Postul nu e post destul

Cafea la filtru. Reţetă pentru burlaci

Monica Ionescu

Am ieşit cu prietenele într-o sâmbătă în oraş, la un restaurant micuţ şi discret, unde să putem să hăhăim discutăm în voie despre subiecte fierbinţi la ordinea zilei: opincuţe, rochiţici, săndăluţe cu sau fără platforme, bbcream-uri, blushuri şi rimeluri, subiecte de care depinde pacea planetei, în general, şi a noastră, în particular.

În timp ce discutam aprins chestiunile de pe ordinea de zi, ciripeala ne-a fost întreruptă de un telefon alarmant: părinţii uneia dintre prietenele mele, veniţi în vizită la ea, nu reuşeau să vadă nimic la televizor din cauze necunoscute.

O jumătate de oră s-au dat telefoane: la părinţi, cu instrucţiuni de folosire a telecomenzilor, a mufelor, a cablurilor, a receiverului; la compania de cablu, pentru reclamaţii şi sesizări; la rude apropiate care se puteau deplasa la faţa locului pentru verificări. Ba s-a sunat inclusiv pe la prieteni care locuiesc în zonă, să treacă să vadă. În fine, treaba s-a rezolvat: nu era bine mufat cablul tv.

Ne revenim din starea de veselie plenară (adică am reuşit să nu mai nechezam ca nişte capre) şi începem să ne dăm cu presupusul: ce rudă şi pe cine va suna în următoarele minute. Eram aproape convinsă că loteria mi-a făcut o surpriză plăcută şi va suna mama, al cărei smartphone se întrerupe din 3 în 3 minute… Şi cum dădeam noi aşa, în bobi, sună telefonul alteia, nu al meu, cum credeam. Apelata ne face un semn larg însoţit de un deget la buze, de linişte, adică, ridică o privire care trăda consternarea totalã şi ne întreabă:

– Fata, i-auzi, spune frate-meu să întreb pe una dintre voi, care-i mai gospodină, care se pricepe, nu ca mine! Care îi daţi, fată, o reţetă de cafea la filtru?


Am plecat imediat după această conversaţie, de teamă că geamurile restaurantului vor ceda la explozia de râs pe care am reprimat-o cât timp s-a dictat reţeta pentru cafea la filtru.

PS: Reţeta de cafea la filtru este, ca şi Sfântul Graal, Zâmbetul MonaLisei, dipariţia incaşilor şi alte minuni ale lumii, un secret bine pãstrat, de generaţii, al Conspiraţiei Chefilor de 3 stele Michelin. Puţini aleşi au acces la această taină pe care, acum, o voi împărtăşi tuturor, cu speranţa cã o sa mai fiu în viaţã dupã aceastã spovedanie: o linguriţă de cafea, cu vârf, la o ceşcuţă de apă. Simbolul ceşcuţei este înscris pe suportul pentru apă al cafet…

Share:

47 comments

  1. Camelia 18 June, 2013 at 02:55

    imi suna cunoscut 😀

  2. Mariana 18 June, 2013 at 07:04

    Nici o nota de subsol de la Julica, nici un comentariu acid cum ca fetele nu e gospodine? Trebuie ca a fost buna reteta! =))

  3. geo 18 June, 2013 at 07:06

    @Mariana: stai să vezi când experimentează Omleta =))

  4. janedoe 18 June, 2013 at 08:17

    io decat atat intreb: aia pe care a sunat-o era Sor-sa, cumva? =)) stiti voi la cine ma refer…

  5. Andreea M. 18 June, 2013 at 09:02

    Vai ce ghicitoare greeeeaaaaaa 😀

  6. deaddy 18 June, 2013 at 09:12

    @Mariana: Stai ca inca nu s-a trezit comentariul acid; cine are timp de note acuma, cu noaptea-n cap?

  7. Dan1 18 June, 2013 at 09:40

    De ce-ar bea un burlac cafea la filtru? 😐

  8. sebra 18 June, 2013 at 09:41

    Frate`su vroia să agațe o gagică și nu știa cum. :))

  9. Petronius. 18 June, 2013 at 09:46

    Am citit pana la sfarsit, am rabdat toate comentariile, eram gata sa printez reteta si tocmai asta ati uitat ! Doamnelor, nu le stim noi pe toate, dar vrem sa invatam; asadar, care e totusi reteta aia ?!

  10. monica 18 June, 2013 at 09:54

    @Julius: sefu’, in primul rand, multumesc! Stii matale pentru ce 😀 Si, in al doilea, de barat “hahaim” 😉
    S’traiti!

  11. bogho 18 June, 2013 at 09:59

    Minciuni, numai minciuni. Un burlac foloseste pliculete de cafea instant, nu filtrul de cafea fiindca acesta trebuie curatat.
    De la un prieten am auzit.

  12. janedoe 18 June, 2013 at 10:04

    @monica: am vrut sa fac io observatia asta, da’ am zis ca stie mai bine autoru’ ce-a vrut sa spuna. 😛

  13. M3bis 18 June, 2013 at 10:23

    @monica: Julius doarme la ora asta! V-am tăiat eu hăhăitul!

  14. Belle d”Imagination 18 June, 2013 at 10:43

    @Dan1: şi cu asta s-a dus naibii legenda mogulului binevoitor, implicat şi mentor.
    Mă declar întristată oficial

  15. unmihai 18 June, 2013 at 10:58

    @M3bis:
    Pai ia si-l taxeaza suplimentar pe Julius. Nu cred ca intra in fisa postului taiatul da hahaituri.

  16. geo 18 June, 2013 at 11:07

    @Dan1: și ce vrei să bea omu’ ? … nessu’ se face greu bre, și ăla trebuie frecat =))

  17. monica 18 June, 2013 at 11:25

    @M3bis: Mersi alalalt sef al meu! 🙂

  18. Dan1 18 June, 2013 at 11:50

    @geo: Bere? :))

  19. geo 18 June, 2013 at 12:07

    @Dan1: nu mă, pentru Bere ai nevoie de una sau două femei să o aducă de la frigider … unde ai văzut tu burlac cu două femei ? =))

    ps: Julius face exceptie

  20. Mariana 18 June, 2013 at 12:17

    @M3bis: cum ne tai tu hahaitul nu o face nimeni!

  21. Dan1 18 June, 2013 at 12:31

    @Mariana: Artă, nu? :))

  22. MAX 18 June, 2013 at 14:03

    Unde-s vremurile când fierbeam în oală nechezolul?

  23. Camelia 18 June, 2013 at 14:07

    cum se taie chestiile astea? 😀

  24. Alt Marian 18 June, 2013 at 14:12

    @MAX: Aveati atât de mult nechezol încât nu va ajungea ibricul si foloseati oala? Politrucilor ….:)

  25. bogho 18 June, 2013 at 14:26

    @Camelia: cu strike

  26. NNA 18 June, 2013 at 15:15

    Un burlac face cafea la ibric, iar daca a pus si cafea in ibric afla dupa ce gusta spalatura de ibric care a fiert suficiet de mult incat sa capete culoarea cafelei dor din depunerile ramasa pe peretii ibircului. 😀

    Asa am auzit, eu am spalat ibricul dupa fiecare intrebuintarea. :))

  27. Stefan 18 June, 2013 at 15:18

    *disparitia mayasilor…

  28. MAX 18 June, 2013 at 15:19

    @Alt Marian:Politrucii beau cafea naturală. Noi clasa muncitoare aveam dreptul la nechezol. Poate nu stii ce este un politruc.

  29. NNA 18 June, 2013 at 15:20

    …bine ca nu a aparut de 5 ori, eu am dat click de multe ori dar a luat doar doua. 😀

  30. bogho 18 June, 2013 at 15:36

    Am eu 1 kg de cafea arabica, dar habar nu am cum sa fac. Cand am incercat dupa reteta invatata acolo, nu mi-a reusit. Si nu am mai incercat a doua oara.

  31. Dan1 18 June, 2013 at 16:14

    @MAX: Ce m-ai speriat, am crezut ca esti Ina adevarata! Ai ochii ei! :))

  32. delia 18 June, 2013 at 16:17

    evident că ştiu şi ei regula cu o linguriţă de cafea cu vîrf la o ceşcuţă de apă. din păcate asta e valabilă numai pentru ceşcuţele mici. dar, pentru derutare, blestemăţia de aparat are desenate şi ceşcuţe mari.
    cum se ştie că sărmanii bărbaţi sînt fanatici ai respectării instrucţiunilor cu precizie matematică, normal că intră în ceaţă, pentru că încă nu s-a inventat linguriţa de “o linguriţă jumate”. d’oh!

  33. janedoe 18 June, 2013 at 16:18

    @bogho: bre, ai incercat sa macini cafeaua in prealabil! =))

  34. geo 18 June, 2013 at 16:26

    @bogho: mai întâi o macini … după aia te descurci

  35. bogho 18 June, 2013 at 16:53

    am macinat cafeaua, stati voi linistiti. Dar reteta de la cafeau arabica e mai complexa, se fierbe apa, se pune cafeaua, iar se fierbe apa, apoi se pun niste seminte (nu mai stiu exact numele) si iar se fierbe. Acasa in Romania nu mi-a iesit, dar in Arabia Saudita cand am facut (in prezenta unor localnici) am reusit.
    O sa mai incerc zilele astea ca am ramas fara pliculete de cafea

  36. Cristina Ş. 18 June, 2013 at 17:12

    @bogho: noh, atunci sa dai tu reteta 🙂

    @sebraaaaa :)) ai dreptate, frate-su voia sa agate ceva :)) dar cind nu ai tu dreptate …?

  37. Cristina Ş. 18 June, 2013 at 17:15

    cind rezolvam misterul asta, XanaX o sa ne dezvaluie reteta de espresso cu gheata!

  38. ady 18 June, 2013 at 19:17

    @bogho: posibil ca semintele sa fie cardamom. il gasesti sub forma de praf, in plic, la aproape orice supermarket care se respecta (nu recomand) sau sub forma de mici pastai (dar nu-s prea lunguiete) la plafaruri mai smecheroase sau la piata (crangasi, matache, obor cu singuranta, in altele n-am cercetat) la tarabele cu condimente si alte minuni “orientale”. desfaci pastaile cu in varf de cutit si ai gasit semintele.
    eu prefer sa le zdrobesc putin in mojar inainte de utilizare.

    incercati si cafeaua cu ciocolata. o patratica la o ceasca. se toaca ciocolata marunt si se lasa la topit in cafeaua proaspat preparata (imediat cum ati luat-o de pe foc).

  39. Gabitzmic 18 June, 2013 at 19:39

    o bere n-ar fi baut si el…

  40. Marian S 18 June, 2013 at 21:38

    Eu cred că fratele surorii sale este burlac proaspăt.
    Încă n-am văzut burlac cu experienţă care să nu ştie cum se face cafeaua. Altminteri… e falit, că trebuie să le ducă la restaurant.

    De unde ştiu eu? Ei, na… 🙄

  41. Dan1 18 June, 2013 at 22:12

    @bogho: Cred ca trebuie si batut un ou! Nevasta-mea mi-a zis! Daca nici asa nu merge, baga o lingura de orez! (ia ghici cine mi-a zis-o pe-asta) =))

  42. Dan1 18 June, 2013 at 22:13

    @Marian S: … de la un prieten stii, clar! =)) =)) =))

  43. Dan1 18 June, 2013 at 22:19

    @Mariana: Mariana, cum îti zice bre pe Facebook? Sa te-adaug la prieteni! Ca intrai adineauri cu gânduri sincere si nu te gasii!

  44. bogho 18 June, 2013 at 22:43

    @ady: da, asa le zice. am si semnitele alea. eu le-am pus intregi, zici sa le sparg un pic? incerc maine.

  45. Marian S 18 June, 2013 at 22:46

    Bună întrebarea de la numărul 43. Numa` să fie răspunsul public. 😯

  46. Marian S 18 June, 2013 at 22:50

    .

  47. windwhisperer 1 July, 2013 at 19:56

    nimic nou sub soare :):)..dati-I fiarei….COFFEE http://windwhisperer.wordpress.com/2011/10/21/tgif/

Leave a reply