Postul nu e post destul

Cum am emigrat 3 zile din România

Camionagiu

Aveam 18 ani fără o lună, dar eram bărbat de mult. Aproape. Ambiţios şi decis să-i demonstrez tatălui meu că sunt mai bun ca el – întreprindere oedipiană la care mă surprind că vreau să şurubăresc şi acum, la 40 de anişori -, am hotărât să fug cu văr-meu în Austria.

Luptasem în Revoluţie (târându-mă la fiecare foc pe sub tab-uri, căci aşa ştiam eu că se luptă strămoşeşte, printr-o defensivă neobosită, până nu mai are adversarul grâu şi gloanţe), făcusem karate şi chiar aş fi bătut vreo câteva zeci de mineri înarmaţi cu târnăcoape, dar nu făcea să mă mânjesc cu negreala fălcilor acelor neica nimeni, plantatori de panseluţe, nu luptători. Aşa că de 13-15 iunie am stat în casă, deşi cântasem până la răguşeală în Piaţa Universităţii despre cucuvea.

Deci iată-ne pe drumul exilului, fugăriţi de un regim neocomunist pe care aveam să-l zdrobesc din străinătate. Cu actele ascunse în plastic la chiloţi şi dolari lipiţi în pantofi am reuşit să ajungem în Ungaria şi de acolo am trecut graniţa seara, cu călăuză. Am trecut prin deşişuri, mi-am făcut zdrenţe puloverul cumpărat de mama cu mari sacrificii, am pândit ca Rambo gărzile ungureşti care stăteau cu arma la ochi continuu.

În imaginaţia noastră, fiindcă de fapt graniţa era complet nepăzită, însă nu ştiam chestia asta şi trăirile au fost maxime.

Aa ajuns într-un final în lagăr, unde se stătea mai bine ca la pensiunile la care plătim acum un porcoi de bani pentru un week-end de frumuseţi prahovene. În prima zi i-au auzit pe unii că le e dor de casă. I-am detestat din toată inima, asemenea oameni slabi mă scârbeau peste măsură. Eram un om nou, un supraom al lui Nietzsche pe care îl citisem noaptea, pe când tata sforăia, neştiind ce bărbat se făureşte în camera de alături.

A doua zi a fost aproape bine, doar că m-am plictisit şi tare aş fi jucat un tenis de picior cu Răzvan. În a treia zi m-a lovit dorul în piept! Direct! Stăteam la geam şi lăcrimam: „Mamă, mămică, ce-am făcut, mi-e tare dor de tine!” Vedeam aleile Herăstrăului proiectate prin ochii mei uzi pe dealurile de lângă Traiskirchen Lokalbahn, librăria de la Crângaşi, piaţa, cinematografele din centru, Carul cu Bere.

Am trecut ca un tanc printre negrii care stăteau să vorbească cu conducerea lagărului şi am intrat în birou. Neamţul a făcut ochii mari şi stătea cu mâna pe pistol, eu am dat afară nodul din gât cu un răcnet:

– Vreau paşaportul, plec acasă!

A urmat un mini-interogatoriu, că de ce plec, m-a agresat cineva, nu e bună mâncarea sau ce? Nu voiau probleme cu ONU pentru un elev neterminat.

I-am zdrobit cu răspunsul:

– Mi-e dor de mama! Sunt singur la părinţi, pricepeţi? Nu pot pleca de nebun în lume, vreau la mama!

Mi-au dat bilet de tren fără loc şi m-au lăsat în pace. Am călătorit pe podeaua vagonului mai fericit ca niciodată şi la intrarea în casă mi-a recompus moaca de cremene cu care plecasem să cuceresc lumea. La întrebarea „de ce m-am întors aşa repede” – fiindcă n-avusesem răbdare nici să văd un palat de alea albe din Viena, ştiam doar gara şi lagărul -, am fost sincer:

– Nici acolo nu-s câini cu covrigi în coadă!

Share:

15 comments

  1. dyers_eve 1 December, 2012 at 14:09

    Pai ei au covrigii, noi cainii 🙂

  2. dyers_eve 1 December, 2012 at 14:13

    Si nici nu stii ce sansa imensa ai ratat. Azi ai fi fost platitorul austriac de taxe, coleg de spam cu nenumitul. Nu autor pe DC.

  3. Serban 1 December, 2012 at 14:15

    Stephanie, Cristina Ș, alți mulți care mai sunt, acum ați înțeles?
    Simțiți remușcările?
    Și, Doc, vezi de ce nu mai ai chef de scris?

  4. JULIUS 1 December, 2012 at 14:19

    ce patriot ai fi fost astăzi, Camionagiule, dacă trăiai în altă ţară!

  5. Dan1 1 December, 2012 at 14:42

    Trebuia sa-ncerci Australia, nu Austria! :))

  6. Fratele Andryusha 1 December, 2012 at 14:57

    Numai poliţist care controlează lumea la acte să nu fii…

  7. Ina_adevărata 1 December, 2012 at 15:12

    Auziseră ăia multe de la emigranți, dar “vreau acasă, mi-e dor de mama” trebuie să fi fost ceva nou pentru ei.

  8. Fratele Andryusha 1 December, 2012 at 15:19

    Dacă zicea “mi-e dor de tata” cred că Siberia îl mânca.

  9. camionagiu 1 December, 2012 at 15:37

    Am uitat să spun (de fapt n-am uitat, dar m-a rugat domnul Julius cu lacrimi în ochi să nu mai consum atâta material de aur şi potop de glume într-un singur text), cel mai şocat am fost când în prima seară un tip din cameră cu moacă de şmecher mi-a oferit să lucrez în echipa lui de spoitori, ceva pe şantier.
    Mi s-a făcut negru înaintea ochilor şi am început să înţeleg: de acum înainte trebuie să muncesc???

    Acasă mă aştepta camera mea, frigiderul cu tona de caşcaval cu găuri mari şi muşchiul ţigănesc iar ai mei nu voiau decât să mă vadă citind şi învăţând.

  10. Fratele Andryusha 1 December, 2012 at 15:42

    @camionagiu: În orice lagăr e un tip din ăsta care sperie nou-veniţii cu munca. E un truc vechi, din al doilea război mondial.

  11. thebblack 1 December, 2012 at 16:30

    @Dan1: am incercat eu cu australia… dar eu nu sunt in stare sa trec dambovita inot, darmite oceanul indian….

  12. Eduard 1 December, 2012 at 16:39

    Și unchi-miu a făcut chestia asta prin ’91, fugind la 17 ani în Germania fără știrea părinților… s-a întors după câteva luni și de atunci mănâncă bătaie de la bunică-mea zi și noapte.

  13. Stephanie 1 December, 2012 at 16:40

    @Serban: Mama e sase luni din an in Italia, sase in Romania, intre doua drumuri mai da cate o fuga prin Franta ca sa ma vada, asa ca nu am nici o remuscare. :))
    @camionagiu: Finalul a fost genial de genial! Am ras zece minute fara oprire!
    @Fratele Andryusha: =))

  14. Sorin 1 December, 2012 at 18:46

    Nu te mai gandi la trecut. Mergem inainte, ca inainte era mai bine.

  15. Prothero 1 December, 2012 at 23:38

    Nu puteai sa te manifesti ca toti rebelii si sa votezi cu Ratiu in ’90? 😛

Leave a reply