Postul nu e post destul

Distracţii de weekend: la magazinele de bricolaje

Ovidiu Eftimie

Fie că sunteţi acel gen de gagiu trist trecut de 30 de ani care nu a reuşit să păcălească vreo femeie să-l ia de soţ sau, mai rău, unul care a reuşit, veţi descoperi că sâmbăta dimineaţa este una din cele mai plicticoase perioade ale anului.

Întrucât televiziunile din România au făcut un pact să nu difuzeze absolut nimic interesant sâmbăta dimineaţa (şi în oricare altă perioadă a anului) iar blogurile cât de cât simpatice gen DailyCotcodac încearcă să le calce pe urme, vezi textele lui O.Raeţchi, e clar că singura soluţie ar fi ieşitul din casă.

Eu am descoperit că cea mai bună metodă de relaxare, în afară de a împuşca ţărani pe câmp de la fereastra mansardei mele, este să merg în magazinele de bricolaj să mă iau de oamenii de acolo. Dar hai să stabilim un pic coordonatele de luptă ca să pricepeţi pe ce teren jucăm.

Există o ierarhie a meseriaşilor într-un domeniu, cum ar fi, de exemplu, coturile pentru ţeava pe care o conexezi la furtunul de grădină. Există nişte specialişti în domeniul ăsta, care desenează ţeava şi coturile şi pot face absolut totul, există patronii de astfel de firme, care ştiu cum să fure din toată afacerea asta dar ştiu să rotească şi un cap de ţeavă 3/4 cu ieşire pe partea ailaltă de 5/4, există angajaţii lor, există ăia care au fost daţi afară din firmă, ce sunt, de obicei, instalatorii pe care îi aduceţi acasă şi vă distrug casa sau grădina şi, pe ultima treaptă a ierarhiei, există vânzătorii de la magazinul care-ţi vinde aşa ceva. Ăla cu “casă, grădină, bricolaj! Experţii noştri te vor ajuta!”. Nu mă refer la unul anume, toate sunt la fel. Urmăriţi-i cu atenţie pe cei care vând: nu au şireturi la pantofi pentru că este o chestie destul de complicată de făcut.

Aşa că, duminica dimineaţa, luaţi cei mai jegoşi blugi, cea mai penibilă cămaşă, papucii de casă şi purcedeţi la drum. E recomandat să fiţi şi un pic mahmur, pentru privirea aceea încărcată de vomă iar dacă nu sunteţi beţiv puteţi asculta un discurs al premierului, are cam acelaşi efect. Intraţi în primul magazin şi mergeţi la chestii de grădină sau la robineţi.

Priviţi rafturile cu dispreţ, pufnind din nas, până când victima se apropie. Apoi cereţi ceva simplu: “Dom’le, vreau şi eu un prelungitor de grădină cu rolă”. Omul va încerca să vă ofere ceva cât de cât util, da’ chiar nu contează. Chiar de vă arată un produs NASA trebuie să vă uitaţi la el cu scârbă, apoi să rotiţi ochii în cap şi să începeţi cu opiniile: “Omuleeee, eşti normal la cap, tu ai intrat vreodată în vreo grădină? Ce să fac cu ăsta, tu ai impresia că vreau să mă spânzur cu el sau cum? Bade, ai văzut vreodată o maşină de tuns iarba? ”.

Cel mai fain este că poţi să-i iei pe ăştia din scurt. Când apare, precum pisica pe lângă mobilă, numa că el se freacă de rafturi şi începe “Pot să vă ajut cu ceva?”, replicaţi scurt cu un “Da, cheamă pe cineva care se pricepe la raionul ăsta”. Apoi, de cheamă vreun şef puteţi fi şi mai mizerabil: “Dom’le i-am cerut colegului dumneavoastră nişte ghivece de flori şi omul mi-a adus două lăzi de becuri”. Întrucât lucrurile astea se întâmplă destul de des în realitate, n-o să aveţi probleme, ba chiar o să primiţi şi ceva reduceri.

Avantajul e că oamenii de acolo sunt într-adevăr retardaţi, doar că nu pot să-şi obţină şi ei o pensie de handicap că aia se ia pe pile. Deunăzi am fost să-mi cumpăr un gărduleţ de lemn pentru flori şi, după ce am dat vreo câteva ture raftului unde se găseau tot felul de alte garduri, l-am întrebat pe responsabilul de raion care mi-a recomandat, fără să clipească, un gard zincat înalt de doi metri, care ar putea să oprească şi mistreţii. “Ştiţi, mie mi-ar fi de ajuns să aibă doar 30 de centimetri înălţime”. Nu-i bai, tăiaţi cu flexu’”, mi-a recomandat omul considerând că orice om poate să deţină liniştit prin curte câţiva metri de gard zincat de 1,70 înălţime că nu se ştie la ce ai nevoie, plus un flex cu care să mai taie din când în când câte-o felie.

Folosind metoda explicată mai sus (“cheamă te rog un biped care poate înţelege construcţii logice avansate cum ar fi diferenţa între fier şi lemn”) am obţinut, spre bucuria mea, o trusă de scule de grădină cu reducere de 50%. Faptul că mai am încă trei acasă nu schimbă cu nimic situaţia: muncă, muncă, dar ne mai si distrăm.

Share:

47 comments

  1. petrescs 9 June, 2010 at 19:37

    Vand discuri de flex ieftin rog seriozitate dupa 8 seara. Masina de spalat traieste mai mult cu calgon.

  2. Dragos 9 June, 2010 at 19:42

    @Eftimie: eşti prea bun pentru cotcodac. Baga si tu nişte texte cu violuri si crime in Vaslui, ca sa cobori la nivelu lu Prica si Iulian

  3. zoso 9 June, 2010 at 19:46

    păi dă bă şi mie două truse din alea! io de ce nu pot să car una cu mine in maşină degeaba?

  4. JULIUS 9 June, 2010 at 19:51

    @zoso: el are masina de-aia mare, ma – Peugeot 107!
    (de fapt, e clar ca minte, ca daca baga 3 truse de scule in ea nu mai incape si el)

  5. Dragos 9 June, 2010 at 19:55

    Pejou e maşina buna, dacă porneste.

  6. M3bis 9 June, 2010 at 20:07

    Bre, te hotărăşti? Când zici să mergem la magazinele alea, sâmbătă sau duminică?

  7. lulu 9 June, 2010 at 20:12

    :))
    bai, am ras. Chiar am ras.
    Nu conteaza ca Eftimie a inceput cu plictiseala diminetii de sambata(desi, gagiu insurat fiind, trebuia sa stie ca sambata e ziua de curatienie) si a continuat actiunea duminica. Cred ca intre timp a baut.

  8. zoso 9 June, 2010 at 20:12

    julius, 107 coupe, da?

  9. Eric Wind 9 June, 2010 at 20:15

    @m3bis timpul si spatiul sunt relative. in cazul asta, depinde foarte tare de cat de mahmur esti

  10. JULIUS 9 June, 2010 at 20:18

    @zoso: e mai mult sport, asa.

  11. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Distracţii de weekend: la magazinele de bricolaje -- Topsy.com 9 June, 2010 at 20:20

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Oana Portase, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Distracţii de weekend: la magazinele de bricolaje http://ff.im/-lKi5T […]

  12. sebra 9 June, 2010 at 20:27

    Eu n-am înţeles care-i gagiul ce-l mai trist..ală trecut de 30 şi neînsurat, sau ala trecut de 30 (sau poate aici nu mai e barem de vârstă) şi însurat? Sau ăla care se plictiseşte sâmbata dimineaţa? :-??

  13. Adi 9 June, 2010 at 20:31

    @lulu
    “Nu conteaza ca Eftimie a inceput cu plictiseala diminetii de sambata(desi, gagiu insurat fiind, trebuia sa stie ca sambata e ziua de curatienie) si a continuat actiunea duminica”.
    ——-
    Sambata isi omoara plictiseala batand covoare . Nu ca tristii aia neinsurati la 30 de ani , care dorm dupa cheful terminat la 7 dimineata .

  14. JULIUS 9 June, 2010 at 20:34

    @Adi: da, dar ca sa fim drepti, dupa aia ei mananca 😀

  15. Adi 9 June, 2010 at 20:38

    @ Julius

    Legume fierte , broccoli si cereale – ca sunt sanatoase . Cand vad o ceafa de porc li se intoarce stomacul pe dos , se stie cat de grasa e . Tot tristii trebuie sa asigure supravietuirea industriei zootehnice .

  16. Stephanie 9 June, 2010 at 20:38

    @ sebra: ala trecut de 40 si ne… 😉

  17. lulu 9 June, 2010 at 20:39

    @Julius
    :))
    Inteleg ca pachetul de la cluj(parinti) ajunge tocmai lunea…

  18. lulu 9 June, 2010 at 20:43

    @Adi
    Din comentariile tale chiar nu am inteles exact pozitia ta fata de zootehnie….

  19. JULIUS 9 June, 2010 at 20:44

    @lulu: ai mei stau in Beius, mi-l pune mama pe locomotiva 😀

  20. teo 9 June, 2010 at 20:46

    @Eftimie

    nu era mai usor ca in loc de “acel gen de gagiu trist trecut de 30 de ani care nu a reuşit să păcălească vreo femeie să-l ia de soţ” sa scrii direct “Julius” ?

  21. lulu 9 June, 2010 at 20:52

    @Julius
    Daca mama ta ar banui macar ca atunci cand duci dorul unei mese calde, flirtezi cu gandul insuratorii, nu ti-ar mai fi trimis niciodata mancare :d

  22. Cougar 9 June, 2010 at 20:55

    “[…] veţi descoperi că sâmbăta dimineaţa este una din cele mai plicticoase perioade ale anului.”
    [Aşa că, duminica dimineaţa, luaţi […]”
    zicea el, julius, ceva de băutură. felicitări!

  23. Adi 9 June, 2010 at 21:06

    @ lulu

    Sustin o dezvoltare sanatoasa a zootehniei , pe baza programelor Ministerului Culturii . Asta , Agriculturii … Interesul meu se indreapta in principal spre avicultura si piscicultura . A , si bineinteles ca sunt impotriva eutanasierii lemurienilor vagabonzi si macacilor betivi . Propun castrarea .

  24. 666 9 June, 2010 at 21:34

    am ris la o poanta oleaca, da nu mai stiu care…

    a, da! aia cu sireturile de la pantofi. buna, buna…

  25. alex 9 June, 2010 at 21:41

    Ştii, dintr-un gard de 2m poţi tăia aproape 7 bucăţi de 30 de cm. 😉 Puţină ingeniozitate, ce dracu’!

  26. Adi 9 June, 2010 at 22:43

    @ alex

    As incerca mai degraba sa tai 7 bucati de aproape 30 de cm . 😉

  27. Claudiu 9 June, 2010 at 22:49

    Mda interesant … daca am inteles bine – ai mers sa cumperi gard si ai luat trusa de scule ?
    Si in plus daca tot ai 3 truse nu se poate face din ele gard ?

  28. kekee 9 June, 2010 at 22:53

    @ adi
    dacă ai flex bun poţi tăia 8 bucăţi de 30 de cm.
    😉
    @ julius
    dacă iei în calcul cât te costă o nevastă , nu mai bine ieşi mâncând la restaurant.

  29. Ciprian 9 June, 2010 at 23:07

    Bai dar Eftimie scrie chiar in fiecare luna? Sa se mai odihneasca si el.

  30. Sinzi 9 June, 2010 at 23:25

    da flex, FLEX nu ai cerut? Poate-ti recomanda bipedul vreo pila…:)

  31. subnivelulmarii 9 June, 2010 at 23:47

    sa inteleg ca ai refuzat de 3 ori gardul zincat, de acolo ai 3 truse de scule?

  32. silavaracald 10 June, 2010 at 00:11

    Dacă aş fi vânzător într-unul din magazinele alea şi mi s-ar prezenta un client îmbrăcat cu “cei mai jegoşi blugi, cea mai penibilă cămaşă” şi încălţat cu papucii de casă, afişând aerul ăla de mahmureală şi privirea încărcată de vomă, şi eu aş încerca să-i vând un gard blindat în loc de unul pentru flori. Şi chiar aş reuşi, cred eu! :))

  33. unmihai 10 June, 2010 at 01:10

    @subnivelulmarii
    😀
    ————————–
    off topic pentru Julius sau care e mai responsabil acolo in Sindicatul Autorilor
    Propusese cineva (Adi parca) acu’ vreo cateva zile sa bagati niste ratinguri la comentarii. Alte site-uri mai serioase au asa ceva (hotnews, youtube, youporn etc.). Multe comentarii bune raman asa stinghere, ca “rahatul in ploaie”, pentru ca nu prea ai ce raspunde la ele in afara de un 😀 :)) sau 🙂

  34. N.A. 10 June, 2010 at 01:28

    Mie mi-a placut si aia cu impuscatul taranilor de la fereastra =))

  35. Radu 10 June, 2010 at 02:20

    drujbe, coase si topoare la promotie? las` ca e bun, merg stirile de la ora 17:00, nu raman fara material, poate voi nu v-ati dat seama dar de fapt ei sunt “pe felie” (teveul si bricolajul)

  36. boga 10 June, 2010 at 07:34

    @Ciprian: Sa se odihneasca doar Eftimie, ca el stie.

  37. Adi 10 June, 2010 at 09:19

    @ unmihai

    Eu n-am propus asa ceva . Astia abia asteapta sa ne-o-ntoarca .

  38. luk 10 June, 2010 at 10:20

    Primele doua truse de scule ti le-ai luat la deschiderea magazinului din Iasi? 🙂

  39. Delia 10 June, 2010 at 13:22

    Dupa ce angajatul a demonstrat o capacitate uimitoare de a trata clientul cu profesionalism, seful ti-a mai si vandut o trusa de scule care ramasese pe stoc :)) . Intr-adevar, sa tot ai parte de astfel de chilipiruri!

  40. Ciprian 10 June, 2010 at 17:45

    @N.A.
    Aia cu impuscatul de la fereastra imi aminteste de Lista lui Schindler. Cred ca si lui Eftimie.

  41. teo 10 June, 2010 at 23:52

    @ArenaInstalatiilor

    tu ai absolvit un liceu de top, nu? doar ca nu stiu cum ai reusit..

  42. Bara 10 June, 2010 at 23:53

    sa-i vezi pe aia de la hornbach :))

  43. JULIUS 11 June, 2010 at 00:30

    @teo: el a facut Furtunuri si Peluze la Harvard

  44. Vlad 11 June, 2010 at 00:56

    =))
    De 5 minute rad incontinuu la fraza cu feliile de gard taiate cu flexu’ :))

  45. sinus 11 June, 2010 at 12:17

    Ai luat gardu?!

  46. Mirunika 11 June, 2010 at 13:28

    comparatia cu pisica e priceless!

  47. Dulce Deea 29 December, 2010 at 15:11

    Rupător. Cu final cu tot. Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta. Prietenii ştiu de ce:)

Leave a reply