Postul nu e post destul

Aripioare picante, cartofi prăjiţi şi PSI light, vă rog!

Simona Catrina

Ieri, mă relaxam în staţia lui 137, în Drumul Taberei (nu, nu e niciun spa acolo, e doar staţie RATB). După 16 minute de cârcei purificatori (nu, n-a venit niciun autobuz, nu mă mai întrerupeţi), s-a auzit o sirenă. În amonte, o dubiţă de pompieri îşi croia drum. Maşinile mici şi mijlocii săreau ca potârnichile din calea ei. Niiii-nooo-niiii-nooo!

Tocmai atunci, s-a iţit şi 137-le meu care, cuvios, a trebuit să-şi mute fundul gras în extrema dreaptă, să treacă echipajul de urgenţă. Care dubă tot nu era mulţumită, miorlăia în continuare: niiii-nooo-niiii-nooo! Maşinile tuşeau care încotro, cocoţate pe linia de tramvai, sleite-n pârloaga dintre blocuri, pitite după tomberoane, dar duba vajnică de pompieri încă urla ca din gură de piton – niiii-nooo-niii-nooo.

Zic: Doamne, cred că s-a prabuşit un avion, mai bine-aş lua un taxi şi-aş urmări bolidul 112, o pun de-un subiect jurnalistic în exclusivitate, în sensul că ajung prima la locul tragediei şi mă bucur (dacă pot să mă exprim aşa – şi uite că am putut) că mă dă şi pe mine la ştiri, unde-mi pot etala cunoştinţele de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (PSI).

În timp ce făceam ochii pâlnie după taxiuri, a ajuns duba în dreptul meu. Niii-nooo-niiii-nooo. Prezenta în continuare semnale acustice şi luminoase, aşa am auzit că se numesc.

În cabina pilotului, se lăfăia la volan un tip care se hlizea şi vorbea la telefon, iar lângă el stătea un nene care mânca o şaorma. Eram surzi cu toţii de la sirena groazei, dar se pare că ei erau în unghiul mort, că se distrau. Mă gândeam aşa: dacă ăştia doi din faţă îşi trăiesc viaţa, oare în spate, în dubă, stau sardeliţi vreo opt pompieri, care să intervină în caz de ceva? Niiii-nooo-niiii-nooo.
Asta-mi aduce aminte de o întâmplare care nu ştiu nici în ziua de azi dacă a fost întru totul adevărată sau legendă. Zice că pe vremea tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român şi preşedintele Republicii Socialiste România, tot aşa, o Salvare rula cu 90 la oră şi cu sirena vâlvoi, prin Bucureştii de altădată. Niiii-nooo-niiii-nooo. La o intersecţie, s-a lovit de-un bou cu o Dacie şi, ce să vezi, uşile din fundul Salvării s-au deschis (normal) din cauza şocului, iar din dubă au căzut două putinici pline cu telemea de oaie calitatea întâi. Ele erau singurul pacient pentru care hăuia sirena la acel ceas de prânz.
În faţa tabloului de ieri, în care ăla începuse crăpelniţa cu fast-food în timpul misiunii, n-am putut să-mi stăvilesc bănuiala că în spate aveau pizza şi voiau să ajungă cu ea caldă la bază. Pe de altă parte, e posibil să fi avut pizza rece, dar se grăbeau la un incendiu, că s-o încălzească la faţa locului înainte ca nişte colegi de-ai loc, mai tocilari, să stingă pălălaia, din exces de zel. Şi înainte să apară echipajul de urgenţă al ştirilor de la ora cinci.

M-am urcat în 137 (recuperat cu greu din imaş). Şoferul autobuzului avea, se pare, aceleaşi revelaţii ca şi mine, aşa că a apăsat pe pedale şi i-a ajuns din urmă pe pompierii groazei. Niiii-nooo-niiii-nooo.

La semaforul de la Răzoare, urgentaţii s-au înscris pe o bandă aiurea şi-au tăiat faţa unuia care credea că a scăpat de ei. Tăiatul s-a înscris la cuvânt: “‘te-n pana mea de cretin, arză-te-ar focu’!”. Ceea ce, recunoaşteţi, e o înjurătură rasată la adresa unui pompier.
Şi dacă tot suntem la capitolul “ce-a vrut autorul să spună”, atunci aflaţi că pana este un eufemism, domnul a rostit alt cuvânt. Dar am învăţat să îmblânzesc violenţa de limbaj încă de pe vremea când vedeam filme pe video, unde eroul negativ răcnea că “go fuck yourself, motherfucker!”, iar Irina-Margareta Nistor traducea “Sfinte Sisoe, eşti nebun!”.

Share:

24 comments

  1. Cougar 8 September, 2011 at 08:16

    oare cât o fi stat articolul ăsta-n spam?

  2. Raluca 8 September, 2011 at 08:27

    @Cougar: Daca e al Simonei, e share direct. Ce conteaza? LE: E oricum foarte misto scris.

  3. ErRon 8 September, 2011 at 08:29

    In sfarsit am aflat ce inseamna PSI!!!
    Niciodata n-am reusit sa dau semnificatii acestor majuscule!:D

  4. Dan1 8 September, 2011 at 08:39

    Zici ca facea “ni-no-ni-no”? E clar: în spate avea Danonino!

  5. Cougar 8 September, 2011 at 08:43

    vrei să spui Danonino1.

  6. Dan1 8 September, 2011 at 08:43

    @ErRon: Sa vezi PRAM! Ca nu gasesti nici pe Google ce înseamna. Doar noi, astia mai batrâni în vârsta stim! =))

  7. Flori 8 September, 2011 at 09:03

    mie imi place cand ajunge intr-o intersectie aglomerata o masina de politie sau Salvarea, si cum pornesc brusc sirenele alea cu “ni-no-ni-no” sa-si faca loc sa treaca, nu de alta, dar eu nu pot sa cred ca a aparut urgenta exact cand trebuiau sa stea la semafor! pe pompieri nu i-am vazut facand asa… pana acum, da’ mai au timp sa recupereze! 🙂

  8. costin 8 September, 2011 at 09:51

    @Flori: Probabil echipajul era facut “rangă” şi nu vroia să provoace un accident în intersecţie.
    Era o fază asemenătoare în filmul Superbad, unde un echipaj de poliţie venit de la un chef cu multă bere şi droguri uşoare, aprindea mereu sirena cand se apropiau de intersecţie să se ferească lumea de ei.

  9. Lecteriţa 8 September, 2011 at 10:10

    Si acum mai functioneaza PSI ? Nu e ISU?

  10. Belle d”Imagination 8 September, 2011 at 10:17

    ISU e inspectoratul pentru situaţii de urgenţă.

    PSI încă se mai utilizează, fiind dedicat prevenirii unei categorii speciale de situaţii de urgenţă, cele care implică foc. Pe lângă mai avem poluări accidentale, alunecări de teren, inundaţii, atacuri teroriste, situaţii armate etc.
    Iar acolo unde se aplică – se află în prezenţa unor surse de radiaţii, mai există şi situaţii de urgenţă care implică material radioactiv.

  11. Flori 8 September, 2011 at 10:32

    @costin: chestia asta se intampla frecvent! unii de la “siguranta si incredere” au depasit o coloana pe contrasens pe soseaua de centura, pe la Domnesti si se hlizeau de mama focului (i-am vazut bine, eu fiind aia care venea cu masina din sens opus si a intrat in sant ca sa le faca loc) 😀

  12. silavaracald 8 September, 2011 at 10:44

    Asta cu ni-no-niii-noo mi-amintește de un film cu Louis de Funes (parcă ”Marele restaurant” îi zicea, sau ceva pe-acolo), când se contrazicea cu unul pe tema sunetului Salvării și al Poliției: si-la-si-la-si sau la-si-la-si-la-si. Până la urmă, oameni sunt și ei, cu pofte și nevoi, așa că pot face ni-no-ni-no cât vor, fiindcă mai fac și altceva bine pe lângă asta: mai sting un foc, mai salvează un om…
    Ce nu înțeleg eu este de ce trebuie să degajez terenul când trece vreo coloană ”oficială” (niște terchea-berchea ajunși vremelnic în posturi importante). De ce trebuie să întârzii la serviciu doar pentru că niște nesimțiți se grăbesc la țiitoare sau la crâșma cu ifose unde își iau prânzul?

  13. m3bis 8 September, 2011 at 11:02

    @silavaracald: Prea le pui la suflet pe toate!

  14. silavaracald 8 September, 2011 at 11:11

    @m3bis: Pentru că am? 😀

  15. Cata 8 September, 2011 at 11:17

    @Lecteriţa: fata, astea cu acronimele e complicate 😀 ISU= Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. PSI= Prevenirea si Stingerea Incendiilor. Prima e o institutie, a doua reprezinta un set de reguli si proceduri. Sa nu comparam mere cu pere ca ne da curcani 😉

  16. Rada 8 September, 2011 at 11:19

    Just trolling: Stie cineva cum dau de operatorii de la helpdesk vodafone? ca i-a ascuns foarte bine compania.

    On topic: Fain articol, foarte fain scris. Cu 137 am mers si eu, venea din an in paste, dar cand venea era de fapt coloana, 2-3 de 137 o data. Unele lucruri nu se schimba niciodata. Cu pompierii, sunt o gramada de povesti numai bune de povestit. Stiu si eu cateva, dar nu stiu sa le scriu asa frumos.

  17. andryusha 8 September, 2011 at 11:31

    Apropo de Bumbescu: dacă din fotbaliştii români se spune că sare mingea din ei ca din colţul mesei, despre Bumbescu se poate spune că săreau adversarii din el ca din colţul mesei.

  18. Lecteriţa 8 September, 2011 at 11:35

    @Cata:
    Indiferent cum ii cheama, tot cu casa scrum te alegi, pana vin ei

  19. Alinitza 8 September, 2011 at 11:46

    Exista profesii care, daca vrei sa ramai intreg la cap, te obliga sa te detasezi de RAUL pe care-l vezi si cu care te lupti ca rutina zilnica: pompier, medic etc. Putina “dezumanizare” te mentine pe linia de plutire si alert ca sa poti ajuta! Si pana la urma, oamenii astia datoreaza societatii FAPTE si nu COMPASIUNE.

  20. Insignifianta 8 September, 2011 at 13:22

    Ce ce-ar fi viata asta fara atata miscare, agitatie si antren?! Ca ce-ar fi insemnand sa nu stim, chiar daca apoteotic si cu final neasteptat, in custodia cui a ramas Irinuca? Ca ce-ar fi fost daca Marcelus nu denatura rima strabuna si sacra? Ca ce-ar fi viata fara asemenea episoade picante urgente ale coloanelor de pompieri, salvari si coloane oficiale? Plictis, domnule, asta ar fi! Curat plictis!

  21. Links – 08.09.2011 -- fulgerica's blog 9 September, 2011 at 10:31

    […] Post: Aripioare picante, cartofi prăjiţi şi PSI light, vă rog! – link [fun] Tweet Tags: amazing, fun, interesant, photo of the day, wtf, […]

  22. raluca 9 September, 2011 at 17:32

    perfect de acord cu alinitza

  23. Radu 10 September, 2011 at 13:15

    @Rada: *222 1 1 1 si cre’ ca aici alegi cu ce fel de nenea vrei sa vorbeti (telefonie, date, etc.) 😀

  24. M3bis 9 November, 2011 at 14:13

    Andrei Anghel (fire_pompy_86@yahoo.com), eu zic să te duci să mai pui niţel mâna pe carte şi pe urmă să-ncerci să mai comentezi pe aici!

Leave a reply