Postul nu e post destul

Cu nobilii la nuntă

Ovidiu Eftimie

Mare bucurie, mare, la noi în Ardeal, cică Tibor şi Anna Kalnoky, nişte conţi din Republica Secuistă Covasna, au fost invitaţi la nunta lu’ ăla mare al lui Charles, prinţu’ Marii Britanii din Viscri. Regeală, ce plm!

No acuma, ca braşovean de-ăla atipic cu bunici tot din Braşov (suntem vreo trei cu toţii), trebuie să vă fac o mică introducere în privinţa nobilimii transilvane. Pe vremuri să fii conte în Transilvania era mare şmecherie, doar prinţii erau mai sus de tine şi ăia, din păcate, erau nişte români care ştiau să se învârtă (Ianoş Hunyadi vă spune ceva?). Aşa că spre finalul opresiunii austriece băieţii au început să se conţească între ei de au ajuns la fel de mulţi precum coloneii în ziua de azi. Pe bune, o comună de 1000 de locuitori avea vreo patru conţi de-ăştia. Li se mai zicea şi grofi.

Unul dintre aceşti conţi e şi Kalnoky, dintr-o veche familie care avea câteva hectare de pădure şi două case pe care, din acelaşi motiv de mai sus, le numeşte palate. Mă gândesc ce-o fi fost la el în casă când a venit nevastă-sa cu invitaţia: “I-auzi draghe, Charles ne cheamă la nuntă la fii-so, ce ne facem?”.

Or fi început discuţiile, dar ce scuză să bagi unui tip ca ăsta? “Băi, stai să văd dacă are nevastă-mea liber de la servici, că nici nu ştii cum e, ăia nu-i dau liber, sunt ai dracului” – nu merge. “Am un botez în aceeaşi perioadă, emirul Quatarului îşi botează al 23-lea copil în aceeaşi zi şi i-am promis încă din decembrie”? Nici asta nu merge, cel mai probabil toată prinţimea o să fie acolo, mai ales că europenilor ăstora le place să socializeze cu dictatorii cu petrol de n-ai văzut.

Şi-apoi ce cadou le duci? Un cofrag de ouă Fabergé încondeiate tradiţional, ca de Paşti, cu harta Ungariei Mari? O cafetieră de aur, făcută de un meşter elveţian? E ca dracu’, trebuie să te consulţi cu ceilalţi care merg la nuntă, sună-l pe ducele Luxemburgului: “Bă nene, tu cu ce te duci la ăsta, să nu ne trezim dracului ca la nunta urâtei ăleia din Suedia, când am venit cinci inşi cu un set de pahare de ţuică făcute din cristale Swarowski?”. Sunt 600 de invitaţi, te omoară factura la telefon.

Pe urmă trebuie să mai aduci şi ceva băuturică, dă o tură pe la un marchiz francez care mai are nişte vie, că nu poţi să te prezinţi cu de-astea gen Jariştea sau Tokai contrafăcut de care-i plină ţara. Şi stai cu moşu’ la poveşti ore întregi, să-ţi spună el cum făcea rezistenţă la Vichy în timp ce tragi vinu-n sticlă cu furtunul. Dacă ţii la blazonul tău trebuie să iei un vin de pe vremea lui Napoleon şi ăla-i aproape marmeladă, durează până-l tragi în sticlă.

Nasoale şi fazele de la nuntă cu “băi ce aperitive de doi lei, puteau să pună şi ei câte o solniţă cu diamante la fiecare om, nu aşa, la trei inşi, de parcă am fi la cantină”, “în viaţa mea nu mai merg la ăştia la nuntă, iar s-a îmbătat Charles şi m-a ciupit de cur când ieşeam de la budă” sau “mă, ce repede s-a terminat Evianul, sunt disperaţi ăştia, dragă, ce naiba, au venit toţi cu maşina?”.

Cred că cel mai bine e să te duci doar la biserică, să le dai sacoşa cu daruri când ies, stai la poze şi apoi te cari repede că “mai trebuie să mergem la nişte prieteni, un nepot de-al sultanului din Brunei se însoară şi el zilele ăstea şi cu aeroportul, cu avioanele astea, vrem să ajungem măcar până la friptură”.

Share:

49 comments

  1. warlock 13 April, 2011 at 08:22

    Charles asta e plin de figuri. Mi-s curios daca tre sa stea cu nevasta la ales de aranjamente florale pentru toti mojicii care ii calca pragul. Eu stiu ca am suferit mult: http://blog.warlock.ro/2010/05/11/hormonii-de-nunta/

  2. Dan1 13 April, 2011 at 08:41

    Da’ printesa, colega lui Julius, nu fu invitata? =))

  3. Moise Guran 13 April, 2011 at 08:44

    Eftimie, este ca tu ai inventat bancu ala cu fantana otravita – bea ma sogore, dar bea usor, ca-i apa rece…

  4. N.A. 13 April, 2011 at 08:51

    Da’ era si cazul sa o ia William pe fetisoara aia ca prea o batjocorit-o atatia ani..

  5. N.A. 13 April, 2011 at 08:53

    Or face darul cu strigare?

  6. N.A. 13 April, 2011 at 08:56

    @Dan1 – Si dac-o fi invitata, o avea partener cu care sa mearga? :>

  7. Dan1 13 April, 2011 at 09:01

    @N.A.: =)) Pai de-aia are colegi, nu? =))

  8. Sare' n Ochi 13 April, 2011 at 09:12

    cum bine zice Ady Endre: “in Salajul cu hartoape sunt conte pe sapte pruni”…

  9. dana 13 April, 2011 at 09:25

    Si la ei, ca si la noi: tzara arde si babele se piaptana. Ziceau la TV de dimineatza ca britanicii au cel mai scazut nivel de trai din ultimii 15 ani- si daca stiti, cheltuielile palatului regal sunt suportate din impozitele percepute. Deci nunta regala cu `enspe mii de invitati, o plateste contribuabilul – fericit ca i se insoara printul “posibil succesor la tron” si poate-poate o prinde si el un loc in fatza la gardul care inconjoara Buckingham-ul sa admire alaiul de nunta .
    PS : oare or sa aiba si fantana de ciocolata si pene de strutz multicolore puse pe mese ?? ca asa am auzit eu ca e ultima moda in materie de nuntzi :))

  10. dyers_eve 13 April, 2011 at 09:50

    Daca stau sa ma gandesc, Will asta micu’ are mai multe sanse la tron decat tac’su, la cat are da gand sa traiasca regina…

  11. eftimie 13 April, 2011 at 09:55

    @dana: Las că şi noi am trimis-o pe EBA in parlament de mult ce credeam în ea ca om politic.

  12. Dan1 13 April, 2011 at 09:56

    @dana: “pene de strutz multicolore puse pe mese”? Hai sa fim seriosi! O sa mai curga multa apa pe Tamisa pâna când o sa aiba palatul Buckingham confortul redactiei DC! =))
    Poate ei or vrea si canapele… de-alea… =))

  13. dana 13 April, 2011 at 10:07

    @Dan1:
    nu rade, Dane, ca am vazut o nunta cu pene de astea mov si alb, un deliciu.. ce mai =)) culmea kitsch-ului in materie de fitze ….
    @ eftimie : eu nu am votat-o pe panarama de EBA, deci nu ma regasesc in comentariul tau. O fi votat-o tacsu` si iubitii aia fara numar, fara numar ;;)

  14. Rada 13 April, 2011 at 10:11

    O precizare vreau sa fac si eu, Ianos asta chiar nu prea era roman, de fapt nici nu se stie exact de pe unde venise ta’su. Plus ca nici religia si nici nevasta nu prea l-au ajutat sa se autodefineasca drept roman 😀
    Si nunta cand e? Ca la mine inca n-a ajuns invitatia, cred ca au ratacit-o astia de la posta cand au vazut ca e incrustata cu aur 🙂

  15. dr. Lecter 13 April, 2011 at 10:16

    Mie mi se par cam uratei barbatii din familia regala britanica.Cel putin Charles, e urat cu spume.
    Da’ nu cred ca invita, la nunta asta, vreun seic sau ceva, din lumea araba… Stiu si eu?!? Oare nu s-ar comenta iar, aventura Dianei? Mai bine invita grofi.

  16. eftimie 13 April, 2011 at 10:19

    @Rada: No, pe ta-su (ăla oficialu) îl chema Voicu, – Loţi pentru prieteni, pe mă-sa Elisabeta Mărgean. Pe bunică-su Şerb. Acum aştept şi precizarea aia că bozgor înseamnă “om fără ţară” şi-i peiorativ.

  17. Sare' n Ochi 13 April, 2011 at 10:30

    ca tot am vazut discutii pe tema armiei franceze… voi stiati ca in cel de-al Doilea Razboi Mondial tancurile frantuzesti erau dotate cu oglinzi retrovizoare? sa vada si flacaii linia frontului =))

  18. Sare' n Ochi 13 April, 2011 at 10:32

    si, revenind la nunta regala – nu este adevarat nimic in ceea ce priveste banii: de cand cu criza financiara mondiala, toate femeile se casatoresc din dragoste (n-au incotro =)))

  19. dr. Lecter 13 April, 2011 at 10:37

    Oare ce le-o duce Cioaba, ca dar? Iulian le duce sigur, o cruce mare, de aur, si o carpeta, dar la Cioaba, am emotii.

  20. dana 13 April, 2011 at 10:41

    @Sare’ n Ochi: din dragoste de bani, desigur.. :))

  21. Rada 13 April, 2011 at 10:46

    @eftimie: Corect. Da’ tot nu-s lamurit cu religia. Si nici numele de Voicu nu suna chiar romaneste. La fel ca si dragii lui frati romani Mogos si Radu. Oricum prin zona asta e o ciorba de nu mai stii care cu care 😀

  22. Rada 13 April, 2011 at 10:47

    @Sare’ n Ochi: E vecheee =))

  23. Sare' n Ochi 13 April, 2011 at 11:34

    @Rada: sa scrie Pirca, el stie =))

  24. kekee 13 April, 2011 at 11:40

    cioabă duce cadou ultimul model de aipod made in romanela = adrian minune

  25. MNX 13 April, 2011 at 11:49

    Totusi, nu stiti ce numar de telefon are Ciarlz asta? Ma tot freaca un numar de Anglia de vreo saptamana….da’ insistent neamule, nu asa…

  26. ion ion-romanul care nu face politica 13 April, 2011 at 11:52

    Stimate DC ati uitat problema cea mai arzatoare a acestei nunti: numarul mic de toalete a palatului raportat la numarul mare invitati cu prostata in pioneze.Cat despre cadou sigur contele maghiar va duce un cerb carpatin in 2 exemplare.Unul impaiat ca sa se oftice Charles ca nu are asemenea trofeu.Si unul viu sa aiba ginerica ce mana dimineata la pasune(plimbat seara pana la pub), caci nu i asa, cel mai bine se vad cerbii din elicopter.

  27. Rada 13 April, 2011 at 11:56

    @Sare’ n Ochi: Nici nu ma gandesc. Asa a inceput si T0ad3r =)).
    On topic: astia-s britanici, e mai importanta felicitarea decat cadoul. Groful ala o fi de fapt vecin cu Charles, s-au intalnit dimineata la gard, in Covansa:
    – Servus vecine, ce mai faci? Me, Charles.
    – Nem tu dom!
    – Ahh, sorry, how do you do? I am Charles, prince of Wales.
    – Hello neighbor, I am Ianos, count of Covasna.
    Si de aici incolo se leaga o prietenie frumoasa intre doi mari nobili, si Charles ii zice omului ca se insoara fi-su, si ii da si invitatie ca doar e nobil si poate o sa aiba grija si de casa lui cat e plecat.

  28. Dan1 13 April, 2011 at 12:03

    @MNX: Acu’ du-te, daca te invita omu’! =))

  29. MNX 13 April, 2011 at 12:18

    Pai nu raspund la numere necunoscute. Poa sa fie vreunu’ care vrea sa te invite la nunta lu’ fi-su’… Pe praful asta ?

  30. dr.Lecter 13 April, 2011 at 13:08

    Da’ chiar, la ei se arunca, cu loveaua spre solistul care presteaza la microfon?
    Mi se pare chiar emotionant ca a fost invitata sa cante o orchestra alcatuita din tineri cu dizabilitati, dar avem si noi din astia cu …sindroame, abia aici intervine discriminarea! Sa-i cheme si pe ai nostri!

  31. Ciprian 13 April, 2011 at 13:10

    @Julica, vezi ca vreau sa-mi schimb telefonul. Vorbeste cu cei de la Orange sa faceti un concurs interesant ca tot vine Pastele.

    @Orange ar fi pacat, mai ales ca-i si post, sa nu va folositi de hazul.. lui Julius si sa nu bagati un concurs frumos cu telefoane destepte cadou. 😀 Altii care sustin siteuri din astea dau multe premii, nu ca voi, si vorbeste lumea ca … si nu e bine, ca e si post, dar lumea vorbeste..

  32. XereX 13 April, 2011 at 13:14

    La ei se joaca gaina si se muraderesc cu funingine pe fata ? Daca nu au asa ceva eu nu ma duc la nunta la ei :)) oare se poate face plata darului si cu cardul?

  33. Miorlaupufos 13 April, 2011 at 13:38

    Cred ca un dar exotic pentru familia aia cu multe blazoane ar fi sa-i aduca la pachet pe Salam si Minune, sa dea o reprezentatie. Pe pariu ca rupe gura tirgului cu aia doi, si il costa si ieftin.

  34. dr.Lecter 13 April, 2011 at 13:41

    Miorlaupufos
    Minune nu poate, ca are concert la fisc. Salam e prea balcanic pentru ei, s-a mai incarduit si cu Bregovic. Cum sa te cheme Lisbeth, sa prezinti proiectul muzical Alkohol? n-au avut sfatuitori buni, trebuia sa faca niste manele cu Sting

  35. jezzy 13 April, 2011 at 13:51

    io nu inteleg o chestie:unde-i andryusha?l-ati omorat si pe el??
    Numai el stia sa comenteze:))

  36. ThoR 13 April, 2011 at 14:02

    @N.A.: cum sa nu aiba cu cine sa mearga? pai ce Julius al nostru nu e bun? Sa dea din maini ca apucatu’ si pe la nunta regala nu doar la Antena=)) =))

  37. soopermouse 13 April, 2011 at 16:05

    La cat ne e de drag la noi astia supusii lu coana Lizaveta de nunta aia… sa vedeti ce party popular la dat cu rosii si oua stricate-i punem.

  38. Insignifianta 13 April, 2011 at 16:16

    Lasati prostiile! Altceva ma macina pe mine: or face contract prenuptial?

  39. soopermouse 13 April, 2011 at 16:18

    @Insignifianta probabil, si probabil toate companiile de asigurari pregatec pachete speciale “in caz de divort si moarte in taxi langa pula de arab, platim XXXX familiei”.

  40. Insignifianta 13 April, 2011 at 16:51

    @soopermouse: Cum ai fentat moderarea?

  41. soopermouse 13 April, 2011 at 17:22

    I’m special

  42. aisha 13 April, 2011 at 20:33

    ei, si ce daca se casatoreste printul William al Angliei! ce parca nu s-a casatorit si printul Felipe al Spaniei! si ce? atunci n-a fost tot nunta regala?
    bine, Londra e altceva! nobilimea engleza e speciala, Imperiul britanic a dat tonul in lume multi ani, noi suntem – dpdv geopolitic – pa axa aia cu Londra….
    sper ca n-au uitat sa-i invite si pe maharajahii din India!
    poate participa si Lakshmi Mittal.
    p.s. am inteles din mass-media ca inclusiv Radu Duda va onora invitatia la acest eveniment monden memorabil! deci numai persoane distinse!

  43. Ina_adevarata 13 April, 2011 at 20:53

    Da’ cearşafu’ regal!…Oare vor da cearşafu’ şi la televizor?

  44. Dan1 13 April, 2011 at 21:00

    @aisha: Fraieri! Ca daca-l invitau pe Radu Udrescu se scoteau! =))

  45. aisha 13 April, 2011 at 21:27

    @Dan1: pe mine ma preocupa modelul rochiei lui Kate si bijuteriile si trena si tiara si..aaaaa….de meniu uitasem, pe cuvant!

  46. ioana 14 April, 2011 at 02:25

    OMG ! Cate idei bune pt cadouri am descoperit in postarea asta !
    Sa scrie numai Eftimie, ca el stie !
    Si vin Pastele si e de folos…

  47. Noutăţi din lumea prinţilor » Daily Cotcodac 21 April, 2011 at 08:04

    […] cum v-a obişnuit, Daily Cotcodac vă ţine la curent cu ultimele noutăţi de la nunta fiului prinţului Charles, prinţul William, adevăratul fiu al prinţesei […]

  48. Cata 20 December, 2011 at 18:43

    Un print cu simtul umorului:)

    “Tibor Kalnoky likes a link.

    Cu nobilii la nuntă » Daily Cotcodac
    ……

    Share · 16 April at 10:11”

  49. Cum intri în lumea bună » Daily Cotcodac 27 December, 2011 at 13:48

    […] năvăli repede în living. “Mă, Tibi, nu mă speria, ce s-o întâmplat?”. “Au scris ăştia de la DailyCotcodac de noi“, spuse triumfător contele arătându-i […]

Leave a reply