Evenimentul zilei de ieri

25 noiembrie 1120: “Corabia albă” naufragiază

Radu Pircă
Puţină lume ştie că Evul Mediu a avut şi el Titanicul său: naufragiul Corabiei albe, poate cea mai mare tragedie navală din istorie. Nu mai puţin de 160 de nobili şi feţe regale şi-au pierdut vieţile în catastrofă (practic, echivalentul a vreo 160.000 de oameni de rând, la cursul de atunci) iar ţara a fost aruncată în haos, cu toate că încă nu existau posturi de ştiri care să creeze şi să întreţină panica. Să nu ne grăbim însă şi să o luăm de la început cu povestea Corabiei albe… (are un singur episod, sunteţi mulţumiţi?)

Thomas FitzStephen, proprietarul Corabiei, era fiul căpitanului care-l adusese pe William Cuceritorul din Normandia în Anglia cu ocazia faimoasei invazii încheiate cu bătălia de la Hastings (nu se poate să n-o ştiţi, a făcut şi Sergiu un film despre asta, sunt convins că dacă daţi în clipa asta drumul la televizor rulează pe minim un canal). FitzStephen era un bărbat curajos dar mai ales beţiv, calitate care avea să se dovedească crucială în evenimentele ce vor urma.

În acele vremuri Henric I, fiul Cuceritorului, stăpânea cu o mână de fier atât Normandia, cât şi Anglia; dar, deşi monarhul era îngrozitor de afemeiat (foto – în pat cu contesa Nest fert Rhys, una din puţinele femei cărora era explicabil dacă nu le ţineai minte numele a doua zi dimineaţă), deţinând recordul naţional la numărul de bastarzi regali, avea în schimb un singur fiu legitim. William, poreclit Aetheling, adică “cel de neam nobil” (“de aur” sau “minune”, cum am spune noi azi) era un tânăr de 17 ani pe care un contemporan îl descrie în aceste frumoase cuvinte: “prinţul era atât de răsfăţat, că părea sortit flăcărilor veşnice ale Iadului”. Aşa că, atunci când în toamna anului 1120 William i-a spus lui tati că s-a plictisit să stea la bunici în Normandia şi vrea acasă în Anglia, tati a avut grijă ca băieţelul lui să traverseze Canalul Mânecii pe cea mai luxoasă navă a vremii. Aceasta s-a nimerit să fie Corabia albă, proaspăt lansată la apă de FitzStephen.

Tare s-au veselit şi marinarii când au aflat ce pasager vor avea la bord în prima călătorie a Corabiei şi, după datină, i-au cerut prinţului să dea ceva de băut, ca să aibă noroc. William, înţelegându-le pe deplin dorinţa absolut legitimă de a se face muci, a poruncit de îndată servitorilor să-i cinstească cu trei muid-uri de vin. Înainte să-l faceţi zgârcit pe prinţ, poate ar trebui să ştiţi că un muid are în jur de 250 de litri iar echipajul Corabiei nu număra mai mult de 60 de oameni. Alte câteva sute de litri de vin – de altă calitate, însă – au fost aduse la bordul navei pentru tovarăşii de călătorie ai lui William, floarea nobilimii anglo-normande, în frunte cu contele de Chester, cel mai mare feudal din regat, şi Richard, unul din fraţii nelegitimi ai prinţului.

Proviziile de vin s-au dovedit foarte utile – când au ajuns pe Corabia albă, prinţul şi prietenii săi erau deja rupţi de beţi aşa că aveau o uscăciune teribilă în gât. Înainte de a urca la bord au luat la bătaie nişte preoţi care vroiau să binecuvânteze nava şi au mai comis şi alte acte oribile, pe care cronicarii le numesc poetic “sodomie”. Contele de Blois, vărul lui William, a ajuns atât de muci încât nici n-a mai putut să se târască pe Corabie şi a rămas la ţărm scuzându-se, cu delicateţe, că ar suferi de o diaree oribilă. La bord, prinţul a dat peste FitzStephen şi echipajul său, şi ei morţi de beţi. Când le-a propus să se întreacă cu corabia regelui, care începuse deja traversarea Canalului, tuturor li s-a părut o idee extrem de amuzantă, cu atât mai mult cu se făcuse deja noapte şi nu vedeau unde merg.

FitzStephen a avut însă o idee şi mai bună: ca să-l ajungă din urmă pe rege, care avea deja un avans considerabil, a poruncit echipajului să o ia pe o scurtătură printre stâncile din largul coastelor normande. Aproape imediat s-a auzit un “buf” şi Corabia albă s-a rupt în două (foto). Majoritatea pasagerilor, fiind prea beţi ca să-şi dea seama ce li se întâmplă, s-au înecat pe loc. Puţinii ghinionişti care au reuşit să se agaţe de o bucată de lemn şi să rămână la suprafaţă au murit de frig până dimineaţă, când cei de la ţărm au înţeles ce s-a întâmplat şi au trimis bărci după ei. Singurul supravieţuitor a fost Berold, un măcelar din Rouen care urcase pe navă luându-se după unul din amicii prinţului care îi datora banii. Berold le-a povestit salvatorilor cum William era cât pe ce să se salveze într-o bărcuţă, dar a vrut neapărat să-i ia cu el şi pe câţiva din beţivii săi, şi vreo două amante, şi un trubadur să le cânte, şi nişte servitori să le toarne vin, aşa că bărcuţa s-a răsturnat şi prinţul s-a înecat. Săptămâni întregi marea a adus la ţărm hainele bogat împodobite – şi duhnind a vin – ale celor 160 de nobili care s-au scufundat cu Corabia albă. Trupurile lui William Atheling şi alte tovarăşilor săi de beţie nu au mai fost găsite niciodată.

Henric I a mai trăit 15 ani, în care se spune că nu a mai zâmbit niciodată. La moartea sa pe tron trebuia să urce Mathilda, sora lui William şi singurul urmaş legitim al regelui; însă nobilii i l-au preferat pe contele de Blois, beţivanul pe care diareea l-a scăpat din naufragiul Corabiei albe. A izbucnit un război civil devastator, care a durat 19 ani. Ei, aşa-i că am avut dreptate; a fost Corabia albă mult mai tare decât Titanicul sau nu?

Share:

28 comments

  1. Dan1 25 November, 2010 at 12:53

    Da’ Henric I asta nu-si scotea coroana de pe cap nici când… nici in situatii de-astea? Maaare taran! Iar contesa aia la fel! :))

  2. anndryusha 25 November, 2010 at 12:59

    Leo di Caprio în rolul vărului Blois, în scena cu diareea, ar bate încasările de la Titanic plus Avatar, fără nicio îndoială…

  3. Ivan 25 November, 2010 at 13:04

    Frumos, dar prefer serialele de 3-4 sezoane si minim 16 episoade per sezon.

  4. vlad 25 November, 2010 at 13:18

    Dupa ultima paranteza din primul aliniat am rasuflat usurat, cand am ajuns la final mi-a parut rau de ea.
    Ala cu diareea n-a fost luat la intrebari cum de chiar atunci s-a nimerit sa-l apuce ca am vazut eu in filme(fahranheit 9/11 sau zeitgeist spre exemplu) ca de obicei toate tragediile sunt aranjate de guvernele corupte?

  5. asteris 25 November, 2010 at 13:19

    Deoarece Henric avea o mana de fier, povestea trebuie sa aiba vreo legatura cu Omul cu masca de fier. Vom vedea in episodul urmator. Ca nu-mi inchipui ca postarea asta are un singur episod.

  6. konskriptor 25 November, 2010 at 13:25

    Deci a fost un complot,da? Deci , e unii care au pus substante interzise in beutura la oamini, da? Ca de aia n-a vazut ala stancile , a crezut ca sunt lanuri de porumb.

  7. asteris 25 November, 2010 at 13:52

    Pentru exactitatea relatarii trebuie adus ca argument si un xerox dupa cursul de schimb aristocrati/oameni de rand. Ca aveau unii poate fetze regale dar daca se-mbatau ca niste magari (vorba vine, cred ca aceste nobile animale nici nu se ating de alcool !) inseamna ca in realitate cursul a fost distorsionat. Ca urmare, aceasta postare poate sa induca in eroare miile de cititori onesti ai blogului, care sunt animati de dragostea de adevar (si dreptate !)

  8. Tweets that mention 25 noiembrie 1120: "Corabia albă" naufragiază » Daily Cotcodac -- Topsy.com 25 November, 2010 at 13:53

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Calarasu. Calarasu said: Povestea "Corabiei albe" » Daily Cotcodac http://bit.ly/fYQO2C […]

  9. Radu 25 November, 2010 at 14:22

    Dom’le macar au murit fericiti. Oricum, la cat vin aveau in ei prea multa apa n-am mai inghitit… 🙂

  10. anndryusha 25 November, 2010 at 14:25

    @Radu: Păi, de-aia au murit dom’le, de inimă rea! Păi se poate să strici bunătate de vin îndoindu-l cu apă?… =))

  11. Radu 25 November, 2010 at 14:43

    @anndryusha: Eu zic ca au murit din cauza ca au baut prea putin. Alcoolul e mult mai usor decat apa. Daca se imbibau cu alcool pluteau. Sau poate ca au baut suficient dar au facut pipi prea des… 😀

  12. sebra 25 November, 2010 at 14:45

    Asta se întâmplă când te-apuci de liniuţe :))

  13. Dan1 25 November, 2010 at 14:50

    Pirca, precis au plecat de pe coasta Normandiei? Ca la cât de beti erau toti, putem sa jur ca au plecat din judetul Vaslui. Cu pluta! =))

  14. anndryusha 25 November, 2010 at 14:54

    Radu: pe o parte intra apa, pe cealaltă ieşea băutura… păi să nu faci apoplexie?… =))

  15. karmapolice 25 November, 2010 at 15:11

    true, true, acum tre; sa vad filmu

  16. Sare''n Ochi 25 November, 2010 at 15:22

    deci: omul le cam bea. i se terminase gheata la simplul Jack cu care se conversa si sa dus sa caut un iceberg. l-a identificat prea tirziu, sau nu a stiut sa aprecieze distanta si s-a scufundat. o mare tragedie pentru cartea de bucate pe care ati publicat-o ieri: s-au pierdut citeva retete de simplu Jack cu gheata cu ocazia aceasta.

  17. ThoR 25 November, 2010 at 15:37

    ar iesi un 3d acceptabil la scenariul propus azi de Pirca….maestre una cu happy end nu gasesti?

  18. Tanti Jeni 25 November, 2010 at 15:55

    Domnu James Cameron știe povestea asta? Poate face o continuare la Alien. Ăăăă, pardon, la Avatar. Ba nu, la Abyss că se potrivește.

  19. sebra 25 November, 2010 at 16:09

    @Thor,
    Oricum ar suci-o Pircă, tot moare până’n zilele noastre :))

  20. eFTy 25 November, 2010 at 16:32

    Cu ce s-a intamplat dupa naufragiu (si oarecum in timpul) iezista si carte, si serial dupa carte:

    http://www.imdb.com/title/tt1453159/

  21. ErRon 25 November, 2010 at 17:25

    Pirca, daca ai scrie tu manualele de istorie, nu cred ca ar mai fi in Romania adolescent cu intelect normal caruia sa nu-i placa istoria, indiferent de prestatia profei/profului de la catedra!:D
    As avea o propunere: sa adunam bani,noi, sindicatul, sa aranjam cu Funeriu sa castigi tu concursul de autor de manual, si apoi sa-si asume guvernul raspunderea!

  22. Sare'n Ochi 25 November, 2010 at 19:47

    plictiiiisiiiitoooor! frobisher cind moare? =))

  23. Sare'n Ochi 25 November, 2010 at 19:54

    bey! corabia alba pe foto cu caiet dictando?… aia faceau carlige sau corabii din foi dictando?

  24. Dongabone 25 November, 2010 at 20:02

    Asta da istorie adevarata!Stia Burebista (sau Decebal,ca nu mai stiu) ce facea cand s-a apucat sa distruga vita-de-vie.Iti dai seama ce s-ar fi intamplat daca acest prost obicei s-ar fi perpetuat si generalizat in batrana Europa?In alta dezordine de idei:Pirca,vezi ca maine e ziua mea!!!Nu ca ar fi vreo mare fericire sa aflu ca am mai imbatranit cu un an,dar cand ma intorc de la munca as vrea sa citesc din partea ta un text CU ADEVARAT genial despre ce a insemnat ziua de 26 Noiembrie in istoria lumii.Hai,ca nu e greu.Multumesc.(Acu’ sa te vad:cum scrii la comanda…) 🙂

  25. Moise Guran 26 November, 2010 at 01:36

    daca v-a placut povestea lui pirca puteti citi o biblioaie de o mie si ceva de pagini numita Stalpii pamantului. Autorul, Ken Follet, un jurnalist de meserie scrie foarte misto (e un fel de petreanu al lor).
    e in limba romana si se poate cumpara de pe net.
    daca va doare capu cand cititi s-a facut si filmu, chiar in vara asta. are opt parti, gasibile pe torentzi toate. respecta destul de mult cartea si n-aare decat problema ca e film englezesc. ca orice film englezesc e si asta precum carnea de miel – ori iti place la nebunie ori n-o suporti de fel.

  26. Ciprian 26 November, 2010 at 01:46

    @Moise Guran
    M-ai convins sa citesc textul lui Pirca ;)), toata ziua l-am ignorat.
    Textul pentru noul spot odb e in nota articolelor lui Julius. Mai bine faceam un brainstorming noi comentatorii si iesea ceva mai bun. 😛

  27. whatthefuck 27 November, 2010 at 23:29

    adica “Pillars of the Earth” e un fel de “Titanic” underground?

  28. Lectii de ura | screenShooters – Romania tara locuita, blog de arogante si rautacisme…free tv online 12 December, 2010 at 02:47

    […] Subiectul: o perioada din istoria medievala a Angliei, imediat dupa naufragiul “Corabiei Albe“. […]

Leave a reply