Postul nu e post destul

Statele Unite ale Americancelor

Simona Catrina

În America de Nord – continent unde am locuit şapte ani şi mai plănuiesc să şed cel puţin încă o dată pe-atâta – s-a declarat cod erotic portocaliu: fetele bune au aflat că bărbaţilor le plac fetele rele. Nasol, vă rog să mă credeţi că sunt fată bună.

O carte scrisă de Sherry Argov (“Why Men Love Bitches”) a declanşat crampe existenţiale. Bestseller-ul a trezit din moţăială milioane de femei care, până acum, încă mai credeau că bărbaţii caută neveste moi ca lâna. Citind şi ţâţâind şocată cu limba-n cerul gurii, fata de tip oaie s-a scuturat de lene şi s-a făcut fată de tip lup. Epidemia s-a întins, astfel că, momentan, tabăra masculină se vede nevoită să treacă la planul B: să mimeze întoarcerea la bunătate, la dragostea pentru femeia cuminte şi enervant de devreme-acasă.

Femeile au aflat că unui bărbat nu trebuie să-i răspundă la telefon decât a opta oară când sună (şi când de obicei ameninţă cu sinuciderea) şi nu trebuie să-i turuie un raport detaliat asupra traseului lor. Bărbatul, chipurile, trebuie să ţopăie pe jăratec, de gelozie, înainte de a avea acces complet la etapa sexuală a ostilităţilor. Revoluţia din cărţile de tipul celei menţionate a deranjat foarte tare tabietul americanului, care miza pe dependenţa femeii de el, de coşmelie, de cuibul cu ouă şi de titulatura de “Mrs” în loc de “Miss” (care, dacă nu e ceva gen Miss California, sună a ratare).

Dintotdeauna, viaţa cuplului a mers pe răfuieli extreme. La ei s-a inventat conceptul de “bătălie a sexelor”. Aşa-zisa dictatură masculină e răsturnată la fiecare zece ani de câte-o modă feministă care bagă în şoc septic comoditatea bărbatului. În cele din urmă, americanca se satură de viaţa în tranşee şi, mai exasperată de celibat decât de deficitul de mândrie, predă arma şi permisul de port-armă. Şi iarăşi, pentru vreun deceniu, se face linişte în toate cele 50 de state.

Există viaţă după carte? Unul dintre aceste cicluri ale păcii tinde să se termine. Cărţile care instigă la răscoală au agitat apele, iar companiile de telefonie americane sunt în panică, având în vedere că femeile au început să nu mai răspundă la apelurile bărbaţilor.
Chiar s-a zvonit, mai în glumă, mai în serios, că un contra-articol intitulat “Bitches on the beaches”, proiectat să facă mişto de toate demersurile re-re-reemancipării femeii, a fost sponsorizat de o firmă de celulare. Materialul explică, pe înţelesul ambelor sexe, că bărbaţilor le plac mai degrabă plajele pline de femei bune decât casele pline de femei rele. Şi că, în timp ce femeia e ocupată să execute nişte ajustări la nivel de mentalitate şi de inimă, aspiraţiile bărbaţilor, vorba bancului, nu ajung aşa de sus. Se opresc undeva în defileul sânilor, indiferent dacă sunt relief vulcanic sau doar format prin încreţire, indiferent dacă undeva la mansarda doamnei se coc planuri diabolice pentru derutarea adversarului sau doar refulări clasice.

Why men love bitches? Teoria are şi fisuri remarcabile, aspecte rasolite ca din întâmplare. Nu explică suficient faptul că bărbaţilor le plac, într-adevăr, bestiile, dar cele naturale, nu blajinele care se screm să pară ale naibii. Ticăloasa cabotină nu reuşeşte să egaleze o scorpie cu har dobândit genetic. Într-un târziu, blândele molcome pricep că un bestseller nu le poate aduce bărbaţii acasă şi nici nu poate omorî amantele. Şi că viaţa cuplului merge, ce-i drept, înainte, dar e cu sens unic*.

* N-am înţeles exact ce-ai vrut să spui în ultima propoziţie, dar te credem pe cuvânt, că eşti fată bună – n.red.

Share:

35 comments

  1. N.A. 4 May, 2011 at 08:14

    Aaaa, bine ca zici, ia stai sa ma fac eu rea! A naibii sa fie aia care-i mai raspunde sotului la telefon!

  2. dc 4 May, 2011 at 08:34

    @Simona: Nu cumva trebuia sa trimiti articolul vecinei cu acelasi prenume, Simona Tache? 😀 >:)

  3. Dan1 4 May, 2011 at 08:37

    @N.A.: Tu te iei dupa toate prostiile scrise de Simo Sherry Argov?! =))

  4. sebra 4 May, 2011 at 09:19

    @N.A.:
    Asta merge în America, nu la noi. La noi dacă nu i-ai răspuns în secunda 2 intră în panică. :))

  5. Belle d Imagination 4 May, 2011 at 10:22

    @ Divinule Julius

    One way road = mortul de la groapă nu se mai întoarce/ laptele vărsat în foc nu se mai întoarce

    Adică ce ai făcut, rămâne bun făcut şi e ireparabil/ irepetabil. Bun sau rău.

    Deci cum îţi aşterni, aşa dormi!

    Per total, după a mea părere umilă, femeile nu pot fi înţelese de bărbaţi, decât dacă sunt deranjate la mansardă, bărbaţii nu pot fi înţeleşi de femei, decât dacă au un grad năucitor de proiecţie empatică. E cazul să acceptăm şi unii şi alţii acest aspect, să încercăm să trăim în simbioză nu în parazitare şi lumea o să fie mai fericită.

    Bărbaţii cuplaţi cu scorpii or să ofteze după femei cuminţi şi devreme-acasă. Cei însuraţi cu femei pâinea lui Dumnezeu le vor înşela pe capete cu bestii rele şi sexoase, se aplică şi viţă vercea, nimeni nefiind complet mulţumit cu ce are alături. În principal fiindcă păşunea vecinului e mai verde şi mai bogată.

    Câtă vreme o să ne condiţionăm fericirea de alţi oameni, pregătim cu elan desăvârşit terenul pentru a fi nefericiţi. Abia când te simţi bine-n pielea ta şi eşti fericit ai şanse să ai şi o viaţă de cuplu fericită

  6. Dan1 4 May, 2011 at 10:30

    @Belle d Imagination: Redirecteaza catre “divina Simona” =))
    Ca Julius nu e suficient de misogin ca sa scrie un astfel de articol, daaa? E nevoie de o mâna de femeie! :))

  7. ThoR 4 May, 2011 at 11:15

    inca sunt uimit de ce tampenii citesc aia de peste ocean

  8. kekee 4 May, 2011 at 11:54

    Ce fain ar fi să se emancipeze şi româncele…
    Ce de mesaje de tipul :
    – Răspunde fă, că-ţi sparg botul !
    s-ar mai scrie.
    😀
    ——
    sau :
    – De luna viitoare nu-ţi mai plătesc abonamentul de telefon, că oricum nu răspunzi.

  9. Ina_adevarata 4 May, 2011 at 12:12

    “Iar nu-mi răspunde nevasta la telefon; şi-o fi uitat telefonul în maşină, ca de obicei. Mai am timp de-o bere pînă vede ea apelul- hai noroc, Costică”.

  10. sendroiu 4 May, 2011 at 12:14

    QED! Acum ma dumiresc si eu de ce barmanitele & chelneritele au o viata sexuala mult mai mishto decat bucataresele: e chestie de psihologie, sociologie, revolutie sexuala si cod erotic portocaliu!
    God bless America!

  11. ady 4 May, 2011 at 13:11

    @sebra:
    care panica?! la noi, cred ca nu ameninta cu sinuciderea, ci cu omorul doamnei care a refuzat/n-a avut chef sa raspunda la telefon.

  12. Cms 4 May, 2011 at 13:18

    Simona Catrina: “În cele din urmă, americanca se satură de viaţa în tranşee”
    Şi la noi, bărbaţii sunt mai bine adaptaţi la viaţa de tranşee. Tranşeele din faţa “Măgarului tăvălit”, de pildă, sau chiar surogatul de tranşee, preşuleţul de la intrarea în locuinţă. 😉

  13. sandokhan 4 May, 2011 at 13:26

    @N.A.:

    Cum era finalul la bancul ala?
    “Dupa trei zile a inceput sa vada si ea ceva, cu ochiul stang!”

    Americanii sunt mototoli!

  14. Belle d Imagination 4 May, 2011 at 13:46

    @Dan1

    Citat:
    ” Într-un târziu, blândele molcome pricep că un bestseller nu le poate aduce bărbaţii acasă şi nici nu poate omorî amantele. Şi că viaţa cuplului merge, ce-i drept, înainte, dar e cu sens unic*.

    * N-am înţeles exact ce-ai vrut să spui în ultima propoziţie, dar te credem pe cuvânt, că eşti fată bună – n.red.”

    Acel @către Divinul Juls însemna traducerea acestei ultime propoziţii: ”Şi că viaţa cuplului merge, ce-i drept, înainte, dar e cu sens unic*

    Mon cher, eu sunt departe de a fi misandră, îmi plac bărbaţii la nebunie. Păcat că e penurie de bărbaţi şi inflaţie explozivă şi galopantă de putzilililililici. (Fiecare li intercalat intre tz şi ci, reprezentând un ordin de mărime inferior. Iar aşa cum se ştie, putzica e o chestie cam 1/16 din sfânta p*lă)

  15. Stephanie 4 May, 2011 at 13:49

    Daca este vorba de “Ce fel de femei plac barbatilor” (sper ca imi amintesc bine titlul pentru varianta romanesca) am citit-o acum cativa ani si am ras cu lacrimi (pe bune).Cum sa zic, pentru tuta care pica la asternut de la prima intalnire, apoi after se(x), in timp ce tipul sforaie fericit in pat, ii spala vasele, ii face curat in apartament, ii pregateste micul dejun si apoi asteapta ca boul sa o ceara de nevasta, iar ala nici macar nu o mai suna ( e normal, a agatat-o intr-o crajma, nu asa isi imagineaza el femeia ce va fi mama copiilor lui), cartea este un fel de “uite frate , nu sunt singura fraiera, data viitoare o sa fiu a drek si poate ma aleg si cu o verigheta”. Evident ca data viitoare va face exact ca inainte, iar singura cu adevarat multumita va fi Sherry Argov vazand gramezile de dolarei adunati in contul de banca…

  16. sendroiu 4 May, 2011 at 14:37

    @ady: @Cms:
    eu cred ca adevarata problema in Romania este inca gospodina care se crede buna la pat, desi are prinipii bine infipte impotriva oralului :)) si isi imagineaza ca dumnealui trebuie sa-i fie fidel pt ca sarmale ca ea nu mai face nimenea …
    De la o gospodina cu principii astfel crosetate si pina la o pitzy de ultimul racnet (al lui Guta, ca sonerie la mobil) e o distanta de doar o juma’ de ora cu taxiul in spatiu si de nici o juma’ de generatie, sociologic. Antropologic, distanta e nula – d’aia zic eu ca s-a ars ceva, undeva, la un moment dat 😉

  17. dana 4 May, 2011 at 14:37

    @sandokhan:
    bine ca sunt romanii barbati adevarati!!! =))
    la asta merge bancul ala cu : Eu , la mine in casa, am intotdeauna ultimul cuvant : ” Da, draga mea, am inteles”. 😉

  18. aisha 4 May, 2011 at 15:06

    Depinde de perspectiva celui care face clasificarea.
    “ fata de tip oaie s-a scuturat de lene şi s-a făcut fată de tip lup “! Eu n-am prea vazut transformari din astea spectaculoase! S-a nascut musca sau molie va ramane asa(chiar daca pozeaza in altceva). S-a nascut acvila, bravo ei!

  19. sandokhan 4 May, 2011 at 15:15

    @dana.
    Poate al tau e papagal si doar tu ai acasa ultimul cuvant.
    Se mai intampla sa va maritati si cu fatalai. Asta e.
    Depinde pentru ce l-ai luat. Pentru bani, de prasila….

  20. Cms 4 May, 2011 at 15:49

    @sendroiu: Doctore, eu am avut un acces de pudibondism aici, pe DC, aşa că e cam caraghios să emit judecăţi tocmai despre asta. Dar sunt (parţial) de acord cu tine. Cred că avem la fel de multă imaginaţie în legătură cu acest subiect (actul sexual în sine) pe cât avem şi ipocrizie.

  21. aisha 4 May, 2011 at 16:05

    Si, in plus, exista si confuzii. O “oaie“ (ce comparatie dura, mai bine ii zicea gasca) autentica poate sa para “lup“( mai bine ii zicea lebada) alfa daca in mediul ei e perceputa asa, dar in raport cu restul “turmei“ globale (misogin rau termenul) va fi caracterizata tot “oaie“. Deci, chestiune de perspectiva si de perceptie!
    Si exista si persoane “cameleonice“! Cred ca m-am incurcat in comparatii si in cuvinte…
    p.s Eu am dubii in ce categorie ma incadrez! De asta am divagat atat.

  22. aisha 4 May, 2011 at 16:07

    M-am lamurit din ce specie fac parte…

  23. dr.Lecter 4 May, 2011 at 16:11

    Da’ stai ca nu se intelege: cine-si doreste americance, prin pat?
    Americanii? De-aia fac turism sexual p-an Europa si mai ales Asia, de le sar capacele de la Cialis ( de fapt, Viagra e la ei pe piata, parca se promova in filmul Love and another drugs) ? Sigur ca au nevoie de multe carti,femeile lor, ca sa experimenteze, ca ele s-au trezit tarziu, ca natie, si pe planeta, daramite in cadrul speciei!
    Romancele n-au modele sexuale din literatura, ca ele au citit saracele doar La Vulturi si Fefeleaga, dar se descurca admirabil!

  24. dana 4 May, 2011 at 16:17

    @sandokhan: bre, nu era vorba nicicum de vreun exemplu personal, si nici de atac la persoana ta. Daca te-ai simtit, e fix problema ta. Dar eu am vorbit frumos, fara mitocanie.

  25. dolby 4 May, 2011 at 16:47

    Asta imi aduce aminte de urmatorul banc:

    Trei femei: o frantuzoaica, o nemtoaica si o romanca discuta despre cum sa-si motiveze sotii pentru a le ajuta in bucutarie. In urma discutiei, se hotarasc sa nu mai faca dragoste cu partenerul pana nu vor fi ajutate in gospodarie. Dupa cateva luni cele 3 femei se intalnesc din nou si-si impartasesc experienta:
    Frantuzoaica: in prima zi nu am vazut nimic, a doua zi la fel, in a treia zi m-a ajutat sa gatesc.
    Nemtoaica: in prima zi nu am vazut nimic, a doua zi la fel, in a treia zi m-a ajutat sa fac curat prin casa.
    Romanca: in prima zi nu am vazut nimic, a doua zi la fel, in a treia zi am inceput sa vad un pic cu ochiu’ stang.

  26. Insignifianta 4 May, 2011 at 16:47

    Chiar nu inteleg ce interese obscure i-au determinat pe cei cativa barbati rataciti prin multimea de femei sa dea like acestui articol… 😉

  27. sendroiu 4 May, 2011 at 17:22

    @Insignifianta: numarul barbatilor care au dat like acestui articol este aproximativ egal cu numarul femeilor care au facut asta 😀

  28. Stephanie 4 May, 2011 at 17:22

    @sendroiu: Mai frate, da’nu-ti mai ies din cap gospodinele alea =))

  29. sendroiu 4 May, 2011 at 17:38

    @Stephanie: mda, cam ca Osama pentru Obama :))
    E bine sa fii vigilent, daca vrei sa eviti sa te trezesti dimineatza langa vreuna :-&
    😉

  30. ady 4 May, 2011 at 17:53

    ce@sendroiu:
    ce-ai doc cu gospodinele; poate nimeresti vreuna d-aia “gospodina in bucatarie, doamna in salon (nu ala de coafura/spa; living suna tembel in context)/pe strada, curva in dormitor”. nici asa nu vrei?! nu c-as fi eu aia, dar eram curioasa.
    daca nu erai treaza seara cand te-ai culcat langa ea, poti sa risti sa te tresti langa una, nu? 🙂

  31. sendroiu 4 May, 2011 at 19:55

    @ady: eeei, si tu acuma! :)) trebuie sa calculezi un procent din ceea ce zic … sau, si mai eficient, sa extragi un radical 😉
    (e daily cotcodac, nu e blogul lui mircea badea, nu trebuie sa porti cravata cand citesti comentariile 😉 )

  32. Stephanie 4 May, 2011 at 21:28

    @sendroiu: Io cre’ca pe tine te deranjeaza principiile alea impotriva oralului,ca din cate stiu sarmalele iti cam plac… 😉
    Ca veni vorba de oral, am ascultat acum cateva zile parerea unui nene care se apropie in viteza de frumoasa varsta de 50 ani; asta toata viata a trait numai pentru p***a, a cunoscut o groaza de doamne si domnisoare. A fost un discurs de maestru, din pacate nu-l pot reproduce AICI 😉

  33. sandokhan 4 May, 2011 at 21:41

    Nu il poti reproduce pentru ca esti pudibonda sau te-a lasat memoria?
    Baga macar un scurt rezumat.

  34. sendroiu 4 May, 2011 at 22:10

    @Stephanie: nu ma deranjeaza prejudecatile – pardon: principiile! 😀 – contra oralului, fiecare e liber sa traiasca in felul sau. Doar ca ma amuza teribil lamentarile de tipul “i-am oferit sex de calitate – bine, in afara de oral, ca io nu concep asa ceva – si nu inteleg de ce mi-a dat verde! ce-o fi gasit la aia?!”. Pentru mine, mitul femeii bune la pat, cu principii solide anti oral e foarte putin credibil, dar, in fine: poate ca e doar parerea mea!
    In alta ordine de idei, e putin probabil ca o tanti preocupata de retzete de zacusca, pretul gogosarilor si ultima promotie de detergent la Billa sa fie capabila sa te surprinda cu o rochie care sa-i pice dementzial pe koor (scuze pt ortografia antifiltru). Nu zic ca e imposibil, zic doar ca e putin probabil.
    Cam la fel de putin probabil ca un gospodar ce face “amor” cu sosetele in picioare sa te surprinda cu … ceva de genu’.

    ps: exista vreun milion de chestii care imi plac mult mai mult decat sarmalele 😉

  35. Alina Grozea 5 May, 2011 at 13:00

    Simona, textul tau imi aminteste (vai, ce original!) de un banc:
    “Draga, tie iti place sa vorbesti cu sotul tau in timp ce faci sex?
    Da, daca ma suna…”

Leave a reply