Postul nu e post destul

Petiţie împotriva ordonării alfabetice

Şerban

Onor Academiei Republicii România.

Stimați nemuritori,

Vă solicit să analizați problema spinoasă a ordonării alfabetice. Este o practică dăunătoare și nedemocratică. Favorizează pe nedrept persoane, instituții sau alte lucruri fără să țină cont de vreun criteriu valoric.

De ce să dăm o importanță atât de mare alfabetului, un lucru care a început în negurile istoriei la fenicieni, un popor care-și omora fără milă proprii copii nevinovați? Și apoi, manevra a fost preluată de viclenii greci, aceia care nu sunt în stare să-și plătească datoriile. Până și romanii, care totuși au partea lor de vină, pentru că au perpetuat mârșăvia, ziceau că trebuie să ne temem de greci și să ne ferim de darurile lor.

Unde o să ajungem astfel? Să ne conducă Aaron? Să fie șefi peste noi Absalom, Adrian, Agaton și Astafei? Sau unul cu inițiala B?

Să luăm exemplu mai bine de la chinezi, a căror milenară cultură e incontestabilă iar avântul lor economic spune multe. Au ei ordonare alfabetică? Nu.

Metoda este și lipsită de fundamentare științfică. Alef însemna bou, beth – casă, se observă inconsecvența. Și nici nu se poate aplica în cele mai multe cazuri. În abecedar, cartea de căpătâi a oricărui literat, prima propoziție ar fi trebuit să fie după criteriul alfabetic “Ana are bere”. Dar sigur, nu se poate, că nu ar fi fost bine, legea interzice, prezumăm că Ana nu are 18 ani. Iată ce enormități generează ordinea alfabetică! Fără ea s-ar fi putut începe această carte fundamentală cu o propoziție normală și plină de înțelepciune: “Zoe vinde struguri”.

Se pot găsi nenumărate alte criterii de ordonare, de exemplu se poate supune la vot, se pot face sondaje de opinie, chiar referendum. Până și ordinea aleatorie, pe nedrept asuprită, este mult mai bună și mai democratică.

Abuzurile sunt favorizate fără rușine. În dicționarul Academiei literele A B și C se lăfăie într-un singur volum, și nu oricare, primul, celelalte 27 de litere înghesuindu-se în restul de trei volume. Litera  nici nu a mai intrat.

În internet, blogurile sunt vizitate cu precădere în ordinea aceasta. Sunt primii cei de la începutul alfabetului: ADC, Biacad, Camionagiu, Daily Cotcodac, Eftimie. Ceilalți sunt aproape necunoscuți. Sebra a renunțat să mai scrie, Simona Tache se zbate degeaba, Vivi și-a luat lumea-n cap. De Zoso ce să mai spun, e atât de jos că aș zice că e un fel de notă de subsol a blogosferei.

În concluzie, cer abolirea ordonării alfabetice. Interzicerea ei definitivă și rescrierea urgentă a dicționarelor, a nomenclatoarelor, a tuturor actelor și a documentelor care fac obiectul acestei așteptate și dorite măsuri. Și mai ales, trebuie refăcută cartea de telefon.

Zaharia Zamfirescu, zugrav
Zalău, str. Zorelelor nr. 10

Share:

19 comments

  1. ThoR 31 October, 2011 at 14:22

    da de comentat, trebuie sa comentam in ordine alfabetica?
    daca e asa, atunci e vizibil ca m-am cam grabit:))

  2. Ina_adevarata 31 October, 2011 at 14:22

    Nea Zaharia, cit imi iei pentru un zugravit la un apartament cu doua camere, baie si bucatarie? Hai, ca am sunat citiva zugravi din Pagini Aurii si nu ne-am inteles. E drept ca m-am plictisit de cautat pe la litera C.

  3. ThoR 31 October, 2011 at 14:24

    @Ina_adevarata: eu zic mai degraba sa intrebi : cati ani iti ia sa…..ce intrebai tu=))

  4. serban 31 October, 2011 at 14:24

    @Ina_adevarata:
    Puţin, doamnă, foarte puţin.

  5. Narcisa 31 October, 2011 at 15:02

    semnez şi susţin petiţia. era bine pe vremuri când profii ascultau numai pe ăia de la începutul catalogului. acum e unu mai interesant ca altul şi încep ascultarea de la sfârşit. nişte hipstări!

  6. Florentina 31 October, 2011 at 16:02

    numele meu este Andreescu si marturisesc ca toti anii de scoala, destul de multi, am fost prima la catalog

  7. Nelly 31 October, 2011 at 16:13

    Nu se mai ordoneaza alfabetic, exista top 300. Dup-aia, (sub)exista restul.

  8. RoseN 31 October, 2011 at 16:27

    @Nelly: ce-mi place de tine Ană =))

  9. andryusha 31 October, 2011 at 16:52

    Mi-am setat un widget să indexeze câte un milion de vizitatori o dată, că mi se dădea contorul peste cap… =))

  10. Iorgu I. Iordan 31 October, 2011 at 17:11

    Dle Zaharie Z. Zamfirescu, sunteti rau informat, cuvantul alfabet vine de la literele grecesti, primele litere grecesti, alfa si beta, nu de la ce sustineti dumneavoastra. Nici nu mai citesc restul scrisorii, probabil spui niste enormitati. In alta ordine de idei ma bucura faptul ca ati pus punctul pe i.

    Iorgu Iordan

  11. sebra 31 October, 2011 at 17:28

    Probabil tot din cauza asta am fost numărată printre ultimii la recensământ.

  12. nina 31 October, 2011 at 17:52

    Heheh, lasati alfabetul exact cum e. Ce, degeaba mi-am ales eu nume de firma cu A ca sa fiu prima in Pagini Aurii? Eu nu glumesc. 🙂

  13. dyers_eve 31 October, 2011 at 18:33

    Hai dom’ne, acuma cand era sa ajunga si Crin A. presedinte… Pai se poate?

  14. sebra 31 October, 2011 at 19:56

    @dyers_eve:
    De aia a câştigat Băsescu alegerile!

  15. Cms 31 October, 2011 at 21:36

    Domnule Zamfirescu, v-am prins! Nu există nici o stradă numită Zorelelor în Zalău! Trimitem urgent recenzorul să vă ia CNP-ul! :))

  16. Lecteriţa 31 October, 2011 at 21:37

    Eu lucrez de doooj de ani cu ordonare alfabetica. E baza organizarii bibliotecii. Daca ar fi sa aranjez cartile dupa format, imi ia vreo luna jumate pana gasesc cartea de poezii a lu’ Zhang Xiuaghua. Asa cum e acum, stiu ca e ultima =))

  17. Insignifianta 1 November, 2011 at 01:53

    Vivat Academia! Vivat profesores! Vivat, de trei ori vivat! Eu atât am avut de vivat, mă scuzaţi, nu mai am litere.
    P.S. Zoe, fii bărbată, că ajunge ei cu număratu’ drapelelor şi la tine! Aibi puţintică răbdare!

  18. Andor 1 November, 2011 at 09:22

    Subscriu! Eram tot timpul asezat in prima banca, mereu ascultat – ca eram intre primii in catalog… Ajunsesem sa ma intreb daca sa-mi schimb numele de familie in “Zalau” sau “Salaj” ca sa mai am si eu o sansa la fituica binecuvantata….

  19. Gobblin 1 November, 2011 at 16:09

    Tzara presupun ca e Zimbabwe ca nu ai scris-o

Leave a reply