Postul nu e post destul

Să ţinem cu Hruşcă şi chiar să-l iubim!

Ovidiu Eftimie

Ştefan Hruşcă s-a născut undeva în Maramureş, în 1957, dintr-o colindă cântată chiar de el. A fost o introducere dureroasă, dar trebuie să ne obişnuim deja cu glumele pe care o să le auzim la Măruţă înainte de Crăciun.

Mi-a zis Julius: „Îndrăgitule, scrie ceva cu Hruşcă, presimt că va fi ceva mare”. Nu cred că a presimţit însă chiar prostiile pe care le voi înşira mai jos.

Există sute de motive pentru care anul acesta, în ciuda valului de antipatie crescândă pentru el, ar trebui să ţinem totuşi cu Ştefan Hruşcă. Să ne facem tricouri cu el, să ne punem poza lui pe blog, să-i dăm like-uri pe facebook. Am să vă spun câteva, să vă puteţi da interesanţi la birou când vin idioţii cu glumele de pe HruşcăFacts.

În primul rând, Hruşcă este ultimul cântăreţ din generaţia sa care mai are plete. A fost un hippiot toată viaţa lui, va muri ca un hippiot sau se va dezintegra ca Yoda, direct în eter, neuitând să-i spună lui Liviu Vârciu că, dacă vrea să intre în istoria muzicii, va trebui să-l confrunte pe tatăl său adevărat, lordul Gheorghe Gheorghiu.

Apoi, Hruşcă ştie să cânte. Adică, în afară de colinde, mai ştie să cânte şi altceva. Căutaţi pe net „Un Copac cu flori”, „Fostele iubiri” sau „Nunta de flori”. Crezi că poţi agăţa vreodată pe cineva cu melodiile lui Laurenţiu Duţă? Succes! Da’ ia bagă la chitară „Un copac cu flori” – în maximum o lună ai babardit trei cămine de mediciniste şi te poţi muta mai aproape de ASE. Gândiţi-vă doar că Hruşcă a cântat „Tu Ardeal”, singurul imn adevărat al ardelenilor. L-a cântat prost, ce-i drept, dar spectaculos de bine faţă de alte variante. Doar galeria lui U Cluj îl cântă mai bine, da’ numa’ dacă are ceva unguri de bătut în seara aia, altfel n-are nici un haz.

Plus că el nu apare decât în preajma sărbătorilor, în restul timpului se retrage în hruba lui din Canada şi ne lasă în pace, nu apare în campanii la televizor pentru carduri şi telefoane sau pe canapea la Măruţă. Sigur, e mişto să râdem de Ştefan Hruşcă, dar niciodată nu ne gândim că alternativa e Fuego. V-ar plăcea să ascultaţi de Crăciun numai Fuego, ceva curve de la Măruţă care scot albume de sărbători şi Ştefan Bănică junior?

De-aia există Eftimie, să vadă în perspectivă pentru prietenii săi şi să-i avertizeze.

Share:

51 comments

  1. ion ion-romanul care nu face politica 16 December, 2010 at 08:29

    Mai rau ar fi sa cante Bote.Saracu nu ar putea sa se hotarasca care e instrumentul ideal:Bianca…., Blonda lui Bote…..Ca la cat de multidezvoltat e zilele astea ar putea sa-i dea prin cap sa ne chinue si cu asa ceva.

  2. Ciprian 16 December, 2010 at 08:43

    Dar parca Seicaru inca nu se tunsese.

  3. warlock 16 December, 2010 at 08:46

    Nu mai radeti mah … nu stiti niciodata cand va auziti de la consoarta: hai Iubi si tu la concer ca a venit sa cante Fuego. Eu am scapat aseara ca prin urechile acului de concertul de la fuego ca am avut treaba cu colegii de la lucru. Sunt sigur ca orice corporatist care citeste DC si are un pic de respect de sine ar face cu bucurie overtime neplatit, numai sa nu fie nevoit sa mearga la concertele astea 😛

  4. sebra 16 December, 2010 at 08:53

    Bine, am înţeles, să ţinem cu Hruşcă, dar trebuie neapărat să-l şi iubim??? O fi venind Crăciunul, adevărat că trebuie să fim mai buni, dar totuşi e prea mult!

  5. Alex Marian 16 December, 2010 at 09:24

    Sper c-o ştiţi p’asta: http://www.youtube.com/watch?v=-gDHU1j_5tQ
    Colinde cântă toţi acum.
    M-am uitat acu’ 2 zile pe Etno la un concert Fuego live în Timişoara. De ce? Nu de masochism, desigur. Un amic alcoholic actual internat la nebuni cu intermintenţe avea o vorbă: “când văd pe unu’ mai prost ca mine, creşte inima în mine”. D-asta mă uit în specialla penibilităţi.
    Corectă remarca, viaţa fără Hruşcă ar fi naşpa, el revine în prim-plan ca Moş Crăciun în perioada asta. Din păcate anul ăsta l-a readus mai repede pe micile ecrane şi plăjmi decesul poetului Păunescu..
    Eu aş reglementa în Parlament treaba asta cu colindele şi prima chestie ar fi ca ţiganii manelişti să nu aibă voie să spurce colindele cu lălăiala lor infectă. Desigur, pedeapsa ar fi puşcărie pe viaţă cu Slayer şi Cargo dar la maxim.
    Hruşcă rullez!

  6. 4mall 16 December, 2010 at 09:26

    Urgent! Vand ler! Rog seriozitate!

  7. ThoR 16 December, 2010 at 09:29

    vreau sa vad un duet intre hrusca si vedeta mea de suflet dj boros =))

  8. Didinutza 16 December, 2010 at 09:32

    V-a luat-o Guerilla inainte acu citevazile, s-au luat de el si de supervehiculatul cuvant LER (leru-i ler si iarasi ler – adica thriller etc.) si au tinut-o asa 3 ore.
    Dar! mai bine 3 ore cu Hrusca decit 10 minute cu Fuego !!!

  9. Sare'n Ochi 16 December, 2010 at 09:35

    Domn’ Eftimie, aia cu “Tu, Ardeal”, “singurul imn adevarat al ardelenilor”, mi-a rascolit fibra aia cu care bateam cioveși inainte sa merg la discoteca de cartier (si ei pe mine cand veneau cu fratii mai mari sa ma astepte la poarta)… ia inchide tu ochii si incepe sa fredonezi (iti pun fonetic, ca-i mai simplu): “ozo’n-se’pt, ozon-se’pt, iti suntem osteni, Ro-jiche, Ro-jiche, muntii Apuseni” samd. au facut si baietii lui nea Ceasca o manea patriotica si n-au stiut s-o faca decat pe muzica de ceardas – sa sune patriotic pentru toti romanii adusi cu “Foamea” in Ardeal sa construiasca CUG-ul. asa ca, iubiti-l numai voi pe Hrusca si “colindele” sale “autentice”. la fel de autentice ca si “singurul” “imn” “adevarat”. ioi, iștenem, meni’ozo-picio’iabo!

  10. RoseN 16 December, 2010 at 09:45

    Tinem si cu Steaua daca vrei, dar chiar sa-l iubim? Noi ne-am epuizat toata rezerva de iubire pe intreaga echipa cotcodaceasca 😀 asaaaa, fara discriminare! :)>-

  11. sebra 16 December, 2010 at 09:56

    @4mall,
    Proaspăt sau de anul trecut? :))

  12. Dan1 16 December, 2010 at 10:06

    Doamne! Eftimie! Intâi DJ Boroş, acu’ Hruşca… Ce mai urmeaza? Celine Dion? =))

  13. Tweets that mention Să ţinem cu Hruşcă şi chiar să-l iubim! » Daily Cotcodac -- Topsy.com 16 December, 2010 at 10:07

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Georgel Costiță, Gabi. Gabi said: Să ţinem cu Hruşcă şi chiar să-l iubim! » Daily Cotcodac http://bit.ly/dW8UJt […]

  14. Dan1 16 December, 2010 at 10:07

    @4mall
    As vrea eu, dau niste lin la schimb. (şi nu, nu este greşeala, n-am vrut sa scriu “vin” :)))

  15. Radu Vasile 16 December, 2010 at 10:13

    ca sa fiu on topic,
    Maestre Julius, multumesc mult de tot, m-ai surprins foarte placut in aceasta dimineata si mi-au dat lacrimele, stau de o ora cu cadoul in brate si nu imi vine sa cred ca e al meu.
    Are exact ce imi place in el, doua cani absolut misto si 4 pachete de cafea.
    Iar canile, canile, o minunatie!
    Le-ai pus asa, la marele brothershaft, una cu Bucuresti si alta cu marea:)
    Deci, ce sa iti spun, stau de o ora ca boul in scaun si nu stiu ce sa fac… atit de tare m-am emotionat!
    Cand o sa incep sa folosesc cadoul (cred ca mai stau o ora in scaun),
    o sa ii fac poze si pun pe blog, sa moara fetitili de ciudaaa!
    Auzi, dar scrisul ala de pe pachet e al tau?
    Ca sa stiu daca arunc punga cu tot cu eticheta, sau pastrez autograful!

  16. eftimie 16 December, 2010 at 10:15

    @Sare’n Ochi: Asculta tu un pic mai atent(ă) melodia şi o să vezi că Tu Ardeal are altă bataie faţă de az a szep. Dacă vrei îţi traduc şi în note direct în maghiară că ştii cum se cântă fonetic.
    Altfel, comuniştii au făcut şi autostrăzi mai multe decât capitaliştii. Nu că ne-ar fi trebuit, vroiau să ne ridice moralul patriotic.

  17. Sare'n Ochi 16 December, 2010 at 10:37

    @eftimie, chiar te rog. tradu-mi pe note. ascult cu placere ca si pe szep varos koloszvar. pina atunci, Hrusca = =)). dar pune-ti niste Lese, Grigore Lese la ureche si-ai sa ai ce iubi.

  18. 4mall 16 December, 2010 at 10:38

    @Sebra, Dan1: Cu speranta doriti sa efectuati o comanda ferma, fac urmatoarele precizari:
    1.Lerul e nou-nout. Se vinde numai cu certificat de garantie, fiind aprobat de Asociatia Lerologilor Profesionisti din Romania;
    2. In cazul in care observati defectiuni, puteti apela orice service autorizat de ler, din raza domiciliului dvs. Valabil in orice retea. Ex: 0722HRUSCA
    3. Lerul e original (exclus chinezarii). Practic, leru-i ler. Si iara ler!
    4. Puteti comanda lerul atat la litru, cat si la Kg, la adresa http://www.fugaritilpehrusca@leruiler.com. (Comanda minima e de 2 metri)
    In speranta unei cat mai fructuoase colaborari (eventual, cu fructe de mare), va salut!

  19. Sare'n Ochi 16 December, 2010 at 10:43

    http://www.youtube.com/watch?v=0VtpUMXYIq8

  20. sebra 16 December, 2010 at 10:48

    @4mall,
    N-ai spus dacă e din Canada sau nu :))

  21. florin 16 December, 2010 at 10:48

    nu cred ca este singurul cu plete. mai este si nebunul ala de marian nistor.te rog sa nu-l neglijezi

  22. Dan1 16 December, 2010 at 10:50

    @4mall
    Si linu’ meu e lin si iara lin! =))

  23. 4mall 16 December, 2010 at 10:57

    @Sebra: Sa iti aduc aminte de un citat celebru: “American components, russian components…all made in Taiwan”
    @Dan1: Ca sa ma decid daca accept schimbul, zi-mi si mie cateva caracteristici ale linului tau. Lungime, grosime, adancime, temperatura de fierbere, structura moleculara, chestii din astea.

  24. aA 16 December, 2010 at 11:07

    primim ceva premii daca il iubim sau doar ne testezi?

  25. punKreas 16 December, 2010 at 11:08

    http://i51.tinypic.com/rr703l.jpg =))

  26. sebra 16 December, 2010 at 11:12

    @4mall,
    E scump, bre! Dincolo era mai ieftin! :))

  27. Dan1 16 December, 2010 at 11:13

    @sebra
    Nu bre, alea erau rosii! =))

  28. Kilroy 16 December, 2010 at 11:22

    Sa cante numa’ Eftimie, ca el stie mai bine. 😉 Ospatal, inca un land la masa lu’ don ‘Eftimie! Hac

  29. V3nt0R 16 December, 2010 at 11:24

    Eu nu l-am auzit niciodata pe Hrusca asta, de ce toata lumea zice ca e peste tot ???

  30. Dan1 16 December, 2010 at 11:25

    @V3nt0R
    Fericitule! =))
    Când te duci prin hipermarketuri, ia-ti castile si mp3-playerul, da-l tare si nu le scoate pana in parcare (ca astia sunt acolitii lui Hrusca). Altfel risti sa ajungi ca noi astia care l-am auzit si stiu ca nu vrei asta! =))

  31. 4mall 16 December, 2010 at 11:32

    @V3nt0r: Unde ziceai ca traiesti?

  32. delia 16 December, 2010 at 11:54

    @Dan1: sa stii ca nici eu nu-l aud pe nicaieri! 😀

  33. Dan1 16 December, 2010 at 11:58

    @delia
    Fericito! (la vocativ) =))

  34. delia 16 December, 2010 at 12:50

    @Dan1: Mi-ai bagat faza cu vocativul ca sa-mi arati cu degetul un semn al exclamarii folosit impropriu?
    Daca da, sa stii ca nu-i frumos. 😀
    S’-apoi, ar fi trebuit sa-ti dai seama ca, de fiecare data cand ma adresez tie, incerc sa-ti atrag atentia. =))
    Ei, asta inseamna ca semnul de exclamare marcheaza o anumita dispozitie atitudinala, secondata de un ton mai strident, asa! 😉

  35. Dan1 16 December, 2010 at 12:53

    @delia
    Hai bre ca exagerezi! :)) Era vorba de ultima discutie, aia cu vocativul.

  36. delia 16 December, 2010 at 13:01

    @Dan1: ultima care era prima. 😉
    aaa, dar stiu: faci intotdeauna referire la ea, sa ne amintim de incepuri. :))

  37. Dan1 16 December, 2010 at 14:11

    Hai ca vad ca treneaza, o sa bag eu ceva…
    Macar de-ar veni si el cu chestii noi, originale. De exemplu: “Linu-i lin si leru-i ler/Bache vântu’ când e ger/Si-as mai vrea niste sorici” (nu va luati de mine, stiu ca nu rimeaza dar nici nu-l cânt asa, peste tot sa va obnubilez; si macar are, cât de cât, sens :)))

  38. Ina_adevarata 16 December, 2010 at 14:51

    @Dan1,
    Dar obnubileaza-ne, te rugam!

  39. ThoR 16 December, 2010 at 15:06

    @4mall adevarul e ca aduci un pic cu bruce willis =))……ca daca semanai cu liv taylor nu cred ca stateai sa comentezi pe aici=)) =))

  40. Dan1 16 December, 2010 at 15:15

    Imi placea mai mult cum suna “Ina_ailalta_aia_superba” =))
    Pai hai sa continui: “Sculati gazde nu durmiti/Ca nu-i vremea de durmit/Ca-i vremea de săsculat/E vremea de reduceri promotii”… Atât am putut! :))
    Poate mai vine mifty cu completari… SauErRon.

  41. 4mall 16 December, 2010 at 17:18

    @Thor: De ce minimizezi inteligenta fetei? :)) Daca ar stii de DC, poate ca l-ar citi si ea =))
    @Dan1: Decat completari, mai bine inlocuiri. Dar ce stiu eu? :))

  42. Dan1 16 December, 2010 at 17:20

    @4mall
    Nu-nu, ai dreptate, la strofa asta am cam dat rasol! =))

  43. dana 16 December, 2010 at 17:33

    Se simte atmosfera aia vesela , dinainte de vacantza, baieti ??? Am ras cu lacrimi la aberatiile voastre, jur. si ca si incheiere : “Leru-i ler”. =))

  44. Dan1 16 December, 2010 at 17:48

    @dana
    Ba linu-i lin! =))

  45. ThoR 16 December, 2010 at 18:46

    leru-i moca? ca eu inca nu am inteles?

  46. Sare'n Ochi 16 December, 2010 at 18:47

    linu-i lin daca-i in ler/si cu sare si piper/si c-un bob de mustarel/
    linu se coace in ler/cu oloiul pus pe el/si cu usturoi nitel/
    se mai da la cuptorel/foi de dafin si ghimber/si un strop de vin pe el/
    iata ca linu-e gata/pot sa-l iau si cu lopata/sa il pun la voi in ler/
    cine gusta-i ca un frate/cine nu, mi-este ca doi/c-asa-i datina la noi!

  47. Eh Andrei 17 December, 2010 at 00:10

    Nu e sg. cu plete din generatia lui… vezi Vasile Seicaru, Cristi Minuclescu, care da…. iris a debutat pe scena cenaclului..un copac cu flori e compozitie seicaru-hrusca.

  48. soopermouse 17 December, 2010 at 08:49

    bah! Ia lasa-ti-l in pace pe Hrusca!! ca era idolu meu cand aveam 12 ani!

  49. Dan1 17 December, 2010 at 08:59

    @soopermouse
    Da’ sper ca te-ai maturizat! =))

  50. Dan1 17 December, 2010 at 11:33

    Hai sa mai incerc o data: “Leru-i ler şi linu-i lin/Bache vântu-n buzunară/Frunzuliţă salcioară”. Asta e mai buna? =))

  51. "Domn, domn, să-nălţăm", o colindă imperialistă » Daily Cotcodac 27 December, 2010 at 22:31

    […] repertoriu să depăşească “Domn, domn, să-nălţăm”? Doar profesioniştii gen Hruşcă se mai aruncă la un “Leru-i ler” şi sunt convins că şi lui i se strigă constant […]

Leave a reply