Postul nu e post destul

Nişte vaci

Monica Ionescu

Am un prieten bun, persoană fizică. Autorizată. N-a fost în stare să îşi găsească ocupaţia potrivită, are o meserie liberală, deh! Şi îi trimite statul român o carte poştală cu inimioare şi buze dulci, să priceapă dobitocul “cuantumul” impozitelor de le are de plătit fin’că nu i-a plăcut strungul.

Dobitocul s-a încăpăţânat şi a cerut nişte explicaţii, că de ce, că cum, că cât, că ce lege zice asta, în fine, ca orice dobitoc simţitor din România căruia nu-i place strungul sau prelucrarea prin aşchiere, în scris.

I se întoarce un răspuns, că să vină domnu’ la ghişeu, să ceară “fişa analitică pe persoană fizică. Autorizată.”

Se duce persoana cu tot cu fizicul autorizat la ghişeu, cere fisa analitică, la finanţele de domiciliu. “Nu aici, domnu’, aici e “Serviciul”, mergeţi la “Direcţie”“. De aici i se spune: “mergeţi dvs. la Administraţie!”. Adică în capătul opus al oraşului. Merge, boul, cu actele în mână, cu pixul şi coala aferente, şi ajunge la administraţie. I se indică etajul trei şi formularul roz, pentru fişa analitică, la “Compartimentul” adecvat. Acolo, o domnişoară afabilă: “cu ce vă pot ajuta?”. Ştiţi, zice el, vreau o fişă analitică. Pe persoană. “Fizică?, întreabă ‘mneaei”. “Autorizată”, răspunde ‘mnealui.

– A, da’ aici nu se eliberează aşa ceva!

– Cum adică, zice el, aşa mi s-a spus, că se eliberează!

– A, nu! , adăugă ea, vizibil deranjată.

Prietenul, exasperat, sună alandala, doar ca să se descarce, la un contact din telefon:

– Uite, mă, vacile astea nu vor să îmi dea fişa!!

Domnişoara de la ghişeu, amabilă, sprinţară şi pe fază:

– A-haaa, vedeeţi, nici colegele de la sector nu v-o dă!

Share:

26 comments

  1. Sorin 9 May, 2013 at 07:37

    Numai Vanghelie e pe persoana fizica, asta se stie. Restul sunt impostori. Apropo, ceva fara legatura cu subiectul, noua porecla a romanilor din Germania este: drei weter taft – daca fura, rezista!

  2. NusuntN.A. 9 May, 2013 at 08:58

    Putea sa se rezume la un scurt “muu”…

  3. bogho 9 May, 2013 at 09:55

    ce iti mai place sa iti bati joc de functionarii statului, Monica. Stii bine ca nu e asa, dar fiecare persoana ce are contact cu institutiile publice exagereaza ca sa dea dovada cat de destepti sunt ei si ce prosti si inapoiati sunt functionarii publici.

  4. monica 9 May, 2013 at 10:09

    @NusuntN.A.: =))

  5. Dan1 9 May, 2013 at 10:27

    Trebuia s-o ia p-aia pe “fizica” si o autoriza el mai târziu, la anu’… Da’ asa e românu’, mofturos! :))

  6. deaddy 9 May, 2013 at 10:40

    Nici mie nu mi-a placut strungu’ si tot asa umblu de nebun pe la ghiseele patriei. Mai bine profesam liberal la negru, ca acuma platesc la contabili si la stat mai mult decat aduc bani acasa. Din fericire e mun’cipiu rural asa ca ma cam stiu cu “văcile” (si imi urez sa nu fie printre onoratii cititori ai acestui site de… site de).

  7. Zumbai 9 May, 2013 at 10:42

    Cand incompetenta presupusa (a functionarilor) isi da mana cu prostia (persoanei fizie) iese ceva de genu’…

  8. Claudia R. 9 May, 2013 at 11:15

    Mie cel mai mult imi place aia cu: “oooo …. pai nu l-a mine … cine v-a trimis la mine? … pai si de ce v-a trimis la mine ca nu eu ma ocup de asa ceva …” cam atunci e momentul in care simt ca-mi explodeaza capul … pana acum am reusit sa ma controlez si sa nu ripostez in forma violenta (fizica, verbala etc) … sa vedem pe viitor …

  9. Roli 9 May, 2013 at 11:17

    El(bou) si ele (vaci)…aceeasi specie.Nu vad vreun motiv serios pt. care n-ar ajunge la un consens.S-or intelege cumva.

  10. pretender 9 May, 2013 at 11:37

    Care e diferenţa între cozonac si paine ?
    Cozonacul are ouă, pâinea nu…

  11. Cms 9 May, 2013 at 12:04

    În curând o să ajungem toţi domnii autori, când va cere Julius texte, să strigăm “Noi suntem Monica Ionescu!”, la fel precum tovarăşii lui Spartacus în filmul omonim.
    P.S. Să nu mă puneţi să port tocuri portocalii de 12 că vă bat!

  12. monica 9 May, 2013 at 12:06

    @Cms: Bine ca ne-ai dat o idee. Si sa fie verzi, ca sa placa la toti copiii! 😀

  13. NNA 9 May, 2013 at 12:14

    Persoana asta nu s-a impacata cu strungul dar nici cu persoana autorizata, pai daca statul zice ca trebuie sa platesti atat, atunci te duci si platesti, nu te apuci sa cauti cai verzi pe peretii administratiilor finaciare,… sau erau vaci?! :))

  14. Cristi 9 May, 2013 at 12:29

    @Cms: Cat timp nu ameninti cu bunica numai francezii se simt amenintati. :))

  15. Petronius. 9 May, 2013 at 12:50

    Vacile de la Trezoreria din Timisoara sunt cele mai ordinare; locul intai ! Banuiesc ca o vreme au fost pe locul doi, altfel nu inteleg de unde atata straduinta sa fie scarboase, obraznice si nesimtite. Nu-i vorba, si cele de la Primaria din Timisaora sunt nasoale, dar pe fata iti vorbesc frumos; te trimit frumos acasa, cu “totul e in regula, veti primi acasa confirmarea”, ca dupa ce te duci sa vezi ce este cu hartiile pe care le-ai depus, sa-ti spuna ca nu-s, si tre’ sa le mai aduci odata, dar pentru ca ati intarziat, mai tre’ sa achitati si o amenda (nu e mare …)

  16. cristian 9 May, 2013 at 12:53

    “Domnişoara de la ghişeu, amabilă, sprinţară şi pe fază”…a luat-o ca un compliment……sau complement, sa rimeze cu “v-o da”…

  17. Cristiana 9 May, 2013 at 13:00

    @Cms sa nu-mi spui ca porti de 15!!!!!!Te admir,esti eroina mea 😀
    Io abia merg bine in tenisi :))):))):))):)))

  18. ela 9 May, 2013 at 13:00

    Offfffffff, cele vremi unde cu un pachet de Kent iti dadea vaca toate autorizatiile posibile si iniimaginabile, ba iti facea si un locusor alaturi, la jgheab!:D

  19. Gabitzmic 9 May, 2013 at 14:58

    Majoritatea covarsitoare a idiotilor pe persoana fizica ce se duc la institutiile statului nu prea stiu ce vor, ce si cum sa ceara ceva, se asteapta sa stii tu ce au ei in gand. Nu e zi de la D-zeu, sa nu vad cate-un geniu din asta ce vine si zice cu glas duios: Pentru acte ! (gen)
    Si te uiti la el si-ai vrea sa-i zici de neamuri si ca este esential sa foloseasca verbe.

  20. deaddy 9 May, 2013 at 18:31

    @Gabitzmic: Doar stim ca asa le place lor, idiotilor pe persoana fizica, “mai lasa-le incolo de mici si bere pe pajistea locala, nu mai bine ma duc eu sa petrec pe holurile institutiilor statului? poate ma lipesc si de vreun act doua, sa-mi infrumusetez colectia personala”.

  21. emilescul emilescu 9 May, 2013 at 23:24

    Femininelor care s-au resemnat cu soarta si, placide, si-au ocupat pe termen lung locul in fata strungului, li se spune …strungarete? :))

  22. Gabitzmic 9 May, 2013 at 23:40

    @deaddy: Prietene, n-am nimic impotriva statului pe holuri, poti sa stai sa si dormi. Si-nteleg ca nu vii degeaba, ca altfel stateai la bere. Dar te apuca lingoarea, cand vine cutarescu, cu nush ce treaba, ca doar el e contribuabil si tu o carpa ( eu platesc taxe la statul francez, se stie) si susura serafic:
    – M-a trimis doamna de la primarie sa-mi dati ceva!
    – Ce? intreb eu …
    – Nu stiu, mi-a zis ca stiti dumneavoastra !
    – @&^*(tu in gand)surazand, totusi, clientul nostru, stapanul nostru !
    Si-ncepi sa faci tactici de invaluire, sa faci interogatoriu, ca sa-ti dai seama de ce-a venit Gheorghe si ce act ii trebuie, ca sa nu plece vaca, dupa ce a venit bou…

    Alta: Aici ce scriu ? Ma uit pe foaie. Scria: Subsemnatul….
    As scrie o carte, dreaq !

  23. NusuntN.A. 10 May, 2013 at 13:38

    @Gabitzmic: =))
    @Gabitzmic: @deaddy: Haidi, bre, nu va luati la cearta, n-or fi doar de o parte numai destepti si de ailalta numai prosti. Asa cum sunt si functionari tantalai si puturosi, asa mai exista si idioti pe persoana fizica. Sau psihica. Da’ nu toti de-a valma. Nu generalizam, da? 😀

  24. Radu Vasile 10 May, 2013 at 15:00

    Mda, ce sa zic, s-au trezit angajatii sa fie destepti.

    Problema e ca la noi nu exista niste ghiduri electronice, vrei sa fi PFA, uite nene astea sunt drepturile si indatoririle tale, vrei sa fi II, astea e treaba ta, vrei un SRL, asta e ce tre sa faci si cum tre sa faci ca sa fie bine.

    Cand mi-am facut pfa a trebuit sa culeg din cinspe mi de surse de pe internet si din legislatie toti pasii necesari ca sa stiu ce am de facut, ce am de depus si pe unde.
    In conditiile astea, mai mult ca sigur ca uit, sau nu stiu de un anumit pas, drept urmare nu cred ca sunt un idiot, ci pur si simplu o victima a tarii de cacat in care traim si care nu se preocupa ca eu, ala de vreau sa fac ceva, sa pot sa fiu in legalitate si corect.
    Dimpotriva, statul abia asteapta sa ma prinda cu cateva ca sa imi arda o amenda usturatoare.
    Nu mai zic ca nu se anunta nicaieri schimbarile legislative care te intereseaza, sa existe un fel de newsletter de la anaf care sa imi trimita sa imi spuna, domnu PFA, din data de 1 iulie 2012 vezi dracu ca tre sa depui declaratia 600 care a aparut, sau 601 dupa caz.
    Am aflat abia in martie 2013 ca in iulie 2012 trebuia sa depun declaratia aia. Rezultatul? Un prieten care nu a depus 392 la timp, pentru ca nu a stiut, si-a luat amenda 250 lei de la fisc.
    In conditiile astea, cuteaza cineva sa ne faca idioti?

    Daca vrei sa iti infiintezi ceva, ori platesti pe unu care stie (daca ai bani), ori te bucuri daca ai un prieten care a mai facut asta (daca esti norocos), ori te lupti de unul singur.
    In toate cazurile sigur, sigur ai uitat sa faci ceva, iar cand, peste 5 ani va veni un control financiar, vei avea de platit din urma cu penalitati si avand in vedere raspunderea totala a unui PFA (adica cu tot ce are), te-a cam luat dracu. Si asta fiindca nicaieri nu esti informat ce si cum trebuie.

    Pe de alta parte, vreau sa spun ca exista si oameni de treaba la ghiseele patriei si inafara de o organizare cretina, dar care nu tine de functionar, nu am avut niciodata probleme cu fetele de la fisc. Tot timpul am intrebat, mi s-a raspuns (cand am stiut despre ce si cum sa intreb).

  25. Alt Marian 10 May, 2013 at 15:32

    @Radu Vasile: Monitorul oficial e baza tuturor normastivelor, legilor, ordonantelor si mai stiu e ce.

  26. Gabitzmic 10 May, 2013 at 21:07

    @Radu Vasile: Daca eram prosti, muream de cand aveam unghiile moi. Dar, ai si tu dreptate, pe-o parte, organizarea e cretina. Felicitari pentru ultima propozitie, e tot ce cerem.

    @NusuntN.A.: Nu glumesc, cand am spus ca as scrie o carte. Acum rad, dar, acolo, am nevoie de cateva clipe sa trec de momentul de stupefiere, si-s o tipa desteapta (asa mi-a zis mama).
    Sunt si oameni cu care e o placere sa lucrezi, si pentru aia, respect.

Leave a reply