenitale, în special anomalii ale feţei (ceea ce de asemenea nu e rău, pentru că mămicile lor îi vor putea deosebi de ceilalţi copii chiar şi în momentele cînd încep să vadă dublu).
În ciuda acestor incontestabile avantaje, majoritatea copiilor ce suferă de sindromul alcoolismului fetal sînt abandonaţi. Păi se poate, fetelor?!

Părerea cetăţenilor
Domnul Fănică Z., din Panciu, nu e de acord. „Să stai ca belferu’ la căldurică în uter şi în timpul ăsta să-ţi vină vodca la botu’ calului, fără să faci nici un efort ca s-o obţii, care toată lumea ştie ce greu e să cîştigi de-o vodcă în ziua de azi, e curat paradis!“.
Domnul Mirel Dublu V., din Medgidia, e de părere că sindromul alcoolismului fetal este, de fapt, o abordare greşită a problemei. „Copiii ăştia, din mame care obişnuiesc să mai servească un păhărel, nu au retardul chiar aşa de handicapat, cum susţine presa. Da’ după naştere, cînd ies şi ei la aer, sînt un pic mahmuri, ca omu’, deh! Şi mamele lor ce fac? În loc să le dea o bere să se dreagă, le bagă biberonu’ în gură. Păi, lapte la mahmureală să bei dumneata! D’aia se dau săracii cu capu’ de pereţi şi ţipă toată ziua: vor şi ei o bere, da’ sunt prea mici şi nu ştiu să ceară.“

Dl Mustafa Costel, încărcător-descărcător în Piaţa Matache, are o dilemă: „Să zicem că o mamă din asta, care le trage la măsea, are gemeni. Şi să mai zicem că bea şi ea o sută dă ceva. Ei, bine, ce face acuma ăia micii cu suta aia? Se bate pe ea sau o împarte frăţeşte?“.

Share:

40 comments

  1. MILF 9 January, 2010 at 18:00

    n-ati auzit bre despre depresiile antepartum si postpartum? de-aia beau femeile alea. in timpu’ nasterii beau de durere. si-apoi, unde sa duca ele, ca niste femei cu logica de fier ce sunt, copiii? pai la casa DE COPII, nu???

  2. Dexter 9 January, 2010 at 18:39

    “vor avea un retard mintal cu un IQ mediu de 60 de puncte”
    Si IQ-ul mediu al acelor individe ce procreeaza nici ele nu stiu de ce, cat crezi ca e? Cat crezi ca ar fi IQ-ul copiilor in conditii non-alcoolice, genetic vorbind?
    Cum e vorba ceea: mama prostilor e mereu gravida … 🙁

  3. Laura 9 January, 2010 at 19:39

    Dom’ne Doctor, educative si haioase-plangacioase mai sunt postarile domniei voastre 🙂
    Dar eu de ce nu va vad in dreapta la echipa? Sa pun Sindicatul pe Tiran? Tiranele, treaba-i asta?

  4. Dexter 9 January, 2010 at 19:53

    @Laura: Pai el e medicul echipei; ai vazut pe undeva scris si medicul la ‘echipa’ 😉

  5. Laura 9 January, 2010 at 20:03

    Dexter, de cand e asta o piedica 😕 Din contra, ar fi cazul sa inauguram aici, ca doar cotcodaci de soi suntem si apreciem ce-i fain 😉

  6. Dexter 9 January, 2010 at 20:56

    @Laura
    Sincer sa fiu, inca inainte de a scrie tu, am constatat si eu (cu oaresce uimire) lipsa lui don’ doctor de la ‘Echipa’. In comentariul meu incercam sa dau o explicatie (i)logica acestui fapt si nicidecum nu ma gandeam ca Sendroiu n-ar trebui sa apara in lot. 😉
    Macar la categorii ar putea aparea ‘Medicale’ or smth. 😀

  7. Laura 9 January, 2010 at 21:01

    Dexter, asta va fi tema urmatoarei sedinte Sindicale, pe care o voi convoca. Vezi in dreapta Cotcodacii? La treaba!

  8. zaone 9 January, 2010 at 21:03

    Tigari si alcool ca tigari si alcool, dar alea care baga droguri fara numar?

  9. mifty 9 January, 2010 at 21:18

    … deci eu, peştele care este el, peşte, cotcodăceşte în sprijinul cotcodăcelii Laurei…
    nu de alta, da’ poate se revanşează… cu o chemare în U.K., Canterville… 😉

  10. kekee 9 January, 2010 at 21:21

    hei, doc., păi dacă şi actul concepţiei s-a făcut tot în stare de ebrietate, Ce ai vrea ? cum începi aşa şi termini !
    Cunosc sate în care poţi să-ţi dai seama cât de bogaţi au fost anii dinainte dând o privire pe la şcoală.
    Vezi câte o generaţie de retarzi poţi să zici: ehehe, în anul ăla s-au făcut prunele, şi n-a lipsit pălinca.
    @ laura
    păi ai văzut numele doctorului de la Universal Pictures, sau de la Paramount pe genericul vreunui film.Las’ că-i mai bine aşa, nu se remarcă, şi nu ni-l şuteşte nimeni.

  11. Cristina 9 January, 2010 at 21:24

    e mare pacat ca reproducerea este permisa tuturor!
    si cand te gandesti ca sunt familii care isi doresc copii si nu-i pot avea, iar altele ii toarna ca pe banda rulanta si-i abandoneaza sa-i creasca statul (adica, tot noi) te intrebi daca exista dreptate, sau daca o fi doar o notiune utopica, de cele mai multe ori intalnita in dictionar…

  12. mifty 9 January, 2010 at 21:31

    @kekee: retarzi da’ mulţi…
    şi ce bine votează ei pe-o votcă proastă… iată viitorul luminos al democraţiei!!!

  13. Şi la vară cald 9 January, 2010 at 21:40

    Eşti letal, doctore! Auzi la el: “În loc să le dea o bere să se dreagă, le bagă biberonu’ în gură. Păi, lapte la mahmureală să bei dumneata!” Asta o ştii tot din cărţi? =))

  14. mifty 9 January, 2010 at 21:45

    lapte după bere… tre’ să fii gay pentru aşa plăcere!!! 😀

  15. Şi la vară cald 9 January, 2010 at 21:52

    @mifty
    Nu cred că-i tocmai pe plac unui ghei combinaţia asta, că-ţi dai seama ce-o fi la curul lui după ea… =))

  16. Laura 9 January, 2010 at 22:01

    Bre, voi radeti de biete sufletele naive ca al meu si era sa va cred cu lapticu’ si berica… ca io stiu doar de bere calda cand ai febra 😀

  17. Şi la vară cald 9 January, 2010 at 22:09

    @Laura
    Pe asta n-o ştiam, s-o recomand pacienţilor! :))

  18. Florian 9 January, 2010 at 22:25

    @Mel
    Poate asa-i mai bine, ca se lubrifiaza si nu doare (vorbeam de ce i-ai zis tu lui fifty).

  19. Miorlaupufos 9 January, 2010 at 22:29

    Deci asa, IQ-ul de 30 de la ma-sa si cu IQ-ul de 30 de la tac’su dau o combinatie de pina-n 60 la plod, bine sudata cu aburi de alcool.

  20. Dexter 9 January, 2010 at 22:30

    @Laura: Mersi de invitatie. Am fost soim al patriei, pionier, utecist si mi-ajunge, nu mai vreau alte sindicate/partide/organizatii 😉

  21. Laura 9 January, 2010 at 22:31

    @ slvc
    cica berea calda te face sa transpiri 🙂

  22. Dexter 9 January, 2010 at 22:33

    Din cate stiu este ceva specialitate de-i zice ‘sanatatea reproducerii’, nu? Ar trebui sa-l plateasca pe minunatu’ sa bage un album pe tema asta sa-nteleaga si IQu’ astora cum sta treaba.

  23. Laura 9 January, 2010 at 22:33

    Dexter, ok 🙂
    Sefa, te-a bagat doar pe lista de figuranti :))

  24. Dexter 9 January, 2010 at 22:34

    Berea-i pentru aia de n-au tuica (ma refer la dintr-aia de 50 de grade careia in sud ii zice palinca) in casa 😉

  25. Ciprian 9 January, 2010 at 22:35

    @Laura
    Berea calda e transpiratie. :))
    Cine ti-o fi zis probabil era fochist sau sticlar si mai bea si el un pic ca barbatii inainte de munca, sa aiba putoare in el. :p

  26. Dexter 9 January, 2010 at 22:36

    @Laura: vezi ca am dreptate: “Sefa” sau “figuranti” imi trebuie mie??? Stau linistit si-mi vad de treaba 😉

  27. Florian 9 January, 2010 at 22:39

    @Laura
    Auzi la tine, bere caldă la temperatură. Faci Ardealul de râs, strigoiţo. Palincă, fată, aia-i de bază.

  28. Florian 9 January, 2010 at 22:44

    @Miorlaupufos
    Da’ IQ-ul plodului, îmbunătăţit cu vodka suptă de mă-sa, nu îl pui la socoteală? Iese pe puţin 70, dacă nu chiar 71. Doar cu 60 n-ar şti nici să se dea cu capul de pereţi, cum zice dom’ doctor că se întâmplă.

  29. Laura 9 January, 2010 at 22:50

    Dexter, iti gasim noi si o functie de conducere, nu-ti fie teama. Te punem in capul capilor. Dar Tiranul tot va fi deasupra, de asta nu avem cum scapa, ca latfel n-avem de cine ne lua 😀

  30. Dexter 9 January, 2010 at 22:58

    Laura, poate tocmai de functie de conducere mi-e teama 😛
    Cat despre Julius, asta este, cu el ne-am ‘nascut’ (sper ca fara votca), cu el ‘murim’! Noapte buna!

  31. Şi la vară cald 10 January, 2010 at 00:30

    Deci, staţi să refac calculele. IQ de 30 de la mamă + IQ de 30 de la tată. Rezultatul: copchil cu IQ de 60. Urmând calea logică, când o ajunge el să procreeze, îşi ia una de acelaşi IQ cu el, şi uite cum iese o mică deşteptăciune de 120. Care, cuplată cu alta echivalent IQ-ală… hopa!!!! Uite cum se ajunge la genii! Trăiască berea, în care ne-am născut, Trăiască berea, că tare ne-a durut etc.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZxCVyAwp8_w

  32. N.A. 10 January, 2010 at 01:23

    Am baut si io doua guri de sampanie de Revelion… o avea ceva? 😀

  33. unmihai 10 January, 2010 at 01:50

    Imi si inchipui o echografie de aia 3D/4D/5D cantand:
    I’m gon’ party like it’s my birthday
    I’m gon’ sip vodca like it’s my birthday.

    Daca stau bine si ma gandesc e bine ca Groparu nu e femeie ca iote ce copchii facea 😀

  34. Bear Grylls 10 January, 2010 at 10:57

    Eu stiu familii care au infiat asemenea copii.Sa dau detalii?Nu e cazul sa provocam depresii,si-asa e criza!

  35. Florian 10 January, 2010 at 19:27

    @N.A.
    Ce să aibă răpitoareo, cel mult ţi-o fi tras o repriză de geamparale în burtică.

  36. N.A. 11 January, 2010 at 14:32

    @Florian – Asta o face zilnic, oricum…

  37. grandecomandante 11 January, 2010 at 22:15

    M-a bufnit un pic rasul cand am citit articolul, desi ar fi trebuit sa ma bufneasca plansul. din nefericire “ei sunt viitorul”. Vin din urma generatii . . . cum zicea Bear Grylls, de ce sa mai provocam depresii, cand avem deja criza economica?

  38. writeman 12 January, 2010 at 00:41

    bun. adica, nasol…

  39. Sinzi 13 January, 2010 at 14:32

    eu deja am ceva prietena pe care-mi venea s-o iau la bataie pt ca statea in fum si fuma in timpul sarcinii…din pacate undeva in luna a4a au aparut complicatii si sarcina a trebuit sa fie intrerupta. Nu-i de joaca cu treburile astea…

  40. bogho 13 January, 2010 at 22:36

    Cu antigelul cum ramane ? E daunator pentru cel nenascut inca?

Leave a reply