Postul nu e post destul

Portretul-robot al teroristului român

Radu Pircă

Românii se pot lăuda, asta e sigur, cu cei mai leneşi terorişti din lume.

În alte ţări, teroriştii se agită, îşi fac relaţii printre dictatori ca să primească bani pentru arme, schimbă 20 de telefoane şi de IP-uri ca să nu-i depisteze poliţia, îşi amenajează în subsol ateliere de bombe artizanale, se ascund prin peşteri în creierii munţilor – şi de obicei, pe lângă toate astea, mai au şi un serviciu de opt ore unde ajung primii la birou şi fac cele mai frumoase PowerPoint-uri numai ca să nu dea nimic de bănuit.

Teroristul român, în schimb, e de obicei şomer, stă toată ziua acasă şi îi e lene să iasă şi până la locul atentatului. Faptul că toţi autorii ameninţărilor cu bombă din România sunt prinşi în câteva ore arată clar că teroristul român nu are nici măcar bunul-simţ să meargă până la poştă ca să sune de la telefonul public sau măcar să-şi facă un cont de mail cu un nume fictiv. Nu, el sună de pe fixul lui de acasă (eventual şi după 7 seara, când e gratis şi poate ameninţa şi o oră fără să facă adiţionale) şi dă mailuri autorităţilor de pe aceeaşi adresă formată de obicei din nume+prenume+anul naşterii+yahoo.com de pe care şi-a făcut şi Internet bankingul, şi conturile pe site-urile de pornache şi s-a înscris şi pe vreo două trackere de torente.

Ideea că ar putea fi nevoit chiar să fabrice o bombă, să tragă cu arma sau să deturneze un avion trebuie că-l înspăimântă pe teroristul român. Păi asta ar însemna mai întâi să se radă, să facă un duş, să caute ceva haine curate… Şi ar vrea să şi termine treaba în maximum două ore, că atâta îi ia să se descarce ultimei serii din “Lost” şi teroristul român ar vrea să o vadă înaintea tuturor, ca să le poată strica după aia plăcerea povestindu-le episoadele pe mess.

E bine că teroriştii români nu au descoperit încă atentatele cu maşini-capcană, că probabil li s-ar face silă să iasă ei personal în trafic şi ar ruga un prieten să le ia el maşina-capcană şi să meargă în locul lor. Sau, şi mai probabil, nici măcar n-ar muta maşina-capcană din faţa casei, ca să nu-şi piardă locul de parcare.

Share:

23 comments

  1. Moldo 17 March, 2010 at 22:43

    Apropo de fabricatul bombei, se pare ca cel putin un roman a avut rabdare: http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol/un-colet-a-explodat-intr-un-oficiu-postal-din-judetul-arad-imediat-dupa-ce-a-fost-deschis/cn/news-20091226-05530437

  2. 4mall 17 March, 2010 at 22:56

    In apararea teroristulul, e cam schizofrenic de ceva vreme… Iar ca stire in exclusivitate, sa stiti ca a fost la viata lui profesor de limba romana. Nu-i asa ca acum se explica de ce poporul roman a ajuns sa voteze cu Basescu?

  3. Toto 17 March, 2010 at 23:18

    LMA!Inca o data ,stim ca in Romania sunt muuuuuuuulti teroristi si mai tineri si batranei.

    PS:@Julius pune mama si tu butoane din alea la articole cum are VisUrat,sa dau asa la urmatoru si la urmatoru si la urmatoru,sa las si io comentarii la toate!Poate la anu`…..si la multi ani!Sau zi-mi unde sunt ca eu nu le vad,le-au furat tiganii,cand era site-ul in constructie?!!

  4. JULIUS 17 March, 2010 at 23:26

    @toto: punem si din alea.
    (ca tot te-am prins: ia zi, ai votat la RoBlogFest? :D)

  5. Arsulici 17 March, 2010 at 23:36

    @Pircă
    Titlul e greşit 😀
    Trebuia să fie: portretul-terorist al robotului român 😀

  6. Florian 17 March, 2010 at 23:37

    Aşa cum ai spus în titlu, ăla pe care-l descrii tu este portretul robot al teroristului român. Mai există însă şi portretul roboţel. E mic, terorizează cu predilecţie profesorii şi pensionarii şi răspunde la numele de Boc.

  7. sebra 17 March, 2010 at 23:54

    Ăla de s-a jucat de-a ameninţarea nu e periculos, de ăla micu, de-a spus Flo de el, trebuie să ne temem.

  8. MifTy 18 March, 2010 at 00:01

    … dacă trage “Lost”, nu mă mir!!! 😀

  9. Cms 18 March, 2010 at 00:53

    Din păcate suntem mai degrabă o ţară de terorişti decât o ţară cu cazuri izolate de terorism. Sintagma de la cozile ceauşeştiene – “Daţi câte una să ajungă la toţi” a funcţionat începând cu anii 90 şi în cazul actelor “teroriste”, fie că era vorba de mitinguri, mineriade, accidente în trafic sau poezie postmodernistă. Aproape fiecare dintre noi a comis sau a încurajat acte teroriste, ascultând “Bach” la volum maxim în maşină sau crescând rating-ul OTV-ului. Aşa că actele aşa zişilor terorişti care apar la ştiri sunt de fapt nişte manifestări de amatori care încearcă să ne ajungă din urmă pe noi, adevăraţii profesionişti. Noi, cei care am comunizat ideea de terorism!
    P.S. Nu sunt serios, doar ironic :))
    P.P.S. Nu există atentate cu maşină capcană datorită programului “Rabla” 🙂

  10. CIPRIAN 18 March, 2010 at 01:02

    Mai multe ar fi avut de invatat din Prison Break.

    Si totusi teroristul ala in papuci/slapi si treining nu era din Moldova,ci era banatean din Lugoj.

  11. Carmen 18 March, 2010 at 04:00

    Imi spune si mie cineva cine e teroristul? Si pe cine a terorizat? Jurnalisti sunteti voi, de dati stiri din astea fara cap si coada… Pai eu ma uit la portretul asta robot si nu pricep nimic, si uite asa trec eu pe langa terorist si nu-l recunosc.

  12. 4mall 18 March, 2010 at 08:36

    @Carmen: Un tip cam nebun s-a apucat sa dea niste telefoane la aeroporturi, a mormait ceva de niste bombe si a bulibasit nitel traficul aerian. Vezi ce inventie buna e telefonul?

  13. Carmen 18 March, 2010 at 09:20

    @4mall: multumesc de informatie. Chiar nu stiam ce s-a intamplat, desi partea buna la articolele de pe DC e ca te distreaza si desprinse din context.

  14. Lala 18 March, 2010 at 10:05

    Dar de ce ar avea nevoie romanii de teroristi? Nu ne descurcam destul de bine in viata de zi cu zi ca sa mai fie nevoie si de un atentat cu bomba sau o luare de ostatici? Sunt destul de multi nenea (vezi portretul robot al vasluianului) care manevreaza cu dibacie bata, toporisca, furca… Da-o-ncolo de masina capcana! Costa bani, energie si trei sinapse in plus ca sa functioneze!

  15. dan 18 March, 2010 at 10:36

    Asa ca trebuie sa cascati ochii la cine vine devreme la servici si face power-pointuri frumoase. Si jap, doua palme peste bot.

  16. Lala 18 March, 2010 at 10:53

    Auleu! Eu am ajuns mereu devreme la serviciu! Oi avea inclinatie de terorist?

  17. MifTy 18 March, 2010 at 12:50

    @Lala: e de-ajuns că avem un terorist prim-lim… ministru, (nu-i mai spun aşa, că-i jignesc pe “meseriaşii” limbii… ;)) )…
    şi unde ziceai că lucri?? 😉

  18. Tetelu 18 March, 2010 at 12:55

    La site-urile de pornache am inversat numele cu prenumele ca sa-mi piarda urma :-))

  19. Marius 18 March, 2010 at 15:33

    Mare dreptate ai ma Jul…de aia nici nu incearca sa evadeze nici unul din parnaie. Prefera sa doarma pana la liberare decat sa stea sa se gandeasca la un plan de evadare.

  20. EstNordEst 18 March, 2010 at 15:42

    Terorist? Roman ? :)) buna gluma

    La noi se numeste parlamentari… trezirea

  21. EstNordEst 18 March, 2010 at 15:43

    De fapt, la noi in tara e unu’ singur. Tocmai ce l-ati reconfirmat ca presedinte :((

  22. Arsulici 18 March, 2010 at 15:53

    @EstNordEst
    Nu folosi pluralul când nu e cazul… Eu n-am reconfirmat pe nimeni..

    @EstNordEst
    “se numeste parlamentari”??? Aaaa, am înţeles, vrei să fii primar la sectorul 5, de aceea te exprimi ca Marean =))

  23. Stephanie 18 March, 2010 at 22:45

    @Arsulici:normal ca “se numeste parlamentari” daca “e” mai multi! =))

Leave a reply