Postul nu e post destul

Fotbalul pentru elite

Ovidiu Eftimie

Duminică dimineaţă, când tocmai savuram nişte Rilke, mă sună bunul meu amic Andrei Pleşu. “Ovidiu, sunt pentru câteva zile în ţară, ce zici, nu mergem la meci la FC Braşov – Steaua şi apoi la o bere”. Zic, cum să nu Pleşule, hai că mă duc să iau bilete.

Am luat patru, pentru mine, el, Patapievici şi nevastă-mea care tot comenta că “iar te duci cu intelectualii tăi la meci şi pe mine mă laşi acasă”. În fine, ajung la stadion cu vreo 10 minute înainte de debutul partidei şi mă înghesui la intrare. În timp ce lumea aştepta ordonată să se îmbulzească pe uşi, am timp să fotografiez asta.

afis-seminte1

Eu nu prea le am cu astea dar Patapievici, slăbănog ca mine, îmi explică unde trebuie să dosesc pe mânecă punga de bomboane agricole, astfel încât să nu ne prindă jandarmii. “Deci, o pui deasupra mâinii, jumate pe antebraţ. Seminţele pe stânga, popica de vodcă pe dreapta”. Îi admir dibăcia odată ce reuşesc să intru în stadion cu seminţele la mine. Găsim locurile noastre ocupate de Liiceanu, Manolescu şi TRU. Ăsta din urmă comentează dar, odată ce îl ia nevastă-mea la rost se face mic şi-şi îndeasă ochelarii pe nas bombănind. “La Ipswich Town cu Portsmouth nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”.

stadion

Suporterii de la peluză îi transmit lui Gigi un mesaj elaborat din care reţin doar partea cu “m… de la munte”. E mult mai fain să vezi meciul pe stadion, comentariile din mulţime sunt de 10 ori mai faine decât cele de la TV. “Hai Toja, pasează tu lu Zapata să-ţi arăţi valoarea” îndeamnă oamenii din jur pe un contraatac al Stelei. Dacă şi Stoichiţă ar fi văzut meciul de unde îl vedeam eu, unul ca Bogdan Stancu ar fi jucat acum la echipa a patra a Stelei. Surdu este aplaudat şi încurajat la fiecare pasă greşită, fiecare minge dată în aut, ceea ce dovedeşte că suporterii nu l-au uitat. Alţi suporteri, mai cumsecade, afişează un banner cu “Gigi nu vinde Steaua”. Pe banda de reclame de la tribuna a doua apare reclamă la Nutline. Suporterii oftează. Grupul de intelectuali ce a introdus fraudulos seminţe pe stadion îşi râde în barbă. Spargem seminţe mai cu teamă, că-s mulţi jandarmi şi oameni de pază crăcănaţi.

evz

Doamna asta a citit tot meciul ziarul. Stă pe locurile care costă 40 de lei bucata. Ziarul e Evenimentul Zilei, ceea ce dovedeşte, încă o dată, cu toate că nu mai era nevoie, că EvZ este cel mai interesant ziar din România. Peste două săptămâni mă duc din nou la meci, m-a sunat Cărtărescu să-i fac rost de două bilete.

text aparut in deschidere pe blogul lui Eftimie. maine, Brasov – Dinamo.

Share:

13 comments

  1. Skag 22 October, 2009 at 13:50

    Am vrut sa merg si eu la meciul ala, uitasem insa ca era duminica. Asta e, la anu:P

    Transmitele salutari lui Plesu and CO

  2. unpoiet 22 October, 2009 at 14:15

    De ce naiba toata lumea care vrea sa faca poante cu intelectuali se ia mereu de astia: Plesu, Patapievici si Liiceanu? Trio Expres
    Adica, de ce sunt ei intelectuali si eu nu? Ca tre’ sa-i citesc cu dictionarul langa mine? Astia de la DEX cred ca sunt datori vanduti la alde astia! D’aia e DEXul asa gros, ca daca-l faceau dupa cate cuvinte vorbesc eu nu era nici cat un caiet de ala de 48 de file.
    Asa!
    ….Despre ce era vorba in articol??

  3. Skag 22 October, 2009 at 14:21

    Despre Trio expres;)

  4. eftimie 22 October, 2009 at 14:23

    @Skag îi zic, chiar întrebase de tine

    @unpoiet Sunt Bonnie M ai intelectualităţii româneşti, apar peste tot.

  5. aNDRIIpOPA 22 October, 2009 at 14:36

    Patapievici avea sau nu papion?

  6. N.A. 22 October, 2009 at 14:40

    Doamna ar fi fost cool daca citea o “Critica a ratiunii pure”, ceva, tot timpul meciului, fara sa ridice ochii din carte, in timp ce scuipa seminte…
    Motivatia? N-o fi avut liniste acasa… 😀

  7. sebra 22 October, 2009 at 15:08

    Io n-am prea înţeles primul afiş.Adică accesul seminţelor e strict interzis??

  8. Dan Kulcsar 22 October, 2009 at 15:09

    @aNDRIIpOPA: Avea Patapion, papioanele i se terminaseră 😛

  9. Skag 22 October, 2009 at 15:16

    @eftimie, sa ii aduci la blog meet:)

  10. eftimie 22 October, 2009 at 17:00

    @andrii popa avea papion roş-albastru stelistu’

    @sebra seminţele în orice formă sunt interzise. Şi ele singure şi ele în gura vreunui cetăţean.

    @Skag A zis că vine doar dacă vine şi zoso

  11. Skag 22 October, 2009 at 17:04

    @ eftimie: zoso zicea ca si-a trecut asta in agenda

  12. sebra 22 October, 2009 at 17:58

    @eftimie,
    Asta cu cetăţeanu’ am priceput-o,deşi cetaţeanu’ s-a dovedit foarte perspicace în a însoţi acele seminţe pe stadion,dar ele singure de ce n-au voie?..Că doar nu suntem pe vremea bunicii ,când fetele aveau voie la bal doar însoţite de mame,mătuşi sau mămăiţe…

  13. Daily Cotcodac »  La meci cu intelectualii: azi GDS 23 October, 2009 at 19:42

    […] de succesul avut cu prima relatare de acest gen şi cu ajutorul lui Pleşu, care a făcut el efortul să ia biletele încă de joi, […]

Leave a reply