Postul nu e post destul

Cronică Oţelul-Poli. Extemporal pentru şcoala ajutătoare

Ovidiu Eftimie

După cum probabil aţi aflat, echipa de fotbal Oţelul Galaţi a bătut echipa de fotbal FC Timişoara, căreia, din motive care îmi scapă, i se mai zice şi Poli, deşi nu are nicio legătură cu Poli. E ca şi cum s-ar spune Stelei FC Barcelona, pentru că patronul crede că oraşul merită o echipă cu astfel de nume.

În fine, întrucât am un unchi care a furat tablă galvanizată a lucrat vreo 20 de ani în Sidex, am decis că mă interesează cum a devenit Oţelul Galaţi campionă a României. Din nefericire mi-am pierdut antrenamentul la chestii de-astea şi, în loc să citesc vreo publicaţie de sport, am intrat pe gsp.ro să citesc cronica meciului.

Acum, eu înţeleg că Tolontan nu mai poate, fizic vorbind, să scrie şi se rezumă în a pune câteva fraze la întâmplare îngroşate cu roşu şi terminate în smile-uri. Dar nu mi se pare normal ca şi angajaţii lui, care n-au dosare grele şi anchete de făcut, să se comporte exact la fel şi să arunce la gunoi orice urmă de logică în redactarea unui text.

Cronica începe amplu, cu trimiteri la Real, Barcelona si Manchester, echipe pentru care trebuie să se pregătească acum Oţelul. Puţin mai jos aflăm că spectatorii au aruncat cu hârtie în teren şi, ŞOC!, terenul verde are hârtii fâşii albe pe el în urma acestui eveniment.  Apoi vine inevitabila comparaţie lipsită de orice scop.

“OK, Sidexul i-a adus la Galaţi pe indienii de la Mittal, dar tot echipa de fotbal e mult mai tare: Barcelona, Real Madrid sau Manchester United se roteau în minţile băieţilor de pe teren şi din tribune”.

Ok, în secolul XIX Galaţiul era porto-franco, dar asta nu l-a oprit pe Alexa să-l pună în cap pe Vigilanti. Iar pe Dunăre sunt bacuri şi vapoare, oare Rooney o să fie impresionat de asta sau de vinul de Cudalbi?

Între timp s-a dat şi primul gol, Antal este cel care a făcut asta, iar reporterul GSP trimis la faţa locului nu-mi spune absolut nimic de modul în care s-a petrecut acest eveniment. O fi fost contraatac? A fost o pasă mişto de-a lui Sârghi? I-a dat craci portarului? Nimic.

Câteva rânduri mai încolo îmi dau seama că degeaba ar spune cum s-a dat golul, tot n-aş pricepe nimic.

“Cu încrederea pe care i-a dat-o sezonul bun făcut pînă acum, Zicu întinde amîndouă picioarele o dată şi deviază cu genunchiul, cu tibia, nici el n-ar şti clar. 1-1!”

Pe bune, nu m-am uitat la rezumatul meciului şi nici nu pot să-mi dau seama cum a reuşit Zicu să dea gol. Cu ambele picioare întinse? Făcea şpagatul?

Ultimul gol al meciului a fost marcat de Pena, un jucător despre care aflăm că este chiar fiul lui Pena din “lotul Stelei fantastice de la finalul anilor ’80”. Spre deosebire de legendarul de tac-so, de care aud pentru prima oara, Pena jr. este doar rezervă şi are faţă de boxer, dă goluri destul de rar dar importante. Probabil ca Gavrilă “Pele” Balint, un un jucător mai puţin cunoscut din perioada în care juca Pena la Steaua, căruia i se zicea “arma secretă”.

Bănăţenii sunt cunoscuţi pentru faptul că reuşeau să întoarcă rezultatul pe final de meci doar că, tura asta, acest lucru nu s-a mai putut întâmpla şi ştiţi de ce? Din cauza matematicii. “De data asta, matematica nici nu-i lasă să lupte.”

Finalul este, evident, de o imbecilitate cruntă. Se pare că “lumea tot nu ştie cum să reacţioneze, cum se poartă suporterul unei campioane? Localnicii invadează terenul, sar să-i îmbrăţişeze pe jucători şi pe Dorinel Munteanu în marea bucurie a unui oraş”. N-am urmărit prea multe finale de campionat dar asta mi se pare o reacţie normală în caz de victorie. Nu ştiu ce filme văd ăia la GSP, probabil se aşteptau ca spectatorii să recurgă la sacrificii umane, băi de sânge, sau să înceapă să cânte, la unison, o arie din “Pagliacci”, aia când plânge clownul.

Acum pot să înţeleg şi de ce traficul gsp.ro era crescut de hoardele de cititori din America de Sud. Probabil că în spaniolă cronicile de genul ăsta au un umor aparte, ca-n poveştile cu neamul Buendia a lui ăla, scriitorul care a luat premiul Nobel.

Share:

20 comments

  1. dc 17 May, 2011 at 13:16

    @Indragitule: Vezi ce patesti daca te bagi in cloaca asta!!! Ia sa fi stat tu linistit cu ochii pe meciuri de fotbal, nu de miuta, scapai de oripilare 😀

  2. Lecteriţa 17 May, 2011 at 14:19

    Da’ de ce ajung comentatorii de stiri sportive sa prezinte emisiuni de can-can? Inteleg sa migreze intre televiziuni, dupa cum se impart drepturile de transmitere a meciurilor, dar sa ajungi sa-l ai ca invitat pe Bote, si sa vorbesti de fufe…?!?!?
    Parca era bun Naum , ala; sau nu?
    Un singur personaj am, care ma face sa arunc televizorul in curte: ala, Banciu, care vorbeste printre buzele abia deschise.
    Cre’ ca e cam off topic, asta, nu ?

  3. silavaracald 17 May, 2011 at 14:19

    Eu zic s-o întrebi pe Simona Catrina cum s-au derulat lucrurile, că ea a făcut pași serioși în decriptarea comentariilor de genul ăsta. 😀

  4. serban 17 May, 2011 at 14:23

    Şi ce dacă F.C. Timişoara nu are legătură cu Poli?
    Mai sunt cazuri, e una căreia i se zice “ştiinţa” tot degeaba.
    Nu poate nicio echipă să se laude că are acelaşi nume din anii ’20 în afară de Rapid.

    Şi iată al doilea post consecutiv despre comentatori de fotbal. Şi de la persoane pe care le ştiam cu alte preocupări. O fi o mânărie? Pentru trafic, desigur.

  5. undera 17 May, 2011 at 14:38

    Lui “FC Timişoara i se mai zice şi Poli” din acelasi motiv pentru care lui FC Pipera SRL 2008, Stana 2009 SRL sau Becali Co & Compagny 2011 SRL li se mai spune si Steaua (din motive care si mie imi scapa)
    Probabil ca o sa aflam impreuna cand nu o se mai oftice toti Brasovenii (din motive care iar imi scapa, sau nu..) cand strigi “SARMAAA” dupa ei .

  6. geo 17 May, 2011 at 14:57

    ie logic ce spui, la asa cum se joaca beietii fotbal pe stadioanele noastre … colac peste pupaza astia de sus jos mai vor si un ieuro pe etapa la prepay :))

    cum crezi ca ar fi comentat ei golul din faza de mai jos ?

    http://youtu.be/zn0PoZfod1c

  7. Lecteriţa 17 May, 2011 at 15:23

    Azi avem mima cu pisici, cumva?
    Dupa cum spunea Serban, manaria pentru trafic continua!
    Filmul mimat va fi : Totul pentru Fotbal sau The Damned United

  8. Dan1 17 May, 2011 at 15:33

    @Lecteriţa: Sa-l mimeze pe Ilie Dobre! =))
    Acu’ serios, ce-ar putea fi greu?! =))

  9. Lecteriţa 17 May, 2011 at 15:36

    @Dan1:
    Da’ de ce nu ne da tema, ca e tarziu, si pana rasfoim bibliografia… ?
    Si azi nici nu e Radu Udrescu pe blog… poate avem ceva sanse

  10. eftimie 17 May, 2011 at 15:39

    @undera puisor, Poli Timisoara e o echipa din D. Ea are palmaresul. Alde Gigi are echipa cu totul. Iar in privinta brasovenilor, mai bine sa se strige sarma decat ‘atentie la portofele’ sau, cum esti tu obisnuit, ‘baiete, spune-i maica-tii ca o sa-i dau banii aia cand iau si eu salariul ca mi-a luat nevasta-mea portofelul’

  11. Sare'n Ochi 17 May, 2011 at 16:05

    nimic mai tembel decat frazeologia jurnalistilor de fotbal (era cat pe ce sa scriu sport, dar m-am abtinut) si cliseele lor stilistice corneldinusiene. poate-l rugati (era sa scriu puneti, dar mi-am adus aminte ca-i Dictator) pe Julius sa va scrie o cronica sportiva din frazele pe care le scotea afara de la corectura pe vremea cand era Era sa scriu redactor sef). =))
    ia zi, Julius, iti mai aduci aminte de Carme Dobrater? fata dadea clasa la oricare dintre fonfaitele de la ProTV.

  12. Arsulici 17 May, 2011 at 18:51

    Despre Poli TM pot să zic doar ce se scandează prin Arad (încă de pe vremea UTA-ei): Un mesaj de la Arad/pentru cu*va din Banat/Să se-audă-n toată țara/ M*ie Poli Timișoara 😀

  13. Insignifianta 17 May, 2011 at 22:12

    “De data asta, matematica nici nu-i lasă să lupte.”
    I-auzi! Domnule, a dracu’ matematica asta! Bănuiam eu mai de mult, dar n-ajunsesem să fiu atât de sigură!

  14. undera 17 May, 2011 at 22:36

    @Sarma, mai documenteaza-te cu palmaresul ala si Gigi are echipele cu totul dar infiinteaza in fiecare an o noua firma sa poata sa le tina.
    Cat despre banii aia, pe care tre sa-i dai lui maica-mea, ti-am mai spus:”Nu platesti matroana, platesti fetita. Asa ca descurca-te cu soru-ta.”
    Arsulici, cand o sa cresti tu mare, poate promoveaza si UTA.

  15. Arsulici 17 May, 2011 at 22:49

    @undera: O să țin minte! Nasol e că țin cu Craiova… Așa că de UTA mi se rupe

  16. N.A. 17 May, 2011 at 23:19

    Hohoho, T0ad3re, iti vine un prieten nou! :))

  17. eftimie 18 May, 2011 at 01:15

    @undera: Oau, tocmai ai spus despre maică-ta că e matroană de curve. N-aş vrea să mai zic nimic, în stilul ăsta, tura viitoare când vrei să mă înjuri, o să zici că a dat şi sifilis la tot cartierul.

  18. Insignifianta 18 May, 2011 at 01:28

    Pe mine să mă scuzaţi, dar aicea se cam lasă cu bătaie! Şi nici de înjurat nu ştiu prea bine! 😀

  19. N.A. 18 May, 2011 at 01:36

    @Signi – Pai, iata ocazia sa inveti =))
    Io m-am pus pe margine cu o punga de seminte si-l astept pe M3bis.

    Da’ nu cred ca ajunge langa T0ad3r – pe care-l tin minte ca pe un tip finut si elevat, fara nici o legatura cu birjarisme de-astea.

    M3bis, cand il lasi la joaca pe T0ad3r nitel pe-aci? promit ca avem grija de el sa nu faca prostii. 😀

  20. Insignifianta 18 May, 2011 at 02:10

    @N.A.: Seminţe…hmm…Bună idee! Ia să-mi aduc şi eu punga!

Leave a reply