Postul nu e post destul

Smartphone. Stupidpeople

Simona Catrina

Scena 1. Am un vecin de palier care, când vine seara acasă, se propteşte băţ în faţa uşii. Nu apasă pe sonerie, nu ciocăneşte. În schimb, scoate mobilul şi formează. Din casă, se aude un ringtone gen cimpoi. Răspunde veşnic o voce nazală de copil: “Mnalooo?”. Vecinul e mieros: “Eu sunt, Flaviule, deschide uşa lu’ tăticu’!”. Deci procedura e limpede. Deşi au sonerie, ăla micu’ e dresat să nu deschidă nimănui care ţârâie la uşă. Şi cum e prea pitic să ajungă la vizor, dar pasămite e destul de dospit ca să aibă mobil, altă soluţie nu există. Măcar nu şi-au luat şi ei un plan de familie… Zic asta fiindcă mă-sa, când vine acasă, e nevoită săraca să strige din faţa blocului, cu ochii-n sus: “Flaviuuuu, hai că vin, să deschizi lu’ mami, da?”. Aproape că înclin să cred, totuşi, că nu le merge soneria.

Scena 2. Într-o toaletă publică, indiferent dacă sunt trei cabine sau treiş‘ trei, toate goale, întotdeauna tipa care vine după mine intră taman în cabina lipită de-a mea. Dintr-o solidaritate prost înţeleasă, cred. Într-o zi, vecinei mele de budă i-a sunat mobilul şi a răspuns. M-am gândit că, dacă n-a amânat convorbirea, deşi era cu nădragii în vine, o fi fost ceva foarte important pentru viitorul ei profesional. Dar, dacă nu cumva vorbea cu managera ei cu apelativul “fată”, presupunerea mea era greşită. “Da, fată, ce să fac, sunt la mall!”. Tehnic, era adevărat. “Stai, fată, că nici nu s-aude bine telefonu-ăsta, e o panaramă, mă piş pe el!”. Iarăşi, tehnic, era cam adevărat. “Nu, fată, nu mă deranjezi, mă-nvârteam şi eu p-aici, vreau să mă uit de nişte ghetuţe pentru mine, mai de iarnă, aşa…”. Ca să respecte atmosfera de cumpărături, a ieşit din cabină pe şest, fără să tragă apa. Nici nu s-a spălat pe mâini, din aceleaşi motive, ca să nu-şi deconspire amplasarea. Să mai aud eu pe vreunul mirându-se că-n celular sunt mai mulţi microbi decât pe colacul veceului! Mai avea un pas până să părăsească incinta. Iniţial, îmi propusesem s-o sprijin camaradereşte (stăteam ca proasta în picioare în cabina mea, aşteptând-o să iasă, ca să pot să trag apa). Dar nespălarea labelor ei m-a ucis, mi-o şi imaginam chelneriţă pe undeva. Aşa că, exact când se credea salvată, am apăsat butonul. Şuvoiul gălăgios m-a răzbunat. Mi s-a părut că am auzit-o explicând şi improvizând: “Nu ştiu, fată, că strănută unu’ p-aici ca un sifon!”.

Notă: Vând Scena1 /Scena2/variante, unei companii serioase de telefonie mobilă, aflată în căutare de idei pentru clipuri publicitare privind avantajul minutelor incluse. Exclus intermediarii.

Share:

15 comments

  1. Old John Wheel 7 November, 2011 at 08:11

    Mua-ha-ha-ha-ha-ha-ha!!!
    Mie mi se părea de-a dreptul genială reclama aia cu un stupid care se autointitulează şi cântăcios, cum dreaq îşi zice că şi-a pus un nume exact după ceea ce îi lipseşte. Cerebel parcă. Era o reclamă cu ceva de genul “smartfonu’ te face mai deştept” sau aşa ceva.
    “Nu şi pe tine!” era, invariabil, replica mea, ori de câte ori îl auzeam:D

  2. Old John Wheel 7 November, 2011 at 08:13

    Măh! În dreapta sus îmi apar fo 10 pretenari dă pă feisbuc care cică laics daily cotcodac. Şi io di ce am nemerit pe aici doar de vreo săptămână? 😕

  3. boemul 7 November, 2011 at 08:19

    întruchiparea proverbului “la cap păpuşă, la fund mătuşă” 🙂

  4. sebra 7 November, 2011 at 08:54

    E bine cu minute incluse, nu te mai cheama copchilu’ pana in dormitor ca pe urma sa-ti spuna ca de fapt vroia apa, te suna direct sau iti trimite un sms.

  5. Old John Wheel 7 November, 2011 at 09:54

    Sebra sht… adică shhhht… adică shhtieee! 😀

  6. Rower 7 November, 2011 at 10:01

    Asa face orice domn, suna intai. 😀 Nu stiati?

  7. RoseN 7 November, 2011 at 10:11

    😀 Eh… poate e si ea invatata asea:

    Un ungur şi-un ardelean la budă. Iese ungurul şi se spală pe mâini, iese şi românul şi dă să iasă pe uşă dar este oprit de ungur care-i spune:
    – Pe voi nu vă învaţă la şcoală să vă spălaţi pe mâini după ce mergeţi la wc?
    – Pe noi ne învaţă la şcoală să nu ne pişăm pe mâini.

  8. Apophys 7 November, 2011 at 11:28

    Merg la Vodafone. Orice e mai bun decât penibilitatile cu maximia.

  9. Zna 7 November, 2011 at 12:50

    Scena 2 am patit`o si eu.. “minuNot” 🙂

  10. ela 7 November, 2011 at 13:51

    smart-parintii nu pot comunica cu smart- copiii decit cu un smartphone , evident 😀

  11. Camelia B 7 November, 2011 at 14:18

    Cand eram mai mica parintii mei ma sunau pe mobil sa imi spuna ca ajung acasa in 5 minute si sa le deschid usa.
    Si da aveam sonerie, dar aveam o vecina pe palier care iesea in usa de fiecare data cand auzea ca suna cineva sau bate la usa (la orice usa). Si nu, nu era o batranica.

  12. ErRon 7 November, 2011 at 15:21

    Simona, m-am ras cu sughituri!
    Imi pare rau ca nu lucrez la o companie de telefonie mobila, ca ti-as cumpara ideile fara sa preget!:D

  13. Oana 7 November, 2011 at 17:35

    “Plecasem din Constanta spre Bucuresti.
    M-am oprit la o benzinarie sa folosesc toaleta.
    Prima era ocupata,asa ca am intrat in a 2-a.
    Abia m-am asezat,cind aud din cabina cealalta.
    – Salut,ce faci?
    Nu fac parte dintre aceia care intra in discutii intr-un wc,dar acum am raspuns.
    – Destul de bine ! la care tipul intreaba.
    – Incotro mergi ?
    Ce intrebare! discutia incepea sa fie bizara, asa ca am raspuns scurt:
    – Bucuresti !
    la care vecinul mai nervos, spune:
    – Auzi,fii atent! Te sun mai tirziu, ca am un tampit in cabina alaturata
    care-mi raspunde la toate intrebarile.Pa!”

  14. dyers_eve 7 November, 2011 at 19:28

    Scena unu ma duce cu gandul, clar, la “Capra cu trei iezi”. Da’ de unde o fi stiut lupul numarul de mobil al iezilor ???
    Cat despre scena a doua, stiu si eu daca merge pentru reclame la telefonie mobila… Mai curand la mesaje de interes social (sau cum le-o fi zicand): “Pentru sanatatea dumneavoastra, consumati cel putin doi litri de apa pe zi (mai ales in locuri publice)”

  15. Joanna Y 9 November, 2011 at 00:44

    da’ de chei n-au auzit parintzii aia cu plodul telefonic? ca sa nu mai streseze copchilu atata. Si pe vecina lor 🙂

Leave a reply