Postul nu e post destul

Răzbunarea are gust de varză murată

Emil Moldovan

 

Gata, l-am amînat prea mult pe Julius cu primul text şi vă zic drept că-mi pare rău. Nu că ar suferi, ba dimpotrivă. Înţelegerea era că dacă i-l dau în 10 zile, îl publică fără să-mi ceară bani. Altfel, tre’ să plătesc penalizare pentru fiecare 24 de ore întârziere (nu mă întrebați de ce, cică așa-i contractul standard la DC).

 

Fără să mai pierdem timpul (acum înţeleg ce înseamnă “time is money”), uite prima poveste. N-o romanţez şi n-o lungesc, că e bună oricum. Şi pe lîngă altele pe care o să le scriu aici, asta e adevărată.

 

Aşadar!

 

Pe la începutul anilor 2000, principala mea grijă era să contractez boli uşoare care să mă ţină departe de cursurile de franceză de la facultate. Fiind aprilie, despre care ştim că e o lună perfidă, sponsorizată de companiile farmaceutice, am reuşit să prind o răceală uşoară care m-a obligat să stau acasă, în faţa internetului. Eram cu prietenul H., care se dădea pe mica publicitate în căutarea unei chirii prin Cluj. S-a plictisit repede (îi plăcea să locuiască la mine) şi s-a băgat pe rubrica diverse. Erau anunţuri atât de aberante acolo, că am zis să facem şi noi unul. Dar cum ne-am putea vinde? Cu o seară înainte, văzuserăm un film cu proşti care-şi făcuseră firmă de răzbunări. Atît a fost. Am scris anunţul şi l-am urcat pe site. Pe scurt, suna cam aşa:

 

„Te-a înşelat nevasta? Ai fost concediat fără motiv? Noi te ajutăm să te răzbuni.

Seriozitate şi confidenţialitate”.

 

Trece timpul, uităm de anunţ, dar într-o zi sună telefonul.

 

– Alo, sînteţi cu firma de răzbunări?
–Da.
– De la Pro TV vă deranjez, vreau să facem un reportaj despre dvs.

 

Tipa era foarte insistentă, am acceptat pînă la urmă. Am stabilit ziua, ne-a făcut rost de un sediu (i-am zis că ‘biroul’ nostru e la Zalău), a venit cu microfon şi cameraman şi i-am dat drumul.

 

A treia zi, am apărut la jurnalul Pro TV Cluj, de la 22.00, apoi de două ori pe naţional. Era o ştire “inedită” în care noi (“patronii”) povesteam că unui ticălos care o înşela pe nevastă-sa i-am pus un butoi cu moare de varză în portbagaj, unui şef diabolic i-am schimbat analizele la spital şi alte chestii inventate pe moment. Bineînţeles că nu am pregătit nimic dinainte, eram obişnuiţi de la facultate. Am făcut şi reconstituire cu un borcan de un litru de murătură, pe care l-am pus în portbagajul lui H. şi am demarat în viteză. Şcoala de ştiri Pro TV.

 

Au urmat telefoane de la prieteni (pe care precizez că nu-i mai am): „Păi, bine, mă, tu ai firmă şi tot io plătesc lăutarii sîmbătă seara?”, dar şi de la Info Pro, Pro FM sau alte radiouri unde am intrat în direct şi am povestit ce răzbunări avem în portofoliu. De la săptămânalul Clujeanul ne-au sunat 3 săptămâni încontinuu. Într-un final, ne-am plictisit şi am închis firma.

 

Concluzia: am trollat jurnaliste înainte să fie la modă!

 

Şi dacă nu v-am impresionat cu concluzia, aflaţi că tipa devenea, cîţiva ani mai târziu, purtătorul de cuvînt al Guvernului României. Ioana Muntean, o frumuseţe cu ochi tulburători ca moarea (pardon, ca marea), pe care vrem s-o salutăm cu această ocazie şi să ne cerem scuze că am păcălit-o. Poate ne vedem la un suc de varză şi ne uităm la casetă.

 

Am uitat o chestie. Cînd am făcut reconstituirea, borcanul de varză s-a răsturnat în maşină, ca-n fanteziile noastre. Opelul e acum la al patrulea proprietar şi încă mai pute! Aş fi făcut carieră în răzbunări. În schimb, am ales chiar presa. Şi de 7 ani n-am dat o ştire atît de bună ca aia de la Pro TV.

Share:

25 comments

  1. monica 19 September, 2014 at 02:03

    Bine, am inteles, se faceau farse si inainte de Buzdugan si Morar, ok. Am inteles si ca Ioana era buna, pardon, era ok. Da’ moare, moare se mai face ca pe vremea aia sau…?

  2. Nero 19 September, 2014 at 04:57

    Of, si credeam ca o sa fiu primul 🙁 n-ai somn fata?

  3. Belle d”Imagination 19 September, 2014 at 07:00

    Pfuaiiii, d-aia m-am trezit eu spontan de pe la 5! Ce de timp aş fi avut să pot comenta liniştită prima. Da” eu nu şi nu! M-am încăpăţânat să stau în pat până a sunat ceasul.

  4. Dan1 19 September, 2014 at 08:07

    Decât pot sa spui: “Moldovanu si Munteanu sunt frati buni cu ardeleanu'”.

  5. Ioana 19 September, 2014 at 08:11

    Vreau si eu o idee, cum sa ma razbun pe ăia care nu-mi dau like-uri niciodata…

  6. geo 19 September, 2014 at 09:35

    aha, cumperi varza în Drumu’ Taberii si până la ProTv ajunge murată ?

  7. RoseN 19 September, 2014 at 09:52

    Ne plaaaaaaaaaaaace!
    P.S. stati stati, n-am citit textul neaparat, dar ne place ca AVEM text 😀 yuppy 😀
    P.P.S. bine ati venit pe la noi domnu de la Cluuuuuuuuuuj (sa va cautam pe feisbuci)

  8. Cms 19 September, 2014 at 09:55

    Doamna Monica, contractul dumneavoastră standard la Daily Cotcodac cum arată? Aveţi clauza aceea cu 10.000 de euro pentru un text care ia minimum 100 de like-uri?

  9. Mariana 19 September, 2014 at 10:23

    @Rozica: fata, nu te agita, Lulica a precizat de la inceput ca proaspatul domn autor sau domnul autor proaspat sau… whatever… e insurat (pot sa jur ca numai de-al naibii gaseste numai autori insurati). [-(

    Altfel, mult succes, frumos text, mai vrem!

    PS: Monica Ionescu nu mai scrie, ca ne placea cu pescuitul si alea-alea?

  10. Janedoe 19 September, 2014 at 10:26

    domnu’ autor are feisbuc? mulțumesc!

  11. JULIUS 19 September, 2014 at 10:28

    @Mariana: dacă e însurat, e însurat, n-am ce face. ştii că mie, spre deosebire de alţi ziarişti, adevărul îmi e foarte scump.

  12. Mariana 19 September, 2014 at 10:31

    @Julica: da, bre, asta se stie, dar puteai sa amani si tu momentul adevarului, sa ne lasi sa visam putin…

  13. Mircea 19 September, 2014 at 10:47

    Gasesc pe undeva reportajul respectiv? Imi aduc aminte ca l-am vazut. Pe vremea aia locuiam chiar la Cluj…

  14. ela 19 September, 2014 at 11:59

    Cheia succesului pt d-ul autor:

    pt a efectua plata datoriilor catre Julius, folositi cu incredere butonul donate; functioneaza non-stop, iar Julius il verifica regulat!

    nu folositi mandatul postal!!! deplasarea, asteptarea si functionara grasa, urita si nepoliticoasa nu vor face altceva decit sa mareasca atit datoria d-voastra cit si exigentele Mogulului !

  15. Tino 19 September, 2014 at 12:11

    Ai uitat de dl BUDA ( maare avocat, actual eurodeputat), care a ținut sa precizeze ca sunteți la limita legalitatii.

  16. marius 19 September, 2014 at 12:12

    Eu zic sa “redeschizi” firma si sa ne razbunam pe aia ce comenteaza: “offf, n-am fost eu primu?”, “noooo, nu sunt primu’ nici acum…”. Pe astia cu obsesii din astea ciudate. Ce zici, Emil?

  17. Emil 19 September, 2014 at 13:14

    Da, mă! Cum am putut să uit că pe finalul ştirii a apărut Daniel Buda, care ne-a avertizat că sîntem la limita legalului cu firma! Hahahha.

    Ştiţi ce face Daniel Buda acum? E europarlamentar. Reporteriţa Ioana a fost purtător de cuvânt în cel puţin 6 din 9 guverne Boc.

    Eu? Ziarist pă online. Maaamă, ce le-am făcut-o!

  18. Nedu Merit 19 September, 2014 at 13:30

    Se vede că autorul e nou. Altminteri ar fi ştiut că era un admin (pe vremuri) ce îi dădea jos din server şi îi băga direct în butoiul cu varză pe toţi cei care: 1. Nu apăsau butonul DONATE; 2. Nu comentau corespunzător; 3. Autorii care nu scriau texte ca lumea.

  19. sebra 19 September, 2014 at 14:32

    Eu tot aștept să apară butonul de donații pentru like-uri.

    P.s. Pentru domnu` autor: o răzbunare ”la negru” se poate?…nu vreau factură.

  20. ErRon 19 September, 2014 at 14:35

    Mare noroc că aţi închis-o, să nu cumva să încălcaţi limita legii!
    Deci pe Peter Tunde nu voi v-aţi răzbunat??
    Asta cu Buda e grozavă! Adevărat cetăţean responsabil!
    De-aia l-am şi trimis să ne reprezinte.:D

  21. Alt Marian 19 September, 2014 at 15:04

    Pacat ca ti-ai ratat cariera, parea de suces.
    Apropo, sugereaza-i lui Julius ca daca se apuca de penalizari tu tocmai ai pus varza la murat, ca e sezonul. Sa priceapa iapa.

  22. Belle d”Imagination 19 September, 2014 at 18:05

    Când veni vorba despre Daniel Buda, m-au luat instant mâncărimile fiindcă primesc cu regularitate spamuri de la un cretin Buda Dorin căruia îi urez pe această cale să aibă parte de faliment în chinuri

  23. cruela de vila 19 September, 2014 at 20:18

    n-ati intees ca Julica e singurul si unicul burlac adevarat? n-o sa-si aduca concurentza taman acilea, pa DC! 😀

  24. Dan1 19 September, 2014 at 21:18

    @cruela de vila: Au Cruelo, ar face asta doar dac-ar vrea sa se-nsoare cu vreuna de p-aicisa! Cu tine, cu Rozica, cu Rusen! Da’ el e burlac convins! >:)

  25. Matizu' 19 September, 2014 at 23:04

    Domnu’ autor nou bine ați venit! Da’ cățelu’, catelu’ e catea? ☺

Leave a reply