Postul nu e post destul

Domnul Carmen

Julius Constantinescu

Deşi pentru nou-născuţii de sex masculin din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, fusese alocată o cantitate îndestulătoare de nume de Gheorghe şi Ion, fiul tehnicianului Stamatescu a primit, dintr-o eroare birocratică celestă, numele de Carmen. Nimeni nu a putut stabili cu exactitate vreo legătură între asta şi faptul că în zona Mehendinţi se găsesc cramele Terasele Danubiene, unde se produc apreciatele soiuri albe-seci Sevruga şi Beluga. La aproape 50 de ani de la această ciudată întâmplare, pentru inginerul Carmen Stamatescu nu mai are nici un fel de importanţă: „Ţi se pare anormal ceva cu care nu eşti obişnuit. Celor din jurul meu nu li se pare anormal. Nevastă-mea mă recomandă cu naturaleţe: Carmen, soţul meu”.

Copilăria şi-a petrecut-o în linişte fiindcă a crescut într-un sat de olteni şi nemţi, unde e totuşi greu de imaginat un nume de care să râdă nişte copii care, la rândul lor, purtau nume ca Sucă sau Friţ. Abia la liceu a început să realizeze că e diferit de ceilalţi. A răsuflat însă uşurat când şi-a dat seama că nu-i va fi chiar aşa de greu să răzbească în viaţă, de vreme ce inteligenţa colegilor săi cu nume normale se manifesta prin întrebări de genul: „Mă, Carmen e numele tău de familie?”. Ce să răspundă? „Da, mă, ai mei mi-au pus numele mic Stamatescu!”.

În 1980, a intrat la Institutul de Construcţii Bucureşti. În a treia lună de facultate, a primit o mustrare scrisă cu avertisment – Armata îl ameninţa cu puşcăria dacă refuză în continuare să se prezinte la unitate, o zi pe săptămână, pentru a-şi satisface stagiul militar obligatoriu pentru studente. Încă trei luni a mai durat schimbul de adrese dintre facultate şi Armată, să scape de puşcărie şi să-i retragă mustrarea scrisă, cu avertisment.

Apoi, problemele s-au mutat la cămin. Studenţii Ţicu Marian şi Stamatescu Carmen locuiau în aceeaşi cameră fără a fi căsătoriţi. Nu-şi mai aminteşte câte drumuri au făcut la secţia de miliţie, să le constate agentul constator sexul. Până la urmă, s-a plictisit şi s-a mutat cu o colegă, ca să nu-l mai frece nimeni la cap. N-a mai avut probleme decât pe stradă, la controale de rutină, când dădea plutonierul cu unghia să vadă dacă n-a schimbat poza: „Minte de miliţian; dacă schimbam poza, n-o puneam pe un buletin de femeie”.

După facultate, şi-a făcut stagiatura la Constanţa. A prins, în cele din urmă, un transfer la Bucureşti, la IACHIF. În timp ce tânărul inginer Stamatescu îşi făcea febril bagajele, directorul IACHIF tare se mai bucura citind pe foaia de transfer că tov. Stamatescu Carmen are sub 30 de ani – era o dorinţă mai veche de-a lui să îmbunătăţească media de vârstă a femeilor din proiectare. Pica numai bine, tocmai erau alegeri la organizaţia de femei din întreprindere şi nu aveau nici o candidatură pentru funcţia de preşedinte. „Tovarăşi”, le-a spus directorul celorlalte cadre de conducere convocate de urgenţă în biroul său, „propun să o alegem în funcţia de preşedinte al organizaţiei de femei pe tovarăşa inginer Stamatescu Carmen. Soseşte abia săptămâna viitoare, dar nu cred că ne va refuza. Ce dracu’, doar am transferat-o la Bucureşti!”. Lumea a îmbrăţişat cu căldură propunerea tovarăşului director şi lista cu noile cadre de conducere ale organizaţiei de femei din IACHIF a fost trimisă organizaţiilor de sector şi municipală. Totul a fost bine până când a sosit şi tânăra promovată. Puţin nebărbierită.

Tovarăşul director s-a făcut stacojiu la faţă. Ce mama naibii să spună forurilor superioare? Că au făcut lista în birou? Exclus. S-a făcut o notă prin care organele superioare erau informate că tov. Stamatescu Carmen a fost schimbată din funcţie. Răspunsul forurilor competente a fost cât de poate de clar: „Tov. Stamatescu Carmen nu poate fi schimbată din funcţie întrucât a fost aleasă prin alegeri democratice, în conformitate cu, etc”. După câteva luni bune de adrese trimise între diferite organe competente, tovarăşul Grigoriu a decis că e timpul să-şi asume răspunderea şi a informat personal despre întreaga tărăşenie. Într-o zi ploioasă de toamnă, tovarăşul Stamatescu a fost schimbat prin alegeri democratice din funcţia de preşedinte al organizaţiei de femei a IACHIF.

Îndărătul biroului său de la cabinetul de cadastru, expertize şi evaluări, inginerul Carmen Stamatescu e acum mult mai relaxat – capitalismul l-a scutit în mare parte de încurcături. Doar din când în când, câte un client îi mai aduce flori. În urmă cu ceva timp, cineva i-a adus doamnei inginer Carmen Stamatescu un mic cadou, un parfum de damă şi o cutie de bomboane de ciocolată. I le-a dat soţiei. Pe soţia lui Carmen o cheamă Simona.

la ora 12 vom publica Topul celor mai simpatice 100 de nume.

Share:

43 comments

  1. Domnul Carmen » visurat.ro blog » visurat.ro 7 February, 2011 at 08:59

    […] găsesc cramele Terasele Danubiene, unde se produc apreciatele soiuri albe-seci Sevruga şi Beluga. (more… ) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  2. Raluca Hippie 7 February, 2011 at 09:05

    Si ai mei au cunoscut candva un tip pe care-l chema Carmen.

  3. stianc 7 February, 2011 at 09:05

    Se uita colegii la mine ca rad de unul singur :)). Super tare. Sa scrie numai Dl. Carmen, pardon Dl. Constantinescu ca el stie.

  4. Sare'n Ochi 7 February, 2011 at 09:09

    da. vezi Julius…? ce viata o fi dus si Caramida Erotica pana la moartea sa prematura si neintrarea in topul patronimelor?

  5. Dan Andrei 7 February, 2011 at 09:09

    Deci Poezie Stamatescu. Nu suna rau.

  6. valyum 7 February, 2011 at 09:21

    MI-am adus aminte de o melodie country: “the boy named sue” 🙂

  7. Ramses3 7 February, 2011 at 09:32

    dar este un nume foarte masculin: car & men …ce putea fi mai macho de atat…cred ca doar Beerfuck

  8. Tweets that mention Domnul Carmen » Daily Cotcodac -- Topsy.com 7 February, 2011 at 09:42

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Ovidiu Eftimie and Gabi Dobre, Gabi. Gabi said: Domnul Carmen » Daily Cotcodac http://bit.ly/f9nWlP […]

  9. Carmen 7 February, 2011 at 09:54

    Ce-aveti oameni buni? Carmen e un nume deosebit de frumos, de ce sa nu-l poarte si barbatii? 😀

  10. V3nt0R 7 February, 2011 at 10:01

    Totusi, in articolele trecute am vazut ca se poate si mai rau … =))

  11. Io 7 February, 2011 at 10:52

    Yep, am avut un coleg de faculta pe nume Carmen. Da’ era natarau/raie

  12. RoseN 7 February, 2011 at 11:04

    Lasati-l voi pe Carmen in pace saracu, zice-ti mai bine ca uite, si-a luat iar concediu Dan1, o fi semnat actele alea cu sefu-so =))

  13. dyers_eve 7 February, 2011 at 11:24

    “cramele Terasele Danubiene, unde se produc apreciatele soiuri albe-seci Sevruga şi Beluga”…Ma, beluga nu-i balena ? Adica “balena alba”, ori poate ca e morun, cum ii zic rusii? Io-te, vericule, nu stiam ca oltenii produsera si balene la ei in podgorii. Le hranesc cu praz si le adapa cu zaibar, dupa care le mulg zilnic de caviar.

  14. dyers_eve 7 February, 2011 at 11:26

    Pe de alta parte, unii din romanii ai batarni, cum e tata domnului Carmen, sunt asa de traditionalisti incat nu accepta ca numele de fata se termina si in consoane, si sunt convinsi ca “Carmen de Bizet” e numele unuia din muschetari.

  15. Mortyse 7 February, 2011 at 11:27

    Eu ma intreb cum de le-au dat aprobare sa se casatoareasca lui carmen si Simona….

  16. dyers_eve 7 February, 2011 at 11:29

    Inca una si ma duc:
    Acu’, ce e mai rau daca ai nesansa sa fii barbat: sa te cheme Carmen Stamatescu sau Andrea Bocelli?

  17. Gobblin 7 February, 2011 at 11:43

    Cunosc 2 cazuri de persoane de sex masculin cu nume de familie de gen feminin:

    Dl. Sofica si Dl. Ioana.

    Aa, si stiu si un Carmen. Da e brazilian, la aia nu se pune, daca s-o fi nascut in timpul carnavalului, bine ca nu latra.

  18. Savantu' 7 February, 2011 at 11:47

    Pe nepotu-meu din Canada il cheama Dorin (si cumnata-mea il striga sa vina in casa cu accent pe i-ul lung). Ala se oftica, fiind-ca prietenii fac misto de el, ca Doreen e nume de gagica.

    Am mai avut colegi de facultate (si de pluton in armata la TR, asa ca va dati seama de mishto-uri):
    Tinta Gabriel Carmen
    Mirea Mihail Doloris

  19. virusverbalis 7 February, 2011 at 11:56

    Cum vi se pare ca suna:”Te-ai sculat ,crizantemutza mea?””Mai lasa-ma sa dorm,lucefarasul meu!” Sau:”Azi ce-ai pregatit la masa ,dulcisoara mea de trandafiri?””Fasolica batuta,elefantzelu’ meu!”Acu’,putzina tandretze si alint sunt binevenite,la orice varsta,da’cand spui la 70 de ani”Iubitzel,ai pus mandatzelul la posta?” iar raspunsul vine ca o adiere de primavara”Nu,felinutza mea,ca n-am platit repartitoarele de la caloriferutz!”,parca-ti vine-a rade…In alta ordine de idei(cam tot p-acelasi diapazon).Daca numele de familie se mosteneste din tata-n fiu(putand fi schimbat doar prin pusu’ pirostriilor ori prin hotarare jud.),numele de botez ramane optiunea parintilor si a nasilor si e purtat o viatza-ntreaga”de la tineretze,pan’ la batranetze,pan’ la batranetze”(apropos de o colinda)Ca doar n-aveai cum sa protestezi in scutec si cu tzatza-n gura…Ei(parintzii)uita ca unele prenume se potrivesc odoarelor pana la o anumita varsta si ca ,mai tarziu,cand te mai si besi fara sa-ti dai seama,te vei simtzi stanjenit cand pe CI vor apare prenume ca:Bucurel,Danutz,Catrinel,Mugurel,Floricica etc.Sau cand,la 70 de ani, te va striga cineva pe strada:”Danutze,ti-a venit pensia,ca mie nu?”Pe de alta parte,prichindeii ,ajunsi adulti isi vor da seama ca poarta niste prenume,care numai romaneste nu suna si care,mai ales,se potrivesc precum nuca in perete:Napoleon(Polo),Cleopatra(Cleo),Afrodita(Dida) Si ce frumoase sunt numele noastre de botez traditionale!Nu le mai amintesc,ca le stitzi!

  20. dana 7 February, 2011 at 12:05

    @admin: e 12 trecute fix , frate, une-i topul ??

  21. Gigi 7 February, 2011 at 12:11

    Alo?! Ce se aude cu topul?
    Nu ne mai fierbeti!

  22. Rushenne 7 February, 2011 at 12:14

    Pe Smiley de la SIMPLU il cheama Maria … Maria Andrei. 😀
    Saracii, cate mistouri or fi suportat de la colegii de scoala … 😀

  23. Sare'n Ochi 7 February, 2011 at 12:16

    off topic, ca tot nu mai aveti rubrica cu si despre decese istorice (ma rog, batalii) – Columb nu ar fi descoperit niciodata America daca ar fi fost casatorit, din cauza urmatoarelor intrebari:
    Unde te duci?
    Cu cine?
    De ce?
    Cu ce?
    Ca sa descoperi ce?
    De ce tu?
    Si eu ce fac daca tu pleci?
    Pot sa vin cu tine?
    Cand te intorci?
    Ce imi aduci?
    Se pare ca ai un adevarat plan, nu???
    De ce? Nu ma minti. De ce iti faci asemenea planuri?
    Vad ca sunt din ce in ce mai multe in ultimul timp. De ce?
    Te parasesc. Si nu ma mai intorc niciodata. De ce nu ma opresti?
    Nu inteleg de ce e atat de importanta chestia asta cu descoperirea. Si de ce nenorocita aia de regina iti da toate vasele alea pe gratis? De ce? E mai frumoasa ca mine?
    De ce te gandesti atat de mult si nu raspunzi?
    Intotdeauna calatoresti si iar calatoresti…nu pot sa inteleg ce naiba
    Ce vrei sa descoperi??

  24. dr.Lecter 7 February, 2011 at 12:19

    Am o surpriza pentru domnul Carmen! S-ar putea sa fie provocare vietii lui: Doamna GIGI, de la Circa fiscala.
    Nume de botez: GIGI.
    E, zi ca nu simti love is in the air, domnu’ Carmen?

  25. RoseN 7 February, 2011 at 12:29

    Ora 12 dupa care fus orar?

  26. karmapolice 7 February, 2011 at 12:44

    rid ca proasta de una singura..prea tare..totusi as vrea sa subliniez ca in tarile latine Carmen este un nume obisnuit masculin, venind de la nuestra senora del carmen, un fel de protectie a maicii domnului pt bebelusii de orice sex

  27. dc 7 February, 2011 at 14:57

    Am avut un coleg de facultate care se numea Irinel SUSAN. Intr-o zi a semnat un e-mail catre un partener de afaceri astfel: “Susan Irinel”.
    Si a venit raspunsul prompt: “Dear Mrs. Susan,…”. Deci se poate si fara ajutorul parintilor 😀

  28. Spiep 7 February, 2011 at 15:17

    Minunat. Aşteptăm cu mult interes poveştile fericiţilor câştigători!

  29. coro 7 February, 2011 at 16:08

    carmen-profesor de sport la fostul meu liceu(am participat la un campionat intre licee si la tv au spus bineinteles dooamna carmen),
    gigi- hr la o firma de hartie in calarasi
    Insa cea mai amuzanta amintire in legatura cu numele am avut-o in clasa a 8 a cand pe lista de la examen i am gasit pe fulger si traznitu! 😀

  30. Constantin 7 February, 2011 at 17:39

    stiu si eu pe unu din cluj pe care il cheama janin, exact asa cum am scris.
    in spatiul german prenumele maria pentru barbati e relativ frecvent, si eu cunosc pe citiva. rilke e poate cel mai cunoscut barbat cu prenumele maria, dar cum spuneam se practica si astazi, dealungul timpului, in afara de cei care sint persoane cunoscute si apar pe la tv sau asa, am cunoscut cel putin 50 de barbati maria.

  31. N.A. 7 February, 2011 at 19:23

    Si nu era dragut daca pe sotia lui o chema Vasile? :))

  32. luca 7 February, 2011 at 23:33

    la origine, carmen este nume unisex, adica poate fi atribuit atat femeilor cat si barbatilor, asa ca tot mistoul pe seama numelui este nefondat.

    cineva a pomenit de andrea bocelli…de asemenea, andrea, in limba sa de provenienta este un nume atribuit barbatilor.

  33. combiny 8 February, 2011 at 06:38

    Am cunoscut-o pe doamna Prapastie. Nu glumesc. Vroia sa puna o vorba buna pentru a isi angaja sotul (Dl Prapastie) pe post de inspector la protectia muncii. Cat de obiectiv sau ateu sa fi pentru a angaja la protectia muncii pe pe cineva cu numele respectiv fie si pe criterii de competenta!?! Deci… numele pot fi mult mai amuzante decat prenumele avand in vedere contextul in care le poti intalni 🙂

  34. combiny 8 February, 2011 at 06:48

    In subsidiar ma mai amuza un gand. Cum face gaina in limba engleza? “Cotcodac” nu face sigur! Deci, apropos de nume, se ivesc inadvertente la tot pasul. Daily … ? 🙂

  35. Costi 8 February, 2011 at 11:01

    Si eu am avut colegi cu nume simpatice: Leuştean Nicuşor Doru Gigi şi Paraschiv Marius Jambart. Erau super-băieţi, aşa că nu ne gândeam deloc la farsa pe care le-au făcut-o părinţii. Lui Nicuşor Doru Gigi îi spuneam simplu – Leuştean, de exemplu :D… Păi, dacă părinţii au avut o aşa problemă să se hotărască, de ce am fi făcut-o noi ?!

  36. Mortyse 8 February, 2011 at 12:39

    Virusverbalis, Mugurel este nume traditional romanesc,iar forma lui e Mugurel, nu Mugur.
    Cat despre nume precum Carmen sau Maria folosite la barbati in alte culturi de obicei, sunt intr-adevar cu semnificatie apotropaica (de protectie), dar de obicei apar ca al doilea nume, nu cel pe care este strigata persoana.
    dyers_eye, Andrea este definitely nume de barbat in Italia. Este forma lui Andrei, Andrew, Andreas, Andre etc.
    E greu sa fii parinte si sa te trezesti cu un ghemotoc urlator in brate si sa realizezi ca-i carne din carnea ta. Unii sunt atat de coplesiti, ca se trezesc cu una-doua idei in cap si ies prenume de genul Hemingway, Memoranda si alte minuni pentru care sa te pizduie progenitura mai tarziu.

  37. croco 8 February, 2011 at 21:58

    apropo de dl Carmen… am avut onoarea sa cunosc o doamna Barbat Catalina 😉

  38. Dan 9 February, 2011 at 12:51

    Pentru “croco”

    Asta pentru ca imbecilii de functionari comunisti nu stiau sa citeasca.
    E un nume italian: Barbato, destul de raspandit in sudul Italiei. In Dobrogea a fost o comunitate foarte mare de italieni, de unde s-au raspandit in decursul anilor, in mai toata tara. Cunosc si eu pe cineva cu acest nume, care in acte facute pe vremea respectiva, era facut din Barbato -> Barbat, Barbatu, etc….
    Niste analfabeti de functionari, asta e explicatia

  39. Loo 10 February, 2011 at 00:38

    Apropo de combinatii bizare. Am intalnit unul…(cel putin)oximoronic: Steluta Luminita Intuneric :))

  40. Unde sunt maşinile de spălat de altădată? » Daily Cotcodac 3 March, 2011 at 11:52

    […] pot avea încredere în aşa ceva! Să le dea măcar nişte nume la derută, să le spună Carmen Stamatescu. Sau Dan Chişu. În război cu […]

  41. Unde sunt aspiratoarele de altădată? « retoric 4 March, 2011 at 17:03

    […] pot avea încredere în aşa ceva! Să le dea măcar nişte nume la derută, să le spună Carmen Stamatescu . Sau macar Dan Chisu. Explore posts in the same categories: […]

  42. Alexandra Bohan 24 June, 2011 at 16:41

    Ce noroc de el, a trebuit să se mute cu o colegă… :))

  43. Radu 1 August, 2011 at 17:49

    ciao,
    unii rad cand aud numele Carmen la barbati, altii sunt curiosi si intreaba care dintre parinti a avut stralucita inspiratie…eu insa il port de 30 de ani si ma mandresc cu un asa nume.

Leave a reply