Postul nu e post destul

O zi perfecta pentru pungile-banana

Radu Pircă

Graţie ecologiştilor, alimentarele din România (noi, pensionarii, numim alimentară orice magazin, fie el chioşc sau Carrefour, unde au pâine caldă d-aia bună, cu coaja crocantă) s-au îmbogăţit cu o nouă sursă de venituri: pungile eco.

Spun “graţie ecologiştilor” fiindcă, orice s-ar spune, nu prea cred că UE are vreun amestec în povestea asta. La alimentara de lângă Parlamentul European din Bruxelles am primit sacoşă gratis la o sticlă de apă şi nişte chipsuri (n-aveau pâine d-aia bună, se terminase de dimineaţă); în schimb, la mine în Berceni şi la chioşcul de ouă a trebuit să-mi plătesc punga. Chiar nu cred că dacă primeam şi în Big punga gratis brusc apărea un comisar european dintr-o ascunzătoare pe maidanul cu gunoaie dintre CrisTim şi frizeria de cartier, ca să-i revoce lui tanti de la ouă cetăţenia UE fiindcă prin acţiunea ei iresponsabilă a mai topit un centimetru din calota glaciară.

Tot raţionamentul “pungi gratis = încălzire globală“ pare uşor defectuos. Eu chiar vreau ca nepoţii şi strănepoţii să aibă posibilitatea să se facă exploratori polari şi să devină gustarea preferată a ursului alb, dar de ce asta înseamnă că toţi trebuie să trecem la sacoşe de rafie? Ştiinţa chiar nu a putut descoperi un alt mod de a apăra mediul decât să-mi iei mie bani pe pungă? Toate conferinţele alea la care participă zeci de laureaţi Nobel au ajuns la concluzia că nu se poate salva calota glaciară decât dacă de azi înainte la alimentara nu mai există sacoşe gratuite?

O altă chestie care-mi place la pungile cu preţ e că niciodată nu ştiu precis cât costă. “Doriţi pungă?”. Nu aş vrea să jonglez cu produsele până acasă. Bineînţeles că doresc pungă. Dar oricât de mult aş iubi pustietăţile arctice, poate că mi-aş să ştiu şi cât dau pe punga aia. Asta fiindcă am observat că preţul variază substanţial între un leu (în Poiană, unde sunt doar pungi de fiţe) până la zero lei (la non-stopul de la mine de la colţ, al cărui patron e sigur un geniu malefic ce îşi freacă mâinile de bucurie că a descoperit secretul distrugerii umanităţii: el dă pungile gratis, calota se topeşte rapid şi murim toţi înecaţi).

Cel mai tare mă fascinează însă fina distincţie pe care vânzătoarele o operează între pungile-maieu şi pungile-banană. Sincer, nu ştiu dacă la un kil de ceapă aş prefera primul sau cel de-al doilea tip de pungă; eu unul abia dacă pricep diferenţa între neo-kantianismul Şcolii de la Marburg şi cel al Şcolii de la Baden, de ce ar trebui să mă mai complic şi cu taxonomia pungilor? Dacă însă fac greşeala să spun “habar nu am ce înseamnă, vreau pungă de-aia cu mânere, doamnă, ca să pot şi căra ceapa asta până acasă, să nu o duc în dinţi”, voi primi invariabil răspunsul: “A, deci vreţi pungă-maieu. Păi de ce nu ziceţi aşa, ca oamenii?”.

Share:

20 comments

  1. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 6 April, 2010 at 08:43

    Asta e! De la taxonomie ti se trage! 😀

  2. Scufita Rosie 6 April, 2010 at 09:36

    @slvc Nu de la taxonomie i se trage soro! Nu vezi ca toata ziua incearca sa ne faca sa radem, adica sa avem idei frumoase despre viata? Ce, nu ti-e clar ca de la punga-maieu i se trage? Adica de la maieutica, ca sa n-o lungesc prea mult!

  3. Verrrde 6 April, 2010 at 09:41

    Dar care sunt alea pungile-banana?

  4. Bear Grylls 6 April, 2010 at 10:18

    @Verrrde:Vezi ca nu stii?Asa ca mergi mai des la piata!

  5. alina 6 April, 2010 at 10:36

    Multumesc pentru titlu. Chiar oare pe unde oi fi bagat cartea aia?

  6. Laura 6 April, 2010 at 10:50

    Stiu cum arata o punga maieu.. dar cum arata aia banana? E un fel de sac? Parerea mea este ca ideea cu sacosele de rafie nu-i rea. Sunt rezistente si le poti refolosi de cate ori vrei. Daca mergi la piata cu sacosa de rafie ai siguranta ca nu va ceda psihic dupa doi pasi si trei kg de gogonele, asa cum se poate intampla cu una de plastic. Hai sa zicem ca merita sa dai 3 lei pe ea. Alta chestie nu pricep eu. De ce ma taxeaza tantica de la chioscul cu biscuiti pe o punguta anemica si transparenta care nu poate suporta mai mult de 500 gr? Imi iau trei mere si doua pungi de crantanele.. normal ca nu am cum sa le bag in buzunar si nici sa ma plimb cu ele in mana. Dupa ce ca ma taxeaza cu un adaos comercial de te doare capul pt fructele ei pline de azot, imi mai ia si 1 leu pe punguta stravezie pe care nu as putea-o refolosi pt ca deja da semne de oboseala…

  7. Béranger 6 April, 2010 at 10:52

    E de la sine înţeles că pericolul reprezentat de pungile de plastic este incomparabil mai mare decât insignifianţii megawaţi consumaţi în exces de refrigeratoarele deschise de la raioanele de lactate şi mezeluri din super/hyper-market-uri, care poa’să consume cât vrea iele, că-i spre binele consumerismului mondial, aşa să-i ajute calota globală!

  8. yeonsaeng 6 April, 2010 at 10:53

    =)))”cu urme de urs polar pe guler”..saraca doamna Peary

  9. Stephanie 6 April, 2010 at 11:17

    @Pirca: inca n-a trecut mahmureala, ha? Astept sa-ti iei maine revansa cu un text cu mai multe paranteze! 🙂

  10. punKreas 6 April, 2010 at 12:03

    Oameni, buni, cum dau si eu de Julius? Imi trimite si mie cineva un mail cu adresa lui, ca am intrebat pe la visurati si cosmaruri si nu a vrut sa-mi dea nimic la considerentul ca nu da adresa de mail necunoscutilor (de parca eu, singurul dublu castigator VSFT – se stie ca la Arsulici a fost manareala – as fi un necunoscut).

  11. EstNordEst 6 April, 2010 at 12:11

    Mai bine ar obliga cumparatori sa achizitioneze un cod al bunelor maniere.

    Iar la a doua sosire in magazin sa primeasca extemporal din el 🙂

  12. aNDRIIpOPA 6 April, 2010 at 12:35

    Pungile banana sunt pentru banane? Iar cele maieu sunt pentru maieuri? Si daca vreau sa cumpar alte produse, ce fel de alte pungi gasesc? Pungi chiloti? Pungi bocanc?
    Ajutati un biet muritor de prostie!

  13. Béranger 6 April, 2010 at 12:47

    Pungile de sub ochi sunt gratis? Contribuie ele la topirea calotei glaciare şi scufundarea Veneţiei?

  14. M3bis 6 April, 2010 at 13:06

    @punKreas
    Mailul tău a ajuns unde trebuie, nu te mai plânge. Vezi ultimul articol.

  15. m 6 April, 2010 at 13:19

    n-a fost vorba de calota glaciara. problema e ca orice plastic, daca nu e reciclat, nu se transforma si nu se descompune decat peste cel putin 150 de ani. cei care au fost pe la munte si lasa punga de mici pe varfu omu, o s-o gaseasca acolo si peste 50 de ani. cel mai nasol e ca majoritatea ajung in rauri, lacuri , oceane, si polueaza prin simpla lor existenta in zonele astea care cica ar trebui sa sustina viata pe pamant sau asa ceva.

  16. sendroiu 6 April, 2010 at 13:51

    pe vremea lu’ ceaushescu, taica-meu/maica-mea se duceau la piatza cu o sacosha/punga in buzunar/portbagaj si asa m-au invatzat si pe mine sa fac.
    cind merg sa cumpar ceva, indiferent daca de la piatza de la hiper/mega/kilo market sau de la bou-ticu’ din coltz, plec cu o punga de acasa. Procedind astfel, evit dilema existentziala “da’ ce sa fac cu prunele, sa le bag in buzunar? sa jonglez cu ele pina acasa!?”

    De fapt, romanii s-au invatzat sa plece la cumparaturi cu degetul in kour dupa 90, cind au constatat ca se dau pungi moca, de la supermarket. Jumatate din pungile alea sunt acum in juru’ bucurestiului, la cernica, pe valea prahovei si din bucegi cam pina pe la cabana bilea lac.

  17. monica 6 April, 2010 at 13:56

    da…..am avut un soc cand am revenit in ro. In spania iti scadea un eurocent din factura pt fiecare punga nefolosita. Nu era f clar sistemul dar la cumparaturi de peste 10 20 30 euro iti scadea proportional eurocentii, oricum ar fi nimeni nu se imbogateste cu un eurocent, dar e ideea ca ni se dadea nu ni se lua. pungile erau gratis si le foloseam la gunoi, deci si asta e reciclare. Numai cele maieu erau gratis dar luam mai multe. Cred ca deabia asteptau proprietarii magazinelor aceasta lege romaneasca. Mi-a explicat cineva care stie una alta de ue ca sunt niste reguli dar au nivele mai joase sau mai indulgente. Romanii le-au ales pe cele mai dure si lipsite de logica deoarece nu-si mai indeplinesc scopul.

  18. Florian 6 April, 2010 at 21:22

    De acord cu Doc. La orice e moca, omul (nu numai românul) face jaf. Dacă marci banul, bagi punga în buzunar şi o mai foloseşti de 4-5 ori.

  19. sendroiu 6 April, 2010 at 21:31

    @Florian: … nu numai românul, ai perfecta dreptate!

  20. Laura 30 April, 2010 at 21:30

    Say… Radu, nu cumva locuiesti in zona la Izvorul Rece?

Leave a reply