Postul nu e post destul

Festivalul berii şi micilor rugăciuni

Simona Catrina

Vineri, mi-am sunat o prietenă, fiindcă aveam o poftă nebună să-mi trăiesc viaţa. N-a răspuns, i-am lăsat un mesaj: vino la mine, au încărcat ăştia un episod nou din “Neveste disperate” pe net, e ăla unde-o să vedem dacă le prinde poliţia că l-au omorât pe tatăl lui Gaby! Ia nişte floricele de-alea cu zero la sută grăsimi saturate, că bere am eu!

După ce-am aşteptat răbdătoare aproape patru minute şi-am văzut că nici gând n-are să sune la uşă, mi s-a părut dubios şi frisonant, deci am sunat-o iar. De data asta, a răspuns cineva, iniţial n-am fost sigură că era ea, fiindcă zgomotul de fond semăna cu un concert de maţe reci prin care tocmai s-a deplasat o ciorbă caldă. După vreo cinci «poftim»-uri, am auzit-o şi pe ea răcnind că nu se află în Bucureşti, ci la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi că mai bine m-aş fi deplasat şi eu într-acolo, că de-aia n-am noroc şi nu mă ajută Dumnezeu să-mi găsesc norocul în dragoste.

Am deschis televizorul, fiindcă n-o credeam. Cu ani în urmă, când eu am ţinut odată Postul Paştelui, ea necheza că mă port ca o sectantă, fiindcă dacă Dumnezeu ar fi vrut să ţinem noi post, nu mai inventa vacile şi alte materii prime pentru mititei. La TV, pe toate canalele se difuza îmbulzeala de la moaşte. Căutam să localizez căpăţâna prietenei mele, printre miile de zevzeci care se călcau în picioare. La un moment dat, mi s-a părut c-o văd. Îi atârna un ochi, dar un prieten oftalmolog pe care-l sunam cu cealaltă mână a zis că e ok, se poate repara, s-o aduc luni la el, la prima oră.

Deodată, am realizat că mă uitam la îmbulzeala greşită. Deşi crainica trăncănea despre ăştia de la moaşte, pe ecran, într-un colţişor, era difuzată live tăbăceala de pe Wall Street, deci chioara din imaginile surprinse pe camerele de luat vederi nu era prietena mea, aveam să mă duc la colegul meu oftalmolog cu mâna goală (de dus mă duc oricum, că e un doctor foarte, foarte frumos).
M-a sunat ea chipurile, la un moment dat. În jur, se audea un muget ca o mare frământată de furtună (am plagiat asta, nu ştiu după cine). A strigat cu ultimele forţe şi liniuţe de semnal: “Fată, am ajuns la moaşte, ce dorinţă vrei să-ţi pun?”. Am enervat-o cu «ăăă»-urile mele superficiale şi mi-a închis telefonul. Sau probabil nu mai avea minute naţionale, caz în care sper să se fi rugat pentru un plan mai bun de telefonie mobilă. M-a sunat iar, căindu-se pentru irascibilitate: “Auzi, dă-mi şi mie CNP-ul tău!”. Am întrebat-o dacă e sigură că a ajuns la moaştele Sfintei Cuvioase sau a nimerit la pomana electorală a PDL-ului, dar n-a gustat gluma mea, era în plină smerenie.

I-am dictat CNP-ul. După ce-a mormăit ceva cu autorităţile prezente acolo pentru descarcerări şi descălcări dintre bocanci, mi-a spus că dorinţa şi rugăciunile mi se vor împlini. Doar că, probabil, voi primi în viitor e-mail-uri şi mostre promoţionale din partea sponsorilor acestui eveniment promovat sub egida Oktober Moaştefest.

Share:

37 comments

  1. Raluca 20 October, 2011 at 08:11

    Musteste de ironie.

  2. Insignifianta 20 October, 2011 at 09:26

    Mi-a plăcut, ca stil. Continuu să şterg din lista FB prieteni, inclusiv, d-ăştia, care nu înţeleg nimic. Doar există.

  3. mih 20 October, 2011 at 09:30

    Dar nu am inteles de ce doar o dorinta. Pana si geniul din lampa lui Aladin iti indeplinea 3 dorinte, pestisorul auriu tot 3 dorinte. Aici se vede diferenta dintre generozitatea povestilor occidentale si zgarcenia celor romanesti.
    PS. Partea cu ochiul atarnat este geniala!

  4. ela 20 October, 2011 at 09:52

    Las_o pe Parascheva , e prea solicitata , e concurenta mare !

    Aprofundeaza partea cu oftalmologul frumos , sigur dorintele tale se vor indeplini , bashca economia de acatiste , rugaciuni si post negru !:D:D:D

  5. Ozzy 20 October, 2011 at 09:55

    Mi-am adus aminte de o seara in care eram super nervos ca picase internetul si a venit un popa la usa sa faca sfestanie (cred, poate era vorba de altceva 🙂 ) In timp ce el presta, i-am soptit prietenei mele “auzi, daca tot e aici, crezi ca putem sa-l rugam si de internet?”

  6. RoseN 20 October, 2011 at 09:56

    =)) Sunteti de vis doamna S.C. =))
    Hmmm, se cam baga poante pe DC, suntem in pericol de epidemie de riduri…

  7. dush 20 October, 2011 at 10:15

    pfuai..profesionista parascheva asta, daca stie sa lucre dupa cnp intru indeplinirea dorintelor.

  8. Subinus 20 October, 2011 at 10:15

    Doana S.C, sper ca nu o deranjeaza pe prietena dumneavoastra ca imprumut si eu lozinca : “dacă Dumnezeu ar fi vrut să ţinem noi post, nu mai inventa vacile şi alte materii prime pentru mititei”.
    E prea adevarata sa nu o adopt.Va multumesc.

  9. Irs 20 October, 2011 at 10:36

    Chiar stau si ma intreb de o chestie (fiecare cu ce-l doare).
    Asa cum e dovedit si se petrece prin alte tari, bataile cu zoopolitistii, cu zoopoliticienii, cu zoosindicalistii, cu zoopilosii, cu zoomafiotii, par a fi degeaba. Noi, gloata, tot in rahat suntem.
    Are farmec, e drept, dar tot degeaba e totul.
    Oare e cazul ca pe toti aia insirati mai sus sa ii “facem” mai intai sfinti-prin orice cale!- pentru ca mai apoi sa ne apucam sa alergam sa le pupam moastele?
    Deja faptul ca moastele alea nu fac nimic, mi se pare un semn pozitiv. Ba chiar ala-i scopul! Ei castiga viata vesnica, noi recastigam viata.

  10. Dan1 20 October, 2011 at 10:53

    Simona, te cam paste mânia fratelui andryusha si fratelui camionagiu pentru asa text blasfemios (sau cum se zice)! :))
    Si beeee. Cum or putea frate aia sa se-mbulzeasca pe Wall Street, în conditiile în care nu se dau nici mici, nici bere? :))

  11. ela 20 October, 2011 at 11:17

    @Dan1:

    Eeeee , nu stii tu !!!

    Cica pe Wall Street se da democratie ,egalitate , justitie – chestii d’astea absolut utopice – iar nefericitii aia isi inchipuie ca-s mai bune decit micii cu bere !:D

  12. N.A. 20 October, 2011 at 11:18

    =)) =)) =))
    Simonoooooo, ti-am mai zis ce mult te iubesc?
    Dar ai grija, fata, ce vorbesti de Preacuvioasa, ca zilele trecute aparuse un cretinoid pe la teveu care sustinea ca d-aia a patit-o Huidu, ca facuse misto de Sfanta in emisiune si de ai de se imbulzesc la pupat mortaciuni.

  13. sebra 20 October, 2011 at 11:28

    @Dan1:
    Pe Wall Street se împart vouchere cu versiunea demo de tranzacţionare la bursă.

  14. Belle d”Imagination 20 October, 2011 at 11:28

    Io rămân la părerea mea fermă. Dacă-i sfântă, face minunni permanent, nu doar de ziua ei, că doar nu e peştişorul de aur. Deci îmbulzeala de pe 14 oct e băbism curat.

  15. N.A. 20 October, 2011 at 11:33

    @sebra: Ce fraieri. Daca stiau ei ca luni seara s-au impartit vouchere de bere la petrecerea DC, se redirectionau rapid! :))

  16. N.A. 20 October, 2011 at 11:33

    Aoleoo, am zis cuvant de spam! Cum am uitat?!

  17. M3bis 20 October, 2011 at 11:37

    @N.A.: Hm!

  18. N.A. 20 October, 2011 at 11:39

    @M3bis: 😀

  19. sebra 20 October, 2011 at 11:44

    @N.A.:
    Fată, da’ vouchere de cafea n-au dat?? Că eu nu beau bere. Şi apropo, unde’s voucherele mele?? :-O

  20. N.A. 20 October, 2011 at 11:47

    @sebra: Apa, suc, bere si inca ceva. Da, probabil si cafea. Cred ca te asteapta inca la Control. :))

  21. Rada 20 October, 2011 at 12:06

    Cand am vizitat Manastirea Curtea de Arges era pelerinaj la moastele Sfintei Filofteia. Ca sa ajungi la moaste trebuia sa te asezi la o coada lunga, lunga ce ajungea din curte intr-un hol al manastirii, iar apoi trecea din hol in camera unde erau ramasitele Sfintei; de acolo te intorceai pe unde ai venit.
    In hol, pe mai multe mese maicutele vindeau iconite, cruciulite, carticele si alte obiecte sfinte (stim cu totii ca de fapt nu e vorba aici de comert in biserica, ci de donatii intru credinta, nu-i asa?), pe care ar fi fost imposibil sa nu le vezi daca ai fi mers la moaste. Practic, trebuia sa treci pe langa mese in drumul spre iesire. Merchandising adevarat, frate.
    Inainte de intrare si dupa iesirea din manastire, in curte, te preluau romele si puradeii pentru donatii in numele Domnului si in contul mertzanelor pe care le aveau parcate ceva mai departe, dupa zid.
    Mai tarziu in aceeasi zi, m-am recules la barajul Vidraru.

  22. sebra 20 October, 2011 at 12:06

    @Dan1,
    Vezi că ăştia vroiau să ne fure!!!! Treci tu pe la Club Control şi ia voucherele alea de acolo. Ale mele le laşi la Starbucks.

  23. Rower 20 October, 2011 at 12:30

    @Rada: pentru acel “m-am recules la barajul Vidraru” ti-as fi dat 16 like-uri :))

  24. eu 20 October, 2011 at 12:38

    Daca fiecare pelerin a cerut numa un milion de roni… este ca ne paste o tiparire de bani si-o inflatie?

  25. Dan1 20 October, 2011 at 12:54

    @sebra: Vouchere? O xPerie-doua de-alea n-ar fi dat si ei! =))

  26. Simona Catrina 20 October, 2011 at 13:47

    @N.A.: Ma bucur mult ca ne-am cunoscut la Cotco-Party! Iti multumesc! 🙂 Dar stii ceva, daca de-aia a patit-o Huidu, ca facea misto de cuvioasa, atunci ma intreb: aia trei pe care i-a omorat de cine facusera misto? Poate de vreo mumie egipteana? Ca stii ca alea-s ranchiunoase rau…

  27. Simona Catrina 20 October, 2011 at 13:48

    Va multumesc tuturor pentru reactii, m-am amuzat salutar, aveam o zi tare proasta! :))

  28. ela 20 October, 2011 at 16:28

    @Simona Catrina: O dupa-amiaza placuta si o seara cu …. floricele , bere si cu ce mai vrei tu !

    Pt ca meriti ! 😀

  29. sendroiu 20 October, 2011 at 17:05

    @Simona Catrina: un eventual like de la Camionagiu sau andryusha la textul asta se calculeaza cat 100 de like-uri normale :)) :))

  30. andryusha 20 October, 2011 at 17:09

    @sendroiu:
    Suntem într-o zonă a eventualităţii extrem de improbabile… =)) =))

  31. sendroiu 20 October, 2011 at 17:43

    @andryusha: nu ma indoiesc 😉
    (de mult nu m-am amuzat atat de tare ca la textul asta, cu atat mai mult cu cat imi inchipuiam si grimasa lui camionagiu, citindu-l :)) )

  32. andryusha 20 October, 2011 at 18:00

    Eu sunt din Iaşi şi mă bucur enorm că s-a terminat bâlciul cu mici, fum, muzică populară şi centru blocat de maşini cu număr de VS, SV, BT, CT, BZ, VN, cu şoferi extrem de miraţi că regulile de circulaţie există şi chiar trebuie respectate. 😀
    Partea ailaltă, cu trecutul pe la biserică, e după conştiinţa fiecăruia, că poate şi eu am râs de zeul Maradona şi credincioşii lui s-or fi simţit ofensaţi…

  33. andryusha 20 October, 2011 at 18:59

    Moderare, moderare,
    Când mă-ntorc,
    Ţi-aduc o floare.

  34. N.A. 20 October, 2011 at 22:55

    @Simona Catrina: Iti dai seama cat m-am bucurat eu! 🙂
    Buna asta cu mumiile! =))

  35. ErRon 20 October, 2011 at 23:00

    Catrina, tre’ sa fii mai hotarata, fata, cand iti doresti ceva tocmai de la sfinte moaste, cand ai pe cineva apropiat tocmai in miezul evenimentului, gata sa-ti faca o imensa favoare!:D
    Foarte fain scris, am resimtit, realmente, imbulzeala si melanjul de prostie, disperare si credinta rau inteleasa ce insoteste astfel de manifestari autohtone!

  36. Insignifianta 20 October, 2011 at 23:13

    @ErRon: Da’ e hotarata, fata! E hotarata! Nici macar insusi Lucian Mindruta nu poate rezista capriciului Simonei! =))
    Vezi 06:42 =)) http://www.dailycotcodac.ro/2011/10/cotco-party-vezi-video/
    Si la 07:24 primul ras al lui Piticu =))

  37. ErRon 20 October, 2011 at 23:20

    @Insignifianta: Se descurca mult mai bine cu oamenii reali decat cu sfintele moaste!:D
    Acelea, deduc, au cam intimidat-o! Noroc ca si-a revenit si si-a dat CNP-ul!

Leave a reply