Postul nu e post destul

Fă-ţi de cap, dar fă-ţi backup

Călăraşu

O conversaţie fără rost ar fi aceea în care aş fi nevoit să-i explic unei doamne de ce am nevoie să fac periodic backup datelor, iar o discuţie fără sfârşit, imposibilă, ar începe în momentul în care aş încerca să argumentez de ce trebuie să fac backup backup-ului.

Ca să nu mă credeţi nebun, am să încerc să argumentez. Eu am o geantă în care ţin un smartphone, un memory stick de 16Gb şi un laptop. Atât datele de pe telefon cât şi cele de pe laptop sunt sincronizate şi salvate periodic pe stick. Asta înseamnă backup 1. Stick-ul este apoi copiat pe un calculator desktop, asta însemnând backup 2. Câteodată se mai întâmplă să fac un backup şi desktop-ului, pe nişte dvd-uri (backup 3), dar e necesar, credeţi-mă, nu exagerez cu nimic! Dacă vi se pare deplasat înseamnă că nu aţi pierdut niciodată date.

Iar acum să forţez o comparaţie cu care sper să-mi demonstrez bunele intenţii şi sănătatea mintală: aşa cum ţin eu, pentru mai multă siguranţă, copii ale obiectelor mele (kit OS, unelte boot, 3 antivirusi, două antimalware şi un antispyware, alte utilitare şi o tonă de documente) aşa şi voi aveţi în geantă rujuri, creme, pudre, forfecuţe, etc. Iar acasa aveti backup-urile: o tonă de alte chestii d-astea făcute să dărâme  raftul oglinzii din baie, toate măsuţele din casă şi în general orice suprafaţa plană dintr-o locuinţă.
Acestea fiind spuse, va rog să mă înţelegeţi doamnelor, pentru că şi eu vă înţeleg uneori atunci când plângeţi că nu vă mai porneşte calculatorul, din cauză că aţi reuşit să rupeţi sistemul de operare cu mânuţele alea delicate, iar toate documentele vi le-aţi “salvat” doar pe desktop,  sau în My Documents.

Că să nu mă credeţi nebun, am să încerc să argumentez. Eu am o geantă în care ţin un smartphone, un memory stick de 16Gb şi un laptop. Atât datele de pe telefon cât şi cele de pe laptop sunt sincronizate şi salvate periodic pe stick. Asta înseamnă backup 1. Stick-ul este apoi copiat pe un calculator desktop, asta însemnând backup 2. Câteodată se mai întâmplă să fac un backup şi desktop-ului, pe nişte dvd-uri (backup 3), dar e necesar, credeţi-mă, nu exagerez cu nimic! Dacă vi se pare deplasat înseamnă că nu aţi pierdut niciodată date.
Iar acum să forţez o comparaţie cu care sper să-mi demonstrez bunele intenţii şi sănătatea mintală: aşa cum ţin eu, pentru mai multă siguranţă, copii ale obiectelor mele (kit OS, unelte boot, 3 antivirusi, două antimalware şi un antispyware, alte utilitare şi o tonă de documente) aşa şi voi aveţi în geantă rujuri, creme, pudre, forfecuţe, etc. Iar acasa aveti backup-urile: o tonă de alte chestii d-astea făcute să dărâme  raftul oglinzii din baie, toate măsuţele din casă şi în general orice suprafaţa plană dintr-o locuinţă.
Acestea fiind spuse, va rog să mă înţelegeţi doamnelor, pentru că şi eu vă înţeleg uneori atunci când plângeţi că nu vă mai porneşte calculatorul, din cauză că aţi reuşit să rupeţi sistemul de operare cu mânuţele alea delicate, iar toate documentele vi le-aţi “€œsalvat” doar pe desktop, sau în My Documents.
Share:

42 comments

  1. Dan1 28 June, 2011 at 08:30

    Biiine, depinde si de documente. Ca nu e nevoie sa umpli stick-ul cu prostii (as numi aici poze cu concursuri cu pisici, retete de slabit, etc.). :))

  2. unmihai 28 June, 2011 at 08:51

    @Calarasu
    ai ramas cu sechele dupa ce te-ai fript o data 😀
    asa de curiozitate… ce kit OS tii tu la tine? :d

    Pe de alta parte (fara nici o legatura cu subiectul 🙂 ) acum vreo 2 saptamani am avut o minivacanta, undeva pe munte. Fara laptop, fara telefon, doar eu si nevasta-mea (,) offline 5 zile la rand! Am supravietuit 🙂

  3. sebra 28 June, 2011 at 09:08

    Cred că nu sunt o doamnă. Îl înţeleg perfect pe Călăraşu (până la backup 2) 😉
    @unmihai:
    Offline 5 zile? :-O Asta da performanţă! :))

  4. Yamasha 28 June, 2011 at 09:15

    eu zic ca e suficient sa ai clonezilla la indemana …restul…

  5. cristi 28 June, 2011 at 09:34

    Oricine poate face un backup, putini pot face un restore.

    Backup-ul pe DVD e gaunos. Daca-s date critice unei afaceri DVD-ul ar trebui evitat.

  6. RoseN 28 June, 2011 at 09:35

    Sau…

    Trei programatori, in toaleta unui bar.
    Iese primul din cabina WC,se spala pe maini, ia un servetel, se sterge bine de tot pe maini, pe langa unghii, isi sterge bine degetele,si apoi spune:
    – Eu folosesc WINDOWS si programez in VISUAL BASIC, am invatat sa fiu foarte atent la detalii.
    Iese al doilea. Se spala pe maini, ia un servetel si se sterge, folosind servetelul in intregime, fiecare coltisor.
    – Eu folosesc WINDOWS si programez in DELPHI, am invatat sa folosesc resursele la maxim.
    Iese al treilea. Asta nici macar nu se spala pe maini.
    – Eu folosesc LINUX si programez in C, am invatat sa nu ma pis pe alaturi.

  7. Suminona 28 June, 2011 at 09:37

    Un usb stick cu Slax linux si antivirus pe el , office , multimedia si un mic joc (toate rulate sub linux ca sa moara de ciuda virusii ) , iar din cei 4 G mai imi raman si 2 pentru “alte chestii” . Asta e biblia informatica a mea.

  8. haolica 28 June, 2011 at 09:43

    cat timp printre obiectele alea nu se numara si un rimel sau un fond de ten, doamnele nu au de ce sa intelegea

    mai lasa si tu de la tine, ce dracu…

    🙂

  9. mih 28 June, 2011 at 09:44

    Si ce faci daca pierzi stick ul? Lantul trofic s a rupt 🙂

  10. andryusha 28 June, 2011 at 09:52

    Eu am auzit că dacă pui mult RAM nu mai trebuie backup. Trebuie doar să dechizi cât mai multe programe şi, dacă pică calculatorul, ceva-ceva tot rămâne.

  11. HeyRup 28 June, 2011 at 09:57

    @mih – pe langa faptul ca se rupe lantul, cine stie unde ajung acele date atat de importante (de au nevoie de cate 3 backupuri). Ia de aici un porgram de criptare: http://www.endpointprotector.com/en/index.php/products/easylock

  12. silavaracald 28 June, 2011 at 10:03

    @andryusha: Mai bine ”rimel” în loc de ”RAM”. Dacă e waterproof, nu mai e nevoie de niciun backup timp de 24 de ore.

  13. camionagiu 28 June, 2011 at 10:12

    Calarasu, te chinui la modul asta fiindca nu ceri sfaturi de la specialisti.
    Eu, spre exemplu.
    Am inteles ca multe chestii sunt mai in siguranta pe net, decat prin calculatoare. Si cum mare amator de filme si muzica nu sunt si in general informatiile mele tin de text (NORMAL, la valoarea in like-uri demonstrata pe Daily Cotcodac, da?) mi-am facut arhive pe mail.
    Simultan si pe gmail si pe yahoo. sa nu cumva sa cada amandoua deodata!
    Yahoo mi-a fost destul de inutil, caci sistemul de search e jalnic. Asa ca am pus pe 7000 de foldere – scandal, Gica, critica, cartea cutare, mizerii, kkt, etc.
    Pe gmail era mai bine, cautam usor si rapid. Pac, tastam Gogu si gaseam imediat ce mi-am notat de Gogu.

    MA SIMTEAM CA UN AGENT CIA, UNS CU TOATE ALIFIILE.

    A aparut o mica problema: o perioada nu le-am mai folosit si am uitat complet parolele. Ma pish pe ele de arhive, in definitiv am o minte briliantina. Uneori. Din pacate foarte rar. In general uit. Am nevasta.

  14. eftimie 28 June, 2011 at 10:23

    Abia cand mi s-a stricat telefonul mi-am dat seama că aveam nevoie doar de două, maxim trei numere din agendă. Aceeaşi surpriză o am şi cu calculatoarele din când în când. 99% useless junk.

  15. andryusha 28 June, 2011 at 10:23

    @silavaracald: Bine, rimel, da’ să fie dual channel şi să suporte timming-uri agresive de overclocking, că atunci când se ia curentul nu-i de joacă – fiecare milisecundă contează.

  16. camionagiu 28 June, 2011 at 10:25

    Sunt la moderare cu un com la care astept multe like-uri, ca sa fiu bucuros pe sosele 🙂

  17. pui de rocker 28 June, 2011 at 10:30

    Cu backup 2 nu prea sunt de acord, de multe ori am patit-o sa nu mai pot citi dvd-urile…

    Solutiile mele de backup:

    Backup 1: Laptop
    Backup 2: USB Stick
    Backup 3: Upload pe FTP (aici depinde si de marimea fisierelor, cele pe care lucrez eu nu sunt foarte mari)

  18. M3bis 28 June, 2011 at 10:31

    @camionagiu: Te-am scos, bre!
    On topic: Cea mai bună arhivă e aia din Recycle Bin!

  19. M3bis 28 June, 2011 at 10:32

    @pui de rocker: Backup 4: backup server FTP! 😀

  20. sebra 28 June, 2011 at 10:35

    Totuşi, cea mai bună arhivă e aia de la Secu. Sau DNA.

  21. andryusha 28 June, 2011 at 10:35

    @camionagiu:
    Şi când internetul o să devină conştient de sine şi o să înceapă războiul împotriva umanităţii, ce-ai să faci cu backup-urile tale? N-o să fie pe mâna inamicului?… Tu chiar nu te uiţi la ştiri, nu urmăreşti un Terminator, ceva, numai cu Vlahuţă şi cu “Nada florilor” nu supravieţuieşti în ziua de azi, să ştii…

  22. Cristi 28 June, 2011 at 11:05

    @andryusha: In situatia in care internetul devine constient de sine si foloseste back-up-urile majoritatii barbatilor suntem in siguranta deplina. Ce poate sa ne faca un Terminator obsedat de sex? =))

  23. Corcodel 28 June, 2011 at 11:05

    http://www.mozy.com

    Back-up on-line, 5 Euro pe luna date nelimitate, gratis pana in 2 GB.

  24. andryusha 28 June, 2011 at 11:16

    @Cristi: Ştiu şi eu? Să hotărască că facem degeaba umbră pământului?… =)) =))

  25. unmihai 28 June, 2011 at 11:17

    @andryusha: si Emil Garleanu!
    @calarasu sau care vrea
    ar trebui sa scrii si un episod “Linux vs Windows” care e mai bun, mai roz, tips & tricks, optimizare … din astea 😀 Face minuni la trafic :))

  26. DUMNEZEU 28 June, 2011 at 11:25

    Buna dimineata copiii Mei! :)) Cel mai bun backup care nu functioneaza niciodata este sa memorezi totul in bostan. Sau in dovleac. Sau in tartacuta… Ma rog dupa leguma cu care care se identifica fiecare sau cu care este etichetat degraba cand iese la rampa…. :)) Iata, incercati sa memorati chestia asta caci o sa va prinda bine la cotcodaceala…. =))
    http://youtu.be/C_yzm3_3tj0

  27. tequila 28 June, 2011 at 11:28

    Mah, eu te-nteleg, nimic de zis :)) – da’ inseamna ca ai si date super-uber-importante… 😉 :))

  28. sebra 28 June, 2011 at 12:11

    @DUMNEZEU:
    Dumnezeule! Ce creaturi Ai zămislit! :))

  29. onnah 28 June, 2011 at 12:26

    Ce preocupat e Calarasu de a avea intelegere din partea doamnelor :))

  30. ela 28 June, 2011 at 13:58

    deci eu am inteles ca din cauza doamnelor care-si lasa machiajul peste toate suprafetele plane , domnii nu mai au spatiu disponibil si atunci fac backUp ( ce e aia ???)

    si ca in curind totul va exploda si ca vom fi in razboi cu Linux si Windows ( cine-s astia ???)

    si ca l-am suparat pe Dumnezeu :D:D:D

  31. Lecteriţa 28 June, 2011 at 13:58

    Asa de frumos ai grait, Calarasule, ca m-am lamurit for ever ca calculatorul si componentele lui, nu e de mine! Fac cele mai incredibile dulceturi, din toate fructele autohtone si extravilane, dar sunt , in acelasi timp,cea mai tembela forma de utilizator al unor asemenea scule computeristice. Stiu doar sa scriu, sa citesc, sa descarc prin furaciune niste programele, filme, si sa joc Treasure Madness si Hari Pocar. Sunt fericita!

  32. M3bis 28 June, 2011 at 14:14

    @ela: Am mai explicat o dată ce e ăla backup!

  33. ela 28 June, 2011 at 14:23

    @M3bis: pai nu vezi ca eu nici n-am facut inca cunostiinta cu windows si linux ? hihihihi

  34. M3bis 28 June, 2011 at 14:25

    @ela: Ei, nu! Fii antenă! Windows e sistemul ăla de operare care-l ai tu pe râşniţa aia de calculator şi linux e sistemul de operare de la super-uber-extra serverul pe care e Daily Cotcodac!

  35. ela 28 June, 2011 at 14:28

    @M3bis: ca sa nu-ti fac totusi o impresie proasta , sa crezi ca sint cu desavirsire ignoranta , uite eu o cunosc pe Vista , ca am vazut filmul ” asta la vista beibi ”

    Ce zici de progresele mele ? 😀

  36. ela 28 June, 2011 at 14:34

    @M3bis: ” daca se mai ride mult de mine M3bis ala al tau il bag la spam ” ( mesaj din partea PC-ului meu , dupa cum vezi e sensibil tare ) 😀

  37. M3bis 28 June, 2011 at 14:34

    @ela: ..precum spuneam

  38. Ramses3 28 June, 2011 at 14:44

    Paradoxul femeii:- desi are dulapul plin de haine gata sa se rupa se plange ca nu are cu ce se imbraca;
    Paradoxul unui user de PC: – desi nu mai are aproape deloc spatiu pe PC, se plange ca nu are la ce se uita;
    Paradoxul lui Rashi: – desi are ditamai vila in stil brancovenesc, n-are pe unde sa se tolaneasca, de aceea sta pe marginea fotoliului si din cand in cand adoarme si cade pe jos..

  39. Tetelu 28 June, 2011 at 15:01

    Stiati ca:
    Daca apesti tasta Ctrl si invarti de rotita mouse-ului, se mareste sau se micsoreaza dimensiunea textului in paginile de web, in Word si in multe alte locuri?
    Si daca mouse-ul n-are rotita? Atunci apesi Ctrl si tastele + sau –

  40. Lecteriţa 28 June, 2011 at 15:17

    @Tetelu:
    Iu-huuu, ce distractie noua mi-am facut, cu rotita de la maus! Habar n-am avut de asta!

  41. Cristi 28 June, 2011 at 20:07

    Mi-am adus aminte de un banc.
    Cică dacă derulezi in sens invers un CD de instalare a Windows-ului(oricare) se aude o muzică satanistă.
    Mai grav este că dacă derulezi normal se instalează Windows-ul.:)

  42. kilroy 28 June, 2011 at 21:51

    @Cristi: Si cum il derulezi, cu rasnita de cafea sau cu patefonul? 😀
    @camionagiu: Si vorba lui Andryusha, daca Net-ul devine inteligent si incepe sa scrie texte defaimatoare semnate Camio? (prin texte defaimatoare inteleg texte docte lipsite de orice aluzii sexuale)
    @All – din anii petrecuti in bransa (ajuns aici dintr-o intamplare, evident), imi aduc aminte un scriitor caruia ii venea sa planga ca HDD-ul lui nu mai boota si pierduse 3 carti. HDD-ul era un Maxtor care facea “clonc, clonc”. Iar la doctorite cred ca ar merge niste psihologie inversa “Orice ati face, sa salvati DOAR in My Documents, si, in general, pe partitia C”

Leave a reply