Postul nu e post destul

Piţurcă, Banul Craiovei

Moise Guran

Aţi înţeles jocul de cuvinte din titlu, nu?

Deci meandrele concretului mă vor aduce se pare în postura de cronicar al faptelor de arme ale Marelui Piţi (vedeţi, deja nu mă pot abţine, deşi eu zic că piţi te duce cu gândul la ceva mic, iar expresia Marele Piţi e o contradicţie în termeni).

Am rămas mască atunci când un grup de suporteri ai Universităţii din Craiova (că, gata, plecarăm de la Severin) a arborat un baner pe care scria Hai Piţurcă, hai cu mine, hai acasă … etc. Carevasăzică pletosu’ ăsta cu aer emo e oltean de-al nostru, băi Julius, de ce nu spusăşi mă că-i apa mică, ce nu spusăşi că-i apa mică…

Mă duc repede pe wikipedia şi ce să vezi… nu numai că e oltean, dar Marele Piţi a jucat la viaţa lui cam pe la toate echipele olteneşti. A început la Slatina (Dinamo Slatina, ete-aşa să nu-l mai regrete acu’ ultraşii), a trecut pe la Craiova, s-a dat pandur de Târgu Jiu, a făcut chermeze cu şalău de Dunăre (înecat în vin de Oprişor) cum numa’ la CSM Drobeta se fac, pentru a fi apoi observat şi recrutat la modul serios la FC Scorniceşti. Nu vă luaţi după numele glorioase înşirate. Cu excepţia Craiovei, toate astea erau pe atunci echipe de divizia B, iar când Scorniceştiul a devenit politică de stat în fotbal şi a ajuns în Divizia A, Piţi şi-a descoperit chemarea către Cazino Victoria, taman bine cât să prindă echipa de aur a Stelei din Bucureşti. Cu care a şi câştigat Cupa campionilor Europeni care era atunci un fel de Champions League de astăzi. Desigur, a intrat în memoria noastră şi în genericele emisiunilor cu glume din sport, ca fiind pomanagiul care a dat un gol cu ceafa, dintr-o degajare tălâmbă de portar.

A înţeles repede că mai important decât căpitanul echipei este antrenorul ei, aşa că la 34 de ani s-a retras pe banca tehnică, unde era mai multă umbră decât pe teren şi nici nu ţipa nimeni – hai băi Piţi, mai fugi dracu’ şi tu după minge. În plus, un antrenor este întotdeauna apreciat corespunzător de samsarii de jucători, care în România se mai numesc şi fraţii Becali. Uite d’aia are Piţi acu’ merţan la scară şi bani să-l împrumte pe Gigi sau să-l cumpere pe Mititelu cu tot cu portul cultural Cetate.

În ultimii 20 de ani a avut patru contracte de antrenor la Steaua, trei la echipa Naţională şi unul la Universitatea Craiova. Ultimul contract la Naţională a avut o clauză de reziliere mai crâncenă decât autostrada Bechtel, iar Piţi s-a umplut iar de bani când l-au dat afară. (Julius, trebuie să negociem şi noi ceva de genul ăsta, că am uneori sentimentul că te uiţi cam strâmb la mine)

Pe lângă merţul doct şi aerul trist, ceea ce mai pare să-l caracterizeze pe Piţi este short term comitmentul, ceea ce în esenţă înseamnă că nu face purici mulţi pe niciunde.

Cum la Craiova lumea îl vrea acum pe Piţurcă, nu înţeleg de ce nu l-aş vrea şi eu. Poate o fi de la faptul că eu, mijlocaş de meserie, nu suport pomanagiii şi mai şi ţip la ei pe teren, poate o fi de la faptul că nici golul ăla stupid dat cu ceafa n-a fost validat, dar întotdeauna mi s-a părut Piţurcă a fi un loser. Ştiu, unele rezultate mă contrazic. Sper să greşesc şi în continuare. Sper pentru el, căci noi oltenii nu dăm cu parul, dar ştim frate să înjurăm al naibii de creativ. O înjurătură oltenească e ca o melodie de Rammstein. Iar eu chiar am ascultat una în timp ce scriam. Probabil nu înţelegeţi nimic din ea că e in nemteste. Da’ nu-ţi vine să-ţi tai venele când o asculţi. Ei, aşa o să fie şi cu Piţurcă dacă nu batem nici aşa Brăneştiul. Măcar dacă îşi taie venele în direct pe stadion o să ne scoatem banii din audienţele mari şi din publicitate.

Share:

18 comments

  1. Anna 24 August, 2010 at 12:39

    Ai uitat un aspect important al vietii de fotbalist: cat de bine dai in fata damelor. Mai nou, un fotbal de calitate este apreciat si la cat de bine te tii pe picioare la antrenament dupa o plimbare “lejera” toata noaptea prin cluburi.

    Ca sa nu mai spun ca la o rubrica mondena nenea Piturca a fost clasificat drept “cel mai bine imbracat dintre fotbalisti”, devansandu-l pe domnul Becali(nu stiam ca e si el fotbalist) care cica are haine scumpe, dar gusturi indoielnice.

  2. remus 24 August, 2010 at 13:10

    haidi bre nea’ Moise, ştii şi tu că luzăr se scrie “loser” cu un singur ” o ” 😛

  3. silavaracald 24 August, 2010 at 13:31

    Noroc cu tine, Moise! Că era Tiranul în pană de subiecte. I-am sugerat eu unul de l-a apucat durerea de cap! ;))

  4. 4mall 24 August, 2010 at 13:36

    La ce intentii are Piti, mai bine ascultai Ich Will, decat Du Hast…parerea mea!

  5. Ciprian 24 August, 2010 at 14:38

    Daca nu ii invata fotbal pe olteni, macar sa le arate cum e cu tiki-ţurca.
    Cred ca o sa aiba rezultate echipa cand o sa fie putina organizare si disciplina atat in vestiar, cat si pe teren. Sunt unii jucatori carora le trebuie scos vedetismul din cap.
    Poate din retur sa se observe ceva schimbari in jocul echipei.

  6. boga 24 August, 2010 at 14:44

    Păi şi HAI CRAIOVA, sau nu chiar?!?

  7. dc 24 August, 2010 at 15:19

    Stimate domnule Guran si draga Moise,

    Eu cred asa aceasta mult trambitata colaborare intre Piturca si Mititelu are aceleasi sanse de reusita ca si precedenta la fel de mult trambitata, cea intre Piti si Jiji. Cauza e una simpla si tine de specialitatea lui Oreste (il stiti, fost coleg de emisiune cu cel al carui nume nu poate fi pomenit aici – MB): Mititelu & Jiji sunt oameni, cel putin declarativ, religiosi si cu frica de Dumnezeu (am vazut-o acu’ vreo cativa ani la emisiunile de stiri sportive, care oricum sunt facute de tehnocrati specialisti in presa sportiva). Pe partea cealalta Piti cocheteaza cu Lucifer (aceeasi tehnocrati de mai sus ne-au zis in cadrul emisiunilor SportBazar ca fostul selectioner e poreclit Satana, ca are combinatia 666 in numarul de inmatriculare al masinii, ca n-ar face o gluma la antrenamente nici picat cu ceara si cate si mai cate). Asa ca viitorul iubirii alb-albastre in contextul asta e cam prazuliu si are arome de smoala topita si tamaie. Totusi, ma gandesc ca ar exista o solutie. Sa preia Bucsaru Craiova de Mititelu, ca tot e pe cale sa ramana fara jucarii. Bucsaru e chitit sa faca bani, care-s ochiul dracului (asa ne-a zis noua scoala), deci compatibilitatea cu lucifericul Piturca e evidenta. In plus, spre deosebire de Mititelu, Bucsaru pare sa fie mai inspirat la alegerea antrenorilor. As paria o lada de bere contra un tricou de campioana al Craiovei ca in maxim doi ani Craiova ia campionatul, in trei ani joaca in grupele CL si apoi in primavara europeana, dar in EL. E drept ca in patru ani Bucsaru o sa vanda toti jucatorii, dar asta deja ar fi subiectul altui pariu.

  8. Ninjapedia 24 August, 2010 at 18:10

    Marele Piti = oximoron

  9. BRRC 24 August, 2010 at 19:22

    Stimate domnule Guran,
    Mai draga Moshe, mai,

    Citesc titlul si paaaaaaaarca lipseste ceva…
    Oare varianta necenzurata de J., a.k.a. Dictatorul dintre Olt si Jii, nu era oare “Piturca vrea/ ia/ sufla Banul Craiovei”? Intreb, nu dau cu parul, cunoasteti procedeul. 🙂
    Totusi, niste cronici mai iesite din tipar despre Pandurii, asa pentru varietate, n-ar merge? Pana isi intra Craiova in ritm…
    Salutari lui Mordechai – huge fan!

  10. Alphonse 24 August, 2010 at 19:32

    Piti… adica Cefalopodu’? The one and only… care a dat cu ceafa un gol mai misteaux decat toate cele marcate de Uwe Seeler?
    Pacat de nume, ca se termina asa de neconvenabil in “turca”. Ce mai brand de brand iesea daca se nume Pizzone, Pizzaro sau macar Pizzi!!!

  11. Kilroy 24 August, 2010 at 20:53

    Stiinta se chinuie de atatia ani sa cada in B si tot nu reuseste. Ce destin tragic, domnule …

  12. Moise Guran 24 August, 2010 at 21:35

    ma tata, rautacioshi mai suntetzi pe blogu asta. deci eu acu sunt sigur, cu piturca ia craiova campionatu, cempionsligu si cupa intertoto

  13. Kilroy 24 August, 2010 at 22:04

    @mg
    Yeah, right. Stii, pasiunea vizavi de Stiinta mi-a trecut mai demult. Vorba lui nea Marin Sorescu: de pe vremea cand eram viu. Mai greu e pentru fanii adevarati. Aia batrani, de 40 si mai mult. Astia de 20 doar poarta fulare albastre si tureaza masini cu numar de bg.

  14. Narcis Drejan 24 August, 2010 at 22:40

    Stimabile scriitor sau cum iti zici, daca ai ajuns sa il cauti pe Piti pe uichipedia nu ma mir ca intelegi din ce ai scris aici cam ce ai inteles si din melodia alora de la Rammstein. N-ai inteles nimic, dar cam asa sunt astia ca tine, se uita la televizor si au impresia ca stiu sa-l repare.

  15. sebra 24 August, 2010 at 22:54

    @Narcis Drejan,
    Da’ Guran nu le are cu fotbalul, a şi recunoscut omu’ treaba asta. Şi nu-i din cauza lui, tată’su e de vină! El le are cu oltenii şi cu bazarul:))

  16. JULIUS 25 August, 2010 at 02:04

    @moise: iarta-l pe Drejan – e baiat bun, il stiu eu, dar de cand e vorba ca vine Satana, parca i-a luat Dumnezeu mintile.

  17. Moise Guran 25 August, 2010 at 09:49

    drejan> exact! ai surprins foarte bine esenta acestei rubrici. E de ras, dar asta o sa o intelegi mai tarziu. Nu-i bai, eu sunt dintre cei care cred ca inteligenta se educa si, deci, poate evolua.

  18. Ozzy 25 August, 2010 at 12:08

    Hai ba, ca e cel mai tare Pitzi: http://ozzy.craiova-maxima.ro/2010/08/25/victor-piturca-facts/

Leave a reply