Postul nu e post destul

Ţânţarii gourmet

Dr. Ionuţ Şendroiu

Ţânţarii africani au gusturi elevate. Dacă ţânţarul românesc este obişnuit să înghită orice fel de sânge, inclusiv cu E-uri, rudele sale africane sunt mult mai pretenţioase.

De pildă, ţânţarii din specia Anopheles gambiae nu pun botul/trompa decât la sânge de om. Şi, aşa cum ne avertizează şi numele lor latinesc, preferă să-l extragă din gambe. Nu neapărat din gambele plesnind de feromoni ale negreselor tinere, aşa cum ar fi procedat orice om normal în locul lor, ci din gambele transpirate şi de mult nespălate.

Mai precis, din picioarele care put, au constatat experţii britanici în medicină tropicală. Specialiştii britanici consideră că picioarele unui localnic, după o zi de umblat prin savană, capătă un damf de brânză mucegăită şi că, de fapt, acest miros este cel care îi atrage irezistibil pe ţânţarii cu pricina. Ca un comentator care transmite de la faţa locului, ţin să precizez că mirosul incriminat de savanţii englezi nu aduce cu cel de Roquefort, Camembert sau Gorgonzola, ci mai degrabă cu cel emanat de brânza Năsal.

Metoda anglo-saxonă
Ca urmare a acestei epocale descoperiri, tuturor celor care apelează la serviciile centrelor de travel medicine înainte de decolarea spre Africa Subsahariană li se recomandă folosirea şosetelor de bumbac până la genunchi, a pantalonilor lungi şi a bocancilor de piele. Sau, măcar, a unui tip de încălţăminte care să acopere complet degetele şi glezna. Pe piciorul împachetat în acest mod trebuie aplicată în prealabil o substanţa de tip “mosquitoes repellant”, adică un fel de zeamă al cărei rol este să ţină anofelii la distanţă. În răcoarea plăcută a cabinetului de travel medicine din Londra toate aceste măsuri par extrem de prietenoase, numai că, odată ajuns la locul faptei, realizăm că autorul proverbului despre socoteala de acasă şi cea din târg a fost un tip al dracului de înţelept. O scurtă promenadă pe malul pitoresc al fluviului Niger e suficientă pentru a vă oferi inegalabila senzaţie că vă ţineţi tălpile într-o maşină de spălat fără bule de aer. Imaginea albilor care se plimbă resemnaţi prin praful roşiatic al Africii de Vest în şlapi şi şosete de bumbac până la genunchi demonstrează faptul că aceşti cetăţeni conştiincioşi au vizitat un centru de travel medicine înainte de a se îmbarca spre Africa. După care, au constatat că daaa, atunci când afară sunt 35ºC şi îţi scoţi bocancii, simţi că întinereşti cu 15 ani.

Metoda “budget”
Localnicii nu folosesc metoda britanică pentru a se feri de atacul ţânţarilor amatori de brânzeturi nobile, ci sunt adepţii unei metode mult mai ieftine, made in China: şosetele supra-elastice. Rentabilitatea acestei metode nu poate fi pusă la îndoială, raportul preţ-eficienţă având un efect devastator.

Aroma pe care o emană picioarele păstrate câteva zile în acest tip de şosete nu mai are nici o legătură cu mirosul de brânză “albastră“. Pute, desigur, dar e altă nuanţă. Pentru a vă convinge, luaţi o bucată de telemea dubioasă din Piaţa Matache, băgaţi-o într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o trei zile pe balcon, la soare. Ideal ar fi să aveţi balconul acoperit, pentru a nu risca să fiţi evacuat (am zis trei zile, deoarece în Africa ecuatorială, unde apa e mai scumpă decât coca cola, nimeni nu îşi permite să dea la spălat o pereche de şosete purtată mai puţin de 3 zile). Damful care vă va izbi la deschiderea pungii vă va face să credeţi că mirosul brânzei Năsal e un parfum pe care l-aţi folosi fără ezitare ca odorizant de maşină, after shave sau balsam de rufe.

Din punctul de vedere al ţânţarilor de gambă, diferenţa dintre mirosul unui picior nespălat clasic şi unul transpirat în şoseta de polyester e ca diferenţa dintre miere şi aspartan pentru o albină bătrână.

De aceea, dacă situaţia economică şi politică din România o să vă determine vreodată să emigraţi în Congo, vă recomand să ţineţi cont de metoda locală de protecţie anti-ţânţar, ca să nu vă plângeţi apoi că nu ştiţi ce v-a lovit. Sau, pentru echilibru, telemeaua aia din Piaţa Matache, dacă reuşiţi să treceţi cu ea la aeroport.

Share:

24 comments

  1. sebra 22 August, 2011 at 11:15

    Bine că nu-ţi intră-n ochi sau în gură, ca nesimţiţii ăştia mici de la noi. :))

  2. Dan1 22 August, 2011 at 11:17

    Da’ de spalat nu le-a dat prin gând nicio clipa, este? =))

  3. unmihai 22 August, 2011 at 11:21

    Cica banc:
    – De ce put picioarele?
    – Petru ca-s infipte-n coor 😀
    (da, e vechi, stiu! dar nu conteaza)

  4. ady 22 August, 2011 at 11:22

    deci, daca imi vine chef de safari in africa subsahariana, sa investesc o suma oarescare in sosete de bumbac, din alea 3/4 cum purtam pe vremuri la gradinita.
    oare s-or mai gasi?!
    d-alea de poliester …… cred ca prefer o malarie santatoasa decat sa mi se jupoaie pielea de pe picioare.
    sau caut in pod la bunica-mea dupa moletierele lu’ tataie din razboi. 🙂

  5. ady 22 August, 2011 at 11:24

    @Dan1:
    nu citisi bre, ca p-acolo apa e mai scumpa decat coca-cola….

    oare la oameni or avea efect baile de tarana, cum au la vrabii si gaini?!…

  6. Cristi 22 August, 2011 at 11:28

    Sa se spele cu cola :)). E buna la cauciucuri auto poate-i buna si la epiderma de congolezi.

  7. Dan1 22 August, 2011 at 11:31

    @Cristi: Daaa, precis! De-aia au ei epiderma închisa la culoare, de la Cola!… Daca se spalau cu Fanta ziceai ca-s suedezi nu alta! =))

  8. Tetelu 22 August, 2011 at 11:44

    Din poza atasata deduc ca exista si o a treia metoda pe care domnul doctor incearca sa o tina secreta. Este vorba despre zurgalaii de picior confectionati din capace de doze de aluminiu. In timpul mersului, tantarii care se apropie mor striviti intre capacele atasate de picior. Problema intervine in timpul stationarii cand este necesar sa fie executate miscari ritmice din picioare pentru o mai buna eficienta.

  9. nina 22 August, 2011 at 11:53

    Spune drept domnule doctor, matale erai dat cu Autan in timp ce observai de la fata locului comportamentul tantarilor Anopheles gambiae, asa-i?

  10. Cristi 22 August, 2011 at 11:53

    @Tetelu: Partial adevarat, zurgalai emit ultrasunete care tin la distanta tintarii. 😀

  11. Belle d”Imagination 22 August, 2011 at 11:59

    Dar nu mere şi la aceşti nemernici sugători de sânge că bampiri nu le pot a spune cu vechiul şi verificatul ulei esenţial de mentă?

    (o doză suficient de generoasă de ulei esenţial de mentă, dar nu atât de generoasă încât să ardă epiderma, amestecată cu ulei de masaj din acela pulverizabil, cel puţin pe aici şi în cazul meu, face ca toţi ţânţarii pe o rază de 2-3 m în jurul meu să îşi găsească altele de făcut, refuzând categoric să îmi mai deguste umorile apoase.)

  12. Tetelu 22 August, 2011 at 12:05

    @Belle d”Imagination: Daca in articol se spune ca apa este la mare pret pe acolo, presupun ca nici uleiul esential de menta nu curge in valuri. Cred ca mai ieftin ar fi sa angajezi un om care sa te apere cu un plici.

  13. dush 22 August, 2011 at 12:06

    pai zic…o fi mai simplu sa umbli cu o halca de branza imputita la tine in papornita decat sa te mance anofelii de craci…best repellent ever!

  14. sendroiu 22 August, 2011 at 12:21

    @nina: cu autan pe exterior si cu gin tonic pe interior. Da nu eram in bocanci …

  15. N.A. 22 August, 2011 at 12:50

    Si uite cum si de ce si-au dezvoltat ei stilul ala de dans tribal: sa scape de tantari.

  16. Nelly 22 August, 2011 at 16:19

    Asa ai fost de convingator ca am impresia ca iese din monitor un damf de branza.

  17. sendroiu 22 August, 2011 at 16:48

    @Nelly: Năsal? =p~
    ps: merci 😉

  18. Dan1 22 August, 2011 at 16:58

    @Nelly: Vad ca si dush se tine de nas! Ce monitoare de ultima generatie aveti voi dom’le? =))

  19. Lecteriţa 22 August, 2011 at 22:04

    auzi, da’ oare africanii se… prin trofalaxie, ca lacustele alea de invatai io la biologie acu douajcinci de ani?? la ei , toata smecheria e la gambe ?

  20. Dan1 22 August, 2011 at 22:14

    @Lecteriţa: Cre’ ca e nonorociti rau, bre, nu vrea doc sa ne spuna tot!… =))

  21. sendroiu 22 August, 2011 at 23:19

    @Lecteriţa: scuze, dar nu am inteles intrebarea 🙁
    In primul rand, nu am idee ce ai invatat tu despre lacuste acum … niste ani: trofalaxia este un comportament social alimentar specific furnicilor, in care gambele nu sunt implicate deloc (ma rog, asta in cazul in care s-ar putea vorbi despre gambe, la furnici).
    In al doilea, nu ma dumiresc ce ai vrut sa tastezi in locul celor 3 puncte … :-/

    Una peste alta, parerea mea e ca raspunsul e NU.

  22. Lecteriţa 23 August, 2011 at 11:22

    @sendroiu:
    se poate sa le fi bramburit. imi aminteam de lacustele gregare si de feromoni, si automat imi venea in cap trofalaxia, ca fiind denumirea fenomenului. acum abia vad ce inseamna trofalaxie.

  23. Cristi 20 October, 2011 at 09:34

    Doc imi cer iertare ca ti-am pus la indoiala afirmatiile. 🙁 Am aflat si din alte surse ca anofelii chiar sunt atrasi de mirosul de branza (Limburger e cea mai buna) si de picioare.

  24. sendroiu 20 October, 2011 at 14:40

    @Cristi: daaa, Limburger e faimoasa pentru aroma sa inconfundabila :)) “The Limburger cheese is especially known for its pungent odor commonly compared to the odor of flatulence” .
    In text, am optat insa pentru comparatia cu compatrioata noastra Nasal, din doua motive: in primul rand, mirosul de Nasal (comparat cu cel de varza murata expirata, de catre unii “experti” ) mi se pare cel mai apropiat de Limburger, dintre sortimentele autohtone si doi: este mult mai accesibila decat Limburger, ma refer nu doar la prezenta sa in supermarketurile din tara, dar si la pret.
    ps: … si 3, eu sunt un mare fan Nasal 😛

Leave a reply