Postul nu e post destul

Doamna Angelica de la șomaj

Alina C.

M-am întors la ghișeul de informații să depun dosarul pentru șomaj. Era din nou prezentă prietena mea de data trecută, care-mi solicitase să poftesc cu dosarul, în loc să-i mănânc timpul cu întrebări. De data asta știam cum operează, eram pregătită psihic să dau 110% pe teren și îmi doream mai mult victoria.

Din obișnuință am salutat, curtoazie de prisos cu funcționarul român. În fața funcționarului român, omul, cu studii superioare sau pleavă a societății, nu este generator de discriminări. Toată lumea este tratată identic, lucru demn de laudă, nu-i așa?

– Ce-i cu atâtea hârtii, eu nu înțeleg nimic de-aici!

– Întrebați-mă ce nu înțelegeți și vă explic, zic.

– Vă rog să nu mă întrerupeți, că mă încurcați. Și-așa aveți aici o varză. Ia uite, aici trebuia să înceapă cu luna decembrie, frumos, și ei au început cu noiembrie. Păi, în decembrie n-ați lucrat, de ce n-au trecut și decembrie?

– Decembrie e trecut pe alt tabel, că la ei am lucrat până în noiembrie și…

– V-am spus să nu mă întrerupeți! Vă rog să ne purtăm civilizat! De ce să fie pe alt tabel? Ca să mă înnebunească pe mine de cap cu atâtea hârtii, să nu mai înțeleg nimic! Păi ce-i asta? Aveți două contracte de muncă la firma asta? Nu, nu se poate, hârtiile astea sunt făcute în bătaie de joc, eu nu vă primesc dosarul, să mergeți înapoi să vi le refacă.

În timpul ăsta trage linii cu creionul pe actele oficiale, taie diverse coloane, desenează săgeți, încercuiește. Mă apucă toți dracii.

– Doamnă, zic apăsat, sunt două firme diferite și actele sunt făcute corect, nu mă mai întorc la ei să îmi refacă nici o hârtie, aveți acolo toate informațiile necesare și nu plec până nu-mi înregistrați dosarul. Firmele sunt fie în faliment, fie în insolvență și a durat o veșnicie să le obțin, altele nu mai primesc.

Bombăne. Pleacă să verifice pe alt calculator, în ReviSal, contractele de muncă, deschide și închide cartea de muncă de vreo cinci ori, răsfoiește, bombăne iar. Aduce o gumă de șters și curăță, încet-încet, toate desenele de pe tabelele mele. De data asta se apucă metodic de fiecare act în parte, le îndosariază pe rând și la sfârșit triumfă:

– Adeverința de la medic a expirat. Mergeți să luați alta și vă întoarceți. Nu mai umblați în dosar, că e totul pus în ordine.

Am reușit să trec de ghișeu (după ce am luat altă adeverință) și așteptam la alt birou cu dosarul, să vedem dacă mi-l acceptă „așa”. Mă pregătesc pentru alt scandal când se va termina programul, la ora 13.30. Între timp, la ghișeu, buna mea funcționară începuse războiul cu o altă contribuabilă. Mi-o toacă mărunt, cu aceleași texte:

– Nu înțeleg, doamnă, așa se vine cu actele astea? Ce înseamnă cifra asta de aici, trecută așa aiurea? Cum adică nu știți că nu dvs. ați completat hârtiile, sunteți și impertinentă?

Doamna este cu doi copii după ea, cere dosarul înapoi, să vină în altă zi. Funcționara noastră ia foc, refuză să-i dea dosarul și șterge pe jos cu doamna contribuabilă că-i mănâncă timpul inutil. Cheamă și gardianul s-o ajute, că nu poate lucra în astfel de condiții; gardianul, om serios, vine, dar o roagă să se calmeze pe singura persoană din cameră care urlă – funcționara. Dumneaei îl fulgeră cu privirea:

– De ce mă jignești, domnule? Nu vezi că doamna are nevoie de un control la cap? Eu am lucrat toată ziua cu oameni și n-am avut nicio problemă, m-am înțeles civilizat cu toți, numai doamna nu vrea să ne înțelegem omenește.

Doamna contribuabilă contracarează o vreme, destul de calmă, apoi cedează psihic și efectiv plânge de frustrare. O întreabă pe funcționară cum o cheamă și cine este șeful ei direct. Funcționara ia dosarul, îi întoarce spatele și spune că s-a terminat programul, fără să răspundă. Într-adevăr, trecuse de 13.30. A mai durat 10 minute să mi se încheie și mie dosarul, iar acum, cu inima ușoară, fără teamă de repercusiuni, am urmat-o pe doamna mea până la etajul doi, la directoare, în calitate de martor și petiționar în același timp.

Eu încă aveam colile și pixul cu care mă dusesem la o altă funcționară să fac sesizare de comportament inadecvat. Mă mâncau degetele să descriu totul, în amănunt, însă doamna mea s-a dovedit mult mai înțelegătoare, poate un factor hotărâtor fiind și cei doi copii, care o așteptau. Ni s-au promis măsuri drastice la plângerea noastră verbală, respectiv trimiterea ei în Iadul funcționarilor: la arhivă.

Dosarul contribuabilei noastre a fost rezolvat a doua zi. Urmând să avem drum lunar pe acolo (sperăm noi pentru o perioadă de timp cât mai scurtă), ne vom interesa discret de soarta funcționarei, doamna Angelica (sic!) de la șomaj, Constanța. Umblă zvonul că o veți vedea și la televizor, filmată cu camera ascunsă, dacă plângerile vor rămâne fără ecou.

Share:

27 comments

  1. Mariana 30 March, 2013 at 09:30

    Fata, iar ai ramas cu colile nescrise? Tie iti place sa cheltui, vad eu. :))

  2. Xanax 30 March, 2013 at 09:55

    Alina C. e in secret o supereroina. nemesis-ul functionarelor acre, pe care le combate cu arme la care doar o minte antrenata in tainele ninjutsu se poate gandi. coli si pix! 🙂

  3. chocolate 30 March, 2013 at 10:01

    Acum, sincer, dacă ar trebui să alegi între doamna Angelica şi soacră-ta…

  4. Teoretic 30 March, 2013 at 11:44

    Se pare ca o parte din autoarele acestui minunat site au parte de multe intalniri de grad 3… Trebuie chemata echipa Fringe sa investigheze cazul! 🙂

  5. raluiuliana 30 March, 2013 at 12:55

    @ Teoretic

    Intalnire de gradul 3 ar fi o intalnire cu un functionar amabil.
    Nu vreau sa-mi amintesc prin ce am trecut saptamana asta, Oricum , data viitoare ma duc inarmata cu un pix si o coala de hartie 🙂

  6. Arsulici 30 March, 2013 at 14:28

    Ce ți-e și cu șomerii ăștia, au vreme să se plimbe pe la cozi să facă scandal, dar nu se obosesc să-și pună actele în ordine… (în ordine aleatorie….)
    😀 :))

  7. Mary Jane 30 March, 2013 at 15:06

    Nu am fost eu acolo, nici nu mai lucra in ziua de azi, trebuia sa mearga si ea biata pe la somaj sa urle vreo alta functionara stresata la ea

  8. mistretanu 30 March, 2013 at 15:29

    @chocolate: intre Angelica si Demonica zici?!

  9. lulu 30 March, 2013 at 15:51

    Nu stiu cum sa spun, dar mie dintre toate institutiile din constanta “somajul” mi s-a parut cea mai draguta Am intalnit aici cele mai mici cozi(cand la itm trebuia sa lasi sacosa de la 4 dimineta, iar la cas stateai de la al treile pom :d), iar oamenii de aici chiar pareau sa lucreze. Acum nu stiu daca Angelica este exceptia, sau cei pe care i-am cunoscut eu 🙂

  10. Ciprian 30 March, 2013 at 16:33

    Angelica, prenumele potrivit pentru o nazy functionara.

  11. coradob 30 March, 2013 at 16:55

    Mmm, faliment, insolventa? Deci asta il asteapta si pe mogul daca te angajeaza? Sau doar daca te plateste? Just asking 😀

  12. Dan1 30 March, 2013 at 17:06

    Eu cred ca “Angelica” era porecla.
    P.S. Aleluia, s-a-ntors si Arsuliciul ratacitor! :))

  13. M3bis 30 March, 2013 at 17:35

    @Arsulici: Maaaaaan! Trăieşti?

  14. coradob 30 March, 2013 at 17:41

    Si acu’ ca s-a intors, cat sta la moderare? Nu de alta, dar trebe sa ne recapatam increderea in el 😀

  15. Dan1 30 March, 2013 at 17:44

    @M3bis: Doar stii ca pisicile au noo vieti! :))

  16. Arsulici 30 March, 2013 at 17:52

    @Dan1: Ar trebui să mă cheme Lassie, nu?

  17. Arsulici 30 March, 2013 at 17:53

    @M3bis: Da, Tetrise, trăiesc, și curând o să am nevoie de ajutorul tău tehnic 🙂

  18. m3bis 30 March, 2013 at 20:20

    @Arsulici: Dacă e vorba de tehnică trebuie s-o chemăm şi pe Monica Ionescu.

  19. monica 30 March, 2013 at 20:39

    @m3bis: hi-hi-hi! bine ca esti tu dastept, bre!
    😉
    PS. Ca sa nu uit:
    va
    r
    z
    a

    vis
    in
    at
    a
    &more! 😀

  20. Ciprian 30 March, 2013 at 21:37

    @monica: More, tigari More? Merg cu vişinata?

  21. monica 30 March, 2013 at 21:45

    @Ciprian: mentolat! 😀

  22. Arsulici 30 March, 2013 at 22:36

    @m3bis: Chemăm pe oricine e nevoie 😀
    Vorbim zilele astea…

  23. Lore 31 March, 2013 at 01:28

    Io incep sa cred ca dl. Julius isi racoleaza autoarele la cozile de la diverse institutii de stat, pe criteriul “care n-a cedat psihic aici o sa si faca fatza comentatorilor DC si nici n-o sa arunce cu oua in ziua de salariu”.

  24. Doamna Angelica de la somaj | Piata bursiera 31 March, 2013 at 13:14

    […] functionara. Dosarul contribuabilei noastre a fost rezolvat a doua zi.Mai multe detalii pe Daily Cotcodac This entry was posted in Piata bursiera and tagged Angelica, dosar, Functionara, functionarului, […]

  25. Cristina Ș. 1 April, 2013 at 16:19

    În fața funcționarului român, omul, cu studii superioare sau pleavă a societății, … Toată lumea este tratată identic .. cu sictir, dupa cite vad :))

    @Arsulici: cind si de ce mi-ai furat pisoiul ??!!

  26. Dan1 1 April, 2013 at 16:27

    @Cristina Ș.: Dinainte sa-l ai! Arsulici e veteran aici, ti-am mai zis eu de el. :))

  27. Cristina Ș. 1 April, 2013 at 16:37

    @Dan1: daaaa ???!! ce chestie .. bine, o sa stau cu ochii pe el!

Leave a reply