Postul nu e post destul

Lăsatul de fumat, varianta lights şi ultra lights.

Dr. Ionuţ Şendroiu

John Sca7
Se ştie că heroina provoacă cea mai puternică dependenţă, fizică şi psihică, dintre toate drogurile cunoscute. Urmează dependenţa de tutun şi dependenţa de fotoliul de şef. În ultima vreme, însă, această ordine tinde să se modifice.

Nicotina cu aditivi loveşte sub centură
Dependenţa de fumat urcă vertiginos spre primul loc, datorită unor şmecherii făcute de companiile producătoare de ţigarete. După ce au fost obligate să scrie pe pachete versete din directivele CEE/699/1999 (gen “tutunul dăunează grav sănătăţii”), companiile cu pricina s-au decis să contraatace. Şi anume, au început să amestece în tutun aditivi care măresc dependenţa de nicotină.
Aceste porcării se găsesc în cantităţi mai mari în ţigaretele lights şi ultra-lights. O grămadă de fumători au trecut de la variantele full-flavor la variantele lights şi ultra-lights ale mărcii preferate, bazîndu-se pe principiul că, scăzînd cantitatea de nicotină inhalată, va scădea şi dependenţa de fumat. Raţionamentul pare corect, numai că nu a fost luată în calcul ţeapa. După un timp, fraierii au constatat că în loc să le scadă pofta de a mai fuma, au ajuns să-şi golească portofelele prin tutungerii. Motivul? Dacă o ţigară “normală” îi potolea pentru o jumătate de oră, acum au nevoie de două ţigări lights pentru acelaşi rezultat. În final, unii dintre ei s-au întors la variantele full-flavor, ceilalţi încă speră că fumează mai puţin şi mai sănătos, cheltuind dublu pe ţigări uşoare.

Unde lovesc avertismentele antifumat …
După aceste manevre, scorul meciului dintre producătorii de tutun şi campaniile anti-fumat pare a fi unu la unu. În realitate, este unu la zero pentru firmele producătoare de tutun, întrucît nimeni nu-şi pierde vremea citind avertismentele de pe pachete. Cu o singură excepţie, poate: blonda de la magazinu’ sătesc din comuna Bucium, judeţul Alba.
Un prieten i-a cerut un pachet de LM. “De care?”, a întreabat fata. “Roşu”, zice amicul. “De care roşu?”, nu se lasă fata. Cu buza arzîndu-i după o ţigară, colegul începe să-i explice domnişoarei, cît putea el de calm, care e treaba cu culorile de pe pachete. “Lemeurile ălea argintii sunt ultra lights, adică foarte uşoare. Ălea din pachete albastre sunt lights, adică uşoare. Iar ăstea roşii, din care vreau eu, sunt tari. Te-ai prins?!” . Plină de candoare, vînzătoarea îi spune că ştia asta. După care, aruncă bomba: “Dar şi pachetele de LM roşu sunt de mai multe feluri.” Amicul cedează psihic: “Să mori tu! De cîte feluri?”.

Şi unde crapă
“Păi, ultima oară, domnu’ patron mi-a adus de trei feluri”, zice fata, cu răbdare. Scoate trei pachete de LM roşu de sub tejghea şi începe demonstraţia. “Vedeţi, aici, în faţă scrie la toate că dăunează grav sănătăţii. Da’ pă spate scrie diferit. Ăsta cauzează cancer, ăsta boli cardiovasculare şi ăsta de aici dăunează sarcinii. Io zic că dacă nu aveţi soţia gravidă să luaţi din ăsta. Da’ … să ştiţi că e ultimul!”.

Nota redactiei: Poza este un trucaj ordinar, doctorul nostru nu bea si nu fumeaza, mananca doar nuci, alune si rareori, la cate o ocazie, o frunza mare de salata. Sa-ti fie rusine, Philip Morris!

Share:

65 comments

  1. Piticu21 7 April, 2010 at 23:59

    Si chiar era sa cred ca ala e doctorul care ne invatza.

    Acum apar 2 probleme: 1. sa-mi mai confirme o a treia sursa ca si anume Cabral s-a lasat de fumat si 2, cine naiba imi reguleaza viatza ca sa ma las si eu?:)

  2. Oana 8 April, 2010 at 00:01

    Pffff… io m-am lasat (cica). Am alte probleme. Dom’ doctor, am lombosciatica. O sa supravietuiesc? :))

  3. petrescs 8 April, 2010 at 00:02

    C’mon Doc, asta-i adaptare libera dupa ala care refuza la tutungerie pachetul cu inscriptia “cauzeaza impotenta” si il cere p-ala cu “cancer pulmonar” sa nu se faca de ras acasa la faraoanca… 😉

  4. JULIUS 8 April, 2010 at 00:08

    @piticu: pai stii proverbul, fa ce zice doctorul, nu ce face doctorul.
    de Cabral nu stiu ce sa zic, stinge si tu lumina si te lamuresti functie de cum i se vad dintii: daca se lumineaza camera asa, ca de la neon, s-a lasat.

  5. McGogoo 8 April, 2010 at 00:11

    faza cu lisght e cel putin partial reala.
    sunt fumator de ala inrait si bagam 3 tigari light in loc de una…

  6. N.A. 8 April, 2010 at 00:16

    Pai, sfat pentru lasarea de fumat: apucati-va de turnat plozi. Sunteti in imposibilitate fiziologica? Faceti-va rost de o distinsa doamna ( =)) ) care sa se ocupe de treaba asta (teoretic, ar trebui sa o luati si de nevasta) si decat sa va confruntati cu cicaleala zilnica despre cum imputiti aerul in jurul vostru (nu c-ati mai pupa fumat in sau pe langa casa, da’ fumatorul pute oricum) o sa preferati sa va lasati…

    P.S. Il si vad pe dom’ doftor cum pufneste nervos, doar imaginandu-si o matracuca interzicandu-i lui asa ceva! :))

  7. punKreas 8 April, 2010 at 00:32

    Logic asta o stiam si eu…cu cat tigarile sunt mai slabe cu atat sunt mai daunatoare.
    Acum, daca veti crede ca un pachet de Rothmans e sanatate in pachet, e problema voastra :))

  8. CID 8 April, 2010 at 01:58

    Bestial ! Iar nota redactiei-cireasa de pe tort,capo d’opera,varful Sputnikului lui Gagarin-10,ce mai !

  9. unmihai 8 April, 2010 at 07:05

    Vedeti bai? Vedeti! Si cand va ziceam eu ca Carpatiul e sanatate curata pe langa parfumatele astea din afara nu ma credeati. Au venit burghejii si au distrus tutunul romanesc! Ehehei…cu Carpati, Bucegi, Amiral sau pentru fitosi Snagoave, Top, Dacia romanul proteja stratul de ozon!

  10. Toto 8 April, 2010 at 08:26

    @Julius daca e doar Cabral cu Piticu in camera,se stinge lumina si lui cabral i se vad dintii ranjind,Piticu deja plange!

  11. Jules 8 April, 2010 at 08:46

    @unmihai si tu fumai chistoace cind erai mic ? :))

  12. M3bis 8 April, 2010 at 08:56

    @N.A.
    Metoda ta nu funcţionează. Se chinuie nevastă-mea să o aplice de vreo 12 ani, fără niciun rezultat. Ce-mi place la ea (la nevastă, nu la metodă) este că e hotărâtă. 😀

  13. unmihai 8 April, 2010 at 09:28

    @Jules
    Am tras si la chistoace dar nu cand eram mic ci mai tarziu pe la bairame inspre dimineata cand ramanea lumea fara tigari. Nici nu stii ce senzatie de prospetime ai cand tragi un ‘general’ (chistoc pe jumate fumat) la rasaritul soarelui pe balcon, emanand vapori de alcool prin fiecare por.
    Cand eram mic nu decadeam eu la chistoace ca ma trimieau aia mari dupa tigari si mai imi dadeau si mie una cand erau in toane bune :))

  14. julia 8 April, 2010 at 09:37

    nu stiu de cand au bagat astia aditi in tigarile lights si ultralights,stiu doar ca am observat acum cativa ani ca degeaba incerc sa fumez lights ca fumez dublu.drept urmare am ramas la tigarile full flavour,si tot fumez un pachet pe zi:))as fuma carpati,pe principiul tatalui meu care a fumat 30 de ani din alea si la ultimele raze facute n-avea nimic la plamani,da` mi-e ca ma da barbatu` afara din casa din cauza mirosului:))

  15. Wagram 8 April, 2010 at 09:52

    Nota Redactiei e geniala ! Jos palaria. 😀

  16. m 8 April, 2010 at 10:05

    trebuie sa te lasi de tot, fara lights fara plasturi, etc. te lasi brusc, deodata, ti-e rau un pic de la sevraj, dar ai rezolvat problema!

  17. BBB 8 April, 2010 at 10:12

    Asta cu tigarile light si super-light mi se pare o minciuna ordinara menita tocmai sa te impinga catre cele regular, mai tari si cu continut bogat in nicotina. Eu de exemplu, m-am lasat de 4 luni, brusc, dupa 12 ani de fumat Viceroy charcoal (adica light).
    Chestiunea e ca fumul la light e mai “usor” deci nu ai senzatia de satietate si de aia mai vrei una imediat dupa aia.
    Ca o comparatie, e ca si cum ai manca o mancare fara paine, dupa o viata de mancat cu paine.
    Apoi, doar nu sunt fraieri astia sa bage niste chimicale scumpe, sa vanda pe urma in pierdere intr-o piata care oricum se duce la vale??

  18. N.A. 8 April, 2010 at 10:40

    @M3bis – Mda, si la noi, dupa un an si ceva de la primul copil, s-a luat domnu’ sot la loc de fumat, pe motive de stres. Bun! Am mai turnat unu’ (copil)! Acu’ promite ca se lasa iar – si el daca promite ceva chiar se tine de cuvant. Daca se ia iar dupa un an, ii fac altu’ – l-am amenintat! Si tot asa… :))
    Mai merge foarte bine amenintarea ca-mi iau copiii si plec la mama! =)) ca sa-mi gasesc altu’ mai nefumator si mai fara istoric de cancer in familie acum cat sunt tanara inca… 😀

  19. N.A. 8 April, 2010 at 10:41

    @nota redactiei (care e geniala!!) – Da’ ce, dom’le, e veveritoi?! Auzi la ei, doar nuci, alune… =))

  20. sendroiu 8 April, 2010 at 10:46

    @BBB: BBrigitte, draga, fumatul unei tzigari light ar trebui sa mai potoleasca sevrajul la nicotina. Nu ofera doza cu care este obisnuit organismul ci o doza redusa, dar care este menita, teoretic, sa reduca efectele sevrajului. Din pacate, nu il reduce ci il accentueaza. Asta este efectul aditivilor care accentueaza dependentza de nicotina. Si nu sunt deloc asa de scumpi, cum crezi 😀
    Cei care nu cred, pot face urmatorul experiment: sa fumeze intr-o seara tigari mai light decit ce fumeaza de obicei (la o bere cu prietenii, sa zicem) si sa compare nevoia de a fuma care ii va lovi dimineatza cu cea pe care o au in mod normal dupa un astfel de eveniment.
    E din cauza ca au inhalat o doza mai redusa de nicotina decit le cerea organismul?! Nu, pt ca au fumat oricum mai mult ca de obicei (au fost la bere, deci le-au sudat). Atunci?! Cin’ sa fie, cin’ sa fie?!?!?? 😉
    Partea buna cu tzigarile light este ca au un contzinut redus de gudron, asta este singurul lor “merit”.

  21. Ciprian 8 April, 2010 at 10:58

    @Julius Nu scrii azi si tu ceva despre tigani? E ziua lor. Cum o petrece azi cumatrul Basescu cu familia lu’ Mondialu si le canta Fantastik, Ciorba si Salam de la Caransebes. Se stieeeee…!

  22. 4mall 8 April, 2010 at 10:58

    @Sendroiu: Ce vrei tu sa spui e ca, oricum ai da-o tot crapi?

  23. animaloo 8 April, 2010 at 11:05

    @Sendroiu: de fapt, se pare ca din punct de vedere al dependentei (unde dependenta inseamna sa te apuci serios dupa numai o incercare) tutunul era si inainte lider, urmat de hero

  24. sendroiu 8 April, 2010 at 11:05

    @NA: tu recomanzi barbatzilor sa se insoare si sa conceapa plozi ca metoda sa se lase de fumat?!?!?! Foarte interesant, provocator chiar 😀
    E fix genu’ de declaratzie care la un concurs de miss univers ar rrrrupe corazonu’ juriului :)) =))
    Dar nu ne-ai dezvaluit ce le propui doamnelor & domnishoarelor care fumeaza, chiar si atunci cind sunt gravide sau alapteaza 😀

  25. N.A. 8 April, 2010 at 11:12

    @sendroiu – Hihihi, mi-am ratat vocatia! Si ce speechuri dragute as fi tinut! dar m-ar fi combatut aia ingrijorati de suprapopularea pamantului..
    Cretinoidelor care fumeaza gravide sau alaptande n-ai ce sa le zici! Si sa stii ca am auzit cate una pretinzand ca a luat masuri, acu’ fumeaza d-alea mai lights, sa nu cauzeze copchilului prea tare…. :))
    Prima doctorita ginecolog la care m-am dus, la prima sarcina – la care am si renuntat rapid – mi-a zis ca nu era nevoie sa ma las de fumat, puteam sa-i fac mai rau copilului, mai bine fumam doar 5 tigari pe zi…

  26. N.A. 8 April, 2010 at 11:13

    Aoleo, sunt moderata!! Nu mi s-a mai intamplat de luni intregi! Ce prostie oi fi zis?.. Hm, cred ca instigarea la insurat/facut plozi… =))

  27. karmapolice 8 April, 2010 at 11:22

    just another vaca blonda

  28. Stephanie 8 April, 2010 at 11:30

    @ Sendroiu: Care parte e trucata: aia cu tigara sau aia cu “impresia” de mahmureala pe care o lasa poza? Sau o fi raul de mare de vina? 😉

  29. N.A. 8 April, 2010 at 11:31

    Ei, lasa, nu e nevoie sa te prezinti…

  30. M3bis 8 April, 2010 at 11:33

    @N.A.
    Nicio metodă din cele expuse de tine nu funcţionează, crede-mă. Nevastă-mea le-a încercat pe toate…
    P.S. Te-am scos şi de la moderare, ai rostit suprapopulare… merit o ţigare 🙂

  31. N.A. 8 April, 2010 at 11:36

    @M3bis – Multam! Si o bere! :))))
    Ce tare! Deci n-a schimbat tiranul yala… 😀

  32. M3bis 8 April, 2010 at 11:38

    @N.A.
    Lăcătuşul e în concediu…

  33. Miorlaupufos 8 April, 2010 at 12:10

    Deci cine maninca precum iepurii ( frunze de salata, seminte, etc. ) face si alte lucruri precum iepurii? Ca iepurii is nefumatori…:D

    Deci da, eu am observat ca daca nu cumpar si n-am vreun pachet de tigari prin preajma is destul de potolita in privinta fumatului. Probabil sint pe genul “social smoker”

  34. silavaracald 8 April, 2010 at 17:02

    @tetrisule
    Dar pe karma police nu-l bagi o ţâră la moderare! (vezi 11.22!) Sau mai bine bannează-l, că tot acolo e! Şi pune şi cuvântul “vacă” la cuvintele alea cheie. Pe bou poţi să-l laşi de data asta! 😀

  35. kekee 8 April, 2010 at 17:26

    @ slvc
    beiii, nu instiga la cenzura !
    libertatea cuvintului, las ca NA e destul de tzapana ca sa se apere si singura. Nu o jigni subestimand-o .
    @ sendroiu
    E cum stiam si io.Bine zici.
    De ce sa traiesc ca un bolnav ? Ca sa mor sanatos ?
    PS.
    pai atunci in poza cine e , ca Sendroiu tre’ sa semene cu CIP sau cu DALE .

  36. Bogdan Epureanu 8 April, 2010 at 18:56

    Prea tare articolul asta… felicitari!

  37. Cosmina 8 April, 2010 at 19:33

    Stimata redactie. Nu faptul ca dl dr. fumeaza/bea ne surprinde pe noi, membrii grupui “cititorii virtuosi”, ci faptul ca undeva in aticolele anterioare se mentioneaza ca ‘mnealui isi desfasoara activitatea pe o platforma petroliera.
    In acest caz, intregul echipaj este in pericol (de explozie) si propun ca fiecare dintre noi sa adopte cate un marinar. Sa incepem cu Babatunde.

  38. kekee 8 April, 2010 at 20:12

    @ cosmina
    o să-l scoată şendroiu la licitaţie .
    babatunde tot , sau bucăţi ?

  39. Miorlaupufos 8 April, 2010 at 20:38

    Dl Sendroiu scos la licitatie? Ioooooo, io, prima, iooooooo…pick me, pick meeee =))

  40. N.A. 8 April, 2010 at 21:17

    @slvc – :-*
    @kekee – 😀
    Eu m-am gandit ca era o scurta prezentare…. nu? :>

  41. N.A. 8 April, 2010 at 21:20

    @miorlau – Iti dai seama ce batalie crunta, ce concurenta va fi? Mai bine punem mana de la mana, ne constituim intr-un grup, sa-l castigam mai multe, om avea mai multe sanse. 😀

  42. Miorlaupufos 8 April, 2010 at 21:30

    @ N.A nu mai bine punem de-o loterie? Un joc piramidal, ceva? ( nu garantez pentru corectitudinea mea la faza asta )

  43. Miorlaupufos 8 April, 2010 at 21:34

    @ N.A Ma gindesc ca poti sa contribui cu o suma consistenta, dupa care ne vom prevala de faptul ca esti femeie serioasa si-ti vom distribui cu generozitate un cot. Mai sint variante…

  44. Laura 8 April, 2010 at 21:54

    Misto articolul, dar mai ales sfatul lui NA =))
    Apropos NA: nastere usoara! Nu stiu ce inseamna asta exact, ca inca n-am incercat, dar sigur o sa fi mai usoara dupa 😀

  45. Florian 8 April, 2010 at 21:57

    După meniul descris în Nota redacţiei, doctorul vostru e o veveriţă. Ăla din poză e un mulaj, sau l-aţi împăiat pe dr. Sendroiu?

  46. www.presacaoprada.blogspot.com 8 April, 2010 at 21:59

    Asadar si prin urmare, dependenta de fotoliul de sef e mai.. dependenta decat heroina sau fumatul. Observatie corecta, daca ma gandesc la cum arevenit Cartianu asupra demisiei!
    Salut voios de pionier de la http://www.presacaoprada.blogspot.com!

  47. Laura 8 April, 2010 at 22:01

    Maga, io cred ca ai dreptate. Mai ales ca io cu NA il asteptam pe doctor in pantaloni scurti 😉

  48. Miorlaupufos 8 April, 2010 at 22:02

    @ Florian Asa e. De-aia bat doua nuci de-azi dimineatza pe-aici si el nu si nu.

  49. Florian 8 April, 2010 at 22:21

    @N.A.
    Acum am citit că şi tu ai scris de veveriţă, înaintea mea, şi m-am ruşinat tot. Aşa de tare, încât nici nu mai reuşesc să pricep ce-ai vrut să spui aici: „Prima doctorita ginecolog la care m-am dus, la prima sarcina – la care am si renuntat rapid. La cine anume ai renunţat? :))
    PS Complimente vacii blonde care ţi s-a prezentat mai devreme. 😀

  50. Laura 8 April, 2010 at 22:22

    @ N.A.: cred ca vaca s-ar simti jignita daca i-am zice karmapolice.

  51. Florian 8 April, 2010 at 22:23

    @Miorlaupufos
    Poate că n-ai ales nucile care trebuie. Incearcă să baţi nucile lui. 😀

  52. Florian 8 April, 2010 at 22:25

    @Laura
    Vezi să nu fie prea scurţi pantalonii ăia, că se văd veveriţele :))

  53. N.A. 8 April, 2010 at 22:53

    @Florian, @Laura – =)) =)) =))
    Da’ in pantalonii scurti ai cui il asteptam?… 😀

    @Laura – Mersi frumos! In mod sigur o sa fiu mai usoara, or sa-mi manance amandoi urechile! 😀

  54. Laura 8 April, 2010 at 22:56

    @ N.A.: ai lui Pirca, cel din poza aia cu Julius si Pirca de la alegeri :))

  55. sendroiu 8 April, 2010 at 23:53

    mah, daca astea sunt comentarii provocate de un text anti fumat, inseamna ca multi cititori sunt in sevraj … nicotinic (?!)

  56. sendroiu 8 April, 2010 at 23:55

    de fapt nu e chiar asa:

    30% din comentarii se refera la nota redactziei, cam 20% la poza (trucata, dupa cum am stabilit!), circa 10% la karmapolice, iar vreo 10% sunt dificil de clasificat!

    deci, nu sunt multe comentarii!
    oufff! m-am linishtit …

  57. Laura 9 April, 2010 at 00:13

    Doctore, sunt eu pe drumul spre patutz, dar tot observ ca mai lipsesc 30% din comentarii 😀 Alea cu ce se mamanca 😕

  58. sendroiu 9 April, 2010 at 10:12

    … pai, din cite am inteles eu, se pare ca se maninca in general cu nuci …

  59. N.A. 9 April, 2010 at 12:25

    @sendroiu – =)) Tare! dar eu zic ca ar trebui sa te simti mai flatat de atata la ce bataie e pe farmecele matale… =))

    @miorlau – Sa nu fim rai cu o biata gospodina, care s-a grabit la maritis, propun! :)) Cum adica doar un cot? macar creierul… si va las pe voi sa va faceti de cap cu restul.. :))

  60. Bear Grylls 9 April, 2010 at 15:51

    @Sendroiu:Cum seful meu e dependent de scaun de unspe ani,exista din ce in ce mai multi angajati dependenti de nicotina.Asa ca nu putem paria care moare primul.

  61. cchi 9 April, 2010 at 19:34

    Dom’ doctor… Nu trebuiau puse niste ghilimele si pusa sursa la poanta cu cele trei tipuri de LM rosu? Cauta Bill Hicks pe youtube… sper ca e doar o coincidenta.

  62. weeeeeeeeeeeee 11 April, 2010 at 22:17

    Pai cat de legale sunt acele substante care creeaza dependenta?

  63. Alexandra 16 April, 2010 at 04:01

    au voie sa bage in tigari alte substante care sa creasca dependenta??

  64. sendroiu 16 April, 2010 at 11:24

    @weeeeee, alexandra: Nu exista nici o lege care sa interzica acest lucru. Producatorii au voie sa foloseasca in compozitia produsului orice aditiv considera de cuviinta. Singura conditie este sa dovedeasca, printr-un studiu credibil, faptul ca aditivul respectiv nu afecteaza sanatatea.
    De exemplu, intr-un studiu pe 5 ani, putem dovedi ca aditivul X nu a crescut incidentza cazurilor de cancer, boli cardiovasculare, hepatice si renale in rindurile voluntarilor care au participat la studiu (in numar de 30, sa zicem). Deci, e voie sa il folosim, legile sunt respectate. Aditivul mareste dependentza de tutun, in combinatzie cu tutunul. Luat cu apa, de un nefumator, este absolut nevinovat.

    Astfel sunt testati toti aditivii alimentari. Cu toate acestea, unii dintre ei, in general primii desoperiti, sunt retrasi treptat din circulatie. Este cazul aditivul E102, daca nu ma insel, unul dintre primii aditivi folositi (in mushtar, de exemplu): s-a observat ca multzi dintre voluntarii care au participat la testarea aditivului, acum 20 de ani, au facut cancer. E adevarat, nu in primii 5 ani, cit a durat studiul, ci dupa circa 10 ani. Dar studiul se terminase, aditivul era folosit in toata lumea. Un medic insistent i-a urmarit insa pe voluntari si dupa termninarea studiului si a remarcat ca dupa 10 ani, au inceput sa aiba nevoie de cobaltoterapie. A publicat constatarea sa, iar E102 a fost retras. Si inlocuit cu E342, de ultima generatzie, care, in urma unui studiu de 5 ani, pe 30 de voluntari, a fost dovedit ca nu are nici un efect advers.
    Planeta continua sa se invirta 🙂
    Concluzia: money makes the world go ’round

  65. georgy_78 19 May, 2010 at 15:00

    Buna.Eu am incercat sa renunt la tigari dandu-mi seama ca nu este deloc benefic organismului dar nu am reusit . Ma lasam pentru maxim o saptamana si apoi reveneam iar la vechiul obicei … fumatul .O prietena mi-a recomandat un produs natural Noni de care ea a auzit la Tv.M-am hotarat sa-l incerc si va pot spune ca a facut minuni in cazul meu .M-am lasat de fumat si in plus m-am simtit si foarte bine ! Bafta

Leave a reply