Postul nu e post destul

Cap avem, minte ce ne mai trebuie!?

Şilavarăcald

Vara trecută am fost la un pas de a deveni supermodele. Nu noi, ci picii, cu care eram la mare. Numai în Mamaia erau vreo două firme specializate în promovarea manechinelor-copii, cu birouri în vecinătatea promenadei. Șmenul era cam așa: doi puștani frumoși foc, sau măcar cu lipici la gagici, le abordau pe mămicuțele/mătușile/bunicuțele prichindeilor care nu arătau chiar ca dracu’ (copiii) și dădeau semne de oarece prosperitate sau naivitate (aparținătoarele lor adică). Se pare că eu și soră-mea le întruneam pe amândouă , pentru că n-a fost seară să nu fim abordate de flăcăii ăia gelați. Până la urmă, am cedat, așa că iată-ne în biroul unei bondoace grase ce părea șefa stabilimentului foto. Era numai lapte și miere și privea copiii ca pe a opta minune a lumii, dând glas impresiilor ce-o îmboldeau:

-Blonduțul arată absolut colosal. Ce ochi expresivi are! Chiar se cer pe piață nordici. Sigur îi găsim ceva… Iar celălalt, o dulceață de băiat! Genul latino! Mai languros așa. E bun pentru cataloagele de modă.

Noi nu ne mai încăpeam în piele de mândrie! Era să pățim ca țăranul, la târg, cu vaca. Găsise pe unul care s-o prezinte eventualilor cumpărători în termeni așa de elogioși încât, auzindu-l, a ajuns la concluzia că are un animal absolut fantastic și ar fi păcat să-l înstrăineze, așa că n-a mai vândut-o. Așa și noi! Când am conștientizat ce comori nebănuite aveam în bătătură, mai că ne venea să apelăm la o agenție franțuzească sau italiană, nu să ne irosim cu ăștia autohtonii. Dar, gândind noi mai bine asupra ”oportunității”, ne-am zis că n-ar fi rău să începem cu ceva mai modest, să avem de unde crește, că dacă ne lua la ochi direct Jean-Paul Gauthier, ne plafonam prea de timpuriu! Așa că ne-am prezentat a doua zi, ferchezuiți, pentru shooting. Asta, după ce am decartat un avans cu care ne-am mai fi putut face o vacanță de o săptămână în Bulgaria. Doar așa, pentru cheltuielile inerente: garderoba, prețul filmelor, developarea, chiria, remunerația artistei fotografe etc. Dar merita efortul, pentru că urmau să curgă contractele grase de n-avem ce să mai facem cu banii după-aceea. Chiar ne gândeam să-i dăm pe pici la o grădiniță particulară, cu program flexibil, să poată să-și urmeze în paralel și cariera de fotomodele.

Bun, îi ținem deci toată dimineața în casă, să nu-i ardă soarele și să le lucească năsucurile în poze; îi obligăm să doarmă la prânz, să aibă fețele odihnite; la trezire, le dăm doar apă plată cu lămâie, că silueta cere sacrificii, după care le facem frezele, le tamponăm cu fond de ten zgârieturile și urmele de pișcături de țânțari și ne înființăm la studio. Acuma, că noi nu suntem cu toate acasă, asta e deja lucru stabilit, dar să-i vezi pe micuți! Stătuți cum erau, când au zărit proiectoarele și recuzita, s-au repezit ca leii exact în mijlocul platoului, solicitând ca din gură de șarpe să fie fotografiați, filmați, orice, numai să fie lăsați să-și facă mendrele acolo. A trebuit să tragem la sorți ca să hotărâm care va intra primul, timp în care celălalt trebuia scos afară, ca protagonistul să se poată concentra.

Ei, asta e! De bine, de rău, i-au pozat, iar după vreo lună, am primit prin poștă două albume subțirele rău de tot, cu vreo zece fotografii nu din cale afară de reușite. Cred că, dacă mă străduiam puțin, și eu le-aș fi făcut mai bine, fără atâta tevatură. Și cu asta, cariera de fotomodele a picimanilor noștri a luat sfârșit, că nu ne-a sunat nici naiba să ne solicite pentru vreun casting, și a trecut mai bine de un an de atunci. Iar de-acum încolo, nici nu ne mai interesează, că vrem să-i orientăm spre o carieră științifică. Deja avem unele idei, dar despre asta, altădată!

Share:

22 comments

  1. Adriana Mocca 3 September, 2010 at 23:56

    Ceva similar se intampla in Bucuresti, agentia se numeste Step 1 Media. Chiar azi mi-am insotit nepotul care fusese deja selectionat, cu cateva zile in urma si, evident se platise pentru asta 50 Ron. Azi, urma sa fie trecut la alta liga, la “avansati”, pentru care mai urma o taxa….. Pe mine m-a revoltat tupeul celor de acolo ca si taxa abuziva, pentru “selectie” si intrarea in baza de date. Nici o agentie de casting nu cere vreo taxa pentru baza de date. Modelul acesta de afacere este bazat pe jaf si cred ca ar trebui amendat. La propriu.

  2. mifty 4 September, 2010 at 00:23

    … nevastă-mea a avut bunul-simţ să mă întrebe pe mine înainte… nu de alta, dar s-a mai fript odată, cu altceva de genul, însă.
    i-am arătat câteva situri anume de pe net, şi nu i-a luat mult să-şi dea seama că nu-i trebuie şcoale de topmodeale şi alte agenţii de casting… casting la portofel pesemne…

  3. silavaracald 4 September, 2010 at 00:26

    Drept să zic, mi-a trebuit aproape un an să-mi redobândesc simțul umorului și să iau experiența asta în glumă. Agenția noastră era ceva cu ”Class”-sărăcia-mai-știe-cum. Anyway, nu mai contează. Am plătit taxa pe prostie pe merit. 😀

  4. mifty 4 September, 2010 at 00:33

    pentru eventualele mămici care au chef să pună botul: umblă neşte bârfuliţe că bote (da, bote “ăla”, fi-su lu’ mă-sa zina!!!) face anual câte-o agenţia lu’ peşte, special pentru taxa asta!!!

    şi cum naivitatea nu ţine cont de masterat sau 4 clase, de mia de ioroi de cheltuială pe zi sau “dă şi mie 100 de lei până la leafă”, plus că stă cu ochii beliţi în otevele toată ziua, nici nu vă daţi seama câţi pun botu’!!!

    dacă vă doare pe bune mintea să vă băgaţi copii în balamucul ăsta de la vârste fragede, măcar apelaţi la firme care nu au la sediu căsuţe poştale sau parcela 3 figura 8!!!
    sau mai bine de-afară, mai ales dacă ştiţi (bine) limba!!!
    sau mai bine staţi naibii calme!!!
    e mai bine!!!
    ba chiar foarte bine!!!

  5. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Cap avem, minte ce ne mai trebuie!? -- Topsy.com 4 September, 2010 at 00:33

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Cap avem, minte ce ne mai trebuie!? http://bit.ly/cY6lmi […]

  6. silavaracald 4 September, 2010 at 00:49

    Bărbat, deh! Insensibil la fiorul care ne dă ghes să punem în valoare valențele artistice ale urmașilor… ;))

  7. Newsted 4 September, 2010 at 11:26

    Mie mi s-a intamplat altceva: sa fiu eu abordat pentru a fi facut star. Nu ca as arata eu ca un manechin, fiind doar inalt si slab ( banuiesc ca nu pentru prezentarea costumelor de baie m-ar fi selectionat ). Nefiind obisnuit sa refuz fete frumoase, m-am dus cu ele, de curioazitate “in spate”, adica intr-un magazin de tineret unde aveau improvizat un birou. Acolo, o doamna draguta ( na, ca a mea nu era bondoaca! )mi-a explicat cat de mare pot deveni. Aceeasi taxa, aceleasi filme developate, etc….ba, las-o moarta! In amatorismul meu in ale fotografiei stiu ce se foloseste acum, asa ca aia cu “artistii” care inca folosesc pelicula fotografica m-a facut sa nu ma mai abtin si sa plec razand.

    Revin la tine. Banuiesc ca ai semnat niste acte atunci…sa nu te trezesti cu imaginea copilului facand reclama la nu stiu ce produs iar voi sa nu primiti nimic!

  8. acp 4 September, 2010 at 12:10

    Da’ de ce ai face asa ceva cu copilul tau? Nu-i suficient ca-l crestinezi cu forta, cand el poate ar fi preferat sa fie budist de ziua a 7-a?…sau ca-l botezi Darius Flavian cand lui i-ar fi placut sa se intituleze Vasile?
    Parintii ie boi! Am zis

    …serios vorbind, nu-i oleaca inconstienta?

  9. Kilroy 4 September, 2010 at 12:41

    Slvc, am patit-o si noi (asta ca sa te simti mai bine, afland ca sunt mai multe capre ale vecinilor lejer moarte). Ca nevasta-mea nu m-a intrebat, ci doar a luat-o pe fie-mea si au mers sa se pozeze la agentie. Toata distractia – 40 ron = taxa pe prostie adaugata. Cu ocazia asta, am mai invatat o escrocherie si macar ii avertizam pe altii …

  10. mifty 4 September, 2010 at 12:45

    @acp: da’ mersu’ la vot ce e???
    apropo, cică borâtura aia de vanghelie a venit la constanţa “să-i facă imagine lui mazăre” =))
    io, unul, prevăd că dacă mazăre lasă baltă politica, aşa cum a zis, asta o să-i bage bine în kkt pe “huoamenii puolitici” locali, care sunt fiecare cu câte-o muscă mai mare sau mai mică pre chiciulă, şi “ralizări iepocale” măcar pe sfert cât mazăre, ioc!!!
    da’ ioc!!!

  11. tahemet.blogspot.com 4 September, 2010 at 14:11

    Să vă trăiască copchii şi să mai aveţi de povestit!

  12. silavaracald 4 September, 2010 at 15:01

    @acp
    Că bine zici: suntem boi. 🙂
    Vreau să te văd pe tine când vei fi părinte, cum o să-ți ții copiii fără prenume până când și-or alege ei unul (eventual Ben Ten sau Bubulubu sau Spiderman, după mintea lor, imaginația și modelele pe care le vor avea în acele momente), apoi să-i lași să aleagă la ce fel de școală vor să meargă, iar dacă nu vor deloc, să le respecți decizia. Cred că va fi mult mai bine decât în cazul copiilor ai căror părinți încearcă să facă ceva pentru binele lor, chiar cu prețul greșelilor inerente sau de-a dreptul prostești, ca în cazul meu. 😀

  13. N.A. 4 September, 2010 at 15:23

    Hihihi, in Constanta mult timp statea un nene in fata “magazinului universal” din “targ” – Tomis, cu o (singura) carte de vizita in mana. Ti-o intindea, tu dadeai sa o iei din mers, el – nu, este singura, stati sa va povestesc! Era chiar managerul general si te remarcase de departe ca zbiera topmodelismu’ din tine si abia astepta sa te trimita la Milano.. N-aveai cum sa pui botu’ la asa caricatura =))
    Dintotdeauna m-am gandit sa stau in banca mea si sa nu le umilesc pe amaratele alea de Naomi, Hertigova &co, ca si-asa sunt vai de mama lor, ce-or sa faca dup-aia?…
    Dar cu copchiii – alta treaba! ;;)

  14. N.A. 4 September, 2010 at 15:34

    Pe cand avea mostenitorul nr 1. vreo 7 lunisoare, a venit ta-su acasa chitit sa-l faca superstar (mie nu prea mi-a placut ideea), gasise o agentie care apartinea chiar alora de la Buftea, sau ma rog, actorilor. Taxa initiala 3,5 mil si un shoto-footing (cam jalnic dar nu chiar in ultimul hal). Pe an 7 mil, dar ii plateai mai incolo pe toti.. (De fapt, tati vroia sa experimenteze nitel in studioul alora :))
    Fotograful mai iesea, mai fuma o tigara, faceau pe rand, eu slabisem 10 kile sa tin “modelul” interesat si cooperant)
    Interesant e ca ne-am scos banii si peste – chiar erau seriosi – ar fi ajuns o mica vedeta daca nu eram noi ocupati sa plecam prea des prin tara si le puneam copilu’ mai des la dispozitie. A jucat si-n “Doctori de mame” dar – mama ma-sii de treaba!! – au intrerupt astia serialul ca venise criza si n-am vazut tocma’ episodul cu copchilu’ meu – superstar!

  15. Ciprian 4 September, 2010 at 16:07

    @NA Eu zic sa mai insisti cu al tau, are moaca de vedeta, pare destul de istet. Nu cred ca i-ar prinde rau.

  16. acp 4 September, 2010 at 16:20

    @slvc und N.A.
    Americanii au ridicat sportul asta cu “ba al nostru-i mai frumos/destept/talentat” la rangul de arta…grotesca. Aruncati un ochi la beauty pageant-urile pentru copii de la ei si n-o sa mai glumiti asa usor pe tema asta.

    Pe de alta parte voi puteti oricand sa participanti la shooting-uri 🙂 Chiar ar trebui ca mogulii “Daily Cotcodac” sa organizeze o “mama de la pagina 5” in urmatorul numar tiparit al revistei.

    Pana atunci, nu dati banii pe prostii, luati shaorme la copii!

  17. silavaracald 4 September, 2010 at 17:06

    @acp
    Ei, cu chestia aia cu shaorma chiar că m-ai convins! =))
    Mersi, nu! Prefer să fac prostii mai puțin nocive pentru sănătatea lor. 😀

  18. Delia 5 September, 2010 at 22:35

    Anul trecut am vrut sa ma angajez la mare impreuna cu prietenul meu, iar in cautarea unui job am dat peste o astfel de agentie. Functiona exact cum ai descris in articol, singura diferenta era ca nu primeai nici macar o poza in schimbul banilor. Taxa pe naivitate, ca sa nu zic pe prostie era de 69 de lei.
    Victimele erau genul de persoane educate, iar pe mine tocmai asta m-a frapat… In fine, primul meu impuls a fost sa alertez politia, insa mi-a fost frica pentru integritatea mea. Nu vreti sa stiti ce oameni sunt in spatele unor astfel de tepe.

  19. silavaracald 6 September, 2010 at 01:42

    @Delia
    Așa e în viață: ținta escrocilor sunt persoanele educate; cea a politicienilor, cele needucate! Trebuie să fie un echilibru în toate. 😀

  20. Mircea 6 September, 2010 at 11:23

    Pe la jumatatea lui august am dat si noi peste o “agentie” din asta in satul de vacanta din Mamaia; eram cu copilu’ si un pusti cu gel mult pe cap si care vorbea repede fara sa intelegi decat: “copil/fot/frumos/model/reclama” ne zice sa mergem pentru detalii in studio. Acuma ce sa zic, in studio nu erau bondoace, erau numai una si una… (gagicile de iti povesteau cum il fac pe ala micu vedeta); dubios era ca pana cand venea fotomodela sa iti bage detalii ala de te aborda statea langa tine de ziceai ca te pazeste sau nu te lasa sa fugi; deja dubiosenia crestea; cand ne-a zis ca il face model bla-bla-bla dar sa achitam 69 de lei taxa de inscriere ne-am ridicat si am plecat. Pai daca tu vrei sa scoti bani de pe urma aparitiei prin reclame de ce mai ceri taxa aia? probabil ca ala era singurul lor venit. Nu mai zic ca-i auzeai “vai ce copil furmos” si inauntru jumatate din copii erau din categoria “hraniti cu legume de fastfood, naturale 2%” ca la 7 ani cantareau cat mine…

  21. Alexa 24 September, 2011 at 17:30

    am fost abordati si noi de agentia STEP 1 MEDIA bucuresti – obor pt cel mic. am riscat plata taxei de 50 lei dupa ce ni s-a povestit ca vom participa la diferite activitati pe o per de 1 an. Am insistat intraband daca exista alte costuri, evident mi s-a rasp ca nu – categoric. Ulterior am fost invitati la discutie cu o directoare patetica care ne cerea 490 lei. evident am renuntat. Ma intreb acum, dupa ce am citit mai sus, daca sa sesizez OPC-ul sau nu ??!! suma pierduta e nesemnificativa, timpul nostru pretios…totusi unii dintre noi ar tb sa-i reclame

  22. Andrei 7 January, 2012 at 00:04

    PArintii N.A. aveti timp sa credeti ca din cauza crizei nu a aparut copilasul la tv ??? cum se face ca mai toti se plang ca au fost chemati la castinguri, le-au luat si : ori nu i-a sunat numeni ulterior, ori criza ..nu-l difuzeaza. verificati si intrebati ceilalti inscrisi la step1media.

Leave a reply